Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Psalmen voor Nu en anders

Velen zijn opgegroeid met de Geneefse Psalmen en die leken te verdwijnen in de vloedgolf van praise en worship. Toch is de derde zondag van Mei, de Psalmenzondag. De Psalmen zijn springlevend en worden op talloze manieren weer als vanouds gezongen.

Een overzicht van allerlei nieuwe Psalmberijmingen die hun eeuwenoude plaats in de eredienst blijvend toekomt. Bezinnend, vrolijk, vernieuwend en treurend. De Psalmen maken alles anders. Daar is heel veel in te ontdekken voor iedereen die van de Psalmen houdt.

de Nieuwe Psalmberijming | Psalmen anders | Psalmen voor Nu | Psalmberijming ds. Meeus

Alles Veilig - complete muziekboek

Het complete muziekboek van Psalmen voor Nu, alles veilig bevat de bladmuziek van alle 150 Psalmen voor Nu overzichtelijk bij elkaar. Het A4-formaat geeft rust, gebruiksgemak en overzicht.

NIEUW COMPLEET MUZIEKBOEK 150 Psalmen voor Nu

De bladmuziek bevat de melodie en akkoorden. De liedtekst is onder de notenbalken geplaatst. zodat zelf spelen én zingen nog eenvoudiger is geworden.

Psalmen voor Nu heeft als doel om de Psalmen op een nieuwe wijze geliefd te maken bij jong en oud. De complete teksten van alle 150 Psalmen zijn door een team van Hebraisten, dichters en componisten opnieuw berijmd en van muziek voorzien.

Een aanrader voor thuis en in de kerk die graag de Psalmen voor Nu wil zingen.

Alles Veilig - complete muziekboek Psalmen Voor Nu
€ 59,95
voorraad onbekend
Psalmen Anders (eenstemmige bundel)

In 2013 verscheen het nieuwe Liedboek (NLB), zingen en bidden in huis en kerk. Nu verschijnt er een nieuwe bundeling met nog zo'n 100 nieuwe varianten bij de 150 Psalmen onder de titel 'Psalmen anders'.

UITLEVERING IS VERTRAAGD: NU VERWACHT 16-8-2022

Enkele psalmen op Geneefse melodieën hebben een nieuwe tekst gekregen. Bestaande uitwerkingen krijgen nieuwe versies, soms omdat er een versie voor kinderen bijkomt. Er worden psalmen samengevoegd, er komen versies bij van over de grens en er komen versies bij die actuele maatschappelijke vragen verwoorden.

Naast deze eenstemmige bundel verschijnen er ook een Koorbundel en de begeleidingen voor orgel en piano.

Psalmen Anders (eenstemmige bundel) Nieuwe Liedboek (aanvulling)
€ 19,90
voorraad onbekend
Psalmen Anders Koorbundel

De Koorbundel Psalmen Anders is bedoeld als aanvulling voor koren cantorijen en voorzangers in de erediensten. Meerstemmig en praktisch in het gebruik.

UITLEVERING IS VERTRAAGD: NU VERWACHT 16-8-2022

In 2013 verscheen het Nieuwe Liedboek, zingen en bidden in huis en kerk. Nu verschijnt er een nieuwe bundeling met nog zo'n 100 nieuwe varianten bij de 150 Psalmen onder de titel 'Psalmen Anders'.

Enkele psalmen op Geneefse melodieën hebben een nieuwe tekst gekregen. Bestaande uitwerkingen krijgen nieuwe versies, soms omdat er een versie voor kinderen bijkomt. Er worden psalmen samengevoegd, er komen versies bij van over de grens en er komen versies bij die actuele maatschappelijke vragen verwoorden.

Naast deze koorbundel verschijnen er ook een eenstemmige bundel en een begeleidingsbundel.

Psalmen Anders Koorbundel Nieuwe Liedboek (aanvulling)
€ 17,50
voorraad onbekend
Psalmen Anders Begeleidingen

De Begeleidingsbundel bij de Psalmen Anders, bedoeld voor Orgel en Piano en het gebruik in de erediensten. Losbladig en gemakkelijk in te voegen bij de Orgelbegeleidingen van Het Nieuwe Liedboek 2013.

