Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Nieuwe titels uitgeverij Berne Media najaar 2018

24 artikelen
pagina 1 van 3
Iedere dag komt het voorbij

Jacomette de Blois gaat met Iedere dag komt het voorbij in op ouder worden met de oorlog en het gesprek daarover in de geestelijke zorg.

'Sinds ik me íets kan herinneren, bestaat de Tweede Wereldoorlog voor mij.'
'Mijn ouders vonden elkaar in de mobilisatie. Een koffer vol brieven uit de oorlog vertelt hun verhaal.'
Mijn joodse buurmeisje stelde mij ooit de vraag, wat ik zou doen als zij ooit gevaar loopt?
Mijn kleindochter van 6 versprak zich laatst en zei: 'tweedehands' oorlog, toen ze de Tweede Wereldoorlog bedoelde. Ook al corrigeerde ik haar, ze heeft zo gelijk.

Bij veel ouderen komt de Tweede Wereldoorlog nog iedere dag voorbij. Al luisterend naar hun verhalen heeft Jacomette de Blois de oorlogsherinneringen, die in hun dagelijkse leven nog steeds een rol spelen, verzameld en beschreven. Het zijn herinneringen van mensen die toentertijd in Nederland of in Nederlands-Indië woonden.

Inmiddels komt het verhaal van die oorlog niet alleen uit de eerste hand. Ook in de levens van de tweede, derde en ook al vierde generatie loopt een spoor van 1940-45 naar nu. Eindeloos veel boeken zijn erover geschreven en minstens zoveel films en documentaires gemaakt. Teveel oorlogen woeden sindsdien elders... De impact van deze ervaringen op de levensloop van deze oude mensen en hun familie is groot. Als we daaraan voorbij gaan doen we geen recht aan hun pogen toch iets moois van hun leven te maken, ondanks de oorlog. Hun verhalen kunnen ons vandaag helpen vrede te blijven zoeken.

Maar hoe luister je, stel je vragen of zwijg je als ook pijnlijke herinneringen boven komen? Hoe ga je in gesprek? Een boek voor geestelijk verzorgers en familie van ouderen.

Jacomette de Blois is geestelijk verzorger en predikant in de Antonius Hof in Bussum. Aandachtig luisterend naar wat de bewoners haar vertellen, verzamelt zij verhalen en citaten.

Iedere dag komt het voorbij Blois, Jacomette de
€ 16,90
voorraad onbekend
Zinzoekers
Zinzoekers Quartier osb, Thomas; Velde, Paul van de
€ 17,90
voorraad onbekend
Ons dagelijks brood
Ons dagelijks brood Nouwen, Henri
€ 14,90
voorraad onbekend
Bidden met iconen

Henri Nouwen was zeer geboeid door iconen. In dit opnieuw uitgegeven boek beschrijft hij aan de hand van vier beroemde Russische iconen zijn meditaties.

Je spreekt bij iconen eigenlijk van het lezen van iconen: iconen zo aandachtig lezen dat ze tot je gaan spreken. Hij zelf zei daarover: 'De woorden in dit boek zijn het resultaat van mijn eigen turen naar 7 deze iconen. Zij kunnen je al of niet raken. Maar als ze jou alleen maar een beetje zouden helpen om voor jezelf naar deze iconen te gaan kijken, dan zullen mijn woorden aan hun doel hebben beantwoord en kunnen ze worden vergeten. Dan zijn deze iconen van jou geworden en kunnen ze jou bij dag en bij nacht leiden, in goede en in kwade dagen, wanneer je je verdrietig voelt en wanneer je blij bent. Zij zullen gaan spreken over de unieke weg die God heeft uitgekozen om jou lief te hebben.'

De iconen zijn in kleur op de flappen van de omslag weergegeven zodat u al lezend afwisselend kunt kijken en lezen.

Henri Nouwen (1932-1996) behoort tot de meest gelezen spirituele schrijvers, met wereldwijd miljoenen lezers. Hij is geliefd vanwege de manier waarop hij woorden geeft aan een authentiek geloof. Met het thema van vijandigheid naar vriendschap was hij altijd erg in de weer. Het is herkenbaar in ieder mens en in iedere tijd.

Bidden met iconen Nouwen, Henri
€ 16,90
voorraad onbekend
De Islam begrijpen
De Islam begrijpen Candiard, Adrien
€ 16,90
voorraad onbekend
God in alles
God in alles Grün, Anselm; Boff, Leonardo
€ 16,90
voorraad onbekend
Verhalen van de rabbi
Verhalen van de rabbi Stufkens, Hein
€ 14,90
voorraad onbekend
Op bezoek bij Sint Nicolaas
Op bezoek bij Sint Nicolaas Bosman, Johanneke
€ 20,-
voorraad onbekend
Religieus erfgoed in Oudenbosch
Religieus erfgoed in Oudenbosch Buijs, Mark
€ 22,90
voorraad onbekend
Thuis zijn in het onbekende

Thuis zijn in het onbekende van Thijs Carpers leest als een pleidooi voor het onbekende, het chaotische, het ongeordende. Het is een essayistisch lofdicht op de 'kunst van het verdwalen', die de lezer uitdaagt oude zekerheden los te laten. Dit pleidooi is tegendraads.

De Nederlandse samenleving zet namelijk voortdurend in op het tegenovergestelde: op structuren en regels die iedere vorm van onzekerheid trachten uit te sluiten. Maar wat als we het onbekende niet tot vijand verklaren en durven te gaan staan in onzekerheid die ons omringt? Is een dergelijke houding niet veel vruchtbaarder in een maatschappij die alsmaar complexer en ondoorzichtiger wordt?

Anders dan misschien gedacht reikt de christelijke traditie in deze zoektocht verrassende en actuele perspectieven aan. Deze traditie vormt, samen met tal van beschouwingen op de ons omringende natuur, een belangrijke bron om op een nieuwe manier van kijken naar de Nederlandse samenleving. Creativiteit, improvisatie, veerkracht en spontaniteit zijn daarbij belangrijke richtingwijzers in de vijf essays die dit boek omvat.

Thijs Caspers (1980) is theoloog, essayist en reisschrijver. Hij heeft een grote passie voor lange afstandswandelingen in binnen- en buitenland. Zijn avonturen en ervaringen verwerkt hij graag in de beschouwingen die hij schrijft. Eerder verscheen van zijn hand het boek Proeven van goed samenleven (2012).

Thuis zijn in het onbekende Caspers, Thijs
€ 16,90
voorraad onbekend