Blog Ichthusboekhandel.nl

Jo van Dorp, Ichthusboekhandel.nlOp dit blog van Ichthusboekhandel.nl, uw christelijke webshop, schrijft Jo van Dorp, en soms iemand anders, over ontwikkelingen, perspectieven, spraakmakende boeken en artikelen die verkrijgbaar zijn in de christelijke boekhandel.

 

Bijbelkringen en bijbelstudiematerialen

4 juni 2016

De start van het nieuwe seizoen voor de bijbelkring of de huisgroepkomt alweer in zicht. Dat roept bij veel bijbelstudiegroepen de vraag op: '...en wat gaan we nu doen?' Het draait dan meestal om goed bijbelstudiemateriaal met gespreksvragen en achtergrondmateriaal voor bijbelkringen

 

Bijbelkringen: samen de bijbel bestuderenBijna veertig jaar geleden schreef ik een scriptie als afronding van mijn opleiding als sociaal-cultureel werker over kringenwerk en huisgroepen. Toen was er nog heel weinig materiaal, nu is er heel veel! 

Bij Ichthusboekhandel hebben we in de loop der jaren veel ervaring met Bijbelkringmaterialen opgebouwd. Iedere kringavond en iedere bijbelstudiegroep is verschillend en dat maakt het juist zo leuk. Toch zijn er een aantal vaste elementen die bij vrijwel elke bijbelkring terugkomen. Als we deze elementen op een rijtje zetten, dan zien we dat bij elke groep min of meer de zelfde elementen langskomen, maar altijd in een unieke vorm. Het gaat dan globaal om: 

* Zingen
* Gebed
* Studie
* Gesprek
* Ontmoeting 

Om bijbelkringen te helpen om een goede invulling te geven aan deze verschillende onderdelen, is er allerlei bijbelstudiemateriaal beschikbaar. Zo zijn er van tal van materialen voor huiskringen en bijbelstudiegroepen beschikbaar. Over het algemeen zijn dit boekjes die zowel een stukje toelichting op de bijbeltekst bevatten als zinvolle gespreksvragen aan de hand waarvan de studie en het gesprek kunnen plaats hebben. Er zijn verschillende bijbelstudieseries met ieder een eigen (kerkelijke) achtergrond en invalshoek, waaraan vaak jaarlijks nieuwe deeltjes worden toegevoegd. Bevalt een deel het ene seizoen dan helpt het om voor het volgende seizoen in dezelfde serie naar een nieuw onderwerp te zoeken. We hebben de verschillende series op een rijtje gezet met een korte toelichting op de achtergrond en doelgroep van de serie. 

Hoe kies je materiaal voor de bijbelkring

 

Het maken van een keuze voor een bijbelstudieboek met gespreksvragen is niet altijd gemakkelijk. De volgende aandachtspunten kunnen wellicht daarbij helpen. Allereerst is het goed om te bedenken of je een bijbelstudie thema wilt bestuderen of een boek uit het Oude Testament of juist het Nieuwe Testament van de Bijbel. Sommige bijbelstudieboeken behandelen verschillende onderwerpen (bijvoorbeeld vervolging, identiteit, groei, twijfel, vruchten van de Geest, etc.), andere werken juist systematisch een Bijbelboek door.  

Als volgende stap raden we je aan om eens rustig rond te kijken op onze website.. In onze winkels kun je daarna de verschillende boeken inzien en beoordelen of ze passen bij de kring. Natuurlijk is het ook mogelijk om een aantal titels uit te kiezen en ter inzage mee te nemen naar een kringbijeenkomst. Als bijbelkring kunnen jullie dan samen een keuze maken. Vervolgens is het mogelijk om alle exemplaren centraal te bestellen of dat de leden ieder hun eigen exemplaar op komen halen in de winkel. In overleg zorgen wij dan voor het juiste aantal exemplaren.  

