Christelijk geloof en duurzaamheid
Er is een groeiend besef onder christenen dat duurzaamheid een integraal onderdeel uitmaakt van een christelijke levensstijl. Dat heeft een proces op gang gebracht rond boeken over een groene benadering van ons leven en handelen op basis van Bijbelse principes en en leefregels.
Veel van de boeken richten zich op het persoonlijke handelen en dat van huishoudens rond de opgaven voor vergroening en duurzaamheid. Dit sluit aan op initiatieven van o.a. de Groene Kerken en een beweging zoals : Arocha en Micha Nederland met de Micha Cursus.
D.V. Zondag 15 oktober 2023 is de Micha Zondag. Een dag met volop aandacht voor christelijk geloof en de thema's rond gerechtigheid, duurzaamheid en groener leven.
Onderstaand een selectie boeken rond het thema duurzaamheid, christelijk geloof en groener leven, die online leverbaar zijn bij de christelijke webshop van Ichthusboekhandel.nl of die je kan kopen bij één van de Ichthusboekwinkels.
Toegewijd leven' is een Bijbelstudieboek van Sam Janse, Bert de Leede, Koos van Noppen, Jacques Schenderling en Paul Schenderling toegespitst op de schaduwzijde van de economische groei: de klimaatcrisis.
Inkijkexemplaar toegewijd leven
De wereldwijde klimaatcrisis dwingt ons na te denken over onze levensstijl. Wat zijn de gevolgen van onze keuzes, hier en nu, dichtbij en ver weg? Welke rol spelen geld en bezit in ons leven? Wat vergt het vandaag om toegewijd te zijn aan God en onze naaste?
Dit Bijbelstudieboek helpt ons over deze confronterende vragen met elkaar in gesprek te gaan. Het biedt verrassende inzichten in veelal onbekende Bijbelgedeelten. Fascinerend om de actuele zeggingskracht van eeuwenoude teksten te herontdekken. Dit boek is geschikt voor persoonlijk gebruik en voor kringen.
'Rebelleren voor het leven' van 'scheppingsactivist' Rozemarijn van 't Einde is een boek over geloof, hoop en activisme in de klimaatcrisis waar we middenin zitten.
In dit boek gaat ze in op vragen zoals:
* Hoe komt zij als theoloog terecht tussen rebellen en activisten?
* Hoe reageert haar omgeving op disruptieve acties waaraan ze deelneemt?
De auteur neemt je mee in de wereld van de klimaatbeweging. Ze schrijft openhartig over haar zoektocht naar een goede balans tussen haar gezondheid en de urgentie van de klimaatcrisis. De startblokken helpen de lezer om zelf in actie te komen. Met sprankjes humor en vleugjes hoop biedt dit boek veel waardevolle ervaringen en inzichten over de klimaatcrisis, en inspireert het om je in te zetten voor een hoopvol alternatief.
Pal voor Gods heilige schepping door Yochanan Lev is een diepgravende studie naar wat de Bijbel zelf zegt over het ontstaan van de wereld.
'Waar was u toen Ik de aarde schiep, u weet het immers?' Job 38:4
Het ontstaan van hemel en aarde zoals beschreven in Genesis, berust die op historische waarheid, of is dit slechts een mooie vertelling? In dit boek gaan we een reis maken door de Bijbel om te zien wat de Bijbel daar zelf over zegt.
* Zijn er teksten te vinden in de Bijbel die de evolutietheorie ondersteunen?
* Is de dood een vriend of vijand van God?
* Tast de evolutietheorie de eer van God aan?
* Kan men Theïstische evolutie als een dwaalleer bestempelen?
* Wat betekent de aanvaarding van de evolutietheorie voor de kerk?
In dit indringende boek wordt op bovengenoemde vragen diep ingegaan!
Een 'must' voor iedereen die behoefte heeft om op Bijbelse gronden een oordeel te vellen over wat nu de waarheid is.
In alle opzichten is de evolutietheorie in directe tegenspraak met de Schriftuurlijke waarheid. Als Gods Woord waar is, is de evolutie een leugen. Ik neem geen blad voor de mond. Dit is niet het moment voor zachte woorden.
- Charles Haddon Spurgeon
Geloof en een hoop zonnepanelen van Kees Posthumus is een praktisch boek om je eigen leven én je kerk te verduurzamen. Overal in Nederlandse kerken zijn mensen op zoek naar een meer duurzame manier van leven.
