Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Reformatorische kinderbijbels

Binnen de reformatorische gezindte is er veel aandacht voor de vertelwijze van Bijbelverhalen, de taal van de Bijbel en de theologie achter de Bijbelvertellingen. Daarom kiest men vaak voor vertrouwde namen en uitvoeringen.

Bekende reformatorische kinderbijbels zijn dan bijvoorbeeld die geschreven zijn door:

* H. van Dam (Serie Bijbelse vertellingen)
* Laura Zwoferink (Series Kijk en Luister en Kijk en Lees)
* Laurens Snoek (Uw koninkrijk kome vanaf 9 jaar)

Ichthusboekhandel heeft veel keuze in reformatorische kinderbijbels en kinderboeken. Kinderbijbels zijn vaak een cadeau bij een belangrijk moment, zoals geboorte, doop of overgang naar een nieuwe leeftijdsfase. Bij Ichthusboekhandel worden kinderbijbels mooi ingepakt en wij verzenden dagelijks de online bestellingen via onze webshop. Uitzoeken kan altijd met een goed advies in één van de vier winkels in Alphen aan den Rijn, den Haag, Leiden of Zoetermeer.

Bijbelse verhalen voor kinderen

Bijbelse Verhalen voor kinderen is geschreven door Gisette van Dalen. De verhalen in deze kinderbijbel blijven dicht bij de tekst van de Bijbel en brengen die aan het hart van de (jonge) lezers.

Kenmerken van de Bijblese verhalen voor kinderen:

* Mooi en zorgvuldig taalgebruik
* Met gespreksvragen
* Kleurrijke, historisch verantwoorde illustraties bij elk verhaal
* Geschikt om voor te lezen en om zelf te lezen
* Naar verwachting zullen er meer delen verschijnen
* Geschikt voor: kinderen vanaf 4 jaar

Gisette van Dalen - Heemskerk (1977) werkt bij het Reformatorisch Dagblad en is moeder van vier dochters. Ze is bekend geworden door haar kinderboeken.

Danker Jan Oreel (1962) heeft veel ervaring als illustrator. Voor deze verhalen onderzocht hij nauwkeurig hoe het dagelijks leven in de tijd van de Bijbel eruitzag.

Ontdek hoe je een goede kinderbijbel kiest!

In 87 verhalen neemt de auteur Gisette van Dalen kinderen mee door het Oude en Nieuwe Testament, zodat ze al jong vertrouwd raken met de Bijbelse boodschap.

Bijbelse verhalen voor kinderen Dalen, G. van
€ 29,50
voorraad onbekend
Kinderbijbel HSV

De Kinderbijbel bij de Herziene Statenvertaling (HSV) met mooie illustraties van Marjolein Hund en veel achtergrondinformatie is online volop leverbaar bij Ichthusboekhandel. De kinderbijbel HSV is bedoeld voor de leeftijd van vier tot acht jaar.

De verhalen in de Kinderbijbel Herziene Statenvertaling liggen qua taalgebruik, sfeer en theologie dichtbij de HSV vertaling en zijn heel goed geschikt om voor te lezen aan tafel of bij het slapengaan.

INKIJKEXEMPLAAR KINDERBIJBEL HERZIENE STATENVERTALING (HSV)

De prachtige illustraties van Marjolein Hunt brengen de verhalen dichterbij. Naast de Bijbelse geschiedenissen bevat deze Bijbel ook teksten om te leren, vragen om over door te praten en kernwoorden die uitleg krijgen.

De bekende kinderboekenschrijvers Liesbeth van Binsbergen, Ronald Kalkman en Willemijn de Weerd zorgen voor de vertellingen van de Bijbelverhalen.

Bij elk Bijbelverhaal treft u aan:

* Een tekst uit de Herziene Statenvertaling om te lezen en aan te leren
* Vragen om samen over door te praten
* Warme en sfeervolle illustratie

Het geheel van de HSV kinderbijbel kenmerkt zich door aandacht voor de doorgaande lijn van de heilsgeschiedenis. Bij een aantal Bijbelverhalen wordt een kernwoord uit de geloofsleer uitgelegd, zoals hoop, bekering, wonder.

De HSV Kinderbijbel is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 4-8 jaar. Daarmee legt deze kinderbijbel een solide basis voor het gebruik van de Gespreksbijbel, die de letterlijke tekst volgt van de HSV en voor de kinderen vanaf 8 jaar een prima opstap vormt naar zelfstandig Bijbellezen.

