Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Ontstaan van de Bijbel

Boeken over het ontstaan van de Bijbel, de oorsprong van de Bijbel en de vraag wie de Bijbel heeft geschreven zijn zeer relevant. Bij Ichthusboekhandel.nl brengen we graag boeken voor het voetlicht die op deze vragen antwoorden geven en aanzetten tot verdere studie.

Onderstaand overzicht van boeken over de wordingsgeschiedenis van de Bijbel is een impressie. Vaak vormt de uitleg daarvan een onderdeel in andere boeken.

Haal meer uit de Bijbel

Haal meer uit de Bijbel is bedoeld om de Bijbel beter te begrijpen. Dat is niet alleen weggelegd voor de enkeling, de begaafden en de geleerden. Met haal meer uit de Bijbel ontsluit Gordon Fee de tekst van de Bijbel voor gewone mensen.

De Bijbel is toegankelijk; want ze is bedoeld om gelezen en begrepen te worden door iedereen, zowel de gewone lezer als de Bijbelschoolstudent. Een aantal essentiële inzichten in de Bijbel kan veel misvattingen ophelderen en je besef van de betekenis en toepassing van de Bijbel voor het leven in de eenentwintigste eeuw vergroten.

Men is enthousiast over de verschijning van de Nederlandse vertaling van het bekende standaardwerk How to Read the Bible for All Its Worth, met de titel Haal meer uit de Bijbel: ontdek de boodschap van toen voor nu. Dit boek van dr. Gordon Fee en dr. Douglas Stuart is al bijna één miljoen keer verkocht in het Engels. Het heeft velen geholpen de Bijbel, met al zijn rijkdom en verscheidenheid, beter te begrijpen.

Theologiestudenten, voorgangers en geïnteresseerde Bijbellezers: iedereen kan waardevolle inzichten halen uit dit leesbare studieboek.

Haal meer uit de Bijbel staat bij alles stil, van vertaalissues tot de verschillende soorten literatuur en wordt daarom over de gehele wereld gebruikt. In duidelijke, eenvoudige taal, helpt het je om de verschillende gedeelten in de Bijbel juist te verstaan – hun betekenis voor de lezers van toen en wat dat inhoudt voor ons vandaag – zodat je de ongelooflijke waarde van Gods Woord kunt ontdekken.

Gordon D. Fee is emeritus professor Nieuwe Testament aan Regent College in Canada.
Douglas Stuart is professor Oude Testament aan het Gordon-Conwell Theological Seminary in de Verenigde Staten.

Ds. Ron van der Spoel (ambassadeur Vervolgde Kerk bij Open Doors):
"Bijbellezen is schatgraven. Je leest en je weet dat er levens veranderende dingen worden gezegd, maar vaak heb je het gevoel er net niet bij te kunnen. Je hebt iets meer kennis en achtergrondinformatie nodig om het echt te pakken. Daar helpt dit boek op een geweldige manier bij. (...) Je zult echt meer goud ontdekken in Gods woord met dit boek erbij."

Dr. Mart-Jan Paul (hoogleraar Oude Testament aan de Evangelische Theologische Faculteit in Leuven, senior docent Oude Testament aan de Christelijke Hogeschool in Ede, Hervormd predikant):
"Fee en Stuart leggen op een begrijpelijke manier uit wat de belangrijkste principes zijn in de Bijbeluitleg. Ze zijn ook zo eerlijk om toe te geven dat andere uitleggers soms afwijkende keuzes maken. Dat kan ik mij vooral goed voorstellen bij de toekomstverwachting en de positie van Israël daarin, maar in alle gevallen is het lezen van de overwegingen van deze auteurs zinvol."

Prof. dr. Willem J. Ouweneel (bioloog, filosoof, theoloog, emeritus hoogleraar/docent, prediker en publicist):
"Dit is een standaardwerk dat al over de hele wereld bestudeerd wordt en nu gelukkig ook in het Nederlands beschikbaar is. Het helpt de niet theologisch geschoolde lezer om toegang tot de Bijbel te krijgen. Wat wordt er vaak slordig met de Bijbel omgegaan en oppervlakkig eruit gepreekt! Dit fantastisch rijke boek helpt je om de wereld van de Bijbel, en elk afzonderlijk Bijbelboek, met beleid en inzicht te betreden. Je kunt je geen betere gids tot de Bijbel voorstellen. Enthousiast aanbevolen aan elke geïnteresseerde Bijbellezer!"

