Blog Ichthusboekhandel.nl

Jo van Dorp, Ichthusboekhandel.nlOp dit blog van Ichthusboekhandel.nl, uw christelijke webshop, schrijft Jo van Dorp, en soms iemand anders, over ontwikkelingen, perspectieven, spraakmakende boeken en artikelen die verkrijgbaar zijn in de christelijke boekhandel.

 

Goede voornemens én de christelijke boekhandel

30 december 2017

In de Blog van Ichthusboekhandel door Jo van Dorp heeft hij samen met enkele medewerk(st)ers nagedacht over goede voornemen voor 2018 en wat dit in de christelijke boekhandel wel en niet betekent.

 

Goede voornemens en IchthusboekhandelEr zijn weinig zulke besmuikte onderwerpen als 'goede voornemens' bij de start van het nieuwe jaar. Een oud spreekwoord zegt zelfs dat de weg naar de hel er mee geplaveid is. We hebben allemaal regelmatig goede voornemens. En het hoeft echt geen half januari te worden om te zien dat we daar niet zo heel erg goed in slagen.  

Omdat het in de christelijke boekhandel meestal niet als eerste gaat over teveel eten, roken, drinken, kopen of op je telefoon kijken, lijken we bij dit onderwerp dan ook wat minder in beeld. Toch zou ik hier graag vijf 'goede voornemens' willen noemen die wij vaak terug horen in de winkels. (Als boekhandelaar is één van je goede voornemens nog beter luisteren naar je bezoekers.)  

Voornemens, die misschien wel wat praktische tips kunnen gebruiken om ze (nog) beter uitvoerbaar te maken. Zodat komende zomer, als er in de vakantie terug gekeken wordt, de gedachte bovenkomt dat er toch echt iets veranderd is. 

Onze eerste tip is algemeen: Vanuit christelijk perspectief mag je elke dag opnieuw beginnen. Daar hoeft het dus geen Nieuwjaar voor te zijn. We beginnen vervolgens met wat we nummer vijf noemen qua goede voornemen en tellen dan terug naar wat de meesten van ons wel heel belangrijk vinden en blijkbaar (toch) niet (voldoende) doen.  

5. Ik wil graag meer kennis hebben over de Bijbel.
Mooi, goed punt! Dat is inderdaad heel belangrijk. Er zijn landen waar het in bezit hebben van de Bijbel verboden is. Dat aantal wordt wereldwijd niet kleiner. Je kunt maar beter zoveel mogelijk opslaan in je eigen geheugen, want dat is de meest veilige plek. Bovendien is dat de plek waar Gods Geest begint met jou op een spoor te zetten. Door Bijbelmemorisatie, door Studiebijbels en regelmatig Bijbellezen (al of niet ondersteund door een goed Bijbels dagboek kom je een heel eind en draag je waardevolle, parate kennis met je mee. Kennis die belangrijk is om je persoonlijke overtuiging diepte en inhoud te geven.  

4. Ik zou graag elke maand een goed boek willen lezen.
Dat is een prima idee. Zelf lees ik al sinds mijn 10e jaar elke week minimaal één boek. De beste manier om leuke boeken te vinden is door regelmatig langs te gaan in de boekhandel. Daar zie je binnen 5 minuten meer boeken langs komen, dan na ruim een uur surfen op internet. Internet is de plek waar je vooral ziet wat iedereen al leest. Internet brengt je snel in een tunnelvisie en biedt weinig zicht op nuances en context. Zelfstandig ontdekken wat je leuk vindt, doe je het beste als je regelmatig even langsloopt in de boekhandel; waarbij je soms wel en soms niet iets koopt. Boekhandelaren begrijpen heel goed dat je selecteert. Doet die boekhandelaar ook, want wij hebben nu eenmaal vooral graag dat goede boek liggen waar onze bezoekers naar op zoek zijn. 

3. Ik zou graag meer rust in mijn leven willen.
Stop dan eens met het wel erg vaak kijken op je smartphone en loop eens rond in de wereld van een boekhandel. Ook al is een boekhandel vol met mensen, de rust die daar aanwezig is, wordt door velen als weldadig ervaren. Maar wandelen, fietsen en tijd met je familie werkt daar ook buitengewoon goed voor. En als je buiten bent en je hebt een boek bij je, dan is het verbazend waar je allemaal kunt lezen en wat je extra tot je kunt nemen! Maak stille tijd ook 'ongestoorde tijd'. 