UITLEVERING IS VERTRAAGD: NU VERWACHT 16-8-2022

In 2013 verscheen Het Nieuwe Liedboek, zingen en bidden in huis en kerk. Nu verschijnt er een nieuwe bundeling met nog zo'n 100 nieuwe varianten bij de 150 Psalmen onder de titel 'Psalmen anders'. Enkele psalmen op Geneefse melodieën hebben een nieuwe tekst gekregen. Bestaande uitwerkingen krijgen nieuwe versies, soms omdat er een versie voor kinderen bijkomt. Er worden psalmen samengevoegd, er komen versies bij van over de grens en er komen versies bij die actuele maatschappelijke vragen verwoorden.

Naast deze begeleidingsbundel verschijnen er ook een eenstemmige bundel en een koorbundel.

Psalmen Anders Begeleidingen Nieuwe Liedboek (aanvulling)
€ 25,-
voorraad onbekend
De Nieuwe Psalmberijming 2021

De Nieuwe Psalmberijming 2021 bevat een nieuwe, eigentijdse berijming van alle 150 psalmen op de bekende en tijdloze Geneefse melodieën. Deze complete uitgave is nu beschikbaar voor gebruik.

INKIJKEXEMPLAAR (pdf) NIEUWE PSALMBERIJMING 2021

Sinds 2014 heeft een groep dichters gewerkt aan een nieuwe, eigentijdse berijming van alle 150 psalmen. Met deze nieuwe verwoording voorzien zij in een grote behoefte in protestantse kerken. Na de Psalmberijming van 1968 is er heel lang gesproken over eigentijdse verwoording. Nu ligt deze berijming en kunnen cantorijen, koren, kerken en mensen thuis er mee aan de slag.

Aan De Nieuwe Psalmberijming 2021 werd meegewerkt door onderstaande dichters:

* René Barkema.
* Jan Boom,
* Ria Borkent en
* Jan Pieter Kuiper,
* Titia Lindeboom,
* Arie Maasland,
* Adriaan Molenaar,
* Bob Vuijk,
* Arjen Vreugdenhil,

Daarnaast verleende een aantal (andere) dichters, theologen, neerlandici en musici hun medewerking als meelezer en revisor.

Alle psalmen worden met hun Geneefse melodie afgedrukt. De verwachting is dat de nieuwe psalmberijming het zingen van psalmen weer een nieuwe impuls kan gaan geven. In deze uitgave wordt van het eerste couplet de melodielijn afgedrukt en de complete teksten.

Deze volledige uitgave van de Nieuwe Psalmberijming werd voorafgegaan door een proefbundel onder de zelfde titel met als ISBN: 9789023970392

De Nieuwe Psalmberijming kunt u eenvoudig online bestellen in de webshop van Ichthusboekhandel.nl of kopen in één van de vestigingen van de Ichthuswinkels in ALphen aan den Rijn, den Haag, Leiden of Zoetermeer. (Gratis verzending)

VOORBEELD TEKSTVERSCHILLEN

voorbeeld: Psalm 8 vers 1

De Nieuwe Psalmberijming:

HEER, onze Heer, uw naam is groot en machtig.
Alles wat U geschapen hebt is prachtig.
U maakt uw glorie wereldwijd bekend.
De hemel laat ons weten wie U bent.

Liedboek 2013:

Heer, onze Heer, hoe heerlijk en verheven
hebt Gij uw naam op aarde uitgeschreven
machtige God, Gij die uw majesteit
ten hemel over ons hebt uitgebreid.

Psalmberijming 1773:

HEER', onze Heer, grootmachtig Opperwezen;
Hoe wordt Uw Naam op aard' alom geprezen!
Gij, die den glans van Uwe majesteit,
Hebt boven lucht en heem'len uitgebreid.

De Nieuwe Psalmberijming 2021 Div. auteurs
€ 22,99
voorraad onbekend
Psalmen

In oktober 2011 is bij Ripe Publishing de psalmberijming van ds. C.J. Meeuse verschenen.

