Blog Ichthusboekhandel.nl

Jo van Dorp, Ichthusboekhandel.nlOp dit blog van Ichthusboekhandel.nl, uw christelijke webshop, schrijft Jo van Dorp, en soms iemand anders, over ontwikkelingen, perspectieven, spraakmakende boeken en artikelen die verkrijgbaar zijn in de christelijke boekhandel.

 

Frankfurter Buchmesse: Luther en Rome, wie wint de stijd om het Woord

21 oktober 2016

Frankurter Buchmesse blog over Reformatie, Luther en de paus van RomeToen ik vanmorgen een ochtendkrant opende las ik daarin in een wat onthutsende column over de onderlinge kinnesinne van Nederlandse literaire auteurs die dit jaar al of niet met elkaar in de trein wilden (als ze al meemochten) naar de Frankfurter Buchmesse. Als kleine kinderen uiten ze hun ongenoegen over al dan niet vermeende karakterfouten van hun collega's. Uit wat men daar over elkaar weet te zeggen wordt al snel duidelijk dat grote mensen soms hele kleine kantjes hebben in hun leven.  

Afgelopen donderdag gingen we met een groepje van vier boekhandelaren vrolijk en eensgezind naar Frankfurt. Wat is het altijd weer inspirerend en leuk om met vakgenoten die de zelfde missie delen zo'n lange dag op te trekken. (Je dag begint om dan 4 uur op donderdagmorgen en eindigt ergens de volgende nacht rond 1 uur als je moe maar voldaan weer in je eigen bed stapt.) Zo'n lange dag is om heel veel contacten te leggen, ons netwerk te vergroten en om te ontdekken waar het met het boek heen gaat.  

Het eerste wat in Frankfurt opviel was de enorme toename van de beveiliging. Tientallen politieagenten waren zwaar gewapend aanwezig op de beursvloer en daarbuiten. Tassen werden bij binnenkomst gecontroleerd en de registratie is vooraf goed geregeld. Blijkbaar wordt dit als een "hotspot" gezien voor aanslagen. Wie een aanslag wil plegen op kennis zou inderdaad wel heel veel schade wereldwijd aanrichten.  

Overweldigend is elke keer weer opnieuw de aanwezigheid van zoveel jonge mensen die betrokken zijn bij het boek. Bijna 300.000 mensen van over de hele wereld bezoeken daar de beurs met 7000 deelnemers. Een samenkomen van zoveel kennis, verwachtingen, intelligentie en (tegenstrijdige) ideeŰn, toont de enorme impact van zo'n wereldontmoeting. Verbindend is dat het enthousiasme voor het boek er van af spat.  

Wie op zoek gaat naar de new digital hotspot, waar alle digitale innovaties getoond worden, komt enigszins teleurgesteld thuis. Alles wat daar getoond wordt was veelal 5 jaar geleden al bekend en de plek voor het e-boek is feitelijk marginaal op deze beurs! Blijkbaar begint een steeds grotere groep van mensen te zien dat een beroep op alleen virtuele kennis vooral een soort intellectuele armoede maskeert.  

Wie op zoek gaat naar de protestantse en meer evangelicale uitgevers moest dit jaar nog weer wat beter z'n best doen. De stands zijn kleiner, de aantallen geringer en de inbreng van nieuwe titels lijkt ook nog eens beperkter.  

Verrassend was dat twee zaken wel dominant aanwezig waren: Allereerst blijkt het mediagenieke optreden van Paus Fransiscus echt heel groot vertaald te worden in boeken over hem en de Rooms-katholieke kerk. Het is fabelachtig om te zien hoe een kerk die zoveel wereldwijze kritiek over zich heen gekregen heeft, in staat blijkt om zich zelf steeds op de kaart te houden en een enorme presentatie en presentie heeft op zo'n beurs.  

Tegelijkertijd valt sterk op dat 2017 het Lutherjaar is, waarbij 500 jaar Reformatieherdenking plaats vindt en hoe groots dat gevierd wordt in Duitsland en daarbuiten. Tientallen prachtige boeken in allerlei talen over Luther, kalenders etc waren volop te vinden. We volgden een presentatie van de heruitgave van de Lutherbibel, waarin belangrijke kerkleiders werden ge´nterviewd. En dan gaan al heel snel je gedachten met je op de loop. Want dan blijkt dat de huidige Lutheranen de bijbel ook kunnen zien als een door mensen geschreven boek wat betekenis krijgt als mensen daardoor gelukkiger worden en ge´nspireerd raken. En ongemerkt bekruipt je dan het gevoel dat al die prachtige uitvoeringen van die Lutherbijbel niet kunnen verhullen dat blijkbaar de volgelingen van Luther veel van zijn overtuigingen kwijt geraakt zijn of zijn bijbel tegenwoordig wel heel anders lezen dan hij.  

Het Lutherjaar herinnert ons er aan dat er een zware strijd gevoerd is tussen Rome en de Reformatie rondom "Het Woord" en uiteraard over nog meer thema┤s. En dan bekruipt aan het eind van de dag de vraag je wie het meeste geleerd heeft van die gedachtenstrijd over de kracht van het Woord: de Reformatie van Luther of toch de Paus van Rome? 

Wie meer over Luther wil lezen klikt HIER. Wie wat meer over de Paus wilt weten kijkt HIER

 

Alle blogs

2 juni 2018-Christelijke thrillers, een volwassen genre?
22 maart 2018-Belijdenis cadeau
30 december 2017-Goede voornemens Ún de christelijke boekhandel
25 september 2017-de Nacht voor de theologie
24 juli 2017-Boeken zetten soms veel in beweging.....
27 maart 2017-5 argumenten om GEEN nieuwe bijbel te kopen
7 maart 2017-Bestaat christelijke politiek?
14 november 2016-Waarom naar de christelijke boekhandel!?
21 oktober 2016-Frankfurter Buchmesse: Luther en Rome, wie wint de stijd om het Woord
23 september 2016-Bijbel het belangrijkste boek van Nederland
4 juni 2016-Bijbelkringen en bijbelstudiematerialen
12 mei 2016-Ecologische voetafdruk website
4 maart 2016-Schoolbijbel als afscheid basisschool
16 januari 2016-Trends in de christelijke boekhandel
28 december 2015-Christelijke boekhandel: een hoopvol 2016?
12 oktober 2015-Schepping en herschepping
21 augustus 2015-Bestsellers en de toren van Babel
8 juli 2015-Hoe grote internetboekhandels geld gaan verdienen.
6 juni 2015-Studiebijbels: toelichting die verrijkt.
3 juni 2015-Spannend
26 februari 2015-Jezus glossy, een keuze
31 december 2014-Christelijke boekhandel en kerkverlaters
13 november 2014-Blijvende waarde(n) delen
20 augustus 2014-Het (korte) geheugen van E-boeklezers
1 juli 2014-Proefschriften in de boekhandel
24 juni 2014-De bijbel die bij je past
17 juni 2014-Waardoor gaat een bijbel stuk
10 juni 2014-De Bijbel kiezen
30 april 2014-Christelijke klassiekers
15 maart 2014-Keuzestress in de boekhandel
4 februari 2014-Ga ik dat nog lezen....?
6 januari 2014-Leeskuur voor ontspanning
21 oktober 2013-Muziekverkoop in de (christelijke) boekhandel
3 september 2013-Predikanten, plagiaat en leren
15 augustus 2013-Toegang tot ˇf eigendom van kennis
5 augustus 2013-Vals getuigenis
15 juli 2013-Bijbels repareren
26 mei 2013-Liedboek