Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Boeken: Inspiratie voor (na) de vakantie…

Zaterdag 20 juni 2020

We kunnen er niet om heen. De vakantie dit jaar wordt wat ouderwets. Voor de meesten gewoon in Nederland en waarschijnlijk wat vaker thuis dan we gewend waren. Dat betekent dat we opnieuw na moeten denken over wat vakantie betekent en wat onze verwachtingen kunnen zijn. Een goed christelijk vakantieboekboek kan daarbij een goede rol vervullen.

Vakantietijd is leestijdNatuurlijk is vakantie bedoeld om uit te rusten, want het is logisch dat we na een periode van werken moe zijn. Het is ook recreatie, wat zegt dat we klaar gemaakt worden voor een nieuwe tijd. We laden niet alleen de batterij op, maar we werken er aan dat we het nieuwe seizoen er weer tegen aan kunnen. Om die reden geven veel mensen zich zelf het advies als ze een boekhandel bezoeken voor de vakantie dat ze een (ont)spannend boek kopen en een inspirerend boek. Dat ontspannende boek is vaak niet zo moeilijk, er is heel veel in de christelijke boekhandel! Vijf tips als je zeker iets goeds wil lezen:

* Laatste jaar van de oorlog, Susan Meissner bijzonder boek over de interneringskampen in Amerika.
* Machtsstrijd in Jeruzalem door Joel C. Rosenberg: Spannend en profetisch
* Wie omkijkt, door Jeanine Cummins Vluchtelingen en het geweld van drugsbaronnen
* Vals geluk, Steven James: Een dystopische roman over de toekomst
* Dietrich mijn liefste door Amanda Barret: Het verhaal over de verloofde van Dietrich Bonhoeffer

Wat heel wat ingewikkelder is, is de vraag naar wélk boek inspirerend is. Een boek dat je verder helpt. Het woord Corona galmt uit elke nieuwsuitzending en heeft ons hele maatschappelijke leven op z'n kop gezet, het kerkelijk leven lamgelegd en onze bestaanszekerheid flink door elkaar geschud.

Hoe raak je dan tijdens je vakantie geïnspireerd voor de periode na Corona. De beste manier om over die vraag na te denken is om je voldoende bewust te zijn van de vragen waar je antwoord op moet vinden. Dat alles na de vakantie weer het zelfde is, lijkt niet erg realistisch. De vraag is dan: wat is er bezig te veranderen en hoe ga ik / wij daar mee om? Hoe voorkom ik dat ik straks achteraan loop? Hoe geef je leiding aan je gezin om iedereen er door heen te helpen. Wat zijn je gedachten over de toekomst. Wat kunnen we als kerk wel doen.

Als iets gebeurd is in de Corona-crisis dan is het dat ons gezinsleven en huwelijksleven uitgedaagd is. Thuis les geven, de hele dag kinderen bezig houden, elkaar tegen komen zonder kans op afleiding. Bepaald confronterend. De vraag die opduikt is dan wil ik dit wel, of kan ik dit eigenlijk wel…?

De vergelijkingen tussen Corona en de oorlog is snel getrokken. In een oorlog gaat het voor gewone mensen vooral om vragen zoals: hoe overleeft mijn gezin, mijn familie en ik zelf deze tijd. Hoe komen we er door heen. In de praktijk blijkt dat de kansen om te overleven aanzienlijk toenemen, wanneer iemand in een oorlogssituatie in staat is om plannen te maken. Dat betekent dat er verwachting is, dat er hoop is en dat er gekeken wordt naar de toekomst. Iemand besluit dan om niet als een konijn in de lamp van de stroper te blijven zitten.

Om te overleven is het belangrijk om veilige ruimte te creëren. Dat betekent dat de eerste plannen die je maakt er op gericht zijn dat je een plek vindt waar ruimte is om over de toekomst na te denken. Dat betekent dat je in je huis vrede hebt. Christus leerde Zijn discipelen om als ze ergens kwamen in een huis, dat huis en die er in wonen vrede te wensen. Hoe ouder ik wordt hoe belangrijker ik dat ga vinden.

