Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Kruis en munt, economie en theologie

Titel : Kruis en munt, economie en theologie
Auteur(s) : Geest, Paul van en Lans Bovenberg
EAN : 9789043533829
Uitgever : KokBoekencentrum Non-Fictie
Prijs : € 20,-
Beschikbaar
Alphen : Voorraad in de winkel onbekend
Den Haag : Voorraad in de winkel onbekend
Leiden : Voorraad in de winkel onbekend
Zoetermeer : Voorraad in de winkel onbekend
Kruis en munt,  economie en theologie

De raakvlakken van economie en theologie

(1 beoordeling)
Delen:

Beschrijving

In het boek Kruis of munt over de raakvlakken van economie en theologie laten theoloog Paul van Geest en econoom Lans Bovenberg zien dat de economie vandaag de dag dringend behoefte heeft aan reflectie en herijking. De mens is niet uitsluitend homo economicus, maar veel meer dan dat. De mens heeft gevoel, is soms inconsequent, en is vaak niet gedreven door verstandelijke overwegingen of louter eigenbelang maar het verlangen naar liefde is er ook.

Econoom Lans Bovenberg laat zien dat de huidige economie gebaat is bij het stellen van inhoudelijke vragen en daarbij zijn levensbeschouwelijke ideeën onontbeerlijk. Theoloog Paul van Geest laat vanuit de christelijke traditie economen 'een rijkere – meer genuanceerde – taal' zien, die hen helpt kaders te ontwikkelen ten behoeve van de verfijning van de reflectie op economische processen.

Prof. dr. Lans Bovenberg is o.a. hoogleraar Relational Economics, Values and Leadership aan Erasmus School of Economics en hoogleraar economie aan Tilburg University.

Prof. dr. P. J.J. van Geest is o.a. hoogleraar kerkgeschiedenis en geschiedenis van de theologie aan Tilburg University en hoogleraar economie en theologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Productspecificaties
EAN : 9789043533829
Auteur(s) : Geest, Paul van en Lans Bovenberg
Taal : Nederlands
Onderwerp : Theologie
Thema : Theologie
Sociale kwesties en ethische kwesties
Economie
Met betrekking tot christenen en christelijke groepen
Uitgever : KokBoekencentrum Non-Fictie
Verschenen : Maart 2021
Druk : 1
Uitvoering : Paperback
Conditie : Nieuw
Afmetingen : 215 x 140 x 23 mm
Gewicht : 381 gram
Velden met een * zijn verplicht
Kruis en munt
Recensie door: Emmie

Tijdens crises, zoals de financiële crisis in 2008 maar ook met de huidige pandemie, kan het zomaar zijn dat we ons ervan bewust worden dat een te groot geloof in het autonome marktdenken tekortschiet. Ineens realiseren we ons dat economie een sociale praktijk is. Waarin we naast consument ook relationele wezens zijn. Door dit inzicht komt binnen de economie steeds meer ruimte voor samenwerking met andere wetenschappen. Om een visie te ontwikkelen die beter aansluit bij de werkelijkheid en de huidige problemen te kunnen aanpakken. Vanuit dat idee is ook dit boek ontstaan, over de raakvlakken van economie en theologie. Op het eerste oog misschien geen logische combinatie. Maar alleen al vanuit het historische besef dat ooit alle wetenschap bedreven werd vanuit het kader van de theologie, kan het zeker verrijkend zijn.Bovenberg en Van Geest gaan er vanuit dat de economie als wetenschapsdiscipline aangepast moet worden. Het is belangrijk om in te zien dat economische instituties mede de structuur van sociale interacties bepalen en dus bijdragen aan de veranderingen van sociale normen.Wat theologen bijvoorbeeld kunnen bijdragen is het inzicht in de oorzaken en gevolgen van het onvermogen van mensen om alle consequenties van een keuze te overzien, of het goede te (willen) doen. Theologen benaderen dit onvermogen natuurlijk vanuit een ander perspectief. Maar ze hebben wel veel doordacht, wat de economie kan helpen om betere modellen te ontwerpen. Anderzijds kunnen economen scheefgroei in de theologie voorkomen, door erop te wijzen dat er niets mis is met het verlangen naar eigen goed. Omdat de vrijhandel ook heeft laten zien dat eigenliefde een broedplaats kan zijn voor naastenliefde. Maar wel met dien verstande dat het civiliserende effect van zelfliefde alleen werkt bij vrije concurrentie. Lees meer op: https://www.miworries.nl/kruis-en-munt/