Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Hoe grote internetboekhandels geld gaan verdienen.

Woensdag 8 juli 2015

Nu Borders failliet is, Barnes & Noble voor haar voortbestaan strijdt en veel onafhankelijke boekhandels de deuren hebben moeten sluiten, is Amazon bezig de prijzen van boeken te verhogen met soms 30%. Voor veel consumenten is er eenvoudigweg geen andere manier om boeken te bestellen dan via Amazon, schreef op 5 juli 2013 the New York Times.

best priceDe lokale boekhandel heeft het moeilijk is een veel gehoorde kreet. En men kijkt dan naar internet als de grote vervanger van die boekhandel. Die verwachtingen zijn hoog, alsof het net zo wordt als vroeger toen de kruidenier de doos met boodschappen nog thuisbezorgde. En met een zeker dedain wordt zelfs vaak gesproken over de fysieke boekhandel die achterloopt en wereldvreemd zou zijn.

Toch maakt zo'n artikel in the New York Times duidelijk waar het naar toe gaat: Een grote kolos die eerst alle partijen uit de markt gewerkt heeft, bouwt zo aan haar eigen monopolie. In plaats van alle mooie verhalen over keuzevrijheid, marktwerking en lagere prijzen, die naïve neo-liberale politici beloven voor de consument, is dit het werkelijke scenario. Alle verhalen ten spijt over marktwerking, maar de realiteit is dat de consument uiteindelijk veel meer gaat betalen voor minder aanbod en een ander serviceniveau. Na al die jaren van verlies voor de grote internetboekhandels willen zij nu eindelijk gaan oogsten.

We zien deze ontwikkeling in Nederland opkomen. Als het over christelijke muziek gaat is Bol vaak stukken duurder (15-30%) dan de christelijke winkels. Maar ook constateren wij al heel lang stijgende prijzen bij de grote internetboekhandels als het gaat over Engelse boeken voor de christelijke markt. Onlangs moest ik een boek bestellen voor een klant in het Engels. Het in het Nederlands vertaalde exemplaar kostte 16,95 Euro, de originele Engelse variant kon ik alleen via Amazon verkrijgen voor 125 dollar........

Wie enigszins kennis draagt van hoe de grote internetboekhandels omgaan met arbeidsvoorwaarden, afleveraars de belastingmoraal en hun patenten, zou zich moeten afvragen of hij/ zij daar (mede) verantwoordelijk voor wil zijn.

Naast allerlei inhoudelijke argumenten is de klant nu al het vaakst financieel beter af in de goede christelijke boekhandel. Gelukkig zorgt de wet op de vaste boekenprijs er voor dat er een gevarieerd en aantrekkelijk aanbod mogelijk is in Nederland.

UPDATE 5/8/2013

Dit vinden ze er in Engeland van.