Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Prijs Beste Theologische boek 2021

Vier nog al verschillende boeken dingen mee naar de prijs voor het beste theologische boek van het jaar 2021. De prijs wordt tijdens de Nacht van de Theologie uitgereikt, die op 28 november op tv wordt uitgezonden.

De kanshebbers voor de boekenprijs zijn dit jaar (alfabetisch) Radicale Verlossing, Beatrice de Graaf, Maria Icoon van genade van Arnold Huijgen, Geloof en godsdienst in een seculiere samenleving van Jozef De Kesel en Nieuwe kruisvaarders van Sander Rietveld.

Tijdens de uitreiking van deze prijs wordt ook de Theoloog des Vaderlands gekozen voor het nieuwe jaar.

Radicale verlossing

Radicale verlossing is het nieuwste boek in 2021 van Beatrice de Graaf en gaat over wat terroristen geloven. Het geeft geschiedenis, motivatie en verrassend inzicht

Wat geloven veroordeelde terroristen eigenlijk echt wanneer ze aangeven hun daad in naam van een hogere instantie te plegen? Beatrice de Graaf is als eerste hierover in de gevangenissen met de huidige generatie terrorismegedetineerden in gesprek gegaan. Ze heeft geluisterd naar hun verhalen over frustratie met het eigen leven, woede om aangedaan onrecht en het besluit zich te mengen in de strijd. Uit die verhalen blijkt hoe cruciaal de actuele, geleefde en geloofde praktijk van radicale verlossing is voor het begrijpen van hun daden.

Op basis van interviews met terrorismegedetineerden uit Nederland, Syrië, Pakistan en Indonesië – jihadisten en enkele rechts-extremisten - reconstrueert ze hun verhalen van overgave, strijd, opoffering en gehoopte beloning, en ontwerpt ze een manier om de samenhang van geloofsbeleving en terroristische activiteiten beter te begrijpen.

Wanneer en hoe inspireren religieuze en ideologische overtuigingen jongeren nu tot een heilige strijd? En wat gebeurt er wanneer die verlangde verlossing uitblijft? Daarmee is dit boek een geschiedenis van de meest recente periode van terroristisch geweld, maar biedt het ook een nieuw en verrassend inzicht in de even bijzondere als schokkende levensverhalen van terrorismeveroordeelden.

Beatrice de Graaf (1976) is historicus en faculteitshoogleraar Geesteswetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Ze onderzoekt de geschiedenis van terrorisme, oorlog en geweld – en is vooral geïnteresseerd in de strijd daartegen. Ze is fellow in het ISIS Files Project/Program on Extremism van de George Washington University, treedt regelmatig op als terrorisme-expert en
publiceerde eerder onder meer Gevaarlijke vrouwen, Theater van de angst, Terrorists on Trial en Tegen de terreur.

In 2018 werd haar werk bekroond met de hoogste Nederlandse wetenschappelijke onderscheiding, de Stevinpremie.

Over Tegen de terreur: 'Op basis van vergeten archieven (...) heeft zij een uitgebreid, goed gedocumenteerd en invoelend boek geschreven over de geschiedenis van een wereld die bezeten was door de angst voor terreur en revolutie.'
- TIJDSCHRIFT VOOR GESCHIEDENIS

'Een interessant en waardevol boek.'
- NRC HANDELSBLAD

'Het heden begrijpen door de geschiedenis te kennen.'
- TROUW

'Een rijk en genuanceerd boek.'
- ATHENAUM BOEKHANDEL

Radicale verlossing Graaf, Beatrice de
€ 29,99
voorraad onbekend
Maria icoon van genade

Het boek 'Maria, icoon van genade' van christelijk gereformeerd theoloog Arnold Huijgen is een doorwrocht theologische werk over de Bijbelse figuur van Maria, de moeder van Christus en beschrijft haar vanuit verschillende invalshoeken. Maria is een voorbeeld van geloof en vertrouwen. Wie naar haar kijkt, wordt bemoedigd.