Haal meer uit de Bijbel Fee, Gordon. D; Stuart, Douglas
€ 28,95
voorraad onbekend
De infographic Bijbel

De Infographic Bijbel van Karen Sawrey toont de Bijbel zoals je die nog nooit eerder hebt gezien. Geschiedenis, ontwikkelingen, gebeurtenissen uit de Bijbel in prachtige infographics. Een Infographic is een illustratie met achtergronden én inzichten. Al eeuwenlang worden beelden gebruikt om de verhalen en lessen uit de Bijbel te verduidelijken. Prachtig geschilderde illustraties en beeldende kunst hebben er toe bijgedragen dat de Schrift breed toegankelijk werd. In de 21e eeuw zijn infographics een goede manier om de woorden van God over te brengen.

In meer dan honderd bijzondere illustraties wordt er inzicht gegeven in het Oude en Nieuwe Testament en komen eeuwenoude verhalen en woorden tot leven. De schepping, de maten van de ark van Noach, de rijkdom van koning Salomo, de gelijkenissen van Jezus, de reizen van Paulus: alle bekende personen en verhalen uit de Bijbel komen aan bod.

INKIJKEXEMPLAAR INFOGRAPHICS BIJBEL

De Infographic bijbel is een toegankelijke vorm die een eeuwenoud Boek ontsluit voor een nieuwe generatie met prachtige overzichten. Het het biedt kinderen (en volwassenen) de grotere context van de Bijbel. Op een unieke wijze wordt de eenheid en de samenhang van de bijbel getoond in een compacte grafische weergave die uitnodigend is voor verdere studie en onderzoek.

De Infographic Bijbel is een hele leuke manier voor ouderen en jongeren (kleinkinderen) om samen de bijbel op nieuwe manieren te ontdekken.

Dit Infographic boek wil géén geïllustreerde Bijbel zijn. De tekst van de Bijbel is daarom dan ook niet afgedrukt. Het boek bestaat vooral uit infographics: uit kaarten, tabellen, beslisbomen, diagrammen, wordclouds etc. Zelfs het dankwoord is een dank-infographic.

De infographics volgen wel weer globaal de indeling van de Bijbel. De Illustraties over de schepping vind je dus aan het begin van het boek, over Jezus pas als je al een eindje over de helft bent, en het eindigt met tabellen over de actuele stand van zaken rond de verspreiding en vertaling van de Bijbel.

PRACHTIG!
-Trouw

Karen Sawrey is grafisch ontwerper en illustrator in Engeland. Ze heeft een bijbelgetrouwe achtergrond. Ze illustreerde jarenlang als freelancer voor tijdschriften en uitgevers, tot ze door de grote uitgeverij Harper Collins werd benaderd om dit boek te maken. Samen met een team van theologen en data-analisten heeft ze vijf jaar aan dit project gewerkt.

De infographic Bijbel Sawrey, Karen
€ 39,99
voorraad onbekend
Beter leren bijbel lezen

Beter leren Bijbel lezen is een cursusboek geschreven door Gertjan Oosterhuis en is bedoeld voor beginnende en ervaren lezers.

Veel christenen ervaren Bijbellezen als moeilijk en teleurstellend. En dat terwijl de Bijbel het bronboek is voor christenen en onmisbaar om God te leren kennen.

Dit boek helpt de lezer om beter de Bijbel te kunnen lezen. De auteur gaat in op de taal van de Bijbel, de tijd van de Bijbel, de opbouw van de Bijbel en de auteurs van de Bijbel. Wie dit boek leest, zal ervaren dat de Bijbel opnieuw opengaat.

Het boek is geschreven om te gebruiken als cursusboek, maar kan ook prima persoonlijk gelezen worden.

Beter leren bijbel lezen Oosterhuis, Gertjan
€ 15,99
voorraad onbekend
Tegenstrijdigheden in de bijbel?
Tegenstrijdigheden in de bijbel? Druecke, S; Remmers, A
€ 12,95
voorraad onbekend
Bijbel literair ingeb.
Bijbel literair ingeb.
€ 52,-
voorraad onbekend
Bijbel in 1 dag

Wat als je de Bijbel in 1 dag kunt lezen? Dit boek van Jan Heijnen laat jou de hoofdlijnen ontdekken, waardoor je in één dag een totaalbeeld krijgt van de Bijbel. In ongeveer 5 uur lezen heb je een uniek overzicht en inzicht in de complete opbouw van de Bijbel.