Handleiding voor de kringleiders

 

Veel bijbelkringen hebben een kringleid(st)er, waarvan zowel in de voorbereiding als in het daadwerkelijk leiding geven aan de bijeenkomst, het nodige verwacht wordt. Speciaal voor de kringleiders zijn er handleidingen bijbelstudiegroepen beschikbaar die helpen om hier in te groeien. 

Zingen op de bijbelkring

 

Wat het zingen betreft, is het prettig als alle kringleden beschikken over de juiste set van liederen. Daarvoor zijn verschillende zangbundels beschikbaar in de winkels. 

Gebruik een studiebijbel voor je bijbelkring

 

Naast het bijbelstudieboek kan het interessant zijn om ook over ander naslagwerk te beschikken. Vroeger werden er vaak lijvige bijbelcommentaren gebruikt om de studie voor te bereiden. Nu zie je dat men vaak gebruik maakt van een handzame studiebijbel, die gemakkelijk mee te nemen is, maar ook veel informatie bevat. 

Kortom, bijbelstudie materiaal is er ruim voldoende bij Ichthusboekhandel. Het leuke is om als bijbelkring met goed bijbelkringmateriaal het nieuwe seizoen er weer een bijzondere tijd van te maken. 

Op zoek naar materiaal voor een doelgroep? Kijk dan bij: 

Bijbelstudieboeken voor vrouwen | Bijbelstudieboeken voor mannen 

Bijbelstudie voor echtparen | Bijbelstudie voor jong volwassenen 

Bijbelstudie voor studenten | Bijbelstudie voor beginners 

Bijbelstudie voor tieners | Bijbelstudie voor jeugd

 

Alle blogs

2 juni 2018-Christelijke thrillers, een volwassen genre?
22 maart 2018-Belijdenis cadeau
30 december 2017-Goede voornemens én de christelijke boekhandel
25 september 2017-de Nacht voor de theologie
24 juli 2017-Boeken zetten soms veel in beweging.....
27 maart 2017-5 argumenten om GEEN nieuwe bijbel te kopen
7 maart 2017-Bestaat christelijke politiek?
14 november 2016-Waarom naar de christelijke boekhandel!?
21 oktober 2016-Frankfurter Buchmesse: Luther en Rome, wie wint de stijd om het Woord
23 september 2016-Bijbel het belangrijkste boek van Nederland
4 juni 2016-Bijbelkringen en bijbelstudiematerialen
12 mei 2016-Ecologische voetafdruk website
4 maart 2016-Schoolbijbel als afscheid basisschool
16 januari 2016-Trends in de christelijke boekhandel
28 december 2015-Christelijke boekhandel: een hoopvol 2016?
12 oktober 2015-Schepping en herschepping
21 augustus 2015-Bestsellers en de toren van Babel
8 juli 2015-Hoe grote internetboekhandels geld gaan verdienen.
6 juni 2015-Studiebijbels: toelichting die verrijkt.
3 juni 2015-Spannend
26 februari 2015-Jezus glossy, een keuze
31 december 2014-Christelijke boekhandel en kerkverlaters
13 november 2014-Blijvende waarde(n) delen
20 augustus 2014-Het (korte) geheugen van E-boeklezers
1 juli 2014-Proefschriften in de boekhandel
24 juni 2014-De bijbel die bij je past
17 juni 2014-Waardoor gaat een bijbel stuk
10 juni 2014-De Bijbel kiezen
30 april 2014-Christelijke klassiekers
15 maart 2014-Keuzestress in de boekhandel
4 februari 2014-Ga ik dat nog lezen....?
6 januari 2014-Leeskuur voor ontspanning
21 oktober 2013-Muziekverkoop in de (christelijke) boekhandel
3 september 2013-Predikanten, plagiaat en leren
15 augustus 2013-Toegang tot óf eigendom van kennis
5 augustus 2013-Vals getuigenis
15 juli 2013-Bijbels repareren
26 mei 2013-Liedboek