Want wie gelooft in een scheppende God, wil voor de prachtige schepping zorgen en deze bewaren als een kostbaar geschenk voor volgende generaties, ter ere van de Schepper.
De weg naar een duurzame wereld vraagt om een lange adem, om theologie en inspiratie, en om navolgbare voorbeelden. In dit boek vind je het allemaal, in de vorm van reportages en interviews, recepten en verhalen, gebeden en praktische tips.
Met illustraties van Martijn Cornelissen.
Zorg voor de aarde is een opmerkelijk boek door pinkstervoorganger Peter Halldorf uit Zweden waarin hij onderzoek doet naar de ecologische uitdagingen waar wij voor staan en wat de Bijbel daar over zegt. Peter Halldorf sprak in Nederland op de Pinksterconferentie van Opwekking.
Klimaatonderzoekers zijn profeten die vanuit hun eigen expertise spreken. Welke conclusies trekken christenen in een uiterst urgente situatie zoals die nu dreigt? Dit boek gaat niet primair over de klimaatproblemen. Het helpt ons vooral aan een diepgaande visie op Gods bedoelingen met onze wereld. De grote christelijke traditie biedt hiervoor verrassend nieuwe bronnen.
Een rode draad door het boek is de spanning tussen de bijbelse uitspraken: 'hemel en aarde zullen vergaan' en 'we verwachten naar zijn belofte een nieuwe hemel en een nieuwe aarde waar gerechtigheid woont'.
Halldorf zoekt antwoord op de vraag welke weerstand in de menselijke natuur ons tegenhoudt de aarde te beschermen. Met een goed gefundeerde ecologische en theologische visie wijst dit boek ons de weg naar een geestelijk kompas en naar weg van hoop.
De Zweedse geestelijke en auteur Peter Halldorf stamt uit een geslacht van Pinkstervoorgangers, maar zijn invloed strekt zich uit naar de volle breedte van de kerk. Hij heeft een grote belangstelling voor de vroege kerk en de spiritualiteit van de woestijnvaders. Hij is koninklijk onderscheiden voor zijn werk voor de oecumene
Hoe handel ik eerlijk is een onthullend boek van Matthias Olthaar en Paul Schenderling over eerlijke economie en hoe we daar in het Westen mee kunnen omgaan.
Je hebt een nieuwe broek nodig, maar voelt je bezwaard vanwege de 8000 liter water die nodig is geweest om hem te maken. De talloze documentaires over sociaal onrecht en ecologische schade bij wereldwijde productie maken je soms moedeloos. Zelfs bij de tomatenpluk in Italië en in distributiecentra in Nederland worden mensen uitgebuit. Is het wel mogelijk om goede keuzes te maken in onze economie? Of er iets aan te veranderen? Johan denkt van wel. Hij gaat op reis en wordt verrast.
Matthias Olthaar (1985) en Paul Schenderling (1988) zijn beiden econoom. Matthias is onderzoeker en lector aan NHL Stenden Hogeschool. Hij werkt aan verduurzaming van ketens met én voor bedrijven middels toegepast onderzoek. Paul werkt als adviseur bij Berenschot op het terrein van werk en inkomen. De centrale focus van zijn werk is de invloed van werk, inkomen en sociale voorzieningen op de kwaliteit van ons leven in het westen.
"Dit pamflet in de vorm van een parabel (die tegelijk een soort Follow the Money- detective is), beschrijft helder hoe goede bedoelingen niet per se goed uitwerken. Aangrijpend."
- Dr. Kees van Ekris, auteur van Making See
"Goed boek! We moeten stoppen met wegkijken en ons wakker laten schudden."
- Elbert Smelt, leadzanger Trinity en presentator van diverse EO-programma's
"Hoe handel ik eerlijk? is van harte aanbevolen voor iedereen die zich inzet voor een humane, rechtvaardige wereld."
- Dr. Samuel Lee, Theoloog des Vaderlands 2020
"De conclusies in het boek zijn onontkoombaar. Lezen!"
- Reinier van den Berg, weerman, ondernemer, spreker
"Een transitie is noodzakelijk om onze aarde leefbaar te houden. Deze studie kan daarbij de geest scherpen."