2. Ik zou graag willen dat ik minder Netflix kijk.
Netflix is de grootste tijdslurper van deze tijd. Voor je het weet ben je een uur (en vaak veel meer) verder en is er geen tijd voor de echte goede dingen van het leven. Het helpt wellicht om Netflix te koppelen aan een intellectuele uitdaging, iets in de trant van: ik wil elke dag ten minste meer tijd besteden aan een goed boek dan aan Netflix of TV. We hebben (steeds) meer klanten die hun TV of Tablet bewust bepaalde tijd uitzetten en ruimte maken voor een echt boek. Want mensen willen meer grip op hun eigen leven en niet gestuurd / geleefd worden door de marketing van de grote, wereldwijde internetreuzen. Ook dat is 'tegen de stroom in gaan.' 

1. Ik wil graag meer en regelmatiger meditatief Bijbellezen.
Je bent in heel groot gezelschap als je onrustig wordt als daar belangstellend naar wordt geïnformeerd. Het gaat daarbij niet in de eerste plaats om kennis (hoofd) maar vooral om het hart. Dagelijks meditatief omgaan met de bijbel voedt ons hart. Omdat wij dit als christelijke boekhandel erg belangrijk vinden een paar tips, die je zeker wel zult herkennen:
* leg een goed leesbare Bijbel naast je bed
* zet een E-bijbel op je smartphone (een app werkt alleen als je verbinding hebt, je kan zonder die verbinding veel minder gestoord lezen.)
* Lees na afloop van de maaltijd een Bijbelgedeelte, alleen of samen als gezin. (Er zijn veel goede Huisbijbels...!)
* Zorg dat je altijd een Bijbel bij je hebt in je tas, jaszak of in de auto. (Kijk eens bij Bijbel voor backpackers....!)
* Maak een afspraak met iemand anders om samen een Bijbelboek te lezen en te bestuderen. Dat stimuleert om door te gaan, omdat je er ook dan over praat! 

We hopen en bidden als team van Ichthusboekhandel dat we allemaal meer rust en tijd met God zullen vinden in het nieuwe jaar, en gezegend zullen worden door Zijn Woord en goede, inspirerende boeken.

 

Alle blogs

22 maart 2018-Belijdenis cadeau
30 december 2017-Goede voornemens én de christelijke boekhandel
25 september 2017-de Nacht voor de theologie
24 juli 2017-Boeken zetten soms veel in beweging.....
27 maart 2017-5 argumenten om GEEN nieuwe bijbel te kopen
7 maart 2017-Bestaat christelijke politiek?
14 november 2016-Waarom naar de christelijke boekhandel!?
21 oktober 2016-Frankfurter Buchmesse: Luther en Rome, wie wint de stijd om het Woord
23 september 2016-Bijbel het belangrijkste boek van Nederland
4 juni 2016-Bijbelkringen en bijbelstudiematerialen
12 mei 2016-Ecologische voetafdruk website
4 maart 2016-Schoolbijbel als afscheid basisschool
16 januari 2016-Trends in de christelijke boekhandel
28 december 2015-Christelijke boekhandel: een hoopvol 2016?
12 oktober 2015-Schepping en herschepping
21 augustus 2015-Bestsellers en de toren van Babel
8 juli 2015-Hoe grote internetboekhandels geld gaan verdienen.
6 juni 2015-Studiebijbels: toelichting die verrijkt.
3 juni 2015-Spannend
26 februari 2015-Jezus glossy, een keuze
31 december 2014-Christelijke boekhandel en kerkverlaters
13 november 2014-Blijvende waarde(n) delen
20 augustus 2014-Het (korte) geheugen van E-boeklezers
1 juli 2014-Proefschriften in de boekhandel
24 juni 2014-De bijbel die bij je past
17 juni 2014-Waardoor gaat een bijbel stuk
10 juni 2014-De Bijbel kiezen
30 april 2014-Christelijke klassiekers
15 maart 2014-Keuzestress in de boekhandel
4 februari 2014-Ga ik dat nog lezen....?
6 januari 2014-Leeskuur voor ontspanning
21 oktober 2013-Muziekverkoop in de (christelijke) boekhandel
3 september 2013-Predikanten, plagiaat en leren
15 augustus 2013-Toegang tot óf eigendom van kennis
5 augustus 2013-Vals getuigenis
15 juli 2013-Bijbels repareren
26 mei 2013-Liedboek