De voornaamste meerwaarde van de Kinderbijbel Herziene Statenvertaling is dat je als gezin niet alleen de losse op zichzelf staande verhalen leest, maar de rode lijn van de geschiedenis van Gods volk in de Bijbel volgt en meer leert begrijpen.

De kinderbijbel bij de HSV online bestellen of kopen kan eenvoudig bij Ichthusboekhandel of u kunt langs gaan bij één van de Ichthusboekwinkels in Alphen aan den Rijn, den Haag, Leiden of Zoetermeer.

RECENSIE:
De verhalen in deze Kinderbijbel zijn zo prachtig verteld en brengen het Evangelie zo dichtbij! Met veel verwondering en dankbaarheid heb ik de verhalen gelezen. De illustraties van Marjolein Hund zijn heel verrassend en vol inhoud. Ze voegen iets toe aan de vertellingen. Het wordt een prachtige Bijbel voor ouder én hun jonge kinderen om samen uit te lezen
- Nieske Selles-ten Brinke

Kinderbijbel HSV Herziene Statenvertalin g
€ 34,99
voorraad onbekend
Kijk en luister 1

De Kijk en Luister bijbel, bevat Bijbelse verhalen in woord en beeld voor kleine kinderen verteld door Laura Zwoferink met tekeningen van Jaap Kramer. Deel 1

Het doel van deze uitgave is kleine kinderen al jong vertrouwd maken met de verhalen uit de Bijbel. Kijk en luister is rijk geïllustreerd, zodat de kinderen zelf zoveel mogelijk kunnen zien en ontdekken. De Bijbelse verhalen kunnen aan de hand van platen aan de kinderen verteld worden. De korte teksten bieden daarbij ondersteuning.

Kinderen die beginnen met lezen, kunnen de teksten ook zelf lezen.

Vanaf 2 jaar

Kijk en luister 1 Zwoferink
€ 34,50
voorraad onbekend
Kijk en luister 2

Laura Zwoferink maakte met deel 2 in de serie Kijk en Luister bijbel een vervolg op haar reformatorische kinderbijbel. Het doel van deze uitgave is kleine kinderen al jong vertrouwd te maken met de verhalen uit de Bijbel.

De Kijk en Luister bijbel 2 is rijk geïllustreerd door Jaap Kramer, zodat de kinderen zelf zoveel mogelijk kunnen zien en ontdekken.

De bijbelse verhalen kunnen aan de hand van platen aan de kinderen worden verteld. De korte teksten bieden daarbij ondersteuning.

Kinderen die beginnen met lezen kunnen de teksten ook zelf lezen.

Kijk en luister 2 Zwoferink
€ 34,50
voorraad onbekend
Kijk en luister 3

Kijk en luister 3, de kinderbijbel van Laura Zwoferink, wil jonge kinderen al jong vertrouwd maken met de verhalen uit de Bijbel.

Deze reformatorische kinderbijbel is rijk geïllustreerd door Jaap Kramer, zodat de kinderen zelf zoveel mogelijk kunnen zien en ontdekken. De verhalen kunnen aan de hand van de platen aan kinderen worden verteld. De tekst biedt daarbij ondersteuning. Beginnende lezers kunnen de teksten ook zelf lezen.

In het najaar van 2006 verscheen deel 1 van Kijk en luister, in het najaar van 2007 deel 2. De overweldigende hoeveelheid positieve reacties op deze uitgaven hebben geleid tot het schrijven van dit derde deel.

Vanaf 2 jaar

Klik om een interview van de GezinsGids met de auteur te lezen.

Kijk en luister 3 Zwoferink
€ 34,50
voorraad onbekend
Bijbelse vertellingen 1

Bijbelse vertellingen deel 1: In eenvoudige, begrijpelijke bewoordingen worden door H. van Dam 125 bijbelverhalen verteld. De prachtige illustraties, zowel in kleur als in zwart-wit, zijn gemaakt door Jaap Kramer. De illustraties zijn afgestemd op kleuters en vormen daarom met de tekst één geheel.

Deel 1 van de serie Bijbelse vertellingen door van Dam is bedoeld voor kinderen vanaf 4 jaar en sluit goed aan bij een reformatorische geloofsbeleving in vertelwijze en taalgebruik.

* Deel 1 (voor 4 jarigen)

* Deel 2 (5 jarigen)

* Deel 3 (6 jarigen)

Bijbelse vertellingen 1 Dam, H. van
€ 34,50
voorraad onbekend
Bijbelse vertellingen 2

Deel 2 in de serie Bijbelse vertellingen van H. van Dam. In de serie van de kinderbijbel van van Dam worden in eenvoudige, begrijpelijke bewoordingen Bijbelverhalen naverteld.

