Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Christelijke boekhandel en kerkverlaters

Zondag 31 december 2017

In onze Ichthusboekhandels komen we heel regelmatig mensen tegen die (bijna) nooit meer in de kerk komen. Nogal eens mensen die zelfs zeggen het helemaal gehad te hebben met de kerk of de gemeente.

Onderzoek van o.a. Barna research (USA) laat zien dat van die kerkverlaters 80% nog steeds gelooft in een persoonlijke relatie met God, alleen willen ze dat ervaren zonder beïnvloeding vanuit een kerk zoals ze die kenden.

Wat opvalt in al die buitengewoon interessante kontakten in de boekhandel is dat men dan soms een beetje cynisch is over de kerk als organisatie. Van de 20-29 jarigen kerkverlaters gelooft bijvoorbeeld 2/3 dat de kerk vol hypocrieten zit aldus Barna. Dat is nogal wat. In een boekhandel hoef je de kerk niet te verdedigen. Je bent niet verbonden aan een bepaalde kerk of richting! Je kan zelfs een verschil maken tussen wie Jezus Christus is en wat Zijn kerk er soms van terecht brengt.

Als we wat dieper kijken en onderzoeken zoals die van Barna research bestuderen, blijken er enkele zaken te zijn die veel van deze (jonge) kerkverlaters delen. Zo vinden zij in het algemeen dat kerken:

* te beschermend zijn (we kunnen zelf wel denken);
* weinig beleving bieden en niet aansluiten op hun carrière en interesses (waar gaat het over in de kerk?);
* geen begrip hebben van wat de wetenschap intussen allemaal ontdekt heeft (We zijn toch wel 2000 jaar verder);
* erg veroordelend zijn en tamelijk simplistisch als het gaat over relaties en seks (snappen ze het leven wel?);
* nogal exclusief een beroep doen op de waarheid, alsof zij die in pacht hebben (jaja, ze begrijpen daar alles);
* twijfel en vragen van leden maar moeilijk kunnen hanteren. (als je een echte vraag stelt, kijken ze vaak zo bang!)
* soms zelf niet weten waar ze voor staan. (pas echt killing!)

Het blijkt dan dat ze soms wel aangesproken worden door elementen die meestal alleen in wisselende variaties en gedaanten aanwezig zijn in kerkelijke gemeenten. Enkele punten waar deze kerkverlaters vaak over praten en die ze (nog) wel kunnen waarderen zijn:

* stilte (In een vreemde stad loop je toch nog steeds graag even een kerk binnen)
* authentiek zijn ( je merkt dat het echt is)
* uitbundigheid (zonder verplichting om mee te doen)
* muziek, ( Bij Bach is iedereen opeens lijkt het gelovig)
* preken / studies die gaan over grotere thema's / verbanden (ze hebben natuurlijk wel nagedacht over veel dingen)
* ontmoeting (het is er wel gezellig na afloop van de dienst)
* rituelen. (Trouwen en begraven worden kan toch weer niet echt zonder)

Wie bekijkt of je in de christelijke boekhandel daar überhaupt iets mee kan, blijkt nogal eens positief verrast te kunnen worden. Zo is over twijfel soms meer te vinden dan je zou vermoeden. Mystici kunnen lijkt het wel niet zonder. En eerlijk gezegd: Als het christelijk geloof de pretentie heeft de waarheid gevonden te hebben dan moet het toch ook wel tegen een stootje kunnen. Er zijn heel wat boeken te vinden die relevant zijn over deze thema's en christelijk geloof en wetenschap sluiten elkaar in de praktijk veel minder uit dan wel eens gedacht wordt.

Willen mensen een belangrijke beslissing nemen in hun leven, dan moeten ze zien dat de route die ze daarin gaan hun voldoende interessants biedt én dat die weg voldoende vertrouwen in boezemt.

Als het gaat over interessant zijn, dan heeft de christelijke boekhandel het nodige te bieden. Regelmatig komen er nieuwe titels die voor de buitenkerkelijke 'gelovigen' relevant zijn.

Als het gaat over vertrouwen, dan is een christelijke boekhandel een soort voorportaal naar kerkelijke gemeenten. Die kerken zullen, wanneer mensen moed gevat hebben om, na het lezen van de bijbel of een goed boek, het toch weer 'eens' te proberen met de kerk, voldoende zeggingskracht moeten hebben. Wij zien wekelijks deze mensen in onze vier boekhandels en hopen en bidden dat zij hun weg vinden naar een plekje in dat grote Lichaam van Christus.