Blog Ichthusboekhandel.nl

Jo van Dorp, Ichthusboekhandel.nlOp dit blog van Ichthusboekhandel.nl, uw christelijke webshop, schrijft Jo van Dorp, en soms iemand anders, over ontwikkelingen, perspectieven, spraakmakende boeken en artikelen die verkrijgbaar zijn in de christelijke boekhandel.

 

Vals getuigenis

5 augustus 2013

taming the tigerVorige week werd het internationale christelijke boekenwereldje opgeschud door het bericht dat de christelijke bestseller (1,5 miljoen ex.) De Getemde Tijger een onjuiste weergave zou zijn van het leven van haar hoofdpersoon Tony Anthony. Rapportage Evangelische Alliantie Engeland. 

Misleiding en leugens en nog meer zware woorden werden gesteld over deze misstap. Of was dit wat men in Amerika met een eufemisme "evan-elastically spoken" noemt?  

Hoewel ik geen enkele aandrang voel om de auteur te beschermen, heb ik ook geen behoefte om hem onrecht aan te doen. Daarom enkele overwegingen:  

Dit soort boeken zijn een zeker risico. Het is een zgn. levensverhaal, vaak over het leven in een duistere kant van de samenleving door iemand die toen alles fout deed en waarvan gedacht wordt dat die nu alles goed doet. Dit soort boeken zijn vaak alleen interessant als het 90% ellende is, 1 % verlossing en de laatste 9 % nog wat dankbaarheid bevat. Niet alles wordt dan vervolgens in de goede context begrepen en soms wordt er in zo'n verhaal ook wat overdreven. Dat is niet zomaar leugenachtigheid, maar heeft soms te maken met de culturele achtergrond van iemand. In dit geval is er sprake van een hoofdpersoon die afkomstig is uit een eer-gerelateerde cultuur (Aziatisch). Dat maakt dat als iets door jezelf of door een ander gezegd wordt, het niet gemakkelijk meer teruggenomen kan worden. 

De auteur werd bij het schrijven van dit boek geholpen door een ghostwriter. Dat is iemand die betaald wordt door de uitgeverij. Namens de uitgeverij helpt hij/zij het verhaal te stroomlijnen en in een goede context te plaatsen. De ghostwriter maakt zo het verhaal. En hier begint denk ik het verhaal pas echt. De agenda van de uitgever is er op gericht om zoveel mogelijk uit te geven. Dan is elk "mooi verhaal" een verleiding. De hoofdpersoon van zo'n levensverhaal heeft meestal niet altijd voldoende afstand ten opzichte van zijn of haar levensverhaal. Niet alleen feitelijk, maar ook geestelijk. Soms zit de hoofdpersoon zelfs nog midden in een groeiproces en is zo'n boek gewoon te vroeg.  

De ghostwriter moet dan namens de uitgever afstand hebben van de materie, feiten en meningen kunnen scheiden en niet in de laatste plaats iets binnen z'n culturele context plaatsen. En zo gaat er dus wel eens iets mis. Elk levensverhaal roept moeilijk te geloven beelden op. Zeker als het gegaan is zoals het gegaan is bij deze auteur, waarbij hij verschillende gevangenissen van binnen heeft gezien naar eigen zeggen. Omgekeerd levert dat echter wel spannende verhalen op. En als iets eenmaal op papier staat dan wordt het daarna steeds moeilijker om het te weerspreken.  

De uitgever wil graag met een verhaal ook iets zeggen. Dat maakt dat zo'n verhaal toegeschreven wordt door de ghostwriter naar die gewenste boodschap. Vroeger bij ridderverhalen noemde je dat in de lessen literatuur: "epische concentratie". Het verhaal werd een samenballing van verhalen en alles wat niet paste in dat format werd weggelaten of opnieuw van een context voorzien.  

Van mij hoeft u geen stenen te verwachten voor de auteur. Die worden al genoeg gegooid. De lat voor dit soort verhalen ligt heel hoog. n procentje onbewezen onderdeel van zo'n verhaal is al voldoende om het hele verhaal ongeloofwaardig te maken. Onze westerse samenleving gruwt bij het idee dat God direct zou kunnen ingrijpen in ons dagelijks leven. Dat tot iets obscuurs maken blijkt dan erg effectief door foutieve verhalen te ontmaskeren.  

Wat kunnen we hier van leren: Persoonlijk ben ik er van overtuigd dat het verhaal van Tony Anthony (schuilnaam) eigenlijk alleen maar interessanter is geworden. Door dit wat gebeurd is zal hij dieper moeten zoeken naar wat waarheid betekent. Daar wordt niemand minder van. En door waarheid onder ogen te zien wordt je vrij. Dat helpt! (verklaring Tony Anthony)  

Iemand uit mijn omgeving stelde naar aanleiding van de gretigheid van sommige uitgevers om snel iets op de markt te brengen, een nieuwe boektitel voor: De Getemde Uitgever. Als boekhandelaar ga je dan misschien zo'n boek ook eens goed lezen en niet alleen zomaar verkopen.

 

Alle blogs

2 juni 2018-Christelijke thrillers, een volwassen genre?
22 maart 2018-Belijdenis cadeau
30 december 2017-Goede voornemens n de christelijke boekhandel
25 september 2017-de Nacht voor de theologie
24 juli 2017-Boeken zetten soms veel in beweging.....
27 maart 2017-5 argumenten om GEEN nieuwe bijbel te kopen
7 maart 2017-Bestaat christelijke politiek?
14 november 2016-Waarom naar de christelijke boekhandel!?
21 oktober 2016-Frankfurter Buchmesse: Luther en Rome, wie wint de stijd om het Woord
23 september 2016-Bijbel het belangrijkste boek van Nederland
4 juni 2016-Bijbelkringen en bijbelstudiematerialen
12 mei 2016-Ecologische voetafdruk website
4 maart 2016-Schoolbijbel als afscheid basisschool
16 januari 2016-Trends in de christelijke boekhandel
28 december 2015-Christelijke boekhandel: een hoopvol 2016?
12 oktober 2015-Schepping en herschepping
21 augustus 2015-Bestsellers en de toren van Babel
8 juli 2015-Hoe grote internetboekhandels geld gaan verdienen.
6 juni 2015-Studiebijbels: toelichting die verrijkt.
3 juni 2015-Spannend
26 februari 2015-Jezus glossy, een keuze
31 december 2014-Christelijke boekhandel en kerkverlaters
13 november 2014-Blijvende waarde(n) delen
20 augustus 2014-Het (korte) geheugen van E-boeklezers
1 juli 2014-Proefschriften in de boekhandel
24 juni 2014-De bijbel die bij je past
17 juni 2014-Waardoor gaat een bijbel stuk
10 juni 2014-De Bijbel kiezen
30 april 2014-Christelijke klassiekers
15 maart 2014-Keuzestress in de boekhandel
4 februari 2014-Ga ik dat nog lezen....?
6 januari 2014-Leeskuur voor ontspanning
21 oktober 2013-Muziekverkoop in de (christelijke) boekhandel
3 september 2013-Predikanten, plagiaat en leren
15 augustus 2013-Toegang tot f eigendom van kennis
5 augustus 2013-Vals getuigenis
15 juli 2013-Bijbels repareren
26 mei 2013-Liedboek