Deze berijming is gebaseerd op de Statenvertaling en de verzen kunnen gezongen worden op dezelfde wijze als de psalmen uit 1773. Naast de 150 psalmen zijn er in de uitgave enkele gezangen opgenomen:

• De Tien Geboden

• De lofzang van Maria

• De lofzang van Zacharias

• De lofzang van Simeon

Ds. C.J. Meeuse is predikant in de Gereformeerde gemeenten.
• De engelenzang

• Het Gebed des Heeren

• De Twaalf Artikelen

Psalmen Meeuse, C.J.
€ 17,95
voorraad onbekend
Nieuwe Liedboek - blauw/groen

Speciale editie van het Nieuwe liedboek in de blauw/groene versie voor de gemeente. De prachtige lay-out is bedoeld om iedereen zijn of haar eigen liedboek te kunnen geven. (Hier een proefeditie)

Verdere specificaties Gemeentebundel:

* Uitvoering: hardcover + witsnede[/b]
* Formaat: 11 x 18 cm
* Omvang: ca. 1.600 pagina's
* Binnenwerk: dundruk
* Drukwerk: zwart met steunkleur
* Uitvoering: genaaid gebonden, 2 leeslinten

Voor het dagelijks gebruik in gezin en kerk is er de basisuitvoering met karde kaft. Ideaal om achter in de kerk neer te leggen voor regelmatig gebruik en nieuwe bezoekers.

Verwachte verschijningsdatum d.v. op zaterdag 25 mei 2013.

Het Nieuwe liedboek bevat een selectie gemaakt uit de enorme hoeveelheid materiaal van al die diverse gemeenten en kerken.

In het liedboek is er aandacht voor :

1. Psalmen
2. Gezangen in het huidige Liedboek
3. Nieuwe Nederlandse liederen
4. Nieuwe buitenlandse liederen
5. Kinder-, jeugd- en tienerliederen
6. Liturgische gezangen
7. Overige zangvormen
8. Gebeden en teksten voor meditatie

Wat moet ik me bij deze 'aandacht' preciezer voorstellen?

Psalmen:
De 'Psalmberijming 1967' (de 150 psalmen zoals ze in het Liedboek voorkomen) wordt integraal opgenomen in het nieuwe liedboek. Dit psalter behoort onmiskenbaar tot het culturele en liturgische erfgoed van de Nederlandse protestantse kerken. Daarnaast zullen er ook andere berijmde en onberijmde psalmen worden gekozen. Bij de onberijmde psalmen moet men vooral denken aan de 'antwoordpsalmen' zoals deze bijvoorbeeld in Gezangen voor Liturgie (GVL) zijn te vinden. De ruimte in een nieuw liedboek zal het niet toelaten om alle psalmen in verschillende vormen een plaats te geven. De keuze zal sterk bepaald worden door hun bruikbaarheid in de liturgie van de kerken.

Gezangen in het Liedboek:
Uit de gezangen die in het huidige Liedboek staan zal een ruime keuze worden gemaakt. In deze liederen komt de traditie tot ons en zo blijft de kerk van de 21e eeuw verbonden met hen die door de eeuwen heen zingend zijn voorgegaan. Naast oude liederen moeten we dan ook vooral denken aan liederen die ontstaan zijn in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw en inmiddels tot de 'klassiekers' van het Nederlandse kerklied zijn gaan behoren.

Nieuwe Nederlandse liederen:
Na de verschijning van het Liedboek is de ontwikkeling van nieuwe kerkliederen in Nederland doorgegaan. Daarbij is een grote verscheidenheid aan stijlen ontstaan, passend bij de pluriformiteit van de kerken. Deze liederen zijn verzameld in liedbundels van kerkgenootschappen (zoals Gezangen voor Liturgie (GVL) en Oud-Katholiek Gezangboek) maar ook in andere verzamelingen (zoals Tussentijds, Zingend Geloven, Evangelische Liedbundel) en in bundels met liederen van één dichter (zoals Huub Oosterhuis, Sytze de Vries, André Troost).

Nieuwe buitenlandse liederen:
Hierbij valt te denken aan liederen uit recent verschenen gezangboeken in het buitenland (zoals Duitsland, Zwitserland, Schotland en de Scandinavische landen), maar ook aan liederen uit Taizé en Iona en aan liederen uit andere werelddelen die in oecumenisch verband belangrijk zijn geworden en op internationale bijeenkomsten worden gezongen. Zingenderwijze ontstaan verbanden ook over de grenzen van nationaliteiten heen en wordt de gemeente van Jezus Christus tot één wereldwijde gemeenschap.

