Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Janne IJmker

Janne IJmker is auteur van historische fictie voor volwassenen en kinderen. Verschillende van haar boeken wonnen prijzen. Naast haar schrijfactiviteiten is Janne IJmker verhalenverteller en acteur die verschillende verteltheater stukken heeft gemaakt en uitgevoerd.

Janne IJmker werd in 1961 geboren in Tiendeveen en groeide op in een gezin met vijf kinderen. Kort na haar geboorte verhuisde ze naar Utrecht en later naar Houten.

Op haar lagere school was ze dol op lezen. Haar favoriete boek was Willem Wijcherts van W.G. van de Hulst sr. Na haar studie aan de Pedagogische Academie in Gouda was ze onderwijzeres op een basisschool

Janne IJmker is getrouwd en heeft vier kinderen en woont inmiddels weer in Tiendeveen na op verschillende plaatsen gewoond te hebben met haar gezin.

De boekenv an Janne IJmker kunt u bestellen of kopen bij de webshop van Ichthusboekhandel.nl of in één van de Ichthuswinkels.

Land van verlangen Vincent van Gogh

Janne IJmker, is weer helemaal terug met de novelle: Land van Verlangen over Vincent van Gogh en wat hij te maken zou hebben met haar betovergrootmoeder.

Janne IJmker schreef daarover zelf:

'Land van verlangen' is geschreven vanuit het perspectief van Vincent en van Marg, een personage gebaseerd op mijn betovergrootmoeder. Ik bleef met dit verhaal heel dicht bij de brieven die Vincent schreef.

Dat Vincent in Drenthe op zoek ging naar turfgebieden staat vast; hij schreef er over aan zijn broer Theo en schilderde een aquarel genaamd Turfgraverij. Ik, geboren en tegenwoordig weer woonachtig in Tiendeveen, laat Vincent vanuit Siberië naar mijn geboortedorp lopen. Dat was namelijk een van de twee gebieden bij Hoogeveen waar nog turf werd gewonnen. Vincent was onder de indruk van wat hij zag en schreef : "Ik zag superbe figuuren buiten – treffend door een expressie van soberheid.– Een vrouwenborst bijvoorbeeld heeft die beweging van zwoegen die lijnregt het tegenovergestelde van volupté is en soms, als het schepsel oud is of ziekelijk, deernis opwekt en anders respect. En de melankolie welke in 't algemeen de dingen hebben is van gezonde soort, als in de teekeningen van Millet."

Land van verlangen Vincent van Gogh IJmker, Janne
€ 15,-
voorraad onbekend
Achtendertig nachten

De historische roman, Achtendertig nachten van Janne IJmker betekende de doorbraak voor deze auteur binnen de christelijke literaire wereld.

Elsjen Roelofs wordt verdacht van het vergiftigen van haar man, Jan Alberts. In maart 1767 komt zij in het gevang van Assen terecht, waar ze op haar berechting moet wachten tot het kind dat zij verwacht geboren is. In de eenzaamheid van de gevangenis wordt een meisje geboren. Het wordt meteen bij Elsjen weggenomen. Daarna rest haar niets meer dan de kale muren van het gevang en het nachtelijk bezoek van Janna, de enige vrouw die zich over haar ontfermt.

Janne IJmker (1961) won tweemaal Het Hoogste Woord. Zowel Mijn vriend Samuel (2002) als Verdwenen vaders (2004) werden onderscheiden. Haar laatste jeugdboek, De toverfluit, verscheen september 2005. Achtendertig nachten is haar eerste roman voor volwassenen.

Achtendertig nachten IJmker, Janne
€ 17,50
voorraad onbekend
Afscheid van een engel

Afscheid van een engel door Janne IJmker is een historische roman over het leven in Drenthe aan het begin van de negentiende eeuw.

Drenthe, 1814. Roelf wordt geconfronteerd met de verminkingen van zijn zoon die is teruggekeerd uit de oorlog. De wonden doen hem denken aan zijn eigen ontstoken kwetsuren. Roelf besluit het geschrift van zijn moeder, dat hij al vijfendertig jaar in zijn bezit heeft, te lezen. Hij wil eindelijk de waarheid van zijn afkomst onder ogen zien.

In gedachten gaat hij terug naar 1779. Dat is het jaar dat zijn claimende grootmoeder sterft en zijn oom over zijn lot wil beslissen. Hij ontvlucht de buurschap, waar zijn moeder doodgezwegen werd en waar hij op zijn zesde in hevige verwarring geraakte toen hij te weten kwam dat zijn moeder zijn vader vermoordde.

Hij sluit zich aan bij een troep vrijgevochten vagebonden die, als kunstenmakers, langs de jaarmarkten trekt en daarbij rijke boeren berooft. Als de rode loop uitbreekt en zijn vriend sterft, krijgt Roelfs verdriet een uitweg. Gedwongen door ziekte, dood, honger en uitsluiting weerhoudt hem niets meer om zijn recht te laten gelden tegenover zijn eigen familie. Wat er dan gebeurt verzwijgt Roelf de rest van zijn leven.

