Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Beatrice de Graaf

De boeken van prof. Beatrice de Graaf online kopen kan bij de webshop van Ichthusboekhandel.nl

Beatrice de Graaf (1976) is historicus en onderzoeker op het gebied van veiligheid en terrorisme.Haar boek Radicale verlossing. Wat terroristen geloven werd genomineerd voor de Prijs voor het Belangrijkste boek en voor het Beste theologieboek in 2021/22.

Haar onderzoek is gericht op hoe staten en samenlevingen proberen een hoog veiligheidsniveau te handhaven en hoe deze pogingen zich verhouden tot kernwaarden en instituten (democratie, vrijheid, rechtsorde, constitutionele en verantwoordelijke overheid). Ze bestudeert de opkomst van en bedreigingen tegen zulke veiligheidsmaatregelen van de 19e eeuw tot en met het heden, waaronder tijdsperiodes waarin zowel de effectiviteit als de legitimiteit van deze regelingen op het spel stonden. Als communicator over wetenschap en terrorisme verschijnt Beatrice geregeld op (internationale) tv- en radiozenders en in kranten en tijdschriften.

Vanuit haar kerkelijke betrokkenheid als christen, is zij voor veel bezoekers van Ichthusboekhandel.nl een belangrijke stem die inzicht geeft in vragen rondom religie, historie en duiding van hedendaagse ontwikkelingen. Haar Nederlandse boeken kopen kan bij Ichthusboekhandel.nl

Crisis!

Het essay Crisis! van Beatrice de Graaf schetst de historische ontwikkeling van hoe de overheid en de burgerij omgaat met een crisis en concludeert: is het niet tijd voor een nieuw besef van crisisbeheersing?

Nederlanders redden zich altijd wel uit een crisis. Ze worstelden en kwamen boven. Ze hielpen elkaar of werden er weer bovenop geholpen door Vadertje Staat. Maar tegenwoordig lijken er steeds meer burgers te twijfelen aan die uitgestoken hand. Wil de staat ons wel redden, is het geen verkapte onderdrukking?

Historisch gezien is dat wantrouwen een nieuwe ontwikkeling. Eeuwenlang was er helemaal geen overheid en waren we op elkaar aangewezen. Pas met de komst van het koninkrijk in de negentiende eeuw en nieuwe wetten rondom volksgezondheid, rampbestrijding en crisisbeheersing nam de overheid die taken van de burger over. In de loop van de twintigste eeuw werd de rampbestrijding steeds complexer. Of het nu om treinongelukken ging, terroristische aanslagen, overstromingen of rampen zoals de Bijlmerramp en MH17, de overheid probeerde van eerdere crises te leren en nieuwe steeds professioneler te beheersen. Tegelijkertijd namen de verwachtingen, de kritiek en de achterdocht van de burgers toe.

Beatrice De Graaf (1976) is historicus en faculteitshoogleraar Geesteswetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Ze onderzoekt de geschiedenis van terrorisme, oorlog en geweld. Ze treedt regelmatig op als terrorisme-expert en publiceerde recent onder meer Tegen de terreur en Radicale verlossing. In 2018 werd haar werk bekroond met de hoogste Nederlandse wetenschappelijke onderscheiding, de Stevinpremie.

Crisis! Graaf, Beatrice de
€ 4,99
voorraad onbekend
Radicale verlossing

Radicale verlossing is het nieuwste boek in 2021 van Beatrice de Graaf en gaat over wat terroristen geloven en daarom doen. Het boek geeft de achtergrond van deze geschiedenis, overwegingen rond hun motivatie en biedt verrassende inzichten.

Wat geloven veroordeelde terroristen eigenlijk echt wanneer ze aangeven hun daad in naam van een hogere instantie te plegen? Beatrice de Graaf is als eerste hierover in de gevangenissen met de huidige generatie terrorismegedetineerden in gesprek gegaan. Ze heeft geluisterd naar hun verhalen over frustratie met het eigen leven, woede om aangedaan of ervaren onrecht en het besluit zich te mengen in de strijd. Uit die verhalen blijkt hoe cruciaal de actuele, geleefde en geloofde praktijk van radicale verlossing is voor het begrijpen van hun daden.

Op basis van interviews met terrorismegedetineerden uit Nederland, Syrië, Pakistan en Indonesië – jihadisten en enkele rechts-extremisten - reconstrueert ze hun verhalen van overgave, strijd, opoffering en gehoopte beloning, en ontwerpt ze een manier om de samenhang van geloofsbeleving en terroristische activiteiten beter te begrijpen.

Wanneer en hoe inspireren religieuze en ideologische overtuigingen jongeren nu tot een heilige strijd? En wat gebeurt er wanneer die verlangde verlossing uitblijft? Daarmee is dit boek een geschiedenis van de meest recente periode van terroristisch geweld, maar biedt het ook een nieuw en verrassend inzicht in de even bijzondere als schokkende levensverhalen van terrorismeveroordeelden.

Beatrice de Graaf (1976) is historicus en faculteitshoogleraar Geesteswetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Ze onderzoekt de geschiedenis van terrorisme, oorlog en geweld – en is vooral geïnteresseerd in de strijd daartegen. Ze is fellow in het ISIS Files Project/Program on Extremism van de George Washington University, treedt regelmatig op als terrorisme-expert en publiceerde eerder onder meer Gevaarlijke vrouwen, Theater van de angst, Terrorists on Trial, Heilige strijd en Tegen de terreur.

In 2018 werd haar werk bekroond met de hoogste Nederlandse wetenschappelijke onderscheiding, de Stevinpremie.

Over Tegen de terreur: 'Op basis van vergeten archieven (...) heeft zij een uitgebreid, goed gedocumenteerd en invoelend boek geschreven over de geschiedenis van een wereld die bezeten was door de angst voor terreur en revolutie.'
- TIJDSCHRIFT VOOR GESCHIEDENIS

'Een interessant en waardevol boek.'
- NRC HANDELSBLAD

'Het heden begrijpen door de geschiedenis te kennen.'
- TROUW

'Een rijk en genuanceerd boek.'
- ATHENAUM BOEKHANDEL

Radicale verlossing Graaf, Beatrice de
€ 29,99
voorraad onbekend
Heilige strijd

Beatrice de Graaf gaat in haar nieuwste essay " Heilige Strijd " in op het menselijke verlangen naar veiligheid en het einde van het kwaad.

In dit helder geschreven boek gaat Beatrice de Graaf op zoek naar een theologisch gefundeerde visie op geweld, het kwaad en onze menselijke veiligheid.

De theologie van Augustinus over de mens, diens gebrokenheid en Gods genade geven dit essay een cruciale aanvulling op het hedendaags debat over veiligheid.

Uitgangspunt is dat veiligheid in deze wereld nooit volledig zal zij, maar we mogen weten dat het kwaad is overwonnen. Vanuit dat geloof en diepe besef van die reikwijdte mag de kerk daarom kwaad bestrijden. Over die heilige strijd gaat dit boek.

Beatrice de Graaf is historica en expert op het gebied van terrorisme. Als protestant verdiept ze zich al geruime tijd in religieuze en theologische vragen over geweld en veiligheid. Met haar gezin woont ze in Utrecht waar ze hoogleraar Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen is. Haar boek Heilige strijd, Het verlangen naar veiligheid en het einde van het kwaad, met een woord vooraf van ds. René de Reuver is een essay in opdracht van de Protestantse Kerk Nederland.

Heilige strijd van Beatrice de Graaf is op voorraad en te bestellen / kopen bij Ichthusboekhandel.

Heilige strijd Graaf, Beatrice de
€ 16,99
voorraad onbekend