Gezin en Relaties
En of je nu alleen bent, of in een gezin leeft, thuis moet een veilige plek zijn. Hoe kan je daar aan werken? In de boekhandel wordt ons vaak gevraagd: Heb je daar een boekje over? Vaak kunnen we daar ja op zeggen. We helpen iemand dan met boeken over het gezin, over alleen gaan, over relaties, het huwelijk, opvoeding. En ja, daar zitten niet altijd gemakkelijke boeken bij, maar als het leven niet simpel is, waarom zouden we dan denken dat een simpel boek ons helpt? Het blijkt dat wanneer mensen een goed boek lezen over een probleem, ze vaak ontdekken dat ze uit doodlopende straatjes kunnen komen en weer richting vinden in hun leven. Omdat boeken ons ruimte bieden voor ons eigen voorstellingsvermogen prikkelt het ons veel meer om na te denken. Het helpt ons om onmacht om te zetten in nieuwe vaardigheden. Niet voor niets dat het onderwijs van Christus altijd gericht was op verandering. Een paar tips om geïnspireerd te worden om jezelf of je gezin en/of huwelijk goed op de rails te houden:

* 4 Stappen naar een sterke identiteit, Henry Cloud
* Huwelijk, gods wijsheid over gevende liefde door Kathy en Tim Keller
* Hoe mensen groeien naar volwassenheid, Henry Cloud

Kerkzijn
Een ander aspect van ons leven is dat als er iets op z'n kop staat in deze tijd, dan is het wel kerk-zijn. Op zondagmorgen thuis Krkzijn is toch heel wat anders dan met elkaar in een al dan niet grote ruimte samen komen waar alles voor je georganiseerd is. Eindelijk ontdekken hoeveel de mensen van de zondagsschool eigenlijk altijd deden voor je kinderen. En al is er streaming en kun je meeluisteren naar een dienst, je mist de onderlinge verwevenheid. De dienst is echter iets wat vaak alleen de zondag is. Maar denk eens na over de doordeweekse activiteiten. De bijbelstudie, het gebed, de kringen, de vergaderingen. We zullen Kerkzijn opnieuw uit moeten vinden. Het aureool van succes wat om grote bijeenkomsten hing blijkt in de 1,5 meter samenleving maar beperkt houdbaar. Nadenken over hoe de kerk er uit moet zien helpt om vrede te verspreiden over de huizen van mensen. Er is materiaal over hoe je kleinschalig gemeente kan zijn. Een goed boek over nieuwe vormen van kerk-zijn kan dan helpen om gedachten te ontwikkelen voor de toekomst. Om niet overweldigd te worden, maar juist richting te vinden en in beweging te blijven. Wie zijn of haar vakantie wil gebruiken om opnieuw na te denken over kerk zijn, kan heel goed terecht in de christelijke boekhandel. Een paar aanzetten voor gedachtenvorming:

* Lente in de kerk, Rene van Loon over nieuwe kerkmodellen.
* Twee componenten-kerk door Arjan Zantingh Over balans en evenwicht in gemeente-zijn
* Werken met Centrum Kerk door TIm Keller en William de Boer. De uitwerking van dit model voor de Nederlandse situatie.

Werk
Nu nogal wat mensen geen baanzekerheid hebben en er veel ontslagen verwacht worden kan het heel inspirerend zijn om een goed boek over werk te lezen. Waarom werken we. Is wat ik doe ook mijn bestemming? Wanneer werk ik te veel en hoe ga ik om met collega's. Onderwerpen genoeg.

* Goed werk, door Tim Keller ons dagelijks werk en Gods plan voor de wereld
* Waarom werken we zo hard door Govert Buijs

Toekomst
Wie na wil denken over een Bijbelse toekomstverwachting zal vaak studie doen naar de Bijbelboeken Openbaring en/of Daniël. Belangrijk is dat we het boek Openbaring niet lezen als een dreigend scenario waarin ons alleen maar heel veel strijd te wachten staat. Deze bijbelboeken zijn bedoeld om ons perspectief te geven juist als we in apocalyptische tijden leven.

* Het meesterwerk van God door Henk BInnendijk over Openbaring
* Beelden van Openbaring door Peter Scheele
* Waar is God in de crisis door Reinier Sonneveld

Graag wens ik u veel genoegen met het uitzoeken van uw vakantieboeken in de christelijke boekhandel. Juist nu biedt uw lokale christelijke boekhandel de meeste keuze en biedt u de ruimte om een verantwoorde keuze te maken.

Jo van Dorp
(boekverkoper bij Ichthusboekhandel.nl en actief in onderzoek naar zoekgedrag op internet rond christelijke thema's.)