Voor veel mensen is in de Bijbel lezen als het beklimmen van een berg. We beginnen vol goede moed, maar al snel wordt het zwaar. Toch zegt God dat we Zijn Woord moeten kennen. Maar nergens zegt God dat we de Bijbel van kaft tot kaft moeten lezen binnen 365 dagen. Uiteraard is er niets mis mee om de Bijbel helemaal te lezen, maar niet iedereen kan dat onder alle omstandigheden.

Wat als je in minder dan vijf uur over de belangrijkste gebeurtenissen uit de Bijbel kunt lezen? Wat als iemand je in begrijpelijke taal kan vertellen waar elk Bijbelboek over gaat en wat je ervan kunt leren?

Wat als je met deze kennis je gezin, je familie, je vrienden en/of je collega's kunt dienen? Of je dit boek nu in één dag leest, in één week of in één maand, 'De Bijbel in 1 Dag' geeft je geloof een boost. Het boek is geen vervanging van de Bijbel, maar vormt wel een praktische aanvulling.

Wacht niet langer. Ga mee op avontuur door Gods Woord en ontdek Zijn plan voor de wereld en voor jouw leven.

Bijbel in 1 dag Heijnen, Jan
€ 17,95
voorraad onbekend
Bijbel in beeld in 66 x 10 minuten

De Bijbel in beeld in 66x 10 minuten is geschreven door Jim George en is een handboek wat een geweldig hulpmiddel kan zijn om op een snelle manier een overzicht te krijgen van ieder boek van de Bijbel.

Wat zul je ontdekken...

* Het belangrijkste onderwerp en de hoofdlijnen van elk Bijbelboek
* Mannen en vrouwen Gods en wat je van hen kunt leren
* De belangrijkste gebeurtenissen van de Bijbelse geschiedenis en hun betekenis
* Persoonlijke toepassingen voor geestelijke groei en voor het leven van iedere dag

Je zult ontdekken dat dit een helder, praktisch en boeiend handboek is. Als je meer van de Bijbel wilt weten en meer zegen wilt ontvangen bij het bestuderen van Gods Woord, is dit een boek dat je daarbij zeker zal helpen.

Jim George en zijn vrouw Elizabeth George schrijven beide geloofsopbouwende boeken. Jim George is schrijver van onder andere Een man naar Gods hart. Hij heeft gestudeerd aan Talbot Theological Seminary. Vijfentwintig jaar lang heeft hij verschillende pastorale functies bekleed binnen de Grace Community Church in Sun Valley en gedurende tien jaar heeft hij gedoceerd aan The Masters's Seminary.

Bijbel in beeld in 66 x 10 minuten George
€ 14,95
voorraad onbekend
Sola scriptura
Sola scriptura
€ 7,95
voorraad onbekend
Tegenstrijdige Schriftplaatsen verklaard

Schijnbaar tegenstrijdige Schriftplaatsen verklaard is een boek van J. Polyander (1568-1646). Hij was een van de revisoren van het Oude Testament voor de Statenvertaling als hoogleraar Theologie te Leiden.

Kan de Bijbel met zichzelf in tegenspraak zijn? Wie sommige teksten met elkaar vergelijkt, zou dat gemakkelijk kunnen denken. Bijvoorbeeld: enerzijds verzekert Christus dat eenieder die tot Hem komt niet uitgeworpen zal worden, terwijl Paulus anderzijds verklaart dat de zaligheid niet afhankelijk is van degene die wil, noch van degene die loopt, maar van de ontfermende God. Hoe zijn deze teksten met elkaar te rijmen? Dergelijke vragen zijn niet nieuw. Johannes Polyander heeft 122 paren van Bijbelteksten die met elkaar in strijd lijken te zijn, toegelicht. Op toegankelijke wijze maakt hij duidelijk dat deze niet met elkaar in tegenspraak kunnen zijn, omdat God Zelf de Auteur ervan is.

Polyanders boek verschijnt nu in een hertaling van neerlandicus Ed Kooijmans, die daarvoor de eerste uitgave in het Nederlands (1621) heeft gebruikt.

Tegenstrijdige Schriftplaatsen verklaard Polyander, Johannes
€ 37,50
voorraad onbekend