Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Hondje van sollie

Titel : Hondje van sollie
Auteur(s) : Werkman, H.
EAN : 9789043500623
Uitgever :
Prijs : € 6,95
Beschikbaar
Alphen : Voorraad in de winkel onbekend
Den Haag : Voorraad in de winkel onbekend
Zoetermeer : Voorraad in de winkel onbekend
Hondje van sollie
(1 beoordeling)
Delen:
Beschrijving

Deze roman gaat over keuzes maken; keuzes die onvermijdelijk zijn wanneer zich een kerkscheuring voordoet in de Vrijgemaakte Gereformeerde Kerken in Kampen.

Het verhaal wordt vooral verteld vanuit het perspectief van de jonge onderwijzer Tijs Cox, die tegen zijn zin in de spanningen verwikkeld raakt. Hij is zo nu en dan deelnemer, maar hoofdzakelijk toeschouwer; zijn omgeving let op zijn rechtzinnigheid, terwijl hij zijn best doet iedereen te vriend te houden.

Andere hoofdrolspelers zijn professor Goes, zijn sceptische zoon Klaas, kunstenaar en theologiestudent, en zijn dochter Maaike met wie Tijs een korte romance heeft. De tragiek spitst zich uiteindelijk toe op de oude ' Sollie. Het hondje van Sollie is ook een schoolroman: Tijs Cox moet zich met vallen en opstaan een plaats voor de klas veroveren.

De roman geeft zowel een beeld van de strakke redeneertrant in de strenge protestantse gemeenten als van hun ontluisterend gebrek aan begrip en vergevingsgezindheid. Door het theologische discours over de éne, ware kerk bonden de gelovigen de strijd aan met het in hun ogen alom dreigende gevaar van relativisme. De roman benadrukt de waardevolle kanten van deze discussies evenzeer als de persoonlijke tragedies die er vaak het resultaat van waren. Werkman heeft waarheid en fictie niet onverdienstelijk met elkaar verweven.

Ten diepste gaat het in het boek over het maken van keuzes die je of je het wilt of niet, wel moet nemen.

Productspecificaties
EAN : 9789043500623
ISBN : 9043500623
Auteur(s) : Werkman, H.
Taal : Nederlands
Onderwerp : Literaire roman, novelle
Verschenen : Januari 1999
Uitvoering : Ingenaaid
Conditie : Nieuw
Pagina's : 317
Gewicht : 50 gram
Velden met een * zijn verplicht
Alles winnen, alles verliezen
Recensie door: J. Breedveld

Een tragisch proces, waarin een kerkscheuring plaatsvindt en geestelijke leidslieden over de hoofden van, en en ten koste van gemeenteleden hun eigen veten z'n kwaadaardige werk laten doen.

Doordat waarheid en fictie zo dicht bij elkaar liggen een beklemmend verhaal, want het gaat over iets wat blijkbaar nooit ver bij ons vandaan is.