- Mgr. dr. Gerard de Korte, bisschop van Den Bosch
"Je kunt een keuze maken om de toekomst te veranderen. En dit boek helpt daarbij! Meer dan waardevol om te lezen."
- Minella van Bergeijk, directeur Tearfund Nederland
Word je geraakt door het onrecht dat je om je heen ziet? Wil je er wat aan doen en vraag je je af wat God van ons vraagt? In de compleet vernieuwde Micha Cursus ontdek je in zeven bijeenkomsten wat de Bijbel zegt over gerechtigheid en hoe jij, met jouw talenten, kunt meewerken in Gods Koninkrijk.
Thema's die in deze volledig vernieuwde Micha Cursus aan bod komen zijn o.a.
* de impact van onze levensstijl op de schepping,
* misstanden in de kledingindustrie en
* de verdeling van welvaart in de wereld.
Door middel van concrete en uitdagende opdrachten ontdek je hoe je met hoofd, hart en handen verschil kunt maken.
Geschreven door Theanne Boer i.s.m. Micha Nederland.
Dertig dagen duurzaam is geschreven door Judith van Helden en is bedoeld om als gezin een maand lang te werken aan het thema duurzaamheid vanuit een christelijk perspectief.
Een gezinsdagboek voor christelijke gezinnen die bewust en verantwoord met Gods prachtige schepping willen omgaan. Bij iedere dag hoort een korte, bijbelse overdenking en verwerking. Het boek is opgedeeld in vier thema's (voedsel, wonen, gezondheid en bezittingen) waardoor iedere week een ander thema centraal staat, een maand lang. Elk thema kent een inleiding en wordt afgesloten met passende activiteiten.
Een boek met veel afwisseling tussen tekst en beeld. Kaders, pictogrammen, lijstjes om in te vullen, aan te kruisen, korte feitjes, enzovoorts.
Dit duurzame dagboek nodigt uit om inhoudelijk en praktisch Gods schepping te ontdekken en te vieren.
Voor gezinnen met kinderen vanaf ongeveer 9 jaar.
Het geheime dagboek van eco-girl Christi is geschreven door Petra Crofton.
In dit vrolijke vervolg op Het geheime logboek van Topnerd Tycho beleven Christi en haar vrienden een spannend eco-avontuur.
Christi heeft een grote passie voor de schepping en het klimaat, en vraagt zich dingen af zoals: Hoe erg is de klimaatcrisis? Wat zegt de Bijbel over zorgen voor de schepping? Wat kunnen wijzelf eraan doen? Maar niet iedereen is blij met haar groene blogs en
als de meester een vliegreis boekt voor de expeditie naar Ecuador, wil Christi met de boot...
Met humor geschreven verhaal voor 8-12 jarigen, inclusief interessante weetjes over dieren, klimaat en de zorg voor Gods aarde.
Eco-girl Christi (de goede vriendin van Topnerd Tycho) houdt tijdens haar wereldreis een dagboek bij, en het is een genot om te lezen. De Nederlandse Greta Thunberg beleeft een avontuur dat tot de laatste pagina spannend blijft én je aan het denken zet!
Corien Oranje
Petra Crofton schrijft kinderboeken in het Nederlands en Engels. Als kind ging ze al op zoek naar vogels, vlinders en fossielen. Na haar studies filosofie en biologie werkte ze jarenlang als natuurreisleider en ecoloog. Ze geeft graag natuurworkshops op scholen en in kerken en is actief betrokken bij stichting A Rocha en Climate Stewards.
Kleur je wereld groen, van Theanne Boer is een actief Kleurboek en werkboek voor kinderen van de bovenbouw van de basisschool over de wereld. De schepping is prachtig! Genesis vertelt van alles over hoe God is zes fases de wereld heeft geschapen en alles wat daarin zit.
Met dit boek kan je daarmee aan de slag. Iedere scheppingsdag heeft een grote illustratie met veel details en bijzonderheden. Daarmee ga je op ontdekkingstocht. Wat weten we vanuit de wetenschap over die scheppingsdag? Wat weten we bijvoorbeeld over licht en hoe het werkt?
Deze informatie wordt op een leuke en interessante manier voor kinderen gepresenteerd. Daarna kunnen ze zelf aan de slag met knutselopdrachten en dingen die ze zelf kunnen doen, zoals een keer opblijven met de Nacht van de Nacht.
Het Groene Normaal is een bundeling interviews door Alfred Slomp met christenen die op hun manier invulling geven aan een groener en duurzamer leven.
