Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Els Florijn

Els Florijn is een christelijke schrijfster van literaire historische romansEls Florijn is een Nederlandse auteur van historische literaire romans met een christelijke gedachtegoed.

Els Florijn begon haar schrijfstersloopbaan door in 2002 de verhalenwedstrijd uitgeschreven door Uitgeverij Kok (Kampen) en het Reformatorisch Dagblad te winnen. Het jaar erna publiceerde ze Laatste nacht. In 2006 volgde de roman Schaduw van de wolf, die werd genomineerd voor de Publieksprijs voor het Christelijke Boek.

In 2010 verscheen Het meisje dat verdween. Deze roman, gebaseerd op een waargebeurd verhaal van de familie Frank uit Lienden, won in 2011 de Publieksprijs voor het Christelijke Boek. Het werd bovendien opgenomen in de CLO 15, een canon van de christelijke literatuur.

Zij werkte mee aan diverse kerstverhalenbundels en schreef een kinderboek over het bombardement op Rotterdam, Vuur over de stad. Hiermee won zij de Eigenwijsprijs 2014. In 2013 schreef zij een speciale novelle in opdracht van stichting Gave, Onze Vader. Deze novelle werd in een oplage van ruim 110.000 exemplaren onder Visie-lezers verspreid.

In 2015 kwam er een jeugdroman uit, Middernachttrein. In 2017 verscheen haar roman Rode Papaver, over de moed van twee verpleegsters in de Eerste Wereldoorlog. Florijn schreef tevens het BCB-actieboek voor 2018, getiteld Zeeglas.

Els Florijn werd geboren in Utrecht, ze groeide op in Scherpenzeel. Na de middelbare school bezocht zij de pedagogische academie en ging ze lesgeven. Ze woont met haar man en kinderen in Bilthoven.

Op deze pagina een overzicht van de actuele titels van Els Florijn:

Rode papaver

Rode Papaver: de meest recente roman van Els Florijn

Anna groeit op in stilte en in eenzaamheid. Na de dood van haar ouders moet ze alleen voor de boerderij zorgen.

Omdat het werk haar teveel wordt, stemt ze in met een huwelijk met een Belgische boer, die naar Nederland is gevlucht vanwege de Eerste Wereldoorlog. Na een hevig conflict besluit haar man naar het front te gaan. Anna reist hem achterna om hem te zoeken. Ze komt via Mairi, een hoofdverpleegster, terecht in een van de fronthospitalen.

Daar ziet ze de wreedheid van de oorlog, die grenst aan waanzin. Ondanks de chaos en verwarring geeft Anna de moed niet op, en blijft ze zoeken naar haar echtgenoot.

Rode papaver is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over de moed van twee verpleegsters in de Eerste Wereldoorlog.

Er is lang uitgekeken naar een nieuw boek van Els Florijn, na het verschijnen van Het meisje dat verdween.

* knap geconstrueerde roman over de eerste Wereldoorlog
* gebaseerd op historische feiten
* bevat foto-katern en authentieke documenten.

Recensie in het reformatorisch dagblad over Rode Papaver

Korte Biografie door Els Florijn zelf

Geboren in 1982 in Utrecht en opgegroeid in Scherpenzeel. Na de middelbare school bezocht ik de pedagogische academie en ben gaan lesgeven. Met mijn man en kinderen woon ik momenteel in Bilthoven.

Mijn officiële schrijfcarrière begon toen ik in 2002 de verhalenwedstrijd won die werd uitgeschreven door Uitgever Kok en het Refomatorisch Dagblad. Vlak daarna publiceerde ik de roman Laatste Nacht (2003). Dit debuut werd bijzonder positief ontvangen en is in 2011 herdrukt.

Drie jaar later volgde er een volgende roman, Schaduw van de wolf (2006). Deze roman werd genomineerd voor de Publieksprijs Christelijk Boek. In 2008 werd deze roman herdrukt.

In 2010 verscheen van mijn hand Het meisje dat verdween. Deze roman, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de familie Frank uit Lienden, werd door Andries Knevel uitgeroepen tot 'beste roman van 2010' . Het meisje dat verdween werd vervolgens uitgeroepen tot 'Beste Christelijke Roman 2011' en won de Publieksprijs Christelijk Boek met 49 procent van de stemmen. Van Het meisje dat verdween werden meer dan 15.000 exemplaren verkocht. Het werd bovendien opgenomen in de CLO15, een canon van de christelijke literatuur.

