Blog Ichthusboekhandel.nl

Jo van Dorp, Ichthusboekhandel.nlOp dit blog van Ichthusboekhandel.nl, uw christelijke webshop, schrijft Jo van Dorp, en soms iemand anders, over ontwikkelingen, perspectieven, spraakmakende boeken en artikelen die verkrijgbaar zijn in de christelijke boekhandel.

 

Ga ik dat nog lezen....?

4 februari 2014

vrouw leest bijbelRecent hadden wij een leuke aanbieding liggen op een boekentafel voor jongeren. Het boek (eigenlijk een soort handboek) ging over de grote vraag: Waar komt het kwaad vandaan.  

Opvallend was dat, hoewel de groep vrij groot was op deze conferentie, we dit boek, dat nogal gunstig geprijsd was, niet geweldig hadden verkocht.  

Toen we dit evalueerden met het team, kwam naar voren dat een veelgehoorde reactie was: "Ga ik dat nog wel lezen?"  

Voor Tom Dubbelman en Jo van Dorp, beiden werkzaam voor Ichthusboekhandel.nl was die reactie genoeg reden om daar eens wat verder over door te praten/mailen en enkele van die gedachten te delen:  

Als boekhandelaar hoor je die reactie veel vaker. Wanneer we die reactie horen van iemand die de zestig of zeventig is gepasseerd, en zich breed georiŽnteerd heeft, is dat een begrijpelijke reactie. Het is dan immers een kwestie van selectie en prioriteitsstelling wat je nog leest. Je hebt al veel gehoord en gelezen. Logisch zelfs, want net zoals geld is ook onze tijd maar eenmaal te besteden. En laten we realistisch zijn: we worden soms gebombardeerd door allerlei kennis vanuit nieuwsbrieven, mailings en internet doet daar ook het nodige in.  

Helaas is het onderwijssysteem tegenwoordig ook steeds meer beperkt tot een specifiek gebied en wordt een algemene brede oriŽntatie minder noodzakelijk geacht. Daardoor ontwikkelen mensen met een HBO of WO-opleiding ook een steeds minder brede kijk op allerlei vragen die aan de basis liggen van onze maatschappijvisie en geloofsovertuiging.  

In een eerdere column noemde ik het al dat een goede christelijke boekhandelaar aan de boekenkast van een predikant of voorganger kan zien wanneer het leerproces gestopt lijkt. Vanuit die optiek is het dan ook een zeer verontrustende gedachte dat jongeren van rond de twintig jaar zich nu reeds de vraag stellen "ga ik het nog wel lezen". Alsof men zeggen wil, is deze kennis nog wel nuttig voor mij? Of zijn we terecht gekomen in een tijd waarin mensen zich er op beroemen dat ze niets meer weten buiten de specifieke kennis die ze nodig hebben om in hun eerste levensbehoeften te voorzien.  

Een belangrijk aspect rondom boeken is dat dit een vorm biedt die lineair van structuur is. Wanneer je het hele boek uit hebt, snap je het verhaal pas goed. (Zoiets is met de bijbel ook aan de hand....) Het probleem is dat onze samenleving steeds meer vanuit een soort "google-mind" georiŽnteerd raakt op fragmentarische kennis. Kennis die aansluit bij een pragmatisch opportunistisch denken. Waarin kennis gecompartimenteerd wordt en grotere verbanden afgedaan worden als te complex en niet meer van deze tijd. Je pikt er uit wat je nodig hebt en de rest laat je liggen. De onderbuik gedijt in die cultuur heel goed en een verstandige reactie wordt al snel als weinig daadkrachtig gezien. Juist in een kennis-cultuur waarin wij leven, zie je ook dat het niet meer gebruikelijk is om elkaar verhalen te vertellen. Om in vriendenkringen of familie een echt compleet verhaal te vertellen, waar iedereen ademloos naar luistert. Zelfs in een kring speelt iedereen met z'n smartphone, maar een mooi verhaal van meer dan 140 tekens wordt moeilijk te vertellen.  

Er zijn heel veel argumenten te noemen, waarom het heel zinvol is om wel een boek te lezen. Want als je rond je twintigste reeds uitgeleerd zou zijn en denkt dat je met wikipedia of Google wel even snel je kennis kan bijspijkeren als het nodig is, dan heb je nog weinig begrepen van het leren om zelfstandig te denken en eigen keuzes te maken vanuit een evenwichtige verzameling aan kennis. Daarbij zijn boeken (gelukkig) nog steeds onmisbaar. Het zijn je stille vrienden die je helpen om denklijnen verder uit te zetten. Boeken voegen inhoud toe. Ze voorkomen dat je in een discussie in een cirkeltje terechtkomt, waarin heel internet elkaar napraat en er geen groter perspectief meer lijkt te bestaan.  

