Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

De nacht van de biechtvader

Titel : De nacht van de biechtvader
Auteur(s) : Halik, Thomas
EAN : 9789023970668
Uitgever : Boekencentrum
Prijs : € 23,99
Beschikbaar
Alphen : Voorraad in de winkel onbekend
Den Haag : Voorraad in de winkel onbekend
Zoetermeer : Voorraad in de winkel onbekend
De nacht van de biechtvader

Christelijk geloof in een tijd van onzekerheid

(Geen beoordelingen)
Delen:

Ook verkrijgbaar als:
Beschrijving

In zestien essays reflecteert Halik kritisch en humoristisch op wat hem in zijn pastorale praktijk ter ore komt. Hij is een wijze gids en een profeet van hoop nu secularisatie en krimpende kerken grote uitdagingen zijn in Europa en Noord-Amerika.

De kernboodschap van het christendom heeft altijd onmogelijk geleken: vrede en vergeving in een hardvochtige en zelfzuchtige wereld en de overwinning van de opstanding tegenover de mislukking van het kruis. De aanvaarding van deze paradox is de enige eerlijke weg.

Eerder verscheen "geduld met God" van Halik

Tomas Halik (1948) is priester en en van de belangrijkste Oost-Europese rooms-katholieke intellectuelen. Hij is hoogleraar Filosofie en Sociologie aan de Karelsuniversiteit te Praag. In 2015 ontving hij de prestigieuze Templeton Prize. Hij brak in Nederland door met Geduld met God dat in korte tijd nu al 4 herdrukken beleefde.

De media over geduld met God:
Een prachtig intellectueel en spiritueel boek, een een must-read voor iedereen die nadenkt over de verhouding tussen de kerk en seculiere cultuur. Dagblad Trouw

'[Je kunt] stellen dat Halik dieper dan veel anderen afdaalt in het besef van de godverlatenheid in onze cultuur en dat hij een voorbeeldige existentiële sensitiviteit heeft voor randgelovigen en niet gelovigen' de Nieuwe Koers

Uit interview met de auteur
"Elke donderdagavond komen er mensen naar mij toe. Sommigen komen voor de biecht. Er komen mensen uit andere kerken, of mensen die niet gedoopt zijn. Ik ontmoet er ook die opgevoed zijn als christen in een klein dorp, en dan ineens in een wereldse om­geving terechtkomen.

Soms ga ik pas na middernacht naar huis, na vele uren luisteren. Dan kan ik niet slapen en denk na over alle problemen die ik heb gehoord. Soms ga ik voor hen bidden, een andere keer zet ik de tv of radio aan. En dan realiseer ik me ineens: ik neem nog steeds dit nieuws tot me door de bril van een biechtvader. Dat is een speciaal perspectief. De zakenman heeft een eigen perspectief, net als de kunstenaar en de militair. De biechtvader ook, hij vraagt zich steeds af: wat zit er áchter de woorden? En hij zoekt zelf naar woorden om de mensen te steunen, te adviseren en te troosten.”

Valt er een rode lijn te ontdekken in wat u hoort?

„Er zijn veel verschillen. Wat je ziet, is dat voor sommige mensen het bidden moeilijk is geworden. Ze hebben het idee dat ze door een telefoon praten en dat er niemand aan de andere kant van de lijn zit.

Bidden is als ons leven: het is dynamisch, het verandert van tijd tot tijd. Voor sommige mensen is het goed om het traditionele gebed zoals het Onze Vader te herhalen. Voor anderen is het beter om de Bijbel te lezen en te overdenken. Voor weer anderen is het misschien beter om helemaal stