Blog Ichthusboekhandel.nl

Jo van Dorp, Ichthusboekhandel.nlOp dit blog van Ichthusboekhandel.nl, uw christelijke webshop, schrijft Jo van Dorp, en soms iemand anders, over ontwikkelingen, perspectieven, spraakmakende boeken en artikelen die verkrijgbaar zijn in de christelijke boekhandel.

 

Christelijke boekhandel: een hoopvol 2016?

28 december 2015

Boekhandels vernieuwen zich voortdurend. Een van onze laatste Facebookpostings in 2015 maakte veel reacties los bij onze bezoekers. De achtergrond was dat in de dagen voor Kerst verschillende 'groot-winkelbedrijven' omvielen.  

Wij constateerden met enige verbazing (en dankbaarheid) dat we als christelijke boekhandels overeind gebleven waren. We maakten daarbij een verbinding met de slogan, dat Jezus ook gekomen is voor de dwazen in het westen.  

Wie rapporten van de voorbije jaren terugleest over boeken en boekhandels ziet dat men er van uit ging dat het boek in haar fysieke vorm snel zou verdwijnen. Het e-boek zou met een dodelijke snelheid het geprinte boek vervangen. Als we terugkijken naar 2015 dan blijft het beeld hangen dat juist het e-boek min of meer in comateuze toestand verkeert. Het fysieke boek, en dan vooral het non-fictie boek leeft zelfs meer dan ooit verwacht. Waar filmpjes kijken op Youtube of Netflix de verkoop van romans bemoeilijkt, zien we het belang van het non-fictieboek groeien. Zo trekken In de christelijke markt twee titels de aandacht: enerzijds Dicht bij Jezus van Sarah Young en anderzijds Geduld met God van Tomas Halik. Het is bijna grappig hoe weinig de uitgever van het ene boek snapt hoe het andere boek zo populair kan zijn.  

Dat brengt ons op de grootste uitdaging van de christelijke uitgevers en boekverkopers. Onze doelgroep is heel erg divers en we werken met sterk verschillende verwachtingen in een kleine markt. Waar Joyce Meyer haar duizenden verslaat met haar dagboek Strijd in je denken, nemen anderen met veel genoegen kennis van het meer filosofische boekje van Kolakowski over Jezus en moet tegelijkertijd een discussie begrepen worden over hele en halve noten in de reformatorische hoek. Als (christelijke) boekhandelaar wil je al je bezoekers dienen en de kansen die dat meebrengt niet missen 

Zijn christelijke boekhandelaren dwaze mensen die tegen beter weten in vasthouden aan een verleden dat allang voorbij is? Of hebben zij ankerpunten van hoop waarop zij zich kunnen richten? De discussie gaat allang niet meer over de vraag of christelijke boekhandelaren wel of niet op internet moeten. Binnen de Byblos-groep een aantal christelijke kwaliteitswinkels is die discussie allang voorbij. De verbinding tussen winkels en website is ook voor ons de standaard. Als Byblos-winkels vormen we inmiddels een uitstekend alternatief voor de grote landelijke en internationale websites. Er is heel veel kennis in huis en we zijn nogal eens goedkoper met bijvoorbeeld muziek. Echt leuk is dat de klant dat ook steeds beter begrijpt. Met name de tweede helft van 2015 is duidelijk over de toekomst: Het boek is niet dood, het leeft volop en de (christelijke) boekhandel heeft volop bestaansrecht ook in 2016.  

Willen we die toekomstverwachting echter kunnen benutten dan moet er wel gelet worden op vijf ijkpunten:  

1. De christelijke boekhandel is vooral een kenniscentrum , waar men niet alleen het aanbod aan boeken kent en de kerkelijke kaart, maar ook de actualiteit volgt en de vragen kan opdiepen van haar bezoekers en daarin kan en wil mee denken. Bronnen worden in de boekhandel ontsloten, de collectie van wat op voorraad is, is functioneel en men helpt de bezoekers om voor hen zinvolle zaken te kopen of te ontdekken.  

