Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

John Newton

John Newton, werd in 1725 te Londen geboren en is vooral bekend als auteur van het lied Amazing Grace. Hij had een roerige jeugd en werkte onder andere in de slavenhandel. Hij bekeerde zich tot Christus na een hevige storm op zee, waarna hij naast Amazing Grace, nog meerdere bekende liederen schreef. Hij is als voorganger werkzaam geweest en preekte tot zijn dood op 21 december 1807.

Er wordt beweerd dat John Newton Amazing Grace schreef rond Kerst 1772 in het dorpje Kineton in Warwickshire te Engeland. Hij was op dat moment voorganger en schreef het lied naar aanleiding van het overdenken van het Oude Testament waarover hij een preek voorbereidde. In het lied wordt veel vanuit zijn leven bezongen. De tekst is verder gebaseerd op 1 Kronieken 17:16-17, waar David zich verwondert over Gods keuze voor hem en zijn familie.

Oorspronkelijk werd Amazing Grace op allerlei verschillende melodieën gezongen. Pas in 1835 werd de tekst door William Walker in zijn liedboek Southern Harmony gekoppeld aan de huidige melodie, een traditionele tune genaamd "New Britain"

Stichtelijke leerredenen

Newton bracht in zijn prediking Christus heel dichtbij. In een van de preken in deze bundel zegt hij: 'De rijkdom van Gods genade kan vergeleken worden bij een rijk gevuld kabinet, waarvan Christus de Deur is.

Gods Woord is eveneens een kabinet dat gewoonlijk gesloten is. Het gebed is echter de sleutel om het te openen. De Heere nodigt iedereen, maar de uitdeling houdt Hij in Zijn eigen hand. Niemand kan de zaken die er in staan recht bezien, tenzij God hem die toont. Maar dit weigert Hij ook aan niemand die Hem er oprecht om bidt.'

Stichtelijke leerredenen Newton, J.
€ 9,-
voorraad onbekend