Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Theofilus

Titel : Theofilus
Auteur(s) : Singer, Randy
EAN : 9789023996743
Uitgever : Mozaiek
Prijs : € 22,90
Beschikbaar
Alphen : Voorraad in de winkel onbekend
Den Haag : Voorraad in de winkel onbekend
Zoetermeer : Voorraad in de winkel onbekend
Theofilus
(3 beoordelingen)
Delen:

Beschrijving

Zijn eerste proces wijzigde de loop van de geschiedenis. Zijn laatste zal het lot van een keizerrijk veranderen.

Bij het proces van Christus staat Theofilus, een jonge Romeinse aristocraat en een briljant student, achter Pontius Pilatus, en fluistert hem in het oor: 'Bied aan om Barabbas vrij te laten!' De tactiek mislukt. Nooit zal Theofilus de aanblik kunnen vergeten van de onschuldige Jood die de ergst denkbare dood moest sterven-een Romeinse kruisiging. Terug in Rome moet Theofilus in de wespennesten van het Romeinse bestuurlijke apparaat bewijzen wat hij waard is. Laaghartige intriges, verraad, corruptie – hij weet het allemaal te pareren. Tot een wrede tiran pogingen doet om zich meester te maken van de vrouw van wie hij houdt. Theofilus neemt wraak, met verstrekkende gevolgen. Dan komt Theofilus tegenover de meest beruchte keizer uit de Romeinse geschiedenis te staan. Hij neemt de zaak aan om Paulus te verdedigen voor Nero's gecorrumpeerde gerechtshof. Zal het Theofilus lukken een verdediging op te bouwen die een ander onschuldig mens van de doodstraf kan redden?

Enkele bijzonderheden:
* Prachtige bijbels-historische roman* Staat in de traditie van Ben Hur en Qua Vadis* Van het kaliber van Paul Maiers bestsellers De brand van Rome en Pontius Pilatus
* Biedt inzicht in de complexe wereld van de eerste christenen in het Romeinse rijk

Randy Singer is advocaat en prijswinnend auteur van tientallen romans. Met John Grisham en Michael Connelly was hij finalist bij de Harper Lee Prize for Legal Fiction.]

Productspecificaties
EAN : 9789023996743
Auteur(s) : Singer, Randy
Taal : Nederlands
Onderwerp : Historische roman (populair)
Uitgever : Mozaiek
Verschenen : November 2016
Druk : 1
Uitvoering : Paperback
Conditie : Nieuw
Afmetingen : 215 x 135 x 43 mm
Gewicht : 716 gram
Velden met een * zijn verplicht
Theofilus
Recensie door: Elise Wijland

De roman Theofilus is een prachtige roman, het leest heerlijk en het wordt zo beschreven dat je alles voor je ziet. Het speelt zich af in Rome in de tijd dat Jezus op aarde leefde. Waar je soms beter je mond kunt houden, doet hij dat niet tegen een belangrijke klasgenoot, waardoor de groep hem een gruwelijk lesje leert.
Hij gaat naar Griekenland om daar door te studeren en komt weer terug naar Rome. Rome heeft een keizer die steeds weer opgevolgd wordt door een nog gruwelijker keizer.
Dan gaat hij met Pilatus naar Jeruzalem waar Jezus veel volgelingen kent. Jezus wordt berecht en Theofilus stelt voor om een misdadiger of Jezus vrij te laten. Het volk wil vrijheid voor de misdadiger en Jezus sterft aan het kruis.
Theofilus blijft van zijn aandeel hierin, zijn leven lang last van hebben. Inmiddels werkt hij in Rome als advocaat en helpt veel mensen. Soms in overleg met zijn vroegere leermeester Seneca. Hij is getrouwd met een vroegere Vestaalse en zij krijgen een zoon. Zijn zoon en vrouw staan positief tegenover Paulus.

Paulus, volgeling van Jezus vraagt hem om hulp.
Dit boek is een aanrader, je leest het in één adem uit!

