Blog Ichthusboekhandel.nl

Jo van Dorp, Ichthusboekhandel.nlOp dit blog van Ichthusboekhandel.nl, uw christelijke webshop, schrijft Jo van Dorp, en soms iemand anders, over ontwikkelingen, perspectieven, spraakmakende boeken en artikelen die verkrijgbaar zijn in de christelijke boekhandel.

 

Predikanten, plagiaat en leren

3 september 2013

Predikanten maken zich schuldig aan plagiaat, kopten de kranten (En niet alleen het RD en ND) op 27 augustus 2013. Dit naar aanleiding van een aantal gedachten van Prof. v.d. Belt op de Haamstede-conferentie.  

plagiaatEr zijn predikanten die gedeelten van preken van anderen kopiëren van internet en dit zo slecht integreren dat "zelfs" gemeenteleden dit door hebben, was één van de conclusies die je kon trekken uit zijn betoog.  

Een boekhandelaar beschouwt het als een hoopvol signaal, dat deze gedachte nu breder opgepakt wordt. Predikanten beroemen zich er soms op dat ze geen boeken meer lezen, maar alles via internet doen. Voor hen is preken maken een kwestie van knippen en plakken, geworden lijkt het wel eens.  

Maar allereerst iets over het overnemen van teksten van anderen. Dat is iets wat al heel lang gebeurt. Als plagiaat op de zelfde manier beoordeeld zou worden in preken als in wetenschappelijke artikelen, dan zou dat wel eens erg korte preken opleveren. Veel predikanten halen hun teksten immers uit bijbelcommentaren en boeken van anderen en de één is er wel wat beter in dan de ander om eerlijk te zijn over de bron. In die zin zijn predikanten tegenwoordig (terecht) dubbel kwetsbaar, omdat eenvoudige zoekprogramma's dit soort plagiaat snel en effectief aan het licht brengen.  

Allister Macgrath bracht voor mij in het boek de toekomst van het christendom onder woorden, wat ik vanuit ervaring al wel wist: een simpele blik in de bibliotheek van een predikant / voorganger vertelt mij heel snel wanneer iemand gestopt is met "leren".  

Bij uitstek predikanten zijn in de afgelopen jaren vatbaar geweest voor de verleiding van internet. Qua verleiding gaat het daarbij niet zozeer om "adult-sites" etc. Internet ontsloot voor hen (vaak gratis) een grote bron aan commentaren en artikelen. Wie echter eerlijk is, weet dat de meeste commentaren die je daar vindt vaak gedateerd zijn en de theologische artikelen nogal eens speculatief c.q. beperkt van karakter zijn. 

De echte nieuwe ontwikkelingen in de commentaren en theologie gaan nog steeds via uitgevers en komen in fysieke boeken terecht. Allerlei hapsnap-verhalen via twitter/faceboek etc ten spijt. Wat er van op internet verschijnt is vaak niet meer dan een subjectieve samenvatting of een commentaar. Bijbelcommentaren bevatten de neerslag van (heel) veel werk. Dat mag best betaald worden in de vorm van een boekverkoop. De illusie dat dit allemaal gratis op internet beschikbaar zou moeten zijn, is net zo naïef als de gedachte dat gemeenteleden alles voor zoete koek slikken wat een prediker vertelt (of plagieert).  

Preken maken vraagt tijd, vraagt om aandacht vooraf en internet kan je soms helpen met een suggestie, maar wie al te vaak stelt "onlangs las ik op internet" wordt net zo ongeloofwaardig als de prediker die het niet kan laten om (te) vaak te zeggen: "Dit staat wel in de bijbel, maar eigenlijk......" 

Christelijke boekhandelaren bezoeken ook kerkdiensten. Sommigen hebben wel eens tegen mij gezegd: "ik zou mijn predikant wel eens advies voor een boek willen geven, als hij het maar zou lezen en er dan uit preken. Maar hij leest geen boek meer. Hij weet ook ook niet wat gemeenteleden nog zouden moeten lezen. je ziet hem bijna nooit meer in de winkel". 

Vorige week trof ik in één van onze winkels een oude prediker van dik tachtig jaar, die vanwege zijn leeftijd niet meer actief voorgaat. Wellicht om mijn actuele vakkennis te testen begon hij over een zeer recent boek over apologetiek. Geweldig: Hij was nog steeds niet gestopt met leren! Als straks zijn bibliotheek beschikbaar komt voor z'n nageslacht zullen die niet zeggen "wat moet ik met die oude meuk". 

TIP: LEES!

 

Alle blogs

2 juni 2018-Christelijke thrillers, een volwassen genre?
22 maart 2018-Belijdenis cadeau
30 december 2017-Goede voornemens én de christelijke boekhandel
25 september 2017-de Nacht voor de theologie
24 juli 2017-Boeken zetten soms veel in beweging.....
27 maart 2017-5 argumenten om GEEN nieuwe bijbel te kopen
7 maart 2017-Bestaat christelijke politiek?
14 november 2016-Waarom naar de christelijke boekhandel!?
21 oktober 2016-Frankfurter Buchmesse: Luther en Rome, wie wint de stijd om het Woord
23 september 2016-Bijbel het belangrijkste boek van Nederland
4 juni 2016-Bijbelkringen en bijbelstudiematerialen
12 mei 2016-Ecologische voetafdruk website
4 maart 2016-Schoolbijbel als afscheid basisschool
16 januari 2016-Trends in de christelijke boekhandel
28 december 2015-Christelijke boekhandel: een hoopvol 2016?
12 oktober 2015-Schepping en herschepping
21 augustus 2015-Bestsellers en de toren van Babel
8 juli 2015-Hoe grote internetboekhandels geld gaan verdienen.
6 juni 2015-Studiebijbels: toelichting die verrijkt.
3 juni 2015-Spannend
26 februari 2015-Jezus glossy, een keuze
31 december 2014-Christelijke boekhandel en kerkverlaters
13 november 2014-Blijvende waarde(n) delen
20 augustus 2014-Het (korte) geheugen van E-boeklezers
1 juli 2014-Proefschriften in de boekhandel
24 juni 2014-De bijbel die bij je past
17 juni 2014-Waardoor gaat een bijbel stuk
10 juni 2014-De Bijbel kiezen
30 april 2014-Christelijke klassiekers
15 maart 2014-Keuzestress in de boekhandel
4 februari 2014-Ga ik dat nog lezen....?
6 januari 2014-Leeskuur voor ontspanning
21 oktober 2013-Muziekverkoop in de (christelijke) boekhandel
3 september 2013-Predikanten, plagiaat en leren
15 augustus 2013-Toegang tot óf eigendom van kennis
5 augustus 2013-Vals getuigenis
15 juli 2013-Bijbels repareren
26 mei 2013-Liedboek