2. Dienstverlening staat centraal. We faciliteren mensen, kerken en scholen in hun vorming en geloofsgroei. Dat doen we door het leveren van materialen, maar vooral door kennis en advies maken we het interessant voor onze bezoekers en onze volgers op de website en via de nieuwsbrieven.  

3. De christelijke boekhandel is beschikbaar door vijf of zes dagen per week open te zijn en voorraad te hebben, waardoor je mee kan nemen wat je nodig hebt (of wij leveren dat snel uit) Bovendien heb je dan eerst gezien wat je denkt dat zinvol is voor anderen of voor je zelf, en je voorkomt zo miskopen.  

4. Christelijke boekhandels zijn een leuke ontmoetingsplaats van mensen en ideeën. Wanneer kerkbezoek afneemt, betekent het niet automatisch dat men ook minder naar de boekhandel toegaat. Juist daar kom je anderen tegen en deel je ervaringen, kennis én beleving.  

5. Bijna on(op)gemerkt door velen zijn wij als Ichthusboekhandel een “voorhof”. Veel mensen die herintreder of toetreder zijn in de kerkelijke gemeentes zijn vaak eerst langs gekomen in onze boekhandels. Ze kochten een bijbel of een boek en raakte geïntrigeerd door de boodschap. Een tussenstap die voor velen een wending bracht in hun leven. Toch zijn er nog steeds kerken die in één jaar tijd géén enkele bijbel uitreiken aan “niet-gelovigen” terwijl wij als christelijke boekhandel wekelijks deze mensen ontmoeten en hen graag verder op weg helpen ook in 2016.
 

Keer terug naar de startpagina

 

Alle blogs

2 juni 2018-Christelijke thrillers, een volwassen genre?
22 maart 2018-Belijdenis cadeau
30 december 2017-Goede voornemens én de christelijke boekhandel
25 september 2017-de Nacht voor de theologie
24 juli 2017-Boeken zetten soms veel in beweging.....
27 maart 2017-5 argumenten om GEEN nieuwe bijbel te kopen
7 maart 2017-Bestaat christelijke politiek?
14 november 2016-Waarom naar de christelijke boekhandel!?
21 oktober 2016-Frankfurter Buchmesse: Luther en Rome, wie wint de stijd om het Woord
23 september 2016-Bijbel het belangrijkste boek van Nederland
4 juni 2016-Bijbelkringen en bijbelstudiematerialen
12 mei 2016-Ecologische voetafdruk website
4 maart 2016-Schoolbijbel als afscheid basisschool
16 januari 2016-Trends in de christelijke boekhandel
28 december 2015-Christelijke boekhandel: een hoopvol 2016?
12 oktober 2015-Schepping en herschepping
21 augustus 2015-Bestsellers en de toren van Babel
8 juli 2015-Hoe grote internetboekhandels geld gaan verdienen.
6 juni 2015-Studiebijbels: toelichting die verrijkt.
3 juni 2015-Spannend
26 februari 2015-Jezus glossy, een keuze
31 december 2014-Christelijke boekhandel en kerkverlaters
13 november 2014-Blijvende waarde(n) delen
20 augustus 2014-Het (korte) geheugen van E-boeklezers
1 juli 2014-Proefschriften in de boekhandel
24 juni 2014-De bijbel die bij je past
17 juni 2014-Waardoor gaat een bijbel stuk
10 juni 2014-De Bijbel kiezen
30 april 2014-Christelijke klassiekers
15 maart 2014-Keuzestress in de boekhandel
4 februari 2014-Ga ik dat nog lezen....?
6 januari 2014-Leeskuur voor ontspanning
21 oktober 2013-Muziekverkoop in de (christelijke) boekhandel
3 september 2013-Predikanten, plagiaat en leren
15 augustus 2013-Toegang tot óf eigendom van kennis
5 augustus 2013-Vals getuigenis
15 juli 2013-Bijbels repareren
26 mei 2013-Liedboek