Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Geheime logboek van topnerd tycho

Titel : Geheime logboek van topnerd tycho
Auteur(s) : Oranje, Corien / Dekker, Cees
EAN : 9789085432852
Uitgever : Royal Jongbloed
Prijs : € 12,50
Beschikbaar
Alphen : Voorraad in de winkel onbekend
Den Haag : Voorraad in de winkel onbekend
Leiden : Voorraad in de winkel onbekend
Zoetermeer : Voorraad in de winkel onbekend
Geheime logboek van topnerd tycho
(1 beoordeling)
Delen:
Beschrijving

Een vrolijk dagboek (in de stijl van Het leven van een loser) over Tycho, een echte nerd, die alles wil weten over het ontstaan van de aarde.

(Kun je geloven in God én in de evolutietheorie?) en andere geheimen uit de oertijd. Het boek bevat behalve een humoristisch geschreven verhaal, losse blokjes tekst met allerlei interessante weetjes.

Corien Oranje is een populaire kinderboekenauteur, met al meer dan 50 boeken op haar naam. Ze is actief op social media en geeft presentaties op scholen en in bibliotheken.

Cees Dekker is natuurkundige en hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft

Blog n.a.v. Topnerd Tycho

Productspecificaties
Velden met een * zijn verplicht
Bewijs gemist?
Recensie door: Ir. J.W. Dercksen

Niet weinig jongeren die opgevoed zijn met het klassieke scheppingsverhaal komen later, op school of bij voortgezette studie in verwarring doordat ze in aanraking komen met de evolutietheorie. Deze theorie lijkt onverenigbaar met de eerste hoofdstukken van de Bijbel.
Het is te waarderen dat de auteurs Corien Oranje en Cees Dekker met hun boek 'Het geheime logboek van topnerd Tycho' een poging doen om deze jongeren hun geloof niet te doen verliezen. Tycho staat in het boek model voor de leergierige en intelligente jongen die vragen stelt aan zijn geleerde oom prof. dr. Jeroen Albertsz van Schoten (Cees Dekker). In een ludieke omgeving (die van een schoolklas) passeren allerlei wetenswaardigheden de revue en wordt een poging gedaan om aan te tonen dat er geen tegenstelling bestaat tussen het feit dat God alles geschapen heeft en de evolutieleer. Volgens de auteurs heeft God alles geschapen door middel van evolutie (theïstische evolutie).
Hoewel het boek leuk en vlot geschreven is heb ik toch twee fundamentele bezwaren:

- de evolutietheorie wordt min of meer als een vaststaand feit geaccepteerd (pag. 116,117). Ongetwijfeld denken de auteurs er zo over evenals het merendeel der wetenschappers. Maar toch zijn er ook onder degenen die de scheppingstheorie aanhangen niet weinig voortreffelijke geleerden (zie bijv. de website http://creation.com, met een lijst van ongeveer 200 wetenschappers uit allerlei disciplines, hebben deze allen het 'bewijs' gemist?)

- er blijft wat mij betreft een niet te overbruggen kloof tussen tussen de eerste hoofdstukken van Genesis en de theïstische evolutieleer. Het feit dat God dingen zo uitlegt dat mensen het begrijpen (aldus de 'dominee' in dit boek, pag. 57) verklaart lang niet alles (bijv. de zondeval)