Kinder-, jeugd- en tienerliederen:
Het ontbreken van deze liederen in het Liedboek wordt allang als een gemis ervaren. Er zal een eigen repertoire van dergelijke liederen worden opgenomen. Deze liederen moeten een zodanig niveau hebben dat zij door de hele geloofsgemeenschap kunnen worden meegezongen zonder dat iemand zich tekort gedaan voelt. Deze liederen zullen daarom ook niet in een aparte rubriek, maar in de verschillende rubrieken van een nieuw liedboek worden opgenomen.

Liturgica:
De liturgische praktijk van onze tijd vraagt om te zingen varianten voor vaste elementen uit de orde van dienst (gezongen drempelgebeden, acclamaties, tafelgebeden, etc.). Maar ook moet men denken aan wat in de huiskring gebruikt kan worden, bijvoorbeeld bij de maaltijd.

Overige zangvormen:
Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan canons en kernverzen (een toonzetting van een enkel bijbelvers dat op allerlei manieren zelfstandig gebruikt kan worden, bijvoorbeeld als refrein bij een gesproken tekst). Het zijn zangvormen die de eredienst en andere bijeenkomsten kunnen verlevendigen.

Gebeden en teksten voor meditatie:
Het nieuwe liedboek is ook bedoeld als persoonlijk meditatieboek voor gebruik thuis. Meditatieve teksten en gebedsteksten kunnen, naast liederen, ook een belangrijke functie vervullen in het pastoraat. In de Nederlandse traditie is een liedboek nagenoeg uitsluitend bestemd geweest voor gebruik in de eredienst. In een nieuw liedboek zullen ook meditatieve teksten worden opgenomen in verband met de toegenomen behoefte daaraan voor het persoonlijke geloofsleven.

Nieuwe Liedboek - blauw/groen NLB
€ 28,50
voorraad onbekend
Liedboek -rood/geel

Speciale editie van het Nieuwe liedboek in de rood/gele versie voor gemeenteleden. De prachtige lay-out is bedoeld om elk gemeentelid zijn of haar eigen liedboek te kunnen geven.

Verdere specificaties Gemeentebundel:

* Uitvoering: hardcover + witsnede[/b]
* Formaat: 11 x 18 cm
* Omvang: ca. 1.600 pagina's
* Binnenwerk: dundruk
* Drukwerk: zwart met steunkleur
* Uitvoering: genaaid gebonden, 2 leeslinten

Voor het dagelijks gebruik in gezin en kerk is er de basisuitvoering A met karde kaft.

Verwachte verschijningsdatum d.v. op zaterdag 25 mei 2013.

Het Nieuwe liedboek bevat een selectie gemaakt uit de enorme hoeveelheid materiaal van de diverse gemeenten en kerken die samenwerken in het nieuwe liedboekproject.

In het liedboek is er aandacht voor :

1. Psalmen
2. Gezangen in het huidige Liedboek
3. Nieuwe Nederlandse liederen
4. Nieuwe buitenlandse liederen
5. Kinder-, jeugd- en tienerliederen
6. Liturgische gezangen
7. Overige zangvormen
8. Gebeden en teksten voor meditatie

Wat moet ik me bij deze 'aandacht' preciezer voorstellen?

Psalmen:
De 'Psalmberijming 1967' (de 150 psalmen zoals ze in het Liedboek voorkomen) wordt integraal opgenomen in het nieuwe liedboek. Dit psalter behoort onmiskenbaar tot het culturele en liturgische erfgoed van de Nederlandse protestantse kerken. Daarnaast zullen er ook andere berijmde en onberijmde psalmen worden gekozen. Bij de onberijmde psalmen moet men vooral denken aan de 'antwoordpsalmen' zoals deze bijvoorbeeld in Gezangen voor Liturgie (GVL) zijn te vinden. De ruimte in een nieuw liedboek zal het niet toelaten om alle psalmen in verschillende vormen een plaats te geven. De keuze zal sterk bepaald worden door hun bruikbaarheid in de liturgie van de kerken.

Gezangen in het Liedboek:
Uit de gezangen die in het huidige Liedboek staan zal een ruime keuze worden gemaakt. In deze liederen komt de traditie tot ons en zo blijft de kerk van de 21e eeuw verbonden met hen die door de eeuwen heen zingend zijn voorgegaan. Naast oude liederen moeten we dan ook vooral denken aan liederen die ontstaan zijn in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw en inmiddels tot de 'klassiekers' van het Nederlandse kerklied zijn gaan behoren.

