Keuzewijzer voor de bijbel

De aankoop van een bijbel die bij jou past vergt vooraf enkele keuzes. In onderstaande keuzewijzer zie je enkele basisvragen (en antwoorden) die dan aan de orde zijn.

 

De Bijbel keuzewijzer van Ichthusboekhandel.nl helpt je verderDe tijd dat de bijbel alleen als zwart, dik boek verkrijgbaar was, ligt ver achter ons. De klant heeft inmiddels een ruime keuze als het gaat om vertaling, formaat, lettertype (= leesbaarheid) en omslag. Wat betreft de uitvoering, er zijn standaarduitvoeringen: een harde kaft en witte kleursnede van het boekblok. Maar er bestaan ook luxere uitvoeringen, met zogenaamde goud-op-snede, ritssluitingen, omslagen van kunstleer en echt kalfsleer in verschillende kwaliteiten. Ook zijn er bijbels verkrijgbaar met duimgrepen of index, die het zoeken in de bijbel aanzienlijk vereenvoudigen.  

We lopen nu de basisvragen door die je jezelf zou moeten stellen voor dat je een bijbel koopt:  

1. Welke vertaling wil ik gaan gebruiken?

 

Onderstaand kun je klikken op een vertaling die je kent om te zien wat er zoal mogelijk is. 

De Statenvertaling | Het Boek | De Nieuwe Bijbelvertaling | De Herziene Statenvertaling | De Bijbel in Gewone Taal | De Willibrord-vertaling | De Naardense bijbel | De Jongerenbijbels | Studiebijbels | E-Bijbels

 

* Hier vind je een overzicht van de bijbelvertalingen die in Nederland gebruikelijk zijn. 

2. Op welke manier wil ik de bijbel gebruiken?

 

Het gaat dan om de vraag, of het is voor gebruik:  

* thuis voor persoonlijk bijbellezen,
* thuis voor gezinsgebruik,
* om mee te nemen naar een kerkdienst,
* op school,
* onderweg?  

Wanneer je daar een keuze in hebt kunnen maken, dan heeft dat direct consequenties voor formaat, leesbaarheid en uitvoering. We komen daar in onderstaand overzicht bij vraag 3 op terug.  

3. Wil ik een basisuitvoering, een luxe editie of één met een meer trendy uitvoering van de bijbel.

 

* Klik hier voor formaten en soorten bijbels die er zo al zijn. 

4. Welk lettertype is het beste voor mijn ogen en welk formaat hoort daarbij.

 

Lettergrootte in bijbels variëren sterk. Beginnen sommig bijbels met een lettergrootte van 6,5 punts, anderen zoals de grootletterbij lopen op tot 14 punts letters. Daarbij speel ook het letterfont een rol. De dwarsligger NBV heeft bijvoorbeeld een vrij smal lettertype, terwijl de HSV weer wat ruimer staat even als de Bijbel in Gewone Taal. Alleen als je zeker weet dat een bepaalde bijbel goed is qua lettertype kan je dit bestellen via de website. Anders raden we aan om even in de winkel langs te komen voor een "proeflezing".  

5. Zoek ik een teksteditie of wil ik graag een bijbel met uitleg erbij (een zgn. studiebijbel)?

 

* Wat is het verschil tussen een tekstbijbel en een studiebijbel?. 

6. Wil ik een teksteditie van de bijbel of wil ik de bijbel met een combinatie van een psalmboek of een liedboek?

 

De keuze daarbij is sterk afhankelijk van de eredienst die men bezoekt. Voor de meeste reformatorische kerken is de combinatie Statenvertaling of Herziene Statenvertaling met de Psalmberijming van 1773 de aangewezen route. Wanneer je in een kerk komt waar gezongen wordt uit het Liedboek kiezen de meeste mensen voor een bijbel met teksteditie en een afzonderlijk Liedboek. (De combinatie in één band zou ook te zwaar worden) Veilig is om in ieder geval een teksteditie te hebben en waar dit gebruikelijk is te combineren met een psalmboek of het liedboek. In Evangelische gemeenten is een teksteditie (zonder toevoegingen) de gebruikelijk keuze.  

7. Welk bedrag wil ik uitgeven voor de bijbel?

 

* Bijbels in de basis-uitvoering variëren in een volledige tekst (Oude en Nieuwe Testament) van 10 euro tot globaal 32,50 euro.  

* Tekstedities in midden segment zijn uitgaven die wat luxer uitgevoerd zijn. Je vindt ze dan meestal voor tussen de 35 en de 60 euro.  

* Luxe uitvoeringen zoals met goud-op-snede, index en of leer met ritssluiting variëren afhankelijk van de toevoeging aan het basisniveau tussen de 60 en de 150 euro.  

* Naast deze uitvoeringen die tot het algemene assortiment behoren zijn er ook nog speciale uitgaven die men limited editions noemt. Daar hoort bijvoorbeeld de meidenbijbel bij, maar ook anderen die een speciale omslag hebben.  

Samenvattend:
Wie in deze volgorde de vragen voor zich beantwoordt, heeft meestal snel de keuze teruggebracht tot 2 of 3 modellen, waaruit een keuze voor de bijbel die bij jou past gemaakt kan worden. Voor de definitieve keuze gaan de meeste mensen dan langs in de winkel om de bijbel(s) van hun keuze in te zien of voor verder advies.