Wil je een gedachte werkelijk uitwerken, dan heb je pen en papier nodig om de nuances en de reikwijdte te onderkennen. Dan moet er geschreven en geschrapt worden, omdat het schrift ons dwingt om dieper in te gaan op een gedachte. Het staat daarin tegenover ons en prikkelt ons afstand te nemen. Je kan het wegleggen, weggooien zelfs, maar het spreekt op een andere manier, waardoor je een goed boek weer oppakt en doorgaat met lezen. Ook al knarsen alle raderen in je hoofd en doet het je soms naar adem happen over de consequenties ťn de vergezichten die het biedt.  

Recent had ik een gesprek met een theoloog. Hij vond dat boeken je hielpen om echt iets nieuws te ontdekken. Voor hem was Google vaker dan hij wilde een bedreiging, want gezien haar zoekstructuur, liet hem dat slechts zien, wat anderen ook al gezien hebben of wat anderen hem -tegen betaling- vooral graag wilden laten zien.  

Een echt nieuwsgierig mens kijkt graag de andere kant op dan de hele goegemeente reeds doet. Boeken helpen je daar uitstekend mee!
 

Wist u dat:
Het een misvatting is dat alle jongeren alleen nog maar informatie van hun smartphone halen. Uit onderzoek onder 1.500 jongeren (16 Ė 24 jaar) door The Guardian blijkt dat een grote groep jongeren het gedrukte boek wel degelijk weet te waarderen. Een ruime meerderheid (62%) leest liever een papieren boek dan een ebook en bijna de helft (47%) leest liever een gedrukte krant of tijdschrift dan dat hij of zij nieuws en artikelen op internet leest. Ook bij veel jongeren blijkt het kunnen vasthouden, ruiken en fysiek bewaren van drukwerk dus te waarderen. En ook bij hen leeft de indruk dat een gedrukt magazine of boek 'meer waar voor je geld' biedt. Dit meldt leesplein.nl.

 

Alle blogs

2 juni 2018-Christelijke thrillers, een volwassen genre?
22 maart 2018-Belijdenis cadeau
30 december 2017-Goede voornemens ťn de christelijke boekhandel
25 september 2017-de Nacht voor de theologie
24 juli 2017-Boeken zetten soms veel in beweging.....
27 maart 2017-5 argumenten om GEEN nieuwe bijbel te kopen
7 maart 2017-Bestaat christelijke politiek?
14 november 2016-Waarom naar de christelijke boekhandel!?
21 oktober 2016-Frankfurter Buchmesse: Luther en Rome, wie wint de stijd om het Woord
23 september 2016-Bijbel het belangrijkste boek van Nederland
4 juni 2016-Bijbelkringen en bijbelstudiematerialen
12 mei 2016-Ecologische voetafdruk website
4 maart 2016-Schoolbijbel als afscheid basisschool
16 januari 2016-Trends in de christelijke boekhandel
28 december 2015-Christelijke boekhandel: een hoopvol 2016?
12 oktober 2015-Schepping en herschepping
21 augustus 2015-Bestsellers en de toren van Babel
8 juli 2015-Hoe grote internetboekhandels geld gaan verdienen.
6 juni 2015-Studiebijbels: toelichting die verrijkt.
3 juni 2015-Spannend
26 februari 2015-Jezus glossy, een keuze
31 december 2014-Christelijke boekhandel en kerkverlaters
13 november 2014-Blijvende waarde(n) delen
20 augustus 2014-Het (korte) geheugen van E-boeklezers
1 juli 2014-Proefschriften in de boekhandel
24 juni 2014-De bijbel die bij je past
17 juni 2014-Waardoor gaat een bijbel stuk
10 juni 2014-De Bijbel kiezen
30 april 2014-Christelijke klassiekers
15 maart 2014-Keuzestress in de boekhandel
4 februari 2014-Ga ik dat nog lezen....?
6 januari 2014-Leeskuur voor ontspanning
21 oktober 2013-Muziekverkoop in de (christelijke) boekhandel
3 september 2013-Predikanten, plagiaat en leren
15 augustus 2013-Toegang tot ůf eigendom van kennis
5 augustus 2013-Vals getuigenis
15 juli 2013-Bijbels repareren
26 mei 2013-Liedboek