Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Opstand tegen God

Titel : Opstand tegen God
Auteur(s) : Hitchens, Peter
EAN : 9789492161567
Uitgever : Uitgeverij De Blauwe Tijger
Prijs : € 21,50
Beschikbaar
Alphen : Voorraad in de winkel onbekend
Den Haag : Voorraad in de winkel onbekend
Leiden : Voorraad in de winkel onbekend
Zoetermeer : Voorraad in de winkel onbekend
Opstand tegen God
(2 beoordelingen)
Delen:
Beschrijving

In 'Opstand tegen God' reageert Peter Hitchens in eerste instantie op het boek God is niet groot van zijn broer, de bekende atheïst Christopher Hitchens (1949 - 2011).

Het boek is meer dan een intellectuele verdediging van het christendom. Hitchens verhaalt aan de hand van zijn biografie hoe hij een samenleving die zich vervreemdt van het christendom, heeft zien veranderen.

Hitchens was in 1991 als correspondent in Moskou getuige van de val van het communisme. Dit was in zijn ogen alleen oppervlakkig gezien een nederlaag van een atheïstische ideologie: bevrijd van de ballast van het Sovjetcommunisme hebben linkse intellectuelen in het Westen de opstand tegen God onverminderd voortgezet.

In onze tijd wordt God, in naam van mensenrechten, individuele vrijheid en seksuele diversiteit, opnieuw bestreden als het belangrijkste obstakel voor de menselijke vrijheid. Een samenleving zonder God is echter gedoemd om opnieuw te moeten ervaren dat alleen het christendom en de burgerlijke vrijheden die daarin geworteld zijn, ons kunnen beschermen tegen de totalitaire aanspraken van de atheïstische staat.

Productspecificaties
EAN : 9789492161567
Auteur(s) : Hitchens, Peter
Taal : Nederlands
Onderwerp : Filosofie
Uitgever : Uitgeverij De Blauwe Tijger
Verschenen : Juli 2018
Druk : 1
Uitvoering : Paperback
Conditie : Nieuw
Pagina's : 260
Afmetingen : 211 x 133 x 22 mm
Gewicht : 323 gram
Velden met een * zijn verplicht
Overtuigend en herlezen waard
Recensie door: Maaike Langelaar-Verhoeks

Het voordeel van het hebben van de leeftijd van de auteur ten opzichte van mijn eigen leeftijd, is dat je (stel ik me zo voor) ontwikkelingen in wereld en eigen land kunt overzien, duiden en kwalificeren. Welke gebeurtenissen hebben de loop van de recente geschiedenis gewend en welke leken dat wellicht te doen maar deden het niet? Hitchens kijkt terug op zijn eigen leven en de geschiedenis van Europa, Rusland en Groot-Brittannië. Hij beschrijft met de nodige zelfspot en -relativering zijn jonge jaren, zijn afscheid van religie en zijn terugvinden van het geloof. Dat doet hij tegen de achtergrond van de maatschappelijke veranderingen in Groot-Brittannië en de val van het communistisch regime. Heel kort samengevat laat Hitchens zien dat een samenleving die zichzelf 'bevrijdt' van God en geloof, niet zonder religie is. De lege plaats die ontstaat is geen vacuüm maar vult zich met een nieuwe religie, zoals bijvoorbeeld het communisme (wat net zo goed een religieus regime is als alle andere, ook al doet met verwoede pogingen het tegendeel te bewijzen). Zelfs atheïsme is ten diepste een religie. Dit boek werpt de vraag op waarmee de wereld beter af is: een samenleving met God of zonder God maar met een alternatief regime? Het antwoord daarop wordt zeer overtuigend onderbouwd en treffend beschreven! Neem, lees en herlees vooral nog een paar keer...

perspectiefwissel
Recensie door: Jo van Dorp

Opstand tegen God is een verrassend boek. Peter Hitchens is journalist en opgeleid als socioloog. Dat betekent meestal dat men goed kan schrijven en juist zijn insteek op maatschappelijke ontwikkelingen vanuit de sociologie maakt het lezen van zijn boek enerverend. Zonder voorbehoud een 5 sterrenwaardering omdat hij er in geslaagd is op een aantal onderdelen mijn perspectief op geschiedenis te verdiepen. Daar bovenop is hij ookin staat om complexe zaken op een eenvoudige wijze te presenteren, zonder de reikwijdte platvloers of te simpel te maken. Zijn eenvoud heeft mij regelmatig doen denken aan C.S. Lewis, maar dan actueler. Wie een apologetiek wil lezen, zonder al te veel theologie koopt hier een geweldig boek mee. Zijn afkeer voor de natiestaat en het denken over secularisatie maakt het boek extra waardevol.