Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Jezus

Titel : Jezus
Auteur(s) : Kolakowski, Leszek
EAN : 9789086871698
Uitgever : Klement, Uitgeverij
Prijs : € 20,99
Beschikbaar
Alphen : Voorraad in de winkel onbekend
Den Haag : Voorraad in de winkel onbekend
Leiden : Voorraad in de winkel onbekend
Zoetermeer : Voorraad in de winkel onbekend
Jezus

een apologetisch en sceptisch essay

(1 beoordeling)
Delen:
Beschrijving

In de nalatenschap van de beroemde Brits-Poolse filosoof Leszek Kolakowski (1927-2009) is recentelijk een manuscript ontdekt.

Daarin brengt hij de figuur van Jezus van Nazareth op een wel heel bijzondere wijze voor het voetlicht.

In een merkwaardige combinatie van apologetisch elan en sceptische terughoudendheid fileert de voormalige marxist en Oxford-hoogleraar hier zowel het moderne dedain jegens het geloof en de gewone gelovige, als de utopische pogingen om Jezus boodschap te 'ontmythologiseren en aan de huidige tijdgeest aan te passen.

Één ding staat voor Kolakowski vast: de Europese beschaving is zozeer geworteld in het evangelieverhaal en de persoon van Jezus dat de volledige verdamping van het christelijk geloof regelrecht zou leiden tot de ineenstorting van deze beschaving.

De Poolse filosoof Leszek Kolakowski is auteur van een indrukwekkend oeuvre waarvoor hij meerdere malen werd onderscheiden, o.a. met de Erasmusprijs (1983), de John Kluge Prijs (de 'Nobelprijs' voor de humaniora; 2003) en de Jeruzalemprijs (2007). Veel van zijn boeken werden in het Nederlands vertaald.

Productspecificaties
EAN : 9789086871698
Auteur(s) : Kolakowski, Leszek
Taal : Nederlands
Onderwerp : Filosofie
Thema : Sociale en politieke filosofie
Filosofie: metafysica en zijnsleer
Ethiek en morele filosofie
Filosofie van religie
Uitgever : Klement, Uitgeverij
Verschenen : September 2015
Druk : 1
Uitvoering : Paperback
Conditie : Nieuw
Pagina's : 96
Afmetingen : 200 x 125 x 9 mm
Gewicht : 113 gram
Velden met een * zijn verplicht
Een scepticus met opmerkelijke opvattingen over Jezus
Recensie door: Koos van Arkel

Deze tekst van Kolakowski werd na zijn overlijden gevonden. Het lijkt een geschrift dat bedoeld was als opzetje voor een meer uitgebreid boek over de betekenis van Jezus voor onze westerse beschaving. Een soort voorstudie dus. Het is er niet van gekomen.
Kolakowski doet in deze (voor)studie opmerkelijke filosofische uitspraken over de betekenis van het christendom voor de Europese beschaving. Het gaat hem hierbij om de persoon van Jezus: “de Jezus die in onze geschiedenis echt, werkelijk en onvervreemdbaar aanwezig is” (en niet “was”! (KvA)). Hij stelt zich de vraag of onze cultuur “kan overleven als Jezus in de vergetelheid is geraakt.”
“Was hij God? Daar weet ik niets van”, zo meldt Kolakowski. In een recentie in het ND van 24 december 2014 (van Marc Janssen) lezen we: “Van zichzelf zei hij dat hij 'in zekere zin' christen genoemd kon worden, maar op vragen over geloof in een persoonlijk God wilde hij nooit echt ingaan.”
Kolakowski wijst op het belang van wat Johannes de Doper 'metanoia' noemde: een verandering van geest. En die bestaat erin dat we erkennen dat het kwaad in onszelf ligt, vóórdat het instituties en doctrines terecht komt. Hij legt de vinger bij het falen van de huidige cultuur: “Laten we eerlijk zijn: onze alledaagse filosofie is de filosofie van de totale onschuld van het individu”. En dat belooft niet veel goeds...
De taak van de Kerk is om Jezus present te stellen en het evangelie niet te laten verwateren in allerlei aardse zaken die per definitie tijdelijk zijn. Anderzijds behoren mensen God en Jezus te zoeken in de Kerk. Indien niet? Dan heeft de Kerk geen enkele specifieke taak te vervullen. Als we onze kennis over goed en kwaad niet vanuit God willen kennen, rest ons alleen wat Nietzsche al voorzag: het niets. Het nihilisme. Dan zijn we onszelf alleen maar tot 'wet'. Vergelijk: in Dostojevski's 'de gebroeders Karamazov'.
Het christendom heeft het europese continent eeuwenlang 'bezield', ondanks de 'min-punten' die er ook zeker zijn. Kolakowski vreest een beschaving zonder christendom. Dan zijn we elk houvast kwijt en rest alleen het homo homini lupus est (de mens is de mens tot wolf / Th. Hobbes). Van dit boekje van Kolakowski zou een breed publiek kennis moeten nemen!