Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Gedachten / druk 90

Titel : Gedachten / druk 90
Auteur(s) : Pascal, B.
EAN : 9789031503162
Uitgever : Spectrum
Prijs : € 20,-
Beschikbaar
Alphen : Voorraad in de winkel onbekend
Den Haag : Voorraad in de winkel onbekend
Zoetermeer : Voorraad in de winkel onbekend
Gedachten / druk 90
(Geen beoordelingen)
Delen:

Beschrijving

Pascals Pensées is ontegenzeggelijk een van de merkwaardigste boeken van alle tijden. Vooral omdat het eigenlijk helemaal geen "boek" is. Het is niet anders dan een verzameling ongeordend achtergelaten aantekeningen, volgens de gangbare opvatting bestemd om uitgewerkt te worden tot een groot werk ter verdediging van de christelijke godsdienst

Gedachten bevat dus slechts brokstukken, waarvan vele echter een imponerende kracht en schoonheid bezitten gelijk de fragmenten van de Griekse plastiek die, hoe geschonden ook tot ons gekomen, het creatief vermogen van hun maker duidelijk tonen.

Zo heeft men de Pensées "het schoonste werk van het Franse proza" kunnen noemen (Giraud). Een dergelijk oordeel moge betrekkelijk zijn, zeker is dat er van weinig welverzorgde boeken zulk en onvoorstelbare invloed is uitgegaan als van dit postume werk, dat nog steeds levend en werkzaam is tot in de nieuwste wijsgerige stromingen. Op de ordening van de nagelaten stukken hebben de bekwaamste onderzoekers al hun scherpzinnigheid aangewend en nog steeds worden en pogingen tot een hergroepering gedaan, die aan de inhoud nog meer recht zou kunnen laten wedervaren.

Door het werk van L. Brunschwicg is evenwel een aanvaardbare en bruikbare ordening tot stand gekomen welke men ook in deze Nederlandse vertaling zal vinden. Men kan zich overigens licht voorstellen dat er onder de fragmenten verscheidene zijn die alleen voor de kenners en specialisten hun volle waarde hebben; in deze bloemlezing zijn die dan ook niet opgenomen. Wat men hier aantreft, zijn de vele gedachten die zowel door hun diepte als door hun eenvoud van direct belang zijn voor allen die een weg tot geestelijke verdieping zoeken.

Pascal, de grote mathematicus, de man ook, die een apologie voor het geloofde wilde leveren met redelijke argumenten, is toch vóór alles de doorvorser van het innerlijke leven, die de mens kende tot in de diepte van zijn misère en de hoogte van zijn grandeur. Zijn inzichten daarin heeft hij neergelegd in uitspraken die door hun pregnante helderheid en hun superieuze bezinning een treffende overtuigingskracht bezitten.

Deze herdruk is een printing-on-demand uitgave en is uitstekend geschikt als goedkopere uitgave voor studiedoeleinden.

Productspecificaties
EAN : 9789031503162
Auteur(s) : Pascal, B.
Taal : Nederlands
Onderwerp : Filosofie
Reeks : Vantoen.nu
Uitgever : Spectrum
Jaar van uitgave : 2008
Verschenen : September 2008
Druk : 90
Uitvoering : Paperback
Conditie : Nieuw
Pagina's : 220
Afmetingen : 210 x 135 x 20 mm
Gewicht : 295 gram
Velden met een * zijn verplicht