Dit deel bevat 125 bijbelverhalen en de vertellingen zijn bedoeld voor kinderen vanaf ± 5 jaar.

* Deel 1 (voor 4 jarigen)

* Deel 2 (5 jarigen)

* Deel 3 (6 jarigen)

De prachtige illustraties, geheel in kleur, zijn gemaakt door Jaap Kramer. Ze zijn afgestemd op kleuters en vormen daarom met de tekst één geheel.

Bijbelse vertellingen 2 Dam, H. van
€ 34,50
voorraad onbekend
Bijbelse vertellingen 3

Opnieuw worden in eenvoudige, begrijpelijke bewoordingen 125 Bijbelverhalen naverteld in het derde deel van de serie Bijbelse vertellingen van H. van Dam.

De prachtige illustraties, geheel in kleur, zijn gemaakt door Jaap Kramer. Ze zijn afgestemd op jonge kinderen en vormen daarom met de tekst één geheel. De vertellingen zijn bedoeld voor kinderen vanaf ± 6 jaar.

De serie bijbelse vertellingen van H. van Dam:

* Deel 1 (voor 4 jarigen)

* Deel 2 (5 jarigen)

* Deel 3 (6 jarigen)

Bijbelse vertellingen 3 Dam, H. van
€ 34,50
voorraad onbekend
Kijk en lees

Laura Zwoferink en Peter Nuyten hebben ruim een jaar aan deze uitgave gewerkt. Het resultaat is een schitterend (voor)lees- en kijkboek, met verhalen over kinderen in de bijbel. Bekende en minder bekende verhalen komen aan bod.

het boek is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf vier jaar en kan door oudere kinderen zelf gelezen worden.

De originele en op veel onderzoek gebaseerde illustraties vullen de verhalen aan en bieden er een verrassende kijk op. Ze geven uren kijkplezier.

De tekst is eenvoudig en direct, waardoor de bijbelse boodschap dicht aan het hart van de kinderen wordt gelegd. Samen met de gespreksvragen bieden de verhalen volop mogelijkheden om met het kind verder te praten.

Laura Zwoferink is al jaren actief in het onderwijs. Sinds 2007 is ze werkzaam als onderwijsadviseur bij Driestar Onderwijsadvies. Laura Zwoferink schreef de drie delen van Kijk en luister, bijbelse vertellingen voor kinderen vanaf twee jaar.

Peter Nuyten specialiseerde zich in het illustreren van educatieve en historische uitgaven en in bijbel-georiënteerde onderwerpen.

Klik hier om een interview van de GezinsGids met de auteur te lezen.

Kijk en lees Zwoferink, L.
€ 32,-
voorraad onbekend
Kijk en LEES 2

In dit boek wordt door Laura Zwoferink met prachtige illustraties van Peter Nuyten over het leven, lijden en sterven van de Heere Jezus verteld.

Laura Zwoferink en Peter Nuyten werken volop aan deze uitgave, die voorjaar van 2014 verscheen. Net als Kijk & Lees, verhalen over kinderen in de Bijbel, is het een schitterend (voor)lees- en kijkboek.

Het boek is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf vier jaar en kan door wat oudere kinderen zelf worden gelezen.

De originele en op veel onderzoek gebaseerde illustraties vullen de verhalen aan en bieden er een verrassende kijk op. Ze geven uren kijkplezier. De tekst is eenvoudig en direct, waardoor de Bijbelse boodschap dicht aan het hart van kinderen wordt gelegd. Samen met de gespreksvragen bieden de verhalen volop mogelijkheden om met het kind verder te praten.

Laura Zwoferink is al jaren actief in het onderwijs. Ze schreef de drie delen van Kijk en Luister, Bijbelse vertellingen voor kinderen vanaf twee jaar. Van haar
hand verscheen eveneens Kijk & Lees, verhalen over kinderen in de Bijbel.

Peter Nuyten studeerde grafische en illustratieve vormgeving. Hij specialiseerde zich in het illustreren van educatieve en historische uitgaven en in Bijbelgeoriënteerde onderwerpen.

Kijk en LEES 2 Zwoferink, Laura
€ 32,-
voorraad onbekend
Uw koninkrijk kome set 2 dln

Uw Koninkrijk kome biedt een navertelling van de Bijbel. Het gaat in de eerste plaats om de hele Bijbel.

