Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Geduld met God

Titel : Geduld met God
Auteur(s) : Halik, Thomas
EAN : 9789023927662
Uitgever : Boekencentrum
Prijs : € 23,99
Beschikbaar
Alphen : Voorraad in de winkel onbekend
Den Haag : Voorraad in de winkel onbekend
Zoetermeer : Voorraad in de winkel onbekend
Geduld met God
(2 beoordelingen)
Delen:

Ook verkrijgbaar als:
Beschrijving

Tomáš Halík ontving voor dit boek de Europese prijs voor het beste theologische boek 2011. Het werk van deze intellectueel en pastoraal begaafde auteur is nu voor het eerst toegankelijk in het Nederlands.De Tsjechische theoloog, filosoof en psycholoog is als een van de weinige hedendaagse schrijvers in staat daadwerkelijk een brug te slaan tussen geloof en scepsis, tussen christelijke zingeving en atheïstischel levensoriëntatie. In dit boek neemt hij als uitgangspunt de twijfelende en zoekende figuur van Zacheüs, die liever schuchter van een afstand toekijkt dan dat hij enthousiast meedoet. Dit beeld gebruikt hij om een nieuwe verhouding uit te werken tussen gelovigen en niet-gelovigen waarmee hij buitenstaanders in hun zoeken en vragen heel nabij kan komen."De kern van het boek is het verzet tegen zowel seculiere als religieuze absolute zekerheid. Twijfel is niet iets dat vermeden moet worden, maar is juist iets wat alle mensen verbindt. Alle mensen zijn ergens 'Zacheüssen': sceptisch geworden ten opzichte van religieuze waarheden, maar niettemin van achter hun bladerdak toch nog op zoek. Voor zulke mensen is juist het evangelie, dat alle mensen kan omarmen." Ds. Willem Maarten Dekker op zijn website over dit boek. Klik hier voor zijn volledige recensie. "Zonder dat Halík de kerk bij het grof vuil zet, formuleert hij wel tamelijk scherpe kritiek op de sfeer van geriefelijke zekerheid in de kerkelijke traditie. (...) Kerkmensen weten vaak wel de juiste antwoorden, signaleert hij, maar ze zijn vergeten wat de oorspronkelijke vragen waren. Die vragen zijn echter fundamenteel, ze raken aan het mysterie, en zijn niet oplosbaar met de ratio. Halík: 'Er bestaat altijd de verleiding om antwoorden te zien als afsluiting van het zoekproces, alsof het gesprek over een probleem ging dat nu is opgelost.' Maar in het geloof gaat het om een mysterie en daarom 'moeten we nooit de weg van het zoeken en vragen verlaten." De Nieuwe Koers. Klik hier voor de volledige recensie."Geduld met God is een prachtig boek. Het is zo authentiek en doorleefd dat het aanbeveling verdient om dit boek gewoon een jaar of jarenlang op het nachtkastje te leggen en dagelijks kleine passages te gebruiken voor persoonlijke meditatie en bezinning. Het is voedsel voor de ziel dat het best hapje voor hapje als slowfood genuttigd kan worden. Wie daar het geduld voor opbrengt, zal zeker niet met lege handen worden heengezonden." Christen Democratische VerkenningenKlik hier om een recensie van dit boek in het Friesch Dagblad te lezen.

Productspecificaties
EAN : 9789023927662
Auteur(s) : Halik, Thomas
Taal : Nederlands
Onderwerp : Geloofsopbouw
Uitgever : Boekencentrum
Verschenen : Februari 2024
Druk : 11
Uitvoering : Paperback
Conditie : Nieuw
Pagina's : 192
Afmetingen : 225 x 145 x 18 mm
Gewicht : 311 gram
Velden met een * zijn verplicht
Tomas Halik geeft geen houvast.
Recensie door: Koos van Arkel

Het boek begint mooi: het zou zomaar eens kunnen dat er heel wat Zacheüssen in onze omgeving leven. Zoekende, nieuwsgierige en zelfs atheïstische mensen die eigenlijk méér van God en van Jezus zouden willen weten.... En hebben wíj als 'zekere / traditionele' christenen dat eigenlijk wel in de gaten? Hebben we het als Kerk in de gaten? Zién we die zoeker wel in die boom zitten? Of zién we hem/haar wel maar laten we hem/haar 'lekker' zitten? Of zitten we vast in - aldus Halik - ons naïef, vulgair theïsme?
Scherpe vragen. In heel het boek komen - in allerlei varianten - deze vragen terug. Overigens ook allerlei uitwijdingen die veel minder relevant zijn: zie hoofdstuk X. De schrijver komt dan op de werking van de democratie (waarom in dit verband??) en merkt op dat "dictaturen gedijen bij politieke passiviteit van de meerderheid; democratie kan slechts overleven als het aantal 'zwartrijders' binnen de perken blijft'. Hoe interessant dit statement ook is: de schrijver draaft door....
Ook Nietzsche krijgt een plek in het boek. Volgens Halik maken we ons te snel af van de vragen van Nietzsche. Dáár raakt hij denk ik een heel terecht punt! Overigens blijft het bij constateringen en volgt géén uitwerking. En op dat punt blijft het hele boek wat 'hangen'. Het boek is niet áf.......Maar misschien was dat schrijvers bedoeling ook wel.

Zet aan tot nadenken
Recensie door: Maaike

De auteur slaagt er in de lezer (mij in elk geval) op een nieuwe manier te laten kijken naar geloven en (nog) niet geloven. Maar ook laat hij een nieuwe dimensie zien van wie God is en hoe Hij zich laat kennen. Het lezen van dit boek heeft me echt aan het denken gezet! En het zou, denk ik, goed zijn als veel andere gelovigen kennis zouden nemen van Haliks boodschap. Het zou het gesprek met anders-/niet-gelovigen een stuk opener en liefdevoller maken....

Ik miste in het boek wel een duidelijke structuur. De auteur maakt nog al eens uitstapjes die van de hoofdlijn afleiden en voor mij nogal verwarrend werkten.