Ik werkte mee aan diverse kerstverhalenbundels en schreef ook een kinderboek over het bombardement op Rotterdam, Vuur over de stad. Hiermee won ik de Eigenwijsprijs. In 2013 schreef ik een speciale novelle in opdracht van stichting Gave, Onze Vader. Deze novelle werd in een oplage van ruim 110.000 exemplaren onder Visie-lezers verspreid. In 2015 verscheen mijn jeugdroman, Middernachttrein. Maart 2017 verscheen mijn nieuwe boek, Rode Papaver.

Rode papaver Florijn, Els
€ 12,50
voorraad onbekend
Het meisje dat verdween

Het meisje dat verdween is een bijzonder boek over de tweede wereldoorlog enis geschreven door Els Florijn.

Ditte Stein wordt geboren op de dag dat Nederland capituleert. Als het gezin Stein in 1943 bericht krijgt dat ze zich in kamp Vught moeten melden, besluiten ze onder te duiken - zonder Ditte.

Ditte wordt meegenomen door de huishoudster, in de hoop dat de SD het kleine meisje met rust zal laten. Hun aangenomen dochter Lotte gaat wel mee. Jaren later komt Lotte terug in het dorp waar ze opgroeide. Lotte beleeft het verleden opnieuw: de gelukkige jaren voor de oorlog, het onderduiken, maar bovenal het drama: Ditte die werd meegenomen.

Een klein meisje van drie jaar, alleen naar de Schouwburg in Den Haag gebracht, met het eerstvolgende transport meegegaan naar Auschwitz en daar bij aankomst vergast. Een gebeurtenis die diepe, niet uit te wissen sporen heeft nagelaten in hun leven, niet alleen van verdriet, maar ook van schuld, onbegrip, haat en verwijdering.

Leesfragment Het meisje dat verdween / Florijn

Hier kunt u een documentaire over dit boek bekijken.

Voor een recensie van Mark-Jan Zwart, klik HIER

Het meisje dat verdween Florijn, Els
€ 10,-
voorraad onbekend
Zeeglas

De novelle Zeeglas is geïnspireerd op een bijzondere - waargebeurde - ontdekking in 2010. Het is geschreven door Els Florijn.

Als de grootmoeder van Julie sterft, laat ze haar iets na waar niemand van wist: haar appartement in Parijs, dat ze zeventig jaar geleden verliet. Sindsdien is er niemand meer binnen geweest. Julie gaat in Parijs op zoek naar de reden waarom haar grootmoeder na de oorlog overhaast haar appartement verliet. Langzaam ontrafelt het verleden zich, en begint ze te begrijpen waarom haar grootmoeder en moeder geen contact meer met elkaar hadden.

Deze novelle is gebaseerd op een bijzonder verhaal
Toen een 91-jarige vrouw, Solange Beaugiron, in 2010 overleed, ontdekte haar familie dat ze een appartement in Parijs bezat, dat zij 70 jaar geleden in de oorlog overhaast had verlaten. Ze vluchtte naar het zuiden van Frankrijk en keerde nooit meer terug naar Parijs. Het appartement is perfect behouden gebleven. Onder een laag stof bleken schatten te liggen, onder andere een schilderij van de grootmoeder van de schilderes, Marthe de Florian, geschilderd door Boldini. Het appartement is helaas niet voor publiek geopend en is nog steeds in bezit van de familie van Solange Beaugiron.

U ontvangt het gratis actieboek tijdens de week van het christelijke boek van 7 maart t/m 17 maart bij aankoop van € 12,50 of meer aan boeken.

Zeeglas Florijn, Els
€ 7,99
voorraad onbekend
Laatste nacht  midprice

De verrassende debuutroman van succesauteur Els Florijn nu in midprice-uitgave!

Steven is 28 jaar als zijn vrouw sterft en hij achterblijft met twee kleine kinderen. Zijn belofte aan zijn vrouw om niet te hertrouwen gijzelt hem... en zijn kinderen. Als Steven en zijn zoon Alex - in een poging dichter bij elkaar te komen - samen op vakantie gaan wordt pijnlijk duidelijk hoe groot de kloof tussen hen beiden geworden is.

Laatste nacht is een roman over wantrouwen, maar tegelijk over sterke wederzijdse betrokkenheid, over de onmogelijkheid te zeggen wat er gezegd moet worden, en over een verbondenheid die niets anders oplevert dan eenzaamheid.

Laatste nacht midprice Florijn, E.
€ 14,99
voorraad onbekend