Afscheid van een engel IJmker, Janne
€ 10,-
voorraad onbekend
Wij hadden het leven lief

Met de roman, Wij hadden het leven lief, komt Janne IJmker opnieuw met een verhaal waarin historische feiten een rol spelen en die je iets laten zien van het kleine menselijke verhaal ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

- Roman over mensen die geen held durfden te zijn
- Een Hollands meisje raakt bevriend met een Jood uit een werkkamp
- Onbekend stukje Nederlandse geschiedenis uit WO II

Wij hadden het leven lief is gebaseerd op waar gebeurde feiten.

Als boerenmeisje ontmoet Riekie een joodse dwangarbeider uit een werkkamp in de buurt. De vriendschap die ontstaat wordt ruw verbroken als Samuel onverwacht naar Kamp Westerbork moet.

Jaren later interviewt Riekie's dochter haar moeder over het leven in oorlogstijd. Veel gegevens kan de interviewer terugvinden, maar het herinneringsvermogen van de moeder blijkt niet altijd betrouwbaar.

Op 28 april 2015 werd in het voormalig werkkamp Kremboong in Tiendeveen het boek uitgereikt aan twee nakomelingen van dwangarbeiders Anneke Boom-Turksma en Lion Tokkie.

Reacties in de media:
De auteur is in staat de lezer in de greep te houden. Ik leg het boek niet weg voordat het uit is. - Het RD (Willy Wouters-Maljaars)

Via beeldende, soms ontroerende scenes en rake dialogen laat Janne IJmker je de oorlog 'meebeleven' door de ogen van een kind. Knap! - De Nieuwe Koers (Gert Jan Schaap)

..overtreft zelfs haar beroemde Achtendertig nachten.. - Christelijk Weekblad (Gerrit Kraa)

Na het lezen van dit verhaal lijkt niets meer vanzelfsprekend. - Antoinettes boekencommentaar

Wij hadden het leven lief IJmker, Janne
€ 17,50
voorraad onbekend
Met Petrus op weg

Met Petrus onderweg van Willem Pieter van de Berg en Janne IJmker is een studie naar 1 Petrus, een Bijbelboek over gebrokenheid en herstel.

'Ik heb lang gedacht dat mijn geloof in God leven van alle dag gemakkelijker zou maken. De teleurstelling over wat geloof me opleverde kwam voort uit onwetendheid over de weg die God met mij wil gaan. De studie van 1 Petrus was een eyeopener voor mij. Omdat Petrus het Exodusverhaal als voorbeeld gebruikt, worden de moeilijkheden en vragen van de geadresseerden herkenbaar: hoe ga ik om met tegenslagen, onbegrip en teleurstellingen in relaties, en twijfel aan God. De rode draad door de brief is dat God ons wil bevrijden en genezen van zonden door de confrontatie met de gebrokenheid in mezelf en de ander. Hij wil me bruikbaar maken voor zijn doel, namelijk Zijn aanwezigheid in mijn leven zichtbaar maken.

Willem Pieter van de Berg studeerde aan de Theologische Universiteiten in Apeldoorn (TUA) en Kampen (pthU) en is afgestudeerd aan de VU op een onderzoek over de doop in 1 Petrus 3:21, waarnaar hij ook een promotieonderzoek doet. Hij werkt als Bijbelleraar en preekt regelmatig.

Janne IJmker brak door met haar historische roman achtendertig nachten (Mozaïek 2006). Hiervan verscheen onlangs een 12e druk. Haar tweede roman, Afscheid van een engel (2012), werd als 'een tragische, maar zeer boeiende en psychologisch sterke familiegeschiedenis' omschreven. In augustus verscheen Kanaleneilandjes, een bundel met opeenvolgende verhalen over een plattelandsgezin dat is verhuisd naar Utrecht.

Met Petrus op weg Berg, W.P. van den / IJmker, Janne
€ 16,50
voorraad onbekend
Kanaleneilandjes

'Kanaleneilandjes' is een bundel met opeenvolgende verhalen over een plattelandsgezin dat is verhuisd naar Utrecht. De gebeurtenissen worden bezien door de ogen van een kind, maar bevatten ook een vleugje volwassenheid van de schrijver.

Het boek geeft een beeld van het leven van dit kind op Kanaleneiland in de jaren '60. Net als Josje zijn haar ouders, broers, zus en zusje bezig hun plaats in de stadse wereld in te nemen. Josje ziet het, denkt erover en geeft invulling aan dat leven op haar eigen manier. In haar fascinatie voor taal zoekt ze voortdurend naar woorden die recht doen aan haar belevenissen en emoties.

Kanaleneilandjes IJmker, Janne
€ 7,50
voorraad onbekend
Toverfluit
Toverfluit IJmker
€ 3,95
voorraad onbekend