Blog Ichthusboekhandel.nl

Jo van Dorp, Ichthusboekhandel.nlOp dit blog van Ichthusboekhandel.nl, uw christelijke webshop, schrijft Jo van Dorp, en soms iemand anders, over ontwikkelingen, perspectieven, spraakmakende boeken en artikelen die verkrijgbaar zijn in de christelijke boekhandel.

 

Toegang tot óf eigendom van kennis

15 augustus 2013

toegangInternet democratiseert kennis en zorgt er voor dat iedereen alles kan weten...... 

Internet zorgt dat je toegang tot informatie hebt. Het is niet meer belangrijk dat je die informatie feitelijk niet meer bezit, zoals in de vorm van een boek, of gewoon middels parate kennis. Via een verbinding kom je vanzelf bij die kennis is dan de redenering.  

Een aantrekkelijke gedachte. Internetgebruikers worden bevestigt in hun droom dat zij alles kunnen weten wat ze willen. Het versterkt de illusie dat papier in feite dood hout is, waar je morgen niets meer aan hebt.  

Wat deze boodschap niet vertelt is dat zoeken op internet er van uitgaat dat je voldoende kennis van zaken in huis hebt om überhaupt goed te kunnen zoeken. Wellicht nog belangrijker is dat je de ontdekte informatie ook op haar betekenis kan evalueren. Vergeten wordt dan vaak dat internet niet automatisch leidt naar correcte, gebalanceerde waarheid. Internet levert meestal compacte informatie die qua bronnen niet altijd erg duidelijk is en vaak ook gefragmenteerd.  

Wie een klein beetje op internet rond gekeken heeft, weet dat volstrekt tegengestelde meningen over één en het zelfde punt zeer frequent voorkomen. Wat is dan waar en hoe moet ik het lezen? Wie geleerd heeft om zelf kennis te verzamelen, je die eigen te maken en die ook op waarde schatten staat daardoor meer kritischer en onafhankelijker in het leven. Zo iemand zal voor kennis niet alleen maar leunen op internet, maar vooral op zoek gaan naar goede boeken.  

Een papieren boek ( en uiteraard ook het e-boek) bevat informatie die door flink wat kennisfilters gegaan is. Informatie die als een samenhangende en logische eenheid gepresenteerd wordt. Niet alleen de auteur heeft er erg goed naar gekeken, maar een redacteur, vaak nog een eindredacteur en niet zelden een meeleesgroep zijn dan betrokken. Het is informatie die gekwalificeerd is. De auteur geeft door het boek aan dat hij/zij er op aanspreekbaar is. Bovendien wordt het pas uitgegeven als zeker is dat voldoende mensen het ook daadwerkelijk gaan kopen omdat ze het de moeite waard vinden.  

De gedachte van dynamische kennis is leidend voor internet. Interessant is dat het daar aan gekoppelde frame heel erg goed werkt: Boeken zijn gemaakt van dood hout, het is gestolde waarheid en het is al achterhaald als je het gedrukt wordt. (Zoiets als de drogreden: die auto roest al op de folder) Nee dan internet, dat is altijd up-to-date, vertelt je alles en het is gratis. Hoe het kan weet men niet. De gretigheid om er van te profiteren net als bij obscure belastingvoordeeltjes is er echter niet minder om.  

Gelukkig heb ik kinderen. Die vertellen mij: het staat op internet en dus is het waar! En dan geven ze me een vette knipoog en hopen dat ik niet zo gek ben om dat ook echt te geloven.  

Pas was er een stroomstoring in onze winkel in Leiden. Dat betekent een donkere winkel en geen toegang tot internet. Maar in de zon buiten kon je nog steeds heerlijk en ongestoord(!) een boek lezen.  

Voor de complot-liefhebbers onder ons: wat gebeurd er als een overheid zoals in China informatie op internet strak gaat reguleren. Waarbij je niet alles mag weten, of dat zelfs geschiedenissen herschreven worden. Of nog concreter: wat gebeurd er als Google op een dag denkt te weten wat goed voor ons is en bijvoorbeeld vanuit een gekleurde bril informatie gaat filteren voor ons?  

Op een ander moment kijken we wellicht nog eens naar het wereldbeeld achter onze visie op kennis.

 

Alle blogs

22 maart 2018-Belijdenis cadeau
30 december 2017-Goede voornemens én de christelijke boekhandel
25 september 2017-de Nacht voor de theologie
24 juli 2017-Boeken zetten soms veel in beweging.....
27 maart 2017-5 argumenten om GEEN nieuwe bijbel te kopen
7 maart 2017-Bestaat christelijke politiek?
14 november 2016-Waarom naar de christelijke boekhandel!?
21 oktober 2016-Frankfurter Buchmesse: Luther en Rome, wie wint de stijd om het Woord
23 september 2016-Bijbel het belangrijkste boek van Nederland
4 juni 2016-Bijbelkringen en bijbelstudiematerialen
12 mei 2016-Ecologische voetafdruk website
4 maart 2016-Schoolbijbel als afscheid basisschool
16 januari 2016-Trends in de christelijke boekhandel
28 december 2015-Christelijke boekhandel: een hoopvol 2016?
12 oktober 2015-Schepping en herschepping
21 augustus 2015-Bestsellers en de toren van Babel
8 juli 2015-Hoe grote internetboekhandels geld gaan verdienen.
6 juni 2015-Studiebijbels: toelichting die verrijkt.
3 juni 2015-Spannend
26 februari 2015-Jezus glossy, een keuze
31 december 2014-Christelijke boekhandel en kerkverlaters
13 november 2014-Blijvende waarde(n) delen
20 augustus 2014-Het (korte) geheugen van E-boeklezers
1 juli 2014-Proefschriften in de boekhandel
24 juni 2014-De bijbel die bij je past
17 juni 2014-Waardoor gaat een bijbel stuk
10 juni 2014-De Bijbel kiezen
30 april 2014-Christelijke klassiekers
15 maart 2014-Keuzestress in de boekhandel
4 februari 2014-Ga ik dat nog lezen....?
6 januari 2014-Leeskuur voor ontspanning
21 oktober 2013-Muziekverkoop in de (christelijke) boekhandel
3 september 2013-Predikanten, plagiaat en leren
15 augustus 2013-Toegang tot óf eigendom van kennis
5 augustus 2013-Vals getuigenis
15 juli 2013-Bijbels repareren
26 mei 2013-Liedboek