Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Christelijk geloof en duurzaamheid

Er is een groeiend besef onder christenen dat duurzaamheid een integraal onderdeel uitmaakt van een christelijke levensstijl. Dat heeft een proces op gang gebracht rond boeken over een groene benadering van ons leven en handelen op basis van Bijbelse principes en en leefregels.

Veel van de boeken richten zich op het persoonlijke handelen en dat van huishoudens rond de opgaven voor vergroening en duurzaamheid. Dit sluit aan op initiatieven van o.a. de Groene Kerken en een beweging zoals : Arocha en Micha Nederlandmet de Micha Cursus.

D.V. Zondag 17 oktober 2021 is de Micha Zondag. Een dag met volop aandacht voor christelijk geloof en de thema's rond gerechtigheid, duurzaamheid en groener leven.

Onderstaand een selectie boeken rond het thema duurzaamheid, christelijk geloof en groener leven, die online leverbaar zijn bij de webshop van Ichthusboekhandel.nl of die je kan kopen bij één van de Ichthusboekwinkels in Alphen aan den Rijn, den Haag, Leiden of Zoetermeer.

19 artikelen
pagina 1 van 2
Geloof en een hoop zonnepanelen

Geloof en een hoop zonnepanelen van Kees Posthumus is een praktisch boek om je eigen leven én je kerk te verduurzamen. Overal in Nederlandse kerken zijn mensen op zoek naar een meer duurzame manier van leven.

Want wie gelooft in een scheppende God, wil voor de prachtige schepping zorgen en deze bewaren als een kostbaar geschenk voor volgende generaties, ter ere van de Schepper.

De weg naar een duurzame wereld vraagt om een lange adem, om theologie en inspiratie, en om navolgbare voorbeelden. In dit boek vind je het allemaal, in de vorm van reportages en interviews, recepten en verhalen, gebeden en praktische tips.

Met illustraties van Martijn Cornelissen.

Geloof en een hoop zonnepanelen Posthumus, Kees
€ 17,50
voorraad onbekend
Zorg voor de aarde

Zorg voor de aarde is een opmerkelijk boek door pinkstervoorganger Peter Halldorf uit Zweden waarin hij onderzoek doet naar de ecologische uitdagingen waar wij voor staan en wat de Bijbel daar over zegt. Peter Halldorf sprak in Nederland op de Pinksterconferentie van Opwekking.

Klimaatonderzoekers zijn profeten die vanuit hun eigen expertise spreken. Welke conclusies trekken christenen in een uiterst urgente situatie zoals die nu dreigt? Dit boek gaat niet primair over de klimaatproblemen. Het helpt ons vooral aan een diepgaande visie op Gods bedoelingen met onze wereld. De grote christelijke traditie biedt hiervoor verrassend nieuwe bronnen.

Een rode draad door het boek is de spanning tussen de bijbelse uitspraken: 'hemel en aarde zullen vergaan' en 'we verwachten naar zijn belofte een nieuwe hemel en een nieuwe aarde waar gerechtigheid woont'.

Halldorf zoekt antwoord op de vraag welke weerstand in de menselijke natuur ons tegenhoudt de aarde te beschermen. Met een goed gefundeerde ecologische en theologische visie wijst dit boek ons de weg naar een geestelijk kompas en naar weg van hoop.

De Zweedse geestelijke en auteur Peter Halldorf stamt uit een geslacht van Pinkstervoorgangers, maar zijn invloed strekt zich uit naar de volle breedte van de kerk. Hij heeft een grote belangstelling voor de vroege kerk en de spiritualiteit van de woestijnvaders. Hij is koninklijk onderscheiden voor zijn werk voor de oecumene

Zorg voor de aarde Halldorf, Peter
€ 10,-
voorraad onbekend
Hoe handel ik eerlijk?

Hoe handel ik eerlijk is een onthullend boek van Matthias Olthaar en Paul Schenderling over eerlijke economie en hoe we daar in het Westen mee kunnen omgaan.

Je hebt een nieuwe broek nodig, maar voelt je bezwaard vanwege de 8000 liter water die nodig is geweest om hem te maken. De talloze documentaires over sociaal onrecht en ecologische schade bij wereldwijde productie maken je soms moedeloos. Zelfs bij de tomatenpluk in Italië en in distributiecentra in Nederland worden mensen uitgebuit. Is het wel mogelijk om goede keuzes te maken in onze economie? Of er iets aan te veranderen? Johan denkt van wel. Hij gaat op reis en wordt verrast.

Matthias Olthaar (1985) en Paul Schenderling (1988) zijn beiden econoom. Matthias is onderzoeker en lector aan NHL Stenden Hogeschool. Hij werkt aan verduurzaming van ketens met én voor bedrijven middels toegepast onderzoek. Paul werkt als adviseur bij Berenschot op het terrein van werk en inkomen. De centrale focus van zijn werk is de invloed van werk, inkomen en sociale voorzieningen op de kwaliteit van ons leven in het westen.