Daarom hebben niet alleen geschiedenissen, maar ook psalmen, profetieën en brieven een plaats gekregen. Het gaat in de tweede plaats om een navertelling. Daarom ziet de lezer de wereld van de Bijbel vooral door de ogen van de bijbelfiguren zelf. Op deze manier wil Uw Koninkrijk kome recht doen aan het eigene van de navertelde bijbelboeken en bijbelgedeelten. De vertellingen geven een indruk van de veelzijdigheid van de bijbelse boodschap en nodigen uit tot het lezen van de Bijbel zelf.

Uw Koninkrijk kome is geschreven voor jongeren van tien jaar en ouder.

TIPS VOOR DE KEUZE VAN EEN KINDERBIJBEL:

Een kinderbijbel kiezen

1. Hoe vind ik een geschikte kinderbijbel?
Een kinderbijbel kiezen is niet eenvoudig. Het aanbod is groot. Een kinderbijbel moet passen bij een bepaalde doelgroep maar moet ook aansluiten bij de geloofsovertuiging.

Stel uzelf vooraf de centrale vraag: Voor wie en waarom zoek ik een kinderbijbel? Let daarbij op:
* Wil ik de kinderbijbel zelf gebruiken of weggeven?
* Wil ik de kinderbijbel voorlezen of is deze bedoeld om door kind of tiener zelf te lezen?
* Wil ik een uitgebreide kinderbijbel of een uitgave met alleen de kernverhalen uit de Bijbel?
* Wil ik de kinderbijbel gebruiken in mijn gezin of in kinder- en jeugdwerk?
* Is het een eerste kinderbijbel of een extra kinderbijbel bij de al aanwezige uitgaven in het gezin?
TIPS: Ga eventueel naar een bibliotheek om een kinderbijbel te lenen of informeer bij andere ouders (bijv. op school of in de kerk) wat hun ervaringen zijn.

2. Op welke aspecten kan ik letten bij een kinderbijbel?
Verhaalstijl
* uitvoerig of beknopt;
* korte of langere zinnen;
* wel of geen uitleg bij moeilijke woorden, begrippen, bedoeling van het verhaal;
* algemene, wel/niet eigentijdse of populaire woordkeus.

De auteur moet in de vertelling recht doen aan de bijbeltekst. Dat maakt de verhaalstijl van kinderbijbels anders dan van jeugdboeken. Veel kinderbijbels sluiten aan bij het huidige onderwijs: korte, aansprekende tekst en aandacht voor illustraties. Kijk of de verhaalstijl bij u past; dat maakt het voorlezen tot een plezierig moment voor de kinderen en voor u.

Theologische visie van de auteur
U kunt bij auteurs globaal twee werkwijzen onderscheiden:
* de auteur blijft in de vertelling dicht bij de oorspronkelijke bijbeltekst;
* de auteur wil de boodschap of bedoeling van het bijbelverhaal duidelijk maken en voegt eigen uitleg en interpretatie toe.
TIP: De theologische visie komt u op het spoor door bijv. een aantal kernverhalen te lezen zoals het scheppingsverhaal, Abrahams offer van Izaäk, de geboorte van Jezus, het Paasverhaal en wonderverhalen.

Aansluiting bij de leeftijd
Of een kinderbijbel aansluit bij de leeftijd van het kind hangt af van zijn of haar ontwikkeling en belangstelling. Deze aspecten veranderen met het opgroeien, waardoor het goed is om een kinderbijbel mee te laten groeien met de leeftijd.

0-5 jaar
De beleving staat centraal. Fantasie en werkelijkheid lopen in elkaar over. Peuterbijbels en kleuterbijbels vertellen korte verhalen over God die van je houdt en voor je zorgt. Illustraties zijn heel belangrijk.

5-8 jaar
De beleving is belangrijk. De kinderbijbels voor deze leeftijd vertellen de verhalen met extra aandacht voor de leefsituatie, gedachten en gevoelens van de bijbelse personen. Illustraties zijn ook belangrijk.

8–12 jaar
Kinderen willen steeds meer weten en vinden persoonlijke opvattingen belangrijk. Ze zijn geïnteresseerd in achtergrondinformatie. Het is prettig om kinderbijbels af te wisselen zodat kinderen de verhalen eens op een andere manier horen.

