Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

De slag om het hart

Titel : De slag om het hart
Auteur(s) : Paul, Herman
EAN : 9789023950189
Uitgever : Boekencentrum
Prijs : € 19,99
Beschikbaar
Alphen : Voorraad in de winkel onbekend
Den Haag : Voorraad in de winkel onbekend
Zoetermeer : Voorraad in de winkel onbekend
De slag om het hart

over secularisatie van verlangen

(2 beoordelingen)
Delen:

Ook verkrijgbaar als:
Beschrijving

Is secularisatie hetzelfde als kerkverlating? In dit boek betoogt Herman Paul dat secularisatie vooral een zaak van het hart van de mens is en alles te maken heeft met verlangen.

Verlangens verwereldlijken als ze in de ban komen van status, welvaart of geluk. Verlangen naar God kan dan zomaar op de tweede plaats komen. Secularisatie is dan ook een slag om het hart.

Verlangen is in zichzelf niet negatief. Daarom vraagt de auteur zich in dit boek ook af of de christelijke gemeente verlangen naar God kan stimuleren en vormen. En zo ja, hoe?

De slag om het hart presenteert een nieuwe kijk op secularisatie en een prikkelende visie op verlangen.

Prima leesbaar naast zijn boek: secularisatie, een kleine geschiedenis van een groot verhaal.

Productspecificaties
EAN : 9789023950189
Auteur(s) : Paul, Herman
Taal : Nederlands
Onderwerp : Theologie
Uitgever : Boekencentrum
Verschenen : September 2018
Druk : 1
Uitvoering : Paperback
Conditie : Nieuw
Pagina's : 160
Afmetingen : 215 x 135 x 15 mm
Gewicht : 238 gram
Velden met een * zijn verplicht
Secularisatie van verlangen
Recensie door: Emmie

De auteur betoogt dat secularisatie vooral inhoudt dat ons verlangen uitgaat naar alles wat zich in het hier en nu afspeelt. Het veilig stellen van onze toekomst door een goede opleiding, goede carrière, mooi huis, auto en dan steeds upgraden naar nog beter. Het treft ons allemaal, want onze hele kapitalistische maatschappij streeft naar zelfontplooiing en groei.

Ondanks ons gericht zijn op onszelf, horen we graag verhalen van anderen om ons daaraan te meten. De auteur beschrijft hoe er momenteel op allerlei manieren veel aandacht wordt besteed aan zelfontplooiing. Om dichter bij jezelf te komen, je nergens iets van aan te trekken, alle negativiteit van je af te laten glijden en zo meer vrijheid te verkrijgen. Alle mogelijke zelfhulpboeken gaan als warme broodjes over de toonbank. Zo is iedereen bezig zichzelf terug te vinden, heel individueel en tegelijk heel collectief dus. Hier tegenover staan alternatieve idealen zoals toewijding aan de naaste of opoffering voor een ideaal, waar je bijna niet meer over hoort of leest. Dergelijke ideeën staan door onze huidige hang naar authenticiteit zo ver van ons af, dat we ons maar moeilijk kunnen verplaatsen in mensen die zichzelf niet perse op de eerste plaats willen zetten.

Waar het uiteindelijk op aan komt, is wie of wat de slag om ons hart wint.
Zie ook: https://www.miworries.nl/slag-om-het-hart/

Confronterend en behulpzaam
Recensie door: Maaike

Als trouwe kerkganger zou je over kerkverlating nog enigszins afstandelijk en beschouwend kunnen spreken. Maar over secularisatie op de manier waarop de auteur deze definieert niet meer! Paul brengt secularisatie heel dichtbij en houdt ook de trouwe kerkganger en gelovige-sinds-jaar-en-dag een spiegel voor. Hij doet dit door te laten zien dat ieder menselijk hart innerlijk verdeeld is en gedreven wordt door verlangens. Dat kan het verlangen naar God zijn, maar vaak zijn er ook andere verlangens die strijden om de voorrang. De auteur beschrijft vervolgens ook verschillende manieren om het verlangen naar God te versterken. Dit is absoluut een boek waar we veel aan zullen hebben in het denken en spreken over 'secularisatie'! Dit boek raakt iedere christen en vraagt iedere gelovige om een innerlijke reflectie. Het enige minpunt van dit boek vind ik de toegankelijkheid/leesbaarheid. Als weliswaar academisch, maar niet theologisch, geschoolde lezer, had ik soms moeite met het begrijpen en duiden van de veelvuldig gebruikte wetenschappelijke termen en theorieën. (Overigens geeft de auteur dit zelf ook aan in, ik meen, de verantwoording.