De Bijbel is een oud boek. Maar de verhalen over hoop, liefde en de strijd tussen goed en kwaad zijn van alle tijden!
Jeff Anderson en Mike Maddox hebben deze verhalen meesterlijk weergegeven in stripvorm. Met respect voor de bijbelse geschiedenis en een subtiel gevoel voor humor.
Leuk voor mensen die misschien niet direct zelf de Bijbel lezen, maar wel geïnteresseerd zijn in de verhalen. De Bijbel in strip laat de verhalen uit het Oude en Nieuwe Testament zien als een doorlopende geschiedenis. De professionele uitstraling van de tekeningen en de eigentijdse vertaling maken dat het voor velen een zeer aantrekkelijke vorm is om kennis te maken met de verhalen van de bijbel.
Zeer goed te gebruiken in kinder- en jeugdwerk, op basisscholen en natuurlijk in het gezin. Aanrader als afscheidsgeschenk voor basisscholen.
Enkele reacties:
'In een woord: adembenemend. Hier zijn professionals aan het werk geweest. 'De Bijbel in strip' is ontdaan van alle gezapigheid die de afgelopen eeuwen in het christendom geslopen is!'- Peter Scheele
'De Bijbel lezen is een avontuur. Begin met beeld, misschien geeft dat je zin in meer letters! 'De Bijbel in strip' is echt goed. Het maakt je vertrouwd met de verhalen en de God van die verhalen.'- Ds. Pieter Boomsma
'De bijbeltekst in stripwolkjes? Het lijkt een gek idee, maar het werkt wel. Dit is echt vakwerk.' - Pete Ward, jeugdadviseur van de Aartsbisschop van Canterbury
'Dit is precies de juiste mix van woord en beeld. Zo kan de MTV-generatie kennismaken met de Bijbel. Als dat geen goed nieuws is!'- Steve Chalk
TIPS VOOR DE KEUZE VAN EEN KINDERBIJBEL:
Een kinderbijbel kiezen
1. Hoe vind ik een geschikte kinderbijbel?
Een kinderbijbel kiezen is niet eenvoudig. Het aanbod is groot. Een kinderbijbel moet passen bij een bepaalde doelgroep maar moet ook aansluiten bij de geloofsovertuiging.
Stel uzelf vooraf de centrale vraag: Voor wie en waarom zoek ik een kinderbijbel? Let daarbij op:
* Wil ik de kinderbijbel zelf gebruiken of weggeven?
* Wil ik de kinderbijbel voorlezen of is deze bedoeld om door kind of tiener zelf te lezen?
* Wil ik een uitgebreide kinderbijbel of een uitgave met alleen de kernverhalen uit de Bijbel?
* Wil ik de kinderbijbel gebruiken in mijn gezin of in kinder- en jeugdwerk?
* Is het een eerste kinderbijbel of een extra kinderbijbel bij de al aanwezige uitgaven in het gezin?
TIPS: Ga eventueel naar een bibliotheek om een kinderbijbel te lenen of informeer bij andere ouders (bijv. op school of in de kerk) wat hun ervaringen zijn.
2. Op welke aspecten kan ik letten bij een kinderbijbel?
Verhaalstijl
* uitvoerig of beknopt;
* korte of langere zinnen;
* wel of geen uitleg bij moeilijke woorden, begrippen, bedoeling van het verhaal;
* algemene, wel/niet eigentijdse of populaire woordkeus.
De auteur moet in de vertelling recht doen aan de bijbeltekst. Dat maakt de verhaalstijl van kinderbijbels anders dan van jeugdboeken. Veel kinderbijbels sluiten aan bij het huidige onderwijs: korte, aansprekende tekst en aandacht voor illustraties. Kijk of de verhaalstijl bij u past; dat maakt het voorlezen tot een plezierig moment voor de kinderen en voor u.
Theologische visie van de auteur
U kunt bij auteurs globaal twee werkwijzen onderscheiden:
* de auteur blijft in de vertelling dicht bij de oorspronkelijke bijbeltekst;
* de auteur wil de boodschap of bedoeling van het bijbelverhaal duidelijk maken en voegt eigen uitleg en interpretatie toe.
TIP: De theologische visie komt u op het spoor door bijv. een aantal kernverhalen te lezen zoals het scheppingsverhaal, Abrahams offer van Izaäk, de geboorte van Jezus, het Paasverhaal en wonderverhalen.
Aansluiting bij de leeftijd
Of een kinderbijbel aansluit bij de leeftijd van het kind hangt af van zijn of haar ontwikkeling en belangstelling. Deze aspecten veranderen met het opgroeien, waardoor het goed is om een kinderbijbel mee te laten groeien met de leeftijd.
0-5 jaar
De beleving staat centraal. Fantasie en werkelijkheid lopen in elkaar over. Peuterbijbels en kleuterbijbels vertellen korte verhalen over God die van je houdt en voor je zorgt. Illustraties zijn heel belangrijk.
5-8 jaar
De beleving is belangrijk. De kinderbijbels voor deze leeftijd vertellen de verhalen met extra aandacht voor de leefsituatie, gedachten en gevoelens van de bijbelse personen. Illustraties zijn ook belangrijk.
8–12 jaar
Kinderen willen steeds meer weten en vinden persoonlijke opvattingen belangrijk. Ze zijn geïnteresseerd in achtergrondinformatie. Het is prettig om kinderbijbels af te wisselen zodat kinderen de verhalen eens op een andere manier horen.
Tieners en jongeren
Jongerenbijbels volgen meestal de oorspronkelijke bijbeltekst in een eenvoudige vertelling. Ook volwassenen kunnen deze uitgaven goed gebruiken. Jongerenbijbels zijn vaak extra uitgebreid met illustraties of foto's, een verklarende woordenlijst en uitleg bij de bijbelteksten. Soms zullen ouders/opvoeders ook met de jongeren in gesprek moeten gaan om hun vragen te beantwoorden.
Illustraties
Illustraties in kinderbijbels hebben verschillende functies:
* een aantrekkelijk plaatje bij het verhaal;
* een toevoeging aan het verhaal om de sfeer uit te beelden;
* de basis van het verhaal. De tekst steunt op de illustratie die een verhaal op zich vormt.
Kinderen ervaren illustraties anders dan volwassenen. Kinderen worden vaak geboeid door eenvoudige tekeningen met duidelijke gezichtsuitdrukkingen. Aansprekende illustraties en een geschikte verhaalstijl of visie gaan echter niet altijd samen.