Blog Ichthusboekhandel.nl

Jo van Dorp, Ichthusboekhandel.nlOp dit blog van Ichthusboekhandel.nl, uw christelijke webshop, schrijft Jo van Dorp, en soms iemand anders, over ontwikkelingen, perspectieven, spraakmakende boeken en artikelen die verkrijgbaar zijn in de christelijke boekhandel.

 

Trends in de christelijke boekhandel

16 januari 2016

trends in de christelijke boekhandelOnderstaand een samenvattend overzicht van enkele trends zoals wij die waarnemen in de christelijke boekhandel.  

Fictie (romans en thrillers) hebben grote concurrentie van Netflix en Youtube 

Veel van onze beperkte “vrije” aandacht wordt opgeslorpt door TV en Netflix en Youtube. Gemiddeld kijkt de Nederlander 190 minuten TV per dag, en dan rekenen we de “schermtijd” van Netflix en internetsurfen nog niet eens mee. Waren er vroeger veel vrouwen bijvoorbeeld die een rustig uurtje gebruikten om te ontspannen door een boek te lezen, dat wordt nu ingeruild voor uitputtend films en series kijken. Dat dit verslavend kan zijn spreekt voor zich. Het grootste probleem is echter dat mensen een steeds kortere spanningsboog krijgen. Hierdoor neem hun vermogen om een boek te lezen af. Onderzoek toont ook aan dat het lezen van een boek voor het slapen gaan ontspannener is dan een film kijken.  

Non-fictie boeken worden dunner en compacter 

Het beste voorbeeld is het boek van Rutten/de Ridder “en dus bestaat God”. Geen uitvoerig verhandeling meer, maar compact en helder. Had Ouweneel nog 12 boeken nodig voor een dogmatiek, Kooi en van de Brink doen het in één band. Konden commentaren vroeger niet dik genoeg zijn, nu worden het steeds meer studiebijbels. Centraal staan de begrippen “how-to-do” of “handboek” en “quick-fixes” en zo komt het zelfhulpboek steeds meer in beeld als (on)bewezen route van enkele stappen naar nieuw geluk. Het belang van non-fictie gaat wel toenemen in de boekhandel.  

Bijbels en dagboeken worden steeds meer stylish 

Bijbels worden steeds uitdrukking van een persoonlijk stijl. Voorbij is de tijd zoals bij Henry Ford, dat je alle auto's in alle kleuren kon krijgen, als het maar zwart was. Bijbels variëren in vormen, kleuren en lay-out. Centraal staat dat men tracht de lezer tegemoet te komen in een steeds kortere spanningsboog. Dagboeken worden inmiddels steeds vaker gekozen op basis van lay-out en zijn heel sterk stijlgericht. Het verschil tussen een mannendagboek en een vrouwendagboek is groot. Dit verklaart voor een deel het succes van Sarah Young, Joyce Meyer en Annemarie van Heijningen. Ook in dagboeken wil men de “one-minute devotional” ipv. stevige kost. 

Bijbels worden steeds meer doelgroepgericht en de studiebijbels meer thematisch 

Bijna 20 jaar hebben wij nu het fenomeen studiebijbel in Nederland. In één band tekst én commentaar, draagbaar én passend voor bijbelstudiekringen. De toelichting focust zich steeds meer op doelgroepen en in 2016 wordt in Nederland de eerste studiebijbel voor vrouwen verwacht. De jongerenbijbel (NBV en HSV) en de bijbel met uitleg (BMU) zijn daar ook voorbeelden van, maar dan gericht op jongeren.  

De ontwikkeling is verder dat er steeds meer bijbels komen die thematisch zijn, we hadden een Chaghall bijbel, een van Gogh bijbel, een Rembrandtbijbel etc. Maar dat zien we nu met Ton Schulten, een Helmantel en Kees de Korte etc. uitgebreid worden.  

