Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Nicolaas Schotsman en zijn Eere-zuil

Titel : Nicolaas Schotsman en zijn Eere-zuil
Auteur(s) : Berg, Dr. C.R. van de
EAN : 9789033129322
Uitgever :
Prijs : € 6,-
Beschikbaar
Alphen : Voorraad in de winkel onbekend
Den Haag : Voorraad in de winkel onbekend
Leiden : Voorraad in de winkel onbekend
Zoetermeer : Voorraad in de winkel onbekend
Nicolaas Schotsman en zijn Eere-zuil
(Geen beoordelingen)
Delen:
Beschrijving

Nicolaas Schotsman hield op 9 en 16 mei 1819 een tweetal preken ter herinnering aan de Dordtse Synode in d eMarekerk in Leiden. Zijn boek verscheen onder de titel Erezuil.

Dit jaar wordt op diverse plaatsen en op verschillende manieren teruggedacht aan het feit dat in 1618 en 1619 de Nationale Synode van Dordrecht plaatsvond.

Tweehonderd jaar geleden, in 1819, was er ook een herdenking, maar slechts door één orthodox predikant: Nicolaas Schotsman (1754-1822). Hij had de moed om zijn gemeente op het belang van de synode te wijzen. Grondig onderzocht hij het optreden van de remonstranten en de weerlegging van hun opvattingen. Op 9 en 16 mei 1819 hield hij in de Leidse Marekerk twee preken en bepleitte het handhaven van de orthodoxe leer en belijdenis. Dit in een tijd dat velen deze ouderwets vonden en het liefst wilden vergeten of afschaffen. De twee preken werden uitgegeven onder de titel Eere-zuil, ter nagedachtenis van de voor tweehonderd jaren te Dordrecht gehoudene Nationale Synode, opgeregt. In Nederland groeide een stroom van kritiek, maar een bekend Nederlander, mr. Willem Bilderdijk (1756-1831), nam het voor Schotsman op. Hij schreef een inleiding toen de tweede druk van diens preken van de pers rolde.

Het geschrift van de Leidse predikant, met de inleiding van Bilderdijk, verschijnt nu in een enigszins hertaalde uitgave, bezorgd door dr. C.R. van den Berg.

Productspecificaties
EAN : 9789033129322
Auteur(s) : Berg, Dr. C.R. van de
Taal : Nederlands
Verschenen : Oktober 2018
Conditie : Nieuw
Pagina's : 128
Velden met een * zijn verplicht