Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Frankfurter Buchmesse: Luther en Rome, wie wint de stijd om het Woord

Vrijdag 14 oktober 2016

Frankurter Buchmesse blog over Reformatie, Luther en de paus van RomeToen ik vanmorgen een ochtendkrant opende las ik daarin in een wat onthutsende column over de onderlinge kinnesinne van Nederlandse literaire auteurs die dit jaar al of niet met elkaar in de trein wilden (als ze al meemochten) naar de Frankfurter Buchmesse. Als kleine kinderen uiten ze hun ongenoegen over al dan niet vermeende karakterfouten van hun collega's. Uit wat men daar over elkaar weet te zeggen wordt al snel duidelijk dat grote mensen soms hele kleine kantjes hebben in hun leven.

Afgelopen donderdag gingen we met een groepje van vier boekhandelaren vrolijk en eensgezind naar Frankfurt. Wat is het altijd weer inspirerend en leuk om met vakgenoten die de zelfde missie delen zo'n lange dag op te trekken. (Je dag begint om dan 4 uur op donderdagmorgen en eindigt ergens de volgende nacht rond 1 uur als je moe maar voldaan weer in je eigen bed stapt.) Zo'n lange dag is om heel veel contacten te leggen, ons netwerk te vergroten en om te ontdekken waar het met het boek heen gaat.

Het eerste wat in Frankfurt opviel was de enorme toename van de beveiliging. Tientallen politieagenten waren zwaar gewapend aanwezig op de beursvloer en daarbuiten. Tassen werden bij binnenkomst gecontroleerd en de registratie is vooraf goed geregeld. Blijkbaar wordt dit als een "hotspot" gezien voor aanslagen. Wie een aanslag wil plegen op kennis zou inderdaad wel heel veel schade wereldwijd aanrichten.

Overweldigend is elke keer weer opnieuw de aanwezigheid van zoveel jonge mensen die betrokken zijn bij het boek. Bijna 300.000 mensen van over de hele wereld bezoeken daar de beurs met 7000 deelnemers. Een samenkomen van zoveel kennis, verwachtingen, intelligentie en (tegenstrijdige) ideeën, toont de enorme impact van zo'n wereldontmoeting. Verbindend is dat het enthousiasme voor het boek er van af spat.

Wie op zoek gaat naar de new digital hotspot, waar alle digitale innovaties getoond worden, komt enigszins teleurgesteld thuis. Alles wat daar getoond wordt was veelal 5 jaar geleden al bekend en de plek voor het e-boek is feitelijk marginaal op deze beurs! Blijkbaar begint een steeds grotere groep van mensen te zien dat een beroep op alleen virtuele kennis vooral een soort intellectuele armoede maskeert.

Wie op zoek gaat naar de protestantse en meer evangelicale uitgevers moest dit jaar nog weer wat beter z'n best doen. De stands zijn kleiner, de aantallen geringer en de inbreng van nieuwe titels lijkt ook nog eens beperkter.

Verrassend was dat twee zaken wel dominant aanwezig waren: Allereerst blijkt het mediagenieke optreden van Paus Fransiscus echt heel groot vertaald te worden in boeken over hem en de Rooms-katholieke kerk. Het is fabelachtig om te zien hoe een kerk die zoveel wereldwijze kritiek over zich heen gekregen heeft, in staat blijkt om zich zelf steeds op de kaart te houden en een enorme presentatie en presentie heeft op zo'n beurs.

Tegelijkertijd valt sterk op dat 2017 het Lutherjaar is, waarbij 500 jaar Reformatieherdenking plaats vindt en hoe groots dat gevierd wordt in Duitsland en daarbuiten. Tientallen prachtige boeken in allerlei talen over Luther, kalenders etc waren volop te vinden. We volgden een presentatie van de heruitgave van de Lutherbibel, waarin belangrijke kerkleiders werden geïnterviewd. En dan gaan al heel snel je gedachten met je op de loop. Want dan blijkt dat de huidige Lutheranen de bijbel ook kunnen zien als een door mensen geschreven boek wat betekenis krijgt als mensen daardoor gelukkiger worden en geïnspireerd raken. En ongemerkt bekruipt je dan het gevoel dat al die prachtige uitvoeringen van die Lutherbijbel niet kunnen verhullen dat blijkbaar de volgelingen van Luther veel van zijn overtuigingen kwijt geraakt zijn of zijn bijbel tegenwoordig wel heel anders lezen dan hij.

Het Lutherjaar herinnert ons er aan dat er een zware strijd gevoerd is tussen Rome en de Reformatie rondom "Het Woord" en uiteraard over nog meer thema´s. En dan bekruipt aan het eind van de dag de vraag je wie het meeste geleerd heeft van die gedachtenstrijd over de kracht van het Woord: de Reformatie van Luther of toch de Paus van Rome?

Wie meer over Luther wil lezen klikt HIER. Wie wat meer over de Paus wilt weten kijkt HIER