De coronacrisis raakt onze samenleving op een manier die we tot voor kort niet voor mogelijk hadden gehouden. Toch is dit ook de tijd om stil te staan bij onze manier van leven. Want ligt er niet een opdracht om groener en socialer uit deze crisis te komen?
In 'Het Groene Normaal' gaat Alfred Slomp langs tien groene en inspirerende christenen, die allen vanuit hun eigen perspectief en expertise pleidooi voeren om aan te haken bij de trend van duurzaam leven. Evenals het gelijknamige manifest wijzen zij op het belang van bezinning op en vernieuwing van onze manier van leven, vanuit verwondering over de natuur om ons heen.
'Het Groene Normaal' is een hoopvol boek dat inspireert om samen op te staan voor een duurzaam leven en een eerlijke, groene toekomst.
Gesprekken vonden plaats met:
* Jan Wolsheimer,
* Annemarthe Westerbeek,
* Embert Messelink,
* Reinier van den Berg,
* Jan Huijgen,
* Carla Dik-Faber,
* Rikko Voorberg,
* zuster Emmanuël,
* Theanne Boer en
* Klaas-Hemke van Meekeren.
Het boek praktische tips en bijbelstudies om zelf of in groepsverband mee aan de slag te gaan.
In het boek 'Bewuster leven' neemt schrijfster Mirjam Looij je mee in haar zoektocht naar een duurzaam, minimalistisch en eenvoudiger leven.
Een jaar geleden gooiden zij en haar man het roer om en lieten een tiny house bouwen. In dit boek deelt ze haar verhalen, worstelingen en inzichten maar geeft ze ook handvatten voor een bewuster leven met een positieve en soms christelijke insteek. Iedere week staat er een ander onderwerp centraal m.b.t. duurzaamheid, eenvoud, het tiny house, (digitaal) minimaliseren, geloof en zelfliefde.
Wil jij nog (milieu-)bewuster leven? Dan is dit hét boek voor jou!
Bewust leven gaat niet alleen over kikkererwten en onhaalbare challenges. Het gaat over het gewone leven van elke dag. Mirjam Looij laat ons delen in spannende keuzes, in een nieuw begin, in haar tiny house, maar ook in onzekerheid en teleurstellingen en verlangen naar God.
- Janneke Burger-Niemeijer, redacteur Sestra
Genieten van genoeg, dat lijkt een tegenstelling. Genieten is toch groots en luxe? Hoezo zou je gelukkiger worden van... minder?
Toch laat Jezus dat zien. Martine Vonk vertelt hoe zijn spannendste uitspraken bij jou tot bloei kunnen komen.
Hoe ga je om met zorgen? Met je geld en je bezittingen? Hoe kijk je naar anderen en jezelf? Wat betekenen luxe en genieten voor je? Jezus geeft prachtige, concrete antwoorden.
Martine Vonk is een bekende expert in duurzaam leven. Ze woonde een tijdje bij de Amish en de Benedictijnen.
Het boek Minder plastic bevat veel bruikbare tips waardoor het echt niet moeilijk is om minder plastic te gebruiken. Moeder en dochter Louise Williams en Clara Williams-Roldan zorgen met praktische tips dat het steeds makkelijker wordt om dat te doen.
De introductie van plastic heeft een enorme verandering teweeg gebracht in de wereld. Het is goedkoop, veelzijdig, sterk, hygiënisch, weegt weinig en gaat lang mee. Waar zouden we zijn zonder plastic in bijvoorbeeld de auto-industrie of de medische wereld? We kunnen plastic dan ook niet meer wegdenken uit ons leven. Echter: we zijn plastic ook steeds meer voor eenmalig gebruik gaan inzetten: plastic tassen, waterflesjes, rietjes, koffiebekers. Al dat weggegooide eenmalig gebruikte plastic vormt een steeds groter wordend probleem, waar we met elkaar echt iets aan moeten gaan doen.
Moeder en dochter Louise Williams en Clara Williams-Roldan geven in Minder plastic informatie over het plasticprobleem en komen tegelijk met een heleboel handige en haalbare tips om je te helpen minderen in bijvoorbeeld de keuken, de badkamer en met je kleding.
De Nederlandse overheid en milieuorganisaties zijn ook bezig om het plasticgebruik en -afval terug te dringen. Achter in het boek komt een aantal van deze initiatieven aan bod.