Tieners en jongeren
Jongerenbijbels volgen meestal de oorspronkelijke bijbeltekst in een eenvoudige vertelling. Ook volwassenen kunnen deze uitgaven goed gebruiken. Jongerenbijbels zijn vaak extra uitgebreid met illustraties of foto's, een verklarende woordenlijst en uitleg bij de bijbelteksten. Soms zullen ouders/opvoeders ook met de jongeren in gesprek moeten gaan om hun vragen te beantwoorden.

Illustraties
Illustraties in kinderbijbels hebben verschillende functies:
* een aantrekkelijk plaatje bij het verhaal;
* een toevoeging aan het verhaal om de sfeer uit te beelden;
* de basis van het verhaal. De tekst steunt op de illustratie die een verhaal op zich vormt.

Kinderen ervaren illustraties anders dan volwassenen. Kinderen worden vaak geboeid door eenvoudige tekeningen met duidelijke gezichtsuitdrukkingen. Aansprekende illustraties en een geschikte verhaalstijl of visie gaan echter niet altijd samen.

Uw koninkrijk kome set 2 dln Snoek
€ 79,50
voorraad onbekend
In het begin kartonboek

Bijbelverhaal voor peuters. Kartonboekje met het scheppingsverhaal voor de allerkleinsten.

Een leuke uitvoering bedoeld om met uw (klein)kind de eerste stapjes te zetten om de bijbel te leren kennen.

In het begin kartonboek Zwoferink, Laura
€ 6,90
voorraad onbekend
Ark van Noach

Een kartonboekje met het bijbelverhaal over Noach voor de allerkleinsten, vanaf anderhalf jaar.

De eenvoudige tekst is van de hand van Laura Zwoferink, auteur van de serie Kijk en Luister.

Met mooie tekeningen van Jaap Kramer.

Ark van Noach Zwoferink, Laura
€ 6,90
voorraad onbekend
Heere roept samuel

De Heere roept Samuël is een kartonboekje met een Bijbels verhaal voor de allerkleinsten, vanaf anderhalf jaar.

De eenvoudige tekst is van de hand van Laura Zwoferink, auteur van de serie Kijk en Luister. Met mooie tekeningen van Jaap Kramer voor veel kijkplezier.

Laura Zwoferink is al jaren actief in het onderwijs. Ze schreef de drie delen van Kijk en Luister, Bijbelse verhalen in woord en beeld. Van haar hand verscheen eveneens Kijk & Lees, verhalen over kinderen in de Bijbel en Kijk & Lees 2, verhalen over het leven van de Heere Jezus..

Heere roept samuel Zwoferink, Laura
€ 6,90
voorraad onbekend
Jona in de vis

Kartonboekje met de geschiedenis van de profeet Jona.

Jona in de vis is een kartonboekje met een Bijbels verhaal voor de allerkleinsten, vanaf anderhalf jaar. De eenvoudige tekst is van de hand van Laura Zwoferink, auteur van de serie Kijk en Luister.

Met mooie tekeningen van Jaap Kramer voor veel kijkplezier.

Laura Zwoferink is al jaren actief in het onderwijs. Ze schreef de drie delen van Kijk en Luister, Bijbelse verhalen in woord en beeld. Van haar hand verscheen eveneens Kijk & Lees, verhalen over kinderen in de Bijbel en Kijk & Lees 2, verhalen over het leven van de Heere Jezus.

Jona in de vis Zwoferink, Laura
€ 6,90
voorraad onbekend
Verloren zoon kartonboekje

Kartonboekje met de gelijkenis van de verloren zoon.

'De verloren zoon' is een kartonboekje met een Bijbels verhaal voor de allerkleinsten, vanaf anderhalf jaar. De eenvoudige tekst is van de hand van Laura Zwoferink, auteur van de serie Kijk en Luister. Met mooie tekeningen van Jaap Kramer voor veel kijkplezier.

Laura Zwoferink is al jaren actief in het onderwijs. Ze schreef de drie delen van Kijk en Luister, Bijbelse verhalen in woord en beeld. Van haar hand verscheen eveneens Kijk &Lees, verhalen over kinderen in de Bijbelen Kijk &Lees 2, verhalen over het leven van de Heere Jezus.

Verloren zoon kartonboekje Zwoferink, Laura
€ 6,90
voorraad onbekend
Goede Herder kartonboekje

Een kartonboekje met het bijbelverhaal over de goede Herder voor de allerkleinsten, vanaf anderhalf jaar.

De eenvoudige tekst is van de hand van Laura Zwoferink, auteur van de serie Kijk en Luister.

Met mooie tekeningen van Jaap Kramer.

Goede Herder kartonboekje Zwoferink, Laura
€ 6,90
voorraad onbekend