In de VS hebben we nog meer thematische keuzes: mannen en vrouwen bijbels, leiderschapsbijbels, archeologische bijbels, chronologische bijbels, bijbels speciaal over gebed, of opwekking en gelukkig: ook nog een bijbel voor dagelijkse toepassing. Persoonlijk haakte ik af toen ik ontdekte dat er zelfs een studiebijbel is voor ponymeisjes in de VS. 

Het e-boek breekt ook in 2016 (nog) niet door.  

Wereldwijd laten alle cijfers een zelfde trend zien: e-boeken is maar max. 5% van de verkoop van gewone boeken en ook in Amerika is de tendens stabiliserend of zelfs dalend. Het probleem rond e-boeken vormen allereerst onze hersenen en in de tweede plaats het apparaat waarmee we lezen. Onze hersenen nemen maar 70% op van digitale tekst, want ze hebben nu eenmaal een beter geheugenspoor voor fysieke teksten. Het apparaat (tablet of Ipad, de e-reader is het al lang niet meer) is multifunctioneel en dat trekt te gemakkelijk onze aandacht weg door geluiden en flarden van herinneringen aan nieuwe of nog niet gedane zaken. De mens blijkt niet goed toegerust voor multi-tasking, zeker niet als hij of zij aandachtig leest 

Tot slot:  

De boekenmarkt is voortdurend in beweging. Een boekhandelaar kent hopelijk als geen ander de richting waarin de klant op zoek is en brengt zo vraag en aanbod bij elkaar. De boekhandelaar zal in de toekomst steeds meer een kennis-makelaar worden en zijn of haar bezoekers helpen om de weg te vinden in de jungle van nieuwe titels en nieuwe trends.  

Keer terug naar de startpagina

 

Alle blogs

2 juni 2018-Christelijke thrillers, een volwassen genre?
22 maart 2018-Belijdenis cadeau
30 december 2017-Goede voornemens én de christelijke boekhandel
25 september 2017-de Nacht voor de theologie
24 juli 2017-Boeken zetten soms veel in beweging.....
27 maart 2017-5 argumenten om GEEN nieuwe bijbel te kopen
7 maart 2017-Bestaat christelijke politiek?
14 november 2016-Waarom naar de christelijke boekhandel!?
21 oktober 2016-Frankfurter Buchmesse: Luther en Rome, wie wint de stijd om het Woord
23 september 2016-Bijbel het belangrijkste boek van Nederland
4 juni 2016-Bijbelkringen en bijbelstudiematerialen
12 mei 2016-Ecologische voetafdruk website
4 maart 2016-Schoolbijbel als afscheid basisschool
16 januari 2016-Trends in de christelijke boekhandel
28 december 2015-Christelijke boekhandel: een hoopvol 2016?
12 oktober 2015-Schepping en herschepping
21 augustus 2015-Bestsellers en de toren van Babel
8 juli 2015-Hoe grote internetboekhandels geld gaan verdienen.
6 juni 2015-Studiebijbels: toelichting die verrijkt.
3 juni 2015-Spannend
26 februari 2015-Jezus glossy, een keuze
31 december 2014-Christelijke boekhandel en kerkverlaters
13 november 2014-Blijvende waarde(n) delen
20 augustus 2014-Het (korte) geheugen van E-boeklezers
1 juli 2014-Proefschriften in de boekhandel
24 juni 2014-De bijbel die bij je past
17 juni 2014-Waardoor gaat een bijbel stuk
10 juni 2014-De Bijbel kiezen
30 april 2014-Christelijke klassiekers
15 maart 2014-Keuzestress in de boekhandel
4 februari 2014-Ga ik dat nog lezen....?
6 januari 2014-Leeskuur voor ontspanning
21 oktober 2013-Muziekverkoop in de (christelijke) boekhandel
3 september 2013-Predikanten, plagiaat en leren
15 augustus 2013-Toegang tot óf eigendom van kennis
5 augustus 2013-Vals getuigenis
15 juli 2013-Bijbels repareren
26 mei 2013-Liedboek