Dit boek gaat terug naar de Bijbel om Maria opnieuw in beeld te krijgen als Joods meisje, moeder van de Verlosser en moeder van de gelovigen. De traditie van de vroege kerk, de Reformatie en de moderne literatuur helpen om Maria als icoon van genade te zien. Transparant tot op Gods genade werpt zij licht op seksualiteit, kunst, de eenheid van de kerk en op de toekomst van Europa als christelijk continent na de coronapandemie.

INKIJKEXEMPLAAR MARIA ICOON VAN GENADE - DR. ARNOLD HUIJGEN

Dit is het voor het eerst weer eens sinds langere tijd een boek van een protestants theoloog over Maria. Het is sowieso tamelijk zeldzaam wanneer een protestants theoloog over Maria schrijft.

'Maria staat in een rij van sterke Bijbelse vrouwen die laten zien dat de kerk niet zonder de vrouwelijke stem kan,' aldus Arnold Huijgen.

Interview in Trouw met Arnold Huijgen. 24-7-2021

Arnold Huijgen is hoogleraar systematische theologie aan de Theologische Universiteit van de Christelijke Gereformeerde Kerken in Apeldoorn. Eerder verscheen van hem:Lezen en laten lezen.

Maria icoon van genade Huijgen, Arnold
€ 27,99
voorraad onbekend
Geloof en godsdienst in een seculiere

Geloof en godsdienst in een seculiere samenleving is geschreven door kardinaal Jozef de Kesel. Het levensgevoel in onze westerse samenleving is zeer seculier geworden. In dit boek probeert kardinaal Jozef De Kesel deze veranderde situatie te begrijpen. De Kerk zal zich moeten herbezinnen over haar zending en zich herpositioneren.

Hij wil aantonen dat de Kerk zich perfect kan situeren binnen haar nieuwe context. De kardinaal maakt duidelijk hoe de Kerk in haar diepste wezen missionair is en hoe God haar geroepen heeft om zijn liefde aan allen bekend te maken, in respect voor de andere religieuze tradities en levensbeschouwingen.

Geloof en godsdienst in een seculiere De Kesel, Jozef
€ 17,50
voorraad onbekend
Nieuwe kruisvaarders

Sander Rietveld , onderzoeksjournalist laat in het boek: Nieuwe kruisvaarders zien hoe er op de achtergrond allerlei dwarsverbanden zijn in de rechtse populistische scene en verschillende christelijke groepen. Hij noemt dat de Heilige Alliantie tussen orthodoxe christenen en radicaal rechtse populisten.

INKIJKEXEMPLAAR de NIEUWE KRUISVAARDERS - Sander Rietveld

Onder de woedende meute die in januari 2021 het Amerikaanse Congres bestormde waren immers ook mensen die kruisen, christelijke vlaggen en spandoeken met "Jesus saves" droegen. Voor God, volk en vaderland. Op een vreemde manier lijkt het christendom soms verstrengeld geraakt met radicaal rechtse idealen. Rechtse populisten flirten opzichtig met het christelijk geloof. Thierry Baudet spreekt zelfs over 'onze fantastische religie' en dan bedoeld hij het westerse christelijke gedachtegoed.

Een (beperkt) deel van de conservatieve christenen voelt zich aangetrokken tot het gedachtegoed van bloed en bodem. Christelijke partijen nemen soms rechts-populistische retoriek en standpunten over. Hoe komt dat en wat steekt daarachter? Sander Rietveld groeide op in een orthodox-protestants milieu in de Biblebelt. Met verbazing ziet hij rond Forum voor Democratie en PVV oude bekenden uit die wereld terug. Waarom laten zij en andere christenen zich meenemen op de populistische retoriek? Rietveld onderzoekt zijn eigen verleden en duikt in christelijke netwerken. Hij neemt radicaal rechtse groeperingen en internationale geldstromen onder de loep om het verbond tussen sommige gelovigen en rechtse populisten bloot te leggen. Die zoektocht voert de lezer langs calvinistische geldschieters, evangelische eindtijd predikers en katholieke sektes die dromen van een christelijk Rijk.

Sander Rietveld is politicoloog en werkt als onderzoeksjournalist voor het televisieprogramma Zembla. Hij maakte uitzendingen over de financiële handel en wandel van Donald Trump en over de Russische connecties van Thierry Baudet.

Nieuwe kruisvaarders Rietveld, Sander
€ 24,99
voorraad onbekend