Wat is Goede Vrijdag

 

Goede Vrijdag is de dag waarop christenen herdenken dat Jezus Christus stierf. Zijn dood aan een kruis in Jeruzalem ongeveer 33 na Zijn geboorte (begin jaartelling) wordt op allerlei plaatsen in de bijbel gezien als het moment waarin God de Vader en Jezus Christus als de Zoon van God een verzoening van het menselijk kwaad mogelijk maakten.

 

Volgens de Bijbel stierf Christus op vrijdagmiddag buiten Jeruzalem op een heuvel die Golgotha heette. Hij werd gedood door de zwaarste straf die een mens kon ontvangen in het Romeinse recht, nml de kruisiging. De bijbel beschrijft hoe Christus zonder zonde was en hoe Hij in een diepe strijd schuld, boete en schaamte tegemoet trad tegenover de duivel, de tegenstander van God.  

Voorafgaande aan Goede Vrijdag is er in het kerkelijk jaar de Veertigdagentijd. De periode waarin wereldwijd christenen zich voorbereiden op het Paasfeest. Nas Goede Vrijdag is er de Stille Zaterdag, een dag waarin we herdenken dat Christus in het graf lag, waar Hij begraven is. Daarmee vormt dat de laatste dag van inkeer en verstilling, uitkijkend naar de Paasmorgen, waarop christenen herdenken dat Jezus opstond uit de dood en zo de mensheid en de geestelijke wereld toonde dat Hij de zonde en de dood overwonnen heeft! 

Onderstaand geven we een overzicht van boeken die u kunnen helpen om de betekenis van Goede Vrijdag beter te begrijpen. Boeken over wat Goede Vrijdag is, kunt u overigens het hele jaar door kopen bij Ichthusboekhandel, of een andere christelijke boekhandel bij u in de buurt.  

In 2018 is Goede Vrijdag op 30 maart en wordt gevolgd door Stille Zaterdag op weg naar de Paasmorgen die dit jaar op 1 april 2018 gevierd wordt.

 
40 dagen onderweg met Jezus

40 dagen onderweg met Jezus

Kremer, Coby

40 dagen onderweg met Jezus door Coby Kremer is een schrijfdagboek om te gebruiken in de veertig dagen voor Pasen.

 

Je leest over Jezus' laatste dagen op aarde en schrijft over wat zijn woorden voor jou betekenen. Veertig dagen leef je intens mee met Jezus; je leert van zijn woorden, van wat Hij doet en wat Hij niet doet, van wat Hij zegt en ook niet zegt. En alles daartussenin.  

Doordat je een...

€ 9,95 40 dagen onderweg met Jezus
 
Goede Vrijdag

Goede Vrijdag

Wright, Tom

Goede Vrijdag, De dag dat de revolutie begon is het nieuwste boek van Tom Wright in het Nederlands en wat vlak voor Pasen uitkomt.

 

Waarom stierf Jezus? Tom Wright betoogt in dit nieuwe boek dat we met elkaar het revolutionaire karakter van het kruis zijn kwijtgeraakt. Veel christenen denken dat het er bij de dood van Jezus om draait dat 'God mij redt van mijn zonden, zodat ik in de hemel kom'. Maar de...

€ 24,95 Goede Vrijdag
 
De tuin en het kruis

De tuin en het kruis

Laferton, Carl

'Lang geleden was er een prachtige tuin. In die prachtige wereld werd gelachen, gezongen en gespeeld. Er was geen kwaad en niemand was verdrietig. Maar toen, op een dag... 

'In de tuin was alles goed. Maar op een gegeven moment gaat het fout en moeten de mensen de tuin verlaten. Ze kunnen niet meer bij God komen. Ook later, in de tempel, kunnen de mensen niet rechtstreeks bij God komen. 

Wanneer Jezus op...

€ 12,50 De tuin en het kruis
 
Zeven wonderen glossy

Zeven wonderen glossy

Kamp, W. van der

'Niemand heeft grotere liefde, dan dat hij zijn leven inzet voor zijn vrienden.'- Johannes 15:13 - NBG 

In de Glossy over de De zeven wonderen neemt Wilkin van de Kamp je mee naar de zeven momenten in het Paasverhaal dat het bloed van Jezus de aarde doordrenkte. 

Zoals de hogepriester op Grote Verzoendag opdracht kreeg om het bloed van het offerdier zeven keer op de aarde te sprenkelen, zo doordrenkte...

€ 8,95 Zeven wonderen glossy
 
Vier het samen

Vier het samen

Selles,-ten Brinke Nieske

Vier het samen bevat handreikingen om van elke christelijke feest- en hoogtijdag een echt feest te maken.  

Het boek is interessant voor meerdere jaren en geeft de mogelijkheid om zelf de elementen / werkvormen te kiezen die passen bij het gezin. 

Een waardevol en praktisch handboek waar je jaren mee uit de voeten kunt!Gericht op gezinnen met kinderen van 3-11 jaar. Uiteraard ook geschikt voor het...

€ 22,50 Vier het samen
 
Hosannah! (6 verhalen rond Pasen)

Hosannah! (6 verhalen rond Pasen)

Swijnenburg, Elsbeth

In deze verhalenbundel staan zes verhalen over Goede Vrijdag en Pasen. Daarbij wordt het verhaal verteld door de ogen van een kind.  

Telkens wordt een kind gevolgd: Lucas uit Griekenland, die met zijn vader stoffen verkoopt bij het tempelplein. Micha, die voor het eerst mee mag naar Jeruzalem om het Paasfeest te vieren. Jochanan, die getuige is van de intocht. Rachel, die graag in de tuin werkt naast de hof van...

€ 9,50 Hosannah! (6 verhalen rond Pasen)
 
Wonder van het kruis

Wonder van het kruis

Kamp

"God heeft er de voorkeur aan gegeven mensen te redden, die de onzinnige boodschap geloven dat Christus voor hen aan het kruis is gestorven." (1 Corinthiers 1:21) 

Wat speelde zich af rondom de kruisiging van Jezus van Nazareth, de Zoon van God? Begrepen zij, die persoonlijk betrokken waren bij de kruisiging van Jezus, wat er precies gebeurde en waarom Hij stierf? Wisten zij dat de loop van de geschiedenis in enkele...

€ 17,95 Wonder van het kruis
 
Pasen met de Zandtovenaar

Pasen met de Zandtovenaar

Met dit prachtige full colour cadeauboek kun je het paasverhaal op veel manieren beleven en zichtbaar maken voor jezelf of voor anderen.

 

De kunstige zandtekeningen van Gert van der Vijver gaan samen met bijbelteksten uit het paasverhaal. 

Op de bijgesloten dvd is de zandtovenaar in actie te zien en bekende artiesten onder wie Charley Luske en Hind zorgen voor de muzikale...

€ 7,50 Pasen met de Zandtovenaar