Blog Ichthusboekhandel.nl

Jo van Dorp, Ichthusboekhandel.nlOp dit blog van Ichthusboekhandel.nl, uw christelijke webshop, schrijft Jo van Dorp, en soms iemand anders, over ontwikkelingen, perspectieven, spraakmakende boeken en artikelen die verkrijgbaar zijn in de christelijke boekhandel.

 

Jezus glossy, een keuze

26 februari 2015

jezus glossyToen op vrijdagmorgen begin februari opeens de buzz ging werken, bleek er een glossy over Jezus te zijn. Waar die verkrijgbaar was wist niemand, wat erin stond ook niet. Er waren alleen wat persberichten en een onverwachte hectiek op TV en radio (en natuurlijk wat reaguurders op internet)..........  

Reden voor ons om even goed na te denken. Een predikante moesten we teleurstellen. We hadden hem niet en we wisten zelfs niets van de uitgever.... Zaterdagmorgen maar eens naar de Bruna gelopen en daar lag hij dan. Een grote stapel en zo laag getoond dat iemand meteen haar tas erop zette. Uiteraard wel gekocht en goed bekeken. En toen besloten: ook al komt dit blad beschikbaar voor de christelijke markt, (overigens niet de eerste keuze van de uitgever), we gaan het toch maar niet in de winkels leggen.  

Dat heeft intern en extern wel voor de nodige discussie gezorgd. Een beetje verschil van inzicht hoort natuurlijk wel bij een boekhandel, vonden we. Niet iedereen staat daar het zelfde in. Maar mijn persoonlijke reactie kreeg al snel een breder draagvlak. Want cruciaal was de vraag: is dit een glossy over Jezus als d Christus? 

Het blad is prachtig uitgevoerd en opgemaakt, met zeer veel zorg en vaak schitterende ideen. Toch bekruipt je direct het gevoel dat het beeldverbod uit het Oude Testament zo gek nog niet was. Een androgyne Jezus, erg blank of wat naarder gezegd: een beetje blond of nog erger: vooral Arisch. Al lezend het blad ontdek je wat mensen denken over hoe Jezus hipsters en de mensen van de grachtengordel antwoorden op hun vragen zou kunnen geven. En daar ligt ook de focus van het blad. De ogen gericht op de context van de DWDD en de entourage van literatuur, mode en koken. En daar wringt dan voor mij de schoen. Want als we goed kijken, dan is het misschien vooral een Amsterdams beeld van een jezus figuur. Maar dan wel n die zelfs helaas nog niet over de Utrechtse heuvelrug heen kan kijken. En daardoor wereldwijd maar heel beperkt zicht heeft op wat er echt gebeurd in de christelijke wereld. Daarmee wordt het dan voor mij een blad waar de enige niet blanke, een muzikant is en natuurlijk een kek hoedje draagt.  

Toegegeven, ik kom uit de polder, leerde lopen op klompen en bij mij thuis was er tamelijk veel begrip voor de apartheidspolitiek van Zuid-Afrika. Inmiddels maak ik mijn hele volwassen leven deel uit van een kerkelijke setting die ik als intercultureel en zeer internationaal beschouw. Heb zelfs het gevoel dat ik me in een "blanke kerk" wel erg verlaten voel. Een blanke androgyne Jezus roept bij mij afkeer op. Een Jezus die voorgesteld wordt als een feestvierder, die het er graag van nam als het over eten en drinken ging, en waarvan een kuise levenswandel niet meer relevant gevonden wordt. (ook al was Hij zeer voorkomend ten opzichte van vrouwen) lijkt toch niet erg op de Jezus die ik mag dienen. Zowel de seculiere bijdragen als die van theologen in de glossy gebruiken nogal wat semantiek om een aantal drogredenen overeind te houden. Waarom zou Jezus zo veel belangstelling hebben voor die vitale hipsters die op hun bakfiets door de stad scheuren en vooral laten zien dat ze alles zelf kunnen? Dan ben ik meer onder de indruk van Jezus die zei: "de armen hebt u altijd bij u" . Die de confrontatie met de bovenkant van de samenleving niet uit de weg ging. Die een heiligheid vraagt, die ik alleen in het licht van de Geest durf te overwegen.  

In het Nederlands Dagblad werd vorige week door n van de redactieleden betoogd dat christenen die niet communiceren met anderen in een aquarium zouden zitten. Daarom vond zij de glossy zo belangrijk. Moest even aan het beeld denken van dat aquarium toen ik een nieuwe medewerkster uit moest leggen wat er gebeurt als zij de winkelramen moet lappen. Het gebeurd tamelijk regelmatig dat iemand van z'n religieuze overtuiging / afkeer daar even tegen moet spugen .......  

Het toch wat n dimensionale karakter van de glossy maakte mij duidelijk dat wij beter maar onze gewone dingen kunnen doen. En van die eerste dagen na het verschijnen van deze glossy kwam er iemand een van de Ichthusboekhandels binnenlopen. Ze was naar ons verwezen door een hele grote algemene boekhandel uit de buurt. Opgegroeid in een satanistisch milieu wilde ze een Bijbel kopen. Als wij mogen kiezen, dan adviseren wij toch maar een gewone Bijbel, of om het maar erg ouderwets te zeggen: de Christus der Schriften...........

 

Alle blogs

2 juni 2018-Christelijke thrillers, een volwassen genre?
22 maart 2018-Belijdenis cadeau
30 december 2017-Goede voornemens n de christelijke boekhandel
25 september 2017-de Nacht voor de theologie
24 juli 2017-Boeken zetten soms veel in beweging.....
27 maart 2017-5 argumenten om GEEN nieuwe bijbel te kopen
7 maart 2017-Bestaat christelijke politiek?
14 november 2016-Waarom naar de christelijke boekhandel!?
21 oktober 2016-Frankfurter Buchmesse: Luther en Rome, wie wint de stijd om het Woord
23 september 2016-Bijbel het belangrijkste boek van Nederland
4 juni 2016-Bijbelkringen en bijbelstudiematerialen
12 mei 2016-Ecologische voetafdruk website
4 maart 2016-Schoolbijbel als afscheid basisschool
16 januari 2016-Trends in de christelijke boekhandel
28 december 2015-Christelijke boekhandel: een hoopvol 2016?
12 oktober 2015-Schepping en herschepping
21 augustus 2015-Bestsellers en de toren van Babel
8 juli 2015-Hoe grote internetboekhandels geld gaan verdienen.
6 juni 2015-Studiebijbels: toelichting die verrijkt.
3 juni 2015-Spannend
26 februari 2015-Jezus glossy, een keuze
31 december 2014-Christelijke boekhandel en kerkverlaters
13 november 2014-Blijvende waarde(n) delen
20 augustus 2014-Het (korte) geheugen van E-boeklezers
1 juli 2014-Proefschriften in de boekhandel
24 juni 2014-De bijbel die bij je past
17 juni 2014-Waardoor gaat een bijbel stuk
10 juni 2014-De Bijbel kiezen
30 april 2014-Christelijke klassiekers
15 maart 2014-Keuzestress in de boekhandel
4 februari 2014-Ga ik dat nog lezen....?
6 januari 2014-Leeskuur voor ontspanning
21 oktober 2013-Muziekverkoop in de (christelijke) boekhandel
3 september 2013-Predikanten, plagiaat en leren
15 augustus 2013-Toegang tot f eigendom van kennis
5 augustus 2013-Vals getuigenis
15 juli 2013-Bijbels repareren
26 mei 2013-Liedboek