Nieuwe Nederlandse liederen:
Na de verschijning van het Liedboek is de ontwikkeling van nieuwe kerkliederen in Nederland doorgegaan. Daarbij is een grote verscheidenheid aan stijlen ontstaan, passend bij de pluriformiteit van de kerken. Deze liederen zijn verzameld in liedbundels van kerkgenootschappen (zoals Gezangen voor Liturgie (GVL) en Oud-Katholiek Gezangboek) maar ook in andere verzamelingen (zoals Tussentijds, Zingend Geloven, Evangelische Liedbundel) en in bundels met liederen van één dichter (zoals Huub Oosterhuis, Sytze de Vries, André Troost).

Nieuwe buitenlandse liederen:
Hierbij valt te denken aan liederen uit recent verschenen gezangboeken in het buitenland (zoals Duitsland, Zwitserland, Schotland en de Scandinavische landen), maar ook aan liederen uit Taizé en Iona en aan liederen uit andere werelddelen die in oecumenisch verband belangrijk zijn geworden en op internationale bijeenkomsten worden gezongen. Zingenderwijze ontstaan verbanden ook over de grenzen van nationaliteiten heen en wordt de gemeente van Jezus Christus tot één wereldwijde gemeenschap.

Kinder-, jeugd- en tienerliederen:
Het ontbreken van deze liederen in het Liedboek wordt allang als een gemis ervaren. Er zal een eigen repertoire van dergelijke liederen worden opgenomen. Deze liederen moeten een zodanig niveau hebben dat zij door de hele geloofsgemeenschap kunnen worden meegezongen zonder dat iemand zich tekort gedaan voelt. Deze liederen zullen daarom ook niet in een aparte rubriek, maar in de verschillende rubrieken van een nieuw liedboek worden opgenomen.

Liturgica:
De liturgische praktijk van onze tijd vraagt om te zingen varianten voor vaste elementen uit de orde van dienst (gezongen drempelgebeden, acclamaties, tafelgebeden, etc.). Maar ook moet men denken aan wat in de huiskring gebruikt kan worden, bijvoorbeeld bij de maaltijd.

Overige zangvormen:
Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan canons en kernverzen (een toonzetting van een enkel bijbelvers dat op allerlei manieren zelfstandig gebruikt kan worden, bijvoorbeeld als refrein bij een gesproken tekst). Het zijn zangvormen die de eredienst en andere bijeenkomsten kunnen verlevendigen.

Gebeden en teksten voor meditatie:
Het nieuwe liedboek is ook bedoeld als persoonlijk meditatieboek voor gebruik thuis. Meditatieve teksten en gebedsteksten kunnen, naast liederen, ook een belangrijke functie vervullen in het pastoraat. In de Nederlandse traditie is een liedboek nagenoeg uitsluitend bestemd geweest voor gebruik in de eredienst. In een nieuw liedboek zullen ook meditatieve teksten worden opgenomen in verband met de toegenomen behoefte daaraan voor het persoonlijke geloofsleven.

Liedboek -rood/geel NLB
€ 28,50
voorraad onbekend
Gereformeerd Kerkboek

De synode van Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt heeft besloten tot een Nieuw Gereformeerd Kerkboek. De geplande verschijningsdatum is (na diverse wijzigingen) d.v. 30 december 2017 en dan is het nieuwe Kerkboek volop verkrijgbaar bij Ichthusboekhandel.

Deze uitgave bevat alle 150 Psalmen (berijmd) en ca 100 gezangen. Ook zijn er belijdenisgeschiften, orden van dienst, liturgische gebeden en gezangen, formulieren en de kerkorde opgenomen. (liturgisch katern)

Het Nieuwe Gereformeerde Kerkboek kan heel goed samen gebruikt worden met het nieuwe liedboek.

Voor grotere aantallen geldt een kortingsstaffel. Neem even contact met ons op via de contactpagina.

Het Nieuwe Gereformeerde Kerkboek kopen of bestellen doet u bij Ichthusboekhandel in één van de winkels of via onze webwinkel. Voor grotere aantallen neem contact met ons op.

Gereformeerd Kerkboek Nieuw
€ 26,-
voorraad onbekend
Psalmen berijming 1773 met 12 Gezangen (
Psalmen berijming 1773 met 12 Gezangen (
€ 12,50
voorraad onbekend