Zeer boeiend
Recensie door: A.M. Langelaar

'Theofilus' is het verslag van het leven van een intelligente en gepassioneerde advocaat in het Romeinse rijk. Hij leeft in dezelfde periode als Jezus leefde en stierf en de eerste christengemeente ontstond.
Paar dingen die mij boeide/aanspraken:
De auteur schetst een rauw, maar zeer realistisch, beeld van de tijd waarin 'Jezus de geschiedenis in stapte' (zoals hij het zelf noemt). Persoonlijk werd ik hier en daar bijvoorbeeld wel wat afgeschrikt door de hoeveelheid bloed vloeit. Maar juist die rauwheid maakt het verslag ook realistisch en indringend. (Wat het 'realiteitsgehalte' betreft, de auteur legt achterin het boek verantwoording af over het gebruik van bronnen en schept daarmee de indruk zeer grondig onderzoek te hebben gedaan.)
De auteur schetst heel scherp het verloop van het verval van het Romeinse rijk. Wanneer je dit boek weglegt, dringt de vraag zich op: vertoont de huidige Westerse samenleving wellicht overeenkomsten met het Romeinse rijk? Alhoewel het altijd lastig is lijnen naar het heden door te trekken, zie ik toch pijnlijke parallellen.
Mooi is dan wel weer om te zien hoe de boodschap van het Evangelie juist in zo'n tijd zich snel verspreide en de christelijke gemeente groeide. De ontwikkeling die Theofilus doormaakt en het inzicht dat hij verwerft gedurende zijn leven, staat wat mij betreft model voor de houding van de christengemeente ten opzichte van de politiek en heersers van die tijd. Theofilus is aanvankelijk nog bereid zijn leven te geven voor een politieke omslag, maar naarmate hij ouder wordt, komt hij tot de ontdekking tot werkelijke veranderingen niet plaats vinden in de politiek. Alleen daar waar harten van mensen geraakt worden en veranderen, vinden er ook veranderingen in de samenleving en politiek plaats. Waren de eerste discipelen nog erg gericht op een politieke omslag, een heuse staatsgreep van Jezus, later was het vooral hun geloof en moed, hun levensstijl waarmee ze mensen wonnen voor het evangelie. Dat vond ik een mooie lijn die ook perspectief biedt voor het leven in de huidige tijd en cultuur.
Boeiend vond ik ook het verloop van de rechtszaken en de steeds weer verrassende rol van Theofilus de advocaat daarin.
Dit boek heeft mij geholpen de geschiedenis beter te begrijpen en de context waarin Jezus en Zijn eerste volgelingen leefden. Wat mij betreft een absolute aanrader! Boeiend tot de laatste bladzijde.

Een advocaat leest Handelingen.
Recensie door: Jo van Dorp

Toen eind vorig jaar de naam Randy Singer opdook bij de lijst van nieuwe boeken was ik erg blij. Zijn legal thrillers kon ik altijd goed waarderen. Daarna was ik ook direct wat teleurgesteld. Hij had namelijk een bijbels-historische roman geschreven en hoe zou dat zijn? Een advocatenroman is toch anders dan een bijbels-historisch verhaal. Inmiddels heb ik Theofilus gelezen. Het heeft mijn verwachtingen flink overtroffen. In het boek duikt de enigszins fictieve figuur op van Theofilus, advocaat in Rome en betrokken bij het proces rond Jezus in Jeruzalem, als assistent van Pilatus en van Paulus bij diens eerste berechting in Rome. Vijf jaar lang werkte Randy Singer aan dit boek. Hij koppelt dit aan de verdediging van het christelijk geloof in de context van het decadente Rome. Als kern van zijn verdediging gaat hij uit van humor, feiten en emotie. Hij neemt hiermee grote risico's in een samenleving waarin absolute macht leidt tot absolute corruptie. Het is een aantrekkelijk dik boek en staat voor uren leesgenoegen. Het boek toont aan hoe ingewikkeld in die tijd de rechtspleging was, maar desondanks elementaire zorgvuldigheid bezat. Theofilus leest (nog) beter dan de brand van Rome van Paul Maier.
Waarom 4 sterren en geen 5: Hoewel dit één van de beste romans is die ik in de afgelopen maanden heb gelezen, zijn we op 5 sterren erg zuinig bij Ichthusboekhandel. 4,5 Ster had ook een mogelijkheid geweest. Maar die optie bestaat niet.