CLARA WILLIAMS-ROLDAN werkt als adviseur voor het parlement van New South Wales, Australië.
LOUISE WILLIAMS, journalist en auteur, is actief in diverse natuurbeschermingsorganisaties.
Actief Besparen is een praktisch boek van Adrianne Hooimeijer-Mourits bedoeld om gezinnen en alleenstaanden te helpen om tot een beter financieel beheer te komenv an het huishoudbudget.
Besparen, dat willen we allemaal wel. Maar de praktijk is vaak dat we gemakkelijker geld uitgeven dan dat het erin komt.
In dit boek geeft Adrianne Hooimeijer (bekend van haar blog Aad adctief) tips en inspiratie om in het gewone dagelijkse leven vaker de hand op de knip te houden. Bewustwording en overzicht zijn de kernwoorden van haar aanpak. Door je in het huishouden bewust te zijn van wat je op allerlei gebieden verbruikt, wordt het veel makkelijker om bij tal van zaken de bespaarknop in te drukken. Door overzicht te houden op je financiën, wordt het veel makkelijker om te kiezen op welke onderdelen je wil besparen.
Dat besparen alles te maken heeft met een groen en duurzaam leven is een extra reden om met het stappenplan in dit boek aan de slag te gaan.
De gezellig en humoristische illustraties van Sief benadrukken dat besparen niet in de eerste plaats lastig, maar vooral ook een leuk avontuur is!
Adrianne Hooimeijer-Mourits is getrouwd en moeder van drie jonge kinderen. Ze bespaart actief sinds 2017 en houdt een veelgelezen blog bij met laagdrempelige bespaartips: aad-actief.blogspot.nl.
Met handige extra's, zoals een gratis excelbestand of leuke printvoorbeelden voor overzicht in je financiën.
Het boek 'Eenvoudig leven' van Sam Janse, Bert de Leede, Wilma de Leede-De Kruijf, Koos van Noppen, en Jacques en Paul Schenderling is een Bijbelstudiebundel die over thema's als duurzaamheid en levensstijl gaat en de brug slaat tussen Bijbel en actualiteit.
In onze tijd wordt het duidelijk dat we hard op weg zijn deze wereld onleefbaar te maken. Wie in dat besef de Bijbel leest, voelt de vragen boven komen: Wat moeten we doen? Wat kunnen we nog? Wat heeft prioriteit? In dit boek slaan de auteurs door middel van Bijbelstudies een brug tussen Bijbel en actualiteit. Ze wijzen een weg naar het goede leven dat, verrassend genoeg, het eenvoudige leven blijkt te zijn. 'Eenvoudig leven' geeft diepe vreugde en opent nieuw perspectief. Beknopte interviews illustreren hoe dat er in de praktijk uit kan zien.
Het boek leent zich goed voor persoonlijke studie en overweging en is mede dankzij de gespreksvragen heel geschikt voor het gebruik in Bijbelkringen.
Het boek Eenvoudig leven van Sam Janse en anderen, is online leverbaar bij de christelijke webshop van Ichthusboekhandel.nl of in de winkels in Alphen aan den Rijn, den Haag, Leiden of Zoetermeer.
Superwaar, een boek van Alfred Slomp gaat over de volgende stap die je kan zetten in duurzaam boodschappen doen in de dagelijkse maalstroom van inkopen doen voor een huishouden in winkels en supermarkten.
Het is vast herkenbaar. Je staat in de supermarkt en je vraagt je af: wat zullen we eten vanavond? Je hebt het niet gemakkelijk als consument in de supermarkt. Bij elk schap moeten keuzes gemaakt worden, en het is geen gemakkelijke afweging tussen lekker, goedkoop, gezond, milieuvriendelijk, diervriendelijk en eerlijk voor de producent.
Wil je in de supermarkt wel meer duurzame producten kopen, maar raak je in de war door alle keurmerken, adviezen en tegenstrijdige meningen? Ben je goed op weg, maar zou je graag de volgende stap willen zetten naar nog meer duurzame keuzes? In 'SuperWaar' worden alle aspecten van duurzaam eten besproken, maar ook de dilemma's waar je tegen aan loopt als je anders wilt gaan eten. Met praktische tips, heerlijke recepten en inspirerende voorbeelden!
Een must-read voor iedere consument, bewust of niet, die een goede impuls kan gebruiken om in de supermarkt keuzes te maken voor een betere, eerlijkere wereld.
Groene Theologie van Trees van Montfoort is een onmisbaar boek voor ieder die duurzaamheid en geloof, theologie en ecologie met elkaar wil verbinden.
Eeuwenlang heeft de mens ongebreideld gebruikgemaakt van de natuur. Het westerse christendom rechtvaardigde dit met de opvatting dat de mens centraal staat in de schepping en heerser is over de natuur. Het mensgerichte wereldbeeld is zo vanzelfsprekend dat we er zelden bij stilstaan.
WINNAAR PRIJS VAN HET BESTE NEDERLANDSE THEOLOGIE BOEK 2019
'Groene theologie' verwoordt een andere kijk op natuur. Vanuit de Bijbel en de christelijke traditie benadrukt de auteur dat niet de mens centraal staat, maar Gods liefde voor heel de schepping.
INKIJKEXEMPLAAR Groene Theologie
Het boek Groene theologie biedt een overzicht en analyse van hedendaagse ecotheologie. Er is ook aandacht voor ecofeministische theologie, de discussie in het Nederlands taalgebied, en de weerstanden in sommige kerkelijke kringen tegen een positieve waardering van natuur.
Trees van Montfoort is theoloog, onderzoeker, predikant en lid van de werkgroep Theologie, Kerk en Duurzaamheid. Ze was hoofd van een afdeling voorlichting van de PKN, hoofdredacteur van Kerk & Israël Onderweg, en werkte als radioprogrammamaker bij KRO en HUMAN. Ze publiceerde eerder Maria, een beeld van een vrouw en Een ijsje op zondag. Cultuurverschillen tussen katholieken en protestanten.
'Helder, diepgaand en met kennis van zaken. Van Montfoort weet academisch ontwikkelingen en discussies over christendom en ecologie toegankelijk te maken voor een breed publiek. Zij verbindt deze ontwikkelingen ook met de Nederlandse theologische en kerkelijke context (zowel protestants als katholiek). Bovendien laat zij prachtig zien hoe de Bijbel vanuit ecologisch perspectief kan worden gelezen. Groene theologie is een uitstekend boek over een enorm belangrijk onderwerp.'
Dr. Hilda P. Koster doceert Theologie en Ethiek aan het Concordia College in Moorhead, Minnesota
'Eindelijk een boek over ecologische theologie van een Nederlandse theoloog! Dit is hard nodig want dit onderwerp wordt nog in te weinig kerken besproken. Het evangelie gaat verder dan het heil van mensen. Dit boek helpt je om een meer holistische kijk op verlossing te krijgen en daar praktisch mee aan de slag gaan.'
Jan Wolsheimer - directeur MissieNederland
'Dit is het boek waarop iedereen in en rond de kerken die 'groen' denkt, heeft gewacht. ... Een standaardwerk. De verschijning van dit boek is een mijlpaal. Het boek biedt niet alleen een kritische samenvatting van het denken over theologie, geloof en duurzaamheid, maar het is zeker ook een inspiratiebron voor de toekomst. Waarom zoveel lof voor een boek over welbekende thema's? Uiteraard vanwege de inhoud, die iets weg heeft van een standaardwerk. ... Groene theologie is zo krachtig omdat Van Montfoort met een zelfbewustheid theologie wil beoefenen, in de overtuiging dat vanuit geloof en traditie een zinvolle 'kennis' naar voren komt die heilzaam is voor vandaag.'
Friesch Dagblad
Overzicht: Inhoud van het boek:
Hoofdstuk 1 Theologie en ecologie.
De ecologische crisis kan niet bezworen worden binnen een wereldbeeld dat er medeveroorzaker van is, dus niet met meer technologie en overheersing. Christelijke theologie heeft exploitatie van de aarde gelegitimeerd of genegeerd, met name in de moderniteit, maar heeft altijd ook weerstand geboden aan het patroon van overheersing. Theologie kan veel relevanter worden als ze weer gaat over de hele wereld in relatie tot God en niet alleen over de mens en de menselijke samenleving.
Hoofdstuk 2 Het andere wereldbeeld van de Bijbel.
De auteur bespreekt bijbelteksten die in de discussies vaak terugkomen of er een plaats in zouden moeten hebben – geclusterd in scheppingsteksten, teksten over dieren en eschatologische teksten in Oude en Nieuwe Testament. Daarbij laat ze zien dat het wereldbeeld van de Bijbel veel minder antropocentrisch en dualistisch is dan het moderne wereldbeeld. De hele werkelijkheid wordt met God verbonden en waar dat het meest expliciet gebeurt, ontdekte ze, worden vaak inclusieve godsbeelden gebuikt.
Hoofdstuk 3 Nederlandstalige ecotheologie.
De auteur inventariseert termen en thema's in Nederlandstalige ecotheologie en spiritualiteit en bekritiseert de term rentmeesterschap. Vervolgens onderzoekt de auteur de weerstand tegen een positieve waardering van natuur in sommige protestantse kringen en onderzoerkt ze het antropocentrisme dat ook in katholieke en vrijzinnige theologie overheerst. Ze bespreekt onder meer Laudato Si', een synodedocument en enkele recente Nederlandstalige boeken die raken aan ecotheologische thema's (o.a. van Gijsbert van den Brink en Taede Smedes).
Hoofdstuk 4 Inzichten uit ecofeministische theologie wereldwijd.
De benaderingen en inzichten van Ivone Gebara (RK, Latijns-Amerika), Catherine Keller (protestant, VS) en Elisabeth Theokritoff (Grieks-orthodox, Europees) kunnen ecotheologie in Nederland een nieuwe impuls gaan geven. Daartoe maakt de auteur hun gedachtengoed toegankelijk, vergelijkt hun context met de Nederlandse en trekt conclusies die een tegenwicht geven aan de dominante term rentmeesterschap.
Hoofdstuk 5 Conclusies
Verdieping, inspiratie en opdrachten om van je eigen bijbel een Groene Bijbel te maken. Maak je eigen Bijbel groen is een werkboek in lijn met de Groene Bijbel.
Deze unieke uitgave bevat de extra content van de originele Groene Bijbel rond het snijvlak van Bijbel, geloof en duurzaamheid.
Daarnaast zit er bij dit werkboek een groene markeerstift om verzen of bijbelgedeeltes in je eigen bijbel groen te markeren.
Elk werkboek bevat een stickervel met diverse Groene-stickers waarmee je je eigen bijbel maakt tot een echte Groene Bijbel
- Voor u geselecteerd
- Bijbelstudie onderwerpen
- Nieuwe christelijke boeken binnen!
- Christelijke Boeken Top 10
- Opwekking NIEUW
- De Bijbel in een jaar lezen
- NBV21
- Bijbels
- Bijbelse scheurkalenders
- Te reserveren nieuwe Bijbels
- Te reserveren christelijke boeken
- Te reserveren nieuwe christelijke romans
- Logeerkoffertjesproject
- Christelijke agenda voor 2025
- Bijbels dagboek 2025
- Avondmaal met kleine bekertjes
- Christelijke glossys
- TOP 10 bijbelse dagboeken
- TOP 10 christelijke romans
- TOP 10 christelijke thrillers
- TOP 10 Christelijke E-boeken
- TOP 10 Bijbels
- TOP 10 Studiebijbels
- TOP 10 Kinderbijbels
- TOP 20 Actuele christelijke boeken
- TOP 10 Theologieboeken
- TOP 10 christelijke kinderboeken
- TOP 10 Voorleesboeken
- Christelijke psychologische romans
- Bijbels voor vrouwen
- Huisbijbel HSV
- Strongnummers
- Christelijke series
- Christelijke hulpverlening
- christelijke seksuele opvoeding
- Bijbelstudie persoonlijke groei
- Debat schepping of evolutie
- Christelijk geloof en duurzaamheid
- Bijbel in strip
- Lectio Divina
- Journaling bijbels
- Psalmen voor Nu en anders
- Prijs Beste Theologische boek
- Inspirerende overdenkingen
- Thuis kerk zijn
- Laatste Bazuin
- Limited Edition Bijbels
- Prekenschrijfboekjes
- Christelijke klassieken
- Puriteinse Klassieken
- Rouw en verdriet
- Missionair gemeente-zijn
- Uitdeel bijbels
- Inspirerende vakantieboeken
- Advent
- Belijdeniscadeaus
- Vaderdagtips
- Actieweek Christelijke kinderboeken
- Pinksteren
- Afscheidscadeau groep 8