"Dit pamflet in de vorm van een parabel (die tegelijk een soort Follow the Money- detective is), beschrijft helder hoe goede bedoelingen niet per se goed uitwerken. Aangrijpend."
- Dr. Kees van Ekris, auteur van Making See

"Goed boek! We moeten stoppen met wegkijken en ons wakker laten schudden."
- Elbert Smelt, leadzanger Trinity en presentator van diverse EO-programma's

"Hoe handel ik eerlijk? is van harte aanbevolen voor iedereen die zich inzet voor een humane, rechtvaardige wereld."
- Dr. Samuel Lee, Theoloog des Vaderlands 2020

"De conclusies in het boek zijn onontkoombaar. Lezen!"
- Reinier van den Berg, weerman, ondernemer, spreker

"Een transitie is noodzakelijk om onze aarde leefbaar te houden. Deze studie kan daarbij de geest scherpen."
- Mgr. dr. Gerard de Korte, bisschop van Den Bosch

"Je kunt een keuze maken om de toekomst te veranderen. En dit boek helpt daarbij! Meer dan waardevol om te lezen."
- Minella van Bergeijk, directeur Tearfund Nederland

Hoe handel ik eerlijk? Olthaar, Matthias; Schenderling, Paul
€ 19,99
voorraad onbekend
Micha Cursus

Word je geraakt door het onrecht dat je om je heen ziet? Wil je er wat aan doen en vraag je je af wat God van ons vraagt? In de compleet vernieuwde Micha Cursus ontdek je in zeven bijeenkomsten wat de Bijbel zegt over gerechtigheid en hoe jij, met jouw talenten, kunt meewerken in Gods Koninkrijk.

Thema's die in deze volledig vernieuwde Micha Cursus aan bod komen zijn o.a.

* de impact van onze levensstijl op de schepping,
* misstanden in de kledingindustrie en
* de verdeling van welvaart in de wereld.

Door middel van concrete en uitdagende opdrachten ontdek je hoe je met hoofd, hart en handen verschil kunt maken.

Geschreven door Theanne Boer i.s.m. Micha Nederland.

Micha Cursus Boer, Theanne
€ 12,75
voorraad onbekend
Dertig dagen duurzaam

Dertig dagen duurzaam is geschreven door Judith van Helden en is bedoeld om als gezin een maand lang te werken aan het thema duurzaamheid vanuit een christelijk perspectief.

Een gezinsdagboek voor christelijke gezinnen die bewust en verantwoord met Gods prachtige schepping willen omgaan. Bij iedere dag hoort een korte, bijbelse overdenking en verwerking. Het boek is opgedeeld in vier thema's (voedsel, wonen, gezondheid en bezittingen) waardoor iedere week een ander thema centraal staat, een maand lang. Elk thema kent een inleiding en wordt afgesloten met passende activiteiten.

Een boek met veel afwisseling tussen tekst en beeld. Kaders, pictogrammen, lijstjes om in te vullen, aan te kruisen, korte feitjes, enzovoorts.

Dit duurzame dagboek nodigt uit om inhoudelijk en praktisch Gods schepping te ontdekken en te vieren.

Voor gezinnen met kinderen vanaf ongeveer 9 jaar.

Dertig dagen duurzaam Helden, Judith van
€ 16,99
voorraad onbekend
Het geheime dagboek van eco-girl Christi

Het geheime dagboek van eco-girl Christi is geschreven door Petra Crofton.

In dit vrolijke vervolg op Het geheime logboek van Topnerd Tycho beleven Christi en haar vrienden een spannend eco-avontuur.

Christi heeft een grote passie voor de schepping en het klimaat, en vraagt zich dingen af zoals: Hoe erg is de klimaatcrisis? Wat zegt de Bijbel over zorgen voor de schepping? Wat kunnen wijzelf eraan doen? Maar niet iedereen is blij met haar groene blogs en
als de meester een vliegreis boekt voor de expeditie naar Ecuador, wil Christi met de boot...
Met humor geschreven verhaal voor 8-12 jarigen, inclusief interessante weetjes over dieren, klimaat en de zorg voor Gods aarde.

Eco-girl Christi (de goede vriendin van Topnerd Tycho) houdt tijdens haar wereldreis een dagboek bij, en het is een genot om te lezen. De Nederlandse Greta Thunberg beleeft een avontuur dat tot de laatste pagina spannend blijft én je aan het denken zet!
Corien Oranje

Petra Crofton schrijft kinderboeken in het Nederlands en Engels. Als kind ging ze al op zoek naar vogels, vlinders en fossielen. Na haar studies filosofie en biologie werkte ze jarenlang als natuurreisleider en ecoloog. Ze geeft graag natuurworkshops op scholen en in kerken en is actief betrokken bij stichting A Rocha en Climate Stewards.

Het geheime dagboek van eco-girl Christi Crofton, Petra
€ 12,99
voorraad onbekend
Kleur je wereld groen

Kleur je wereld groen, van Theanne Boer is een actief Kleurboek en werkboek voor kinderen van de bovenbouw van de basisschool over de wereld. De schepping is prachtig! Genesis vertelt van alles over hoe God is zes fases de wereld heeft geschapen en alles wat daarin zit.

Met dit boek kan je daarmee aan de slag. Iedere scheppingsdag heeft een grote illustratie met veel details en bijzonderheden. Daarmee ga je op ontdekkingstocht. Wat weten we vanuit de wetenschap over die scheppingsdag? Wat weten we bijvoorbeeld over licht en hoe het werkt?

Deze informatie wordt op een leuke en interessante manier voor kinderen gepresenteerd. Daarna kunnen ze zelf aan de slag met knutselopdrachten en dingen die ze zelf kunnen doen, zoals een keer opblijven met de Nacht van de Nacht.

Kleur je wereld groen Boer, Theanne ism Micha Nederland
€ 16,99
voorraad onbekend
Het Groene Normaal

Het Groene Normaal is een bundeling interviews door Alfred Slomp met christenen die op hun manier invulling geven aan een groener en duurzamer leven.

De coronacrisis raakt onze samenleving op een manier die we tot voor kort niet voor mogelijk hadden gehouden. Toch is dit ook de tijd om stil te staan bij onze manier van leven. Want ligt er niet een opdracht om groener en socialer uit deze crisis te komen?

In 'Het Groene Normaal' gaat Alfred Slomp langs tien groene en inspirerende christenen, die allen vanuit hun eigen perspectief en expertise pleidooi voeren om aan te haken bij de trend van duurzaam leven. Evenals het gelijknamige manifest wijzen zij op het belang van bezinning op en vernieuwing van onze manier van leven, vanuit verwondering over de natuur om ons heen.

'Het Groene Normaal' is een hoopvol boek dat inspireert om samen op te staan voor een duurzaam leven en een eerlijke, groene toekomst.

Gesprekken vonden plaats met:

* Jan Wolsheimer,
* Annemarthe Westerbeek,
* Embert Messelink,
* Reinier van den Berg,
* Jan Huijgen,
* Carla Dik-Faber,
* Rikko Voorberg,
* zuster Emmanuël,
* Theanne Boer en
* Klaas-Hemke van Meekeren.

Het boek praktische tips en bijbelstudies om zelf of in groepsverband mee aan de slag te gaan.

Het Groene Normaal
€ 9,99
voorraad onbekend
Bewuster leven

In het boek 'Bewuster leven' neemt schrijfster Mirjam Looij je mee in haar zoektocht naar een duurzaam, minimalistisch en eenvoudiger leven.

Een jaar geleden gooiden zij en haar man het roer om en lieten een tiny house bouwen. In dit boek deelt ze haar verhalen, worstelingen en inzichten maar geeft ze ook handvatten voor een bewuster leven met een positieve en soms christelijke insteek. Iedere week staat er een ander onderwerp centraal m.b.t. duurzaamheid, eenvoud, het tiny house, (digitaal) minimaliseren, geloof en zelfliefde.

Wil jij nog (milieu-)bewuster leven? Dan is dit hét boek voor jou!

Bewust leven gaat niet alleen over kikkererwten en onhaalbare challenges. Het gaat over het gewone leven van elke dag. Mirjam Looij laat ons delen in spannende keuzes, in een nieuw begin, in haar tiny house, maar ook in onzekerheid en teleurstellingen en verlangen naar God.
- Janneke Burger-Niemeijer, redacteur Sestra

Bewuster leven Looij, Mirjam
€ 15,99
voorraad onbekend
Genieten van genoeg

Genieten van genoeg, dat lijkt een tegenstelling. Genieten is toch groots en luxe? Hoezo zou je gelukkiger worden van... minder?

Toch laat Jezus dat zien. Martine Vonk vertelt hoe zijn spannendste uitspraken bij jou tot bloei kunnen komen.
Hoe ga je om met zorgen? Met je geld en je bezittingen? Hoe kijk je naar anderen en jezelf? Wat betekenen luxe en genieten voor je? Jezus geeft prachtige, concrete antwoorden.

Martine Vonk is een bekende expert in duurzaam leven. Ze woonde een tijdje bij de Amish en de Benedictijnen.

Genieten van genoeg Vonk, Martine
€ 12,25
voorraad onbekend