Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Verborgen eenheid van de bijbel

Titel : Verborgen eenheid van de bijbel
Auteur(s) : Lalleman, Pieter
EAN : 9789463690164
Uitgever : Buijten en Schipperheijn B.V., Drukkerij
Prijs : € 19,95
Beschikbaar
Alphen : Voorraad in de winkel onbekend
Den Haag : Voorraad in de winkel onbekend
Leiden : Voorraad in de winkel onbekend
Zoetermeer : Voorraad in de winkel onbekend
Verborgen eenheid van de bijbel

Het gebruik van het Oude Testament in het Nieuwe Testament

(1 beoordeling)
Delen:
Beschrijving

In zijn nieuwste boek de Verborgen eenheid van de Bijbel legt Dr. Pieter Lalleman de samenhang van het Oude en het Nieuwe Testament uit. Zijn inzet is daarbij het vergroten van het inzicht van de lezer in de bijzondere eenheid van het Oude én Nieuwe Testament.

Het Oude Testament lijkt steeds meer een lagere waardering in christelijk Nederland te krijgen. Het wordt geassocieerd met een wrede God, met geweld en wantoestanden. Wat hebben wij, als nieuwtestamentische christenen, nu met dit niet altijd geliefde deel van de Bijbel feitelijk te maken?

Pieter Lalleman laat zien hoe belangrijk het Oude Testament is als oorsprong van het Nieuwe Testament. Hij behandelt een selectie van de talloze verbindingen tussen de 66 boeken van de Bijbel. Hij gaat zowel in op hoofdstukken als op thema's en personen.

Zonder volledig te willen zijn neemt Lalleman de lezer mee door de Schriften en toont duidelijk dat het Nieuwe Testament bestaat bij de gratie van het Oude. Ook zonder letterlijk te citeren verwijzen Jezus en de apostelen tussen de regels door naar het 'Eerste Testament'. Een gedegen kennis van deze teksten wordt verondersteld bij het lezen van de evangeliën en de apostolische brieven.

Wie het Oude Testament veronachtzaamt of van minder waarde acht, mist veel verbanden en toespelingen. Vaak zal daardoor de juiste uitleg en bedoeling van de nieuwtestamentische tekst aan hem of haar voorbijgaan.

In gesprekken met jongeren (en ouderen) blijkt steeds vaker dat de geloofwaardigheid van de bijbel juist door allerlei teksten uit het Oude Testament vreemd geworden is aan onze cultuur en levensgevoel. De God van het oude Testament wordt al heel snel weggeschreven als een soort van woestijngod, die wreed en onbarmhartig was. Toch is de God van het Oude Testament Ëén en de Zelfde met die van het Nieuwe Testament.

Pieter Lalleman wil de lezer inspireren tot een speurtocht om de diepte, rijkdom en eenheid van de Bijbel als geheel te ontdekken.

Pieter Lalleman is samen met zijn vrouw Hetty docent aan het Spurgeon's College in Londen en publiceerde eerder al over het oude Testament in o.a. Van Blijvend Belang. .

RECENSIE reformatorische Dagblad door Prof. M.J. Paul 15-3-2019

Productspecificaties
EAN : 9789463690164
Auteur(s) : Lalleman, Pieter
Taal : Nederlands
Onderwerp : Geloofsopbouw
Uitgever : Buijten en Schipperheijn B.V., Drukkerij
Verschenen : December 2018
Druk : 1
Uitvoering : Paperback
Conditie : Nieuw
Afmetingen : 220 x 147 x 20 mm
Gewicht : 525 gram
Velden met een * zijn verplicht
De grote lijn
Recensie door: J. de Graaf

Het boek van Dr. Pieter Lalleman had ik echt nodig. De afgelopen tijd hoorde ik zo vaak het beeld dat de God van het oude Testament een andere God zou zijn dan die van het Nieuwe Testament dat ik het tijd vond om me daar eens goed in te verdiepen. Er was wel wat materiaal wist ik voor gespreksgroepen, maar ik wilde graag op een toegankelijke manier iets vinden als achtergrond voor mijn bijbel kring. De overzichten en de lijnen die Lalleman geeft helpen mij enorm om dit ook voor onze huisgroep begrijpelijk te maken. Om die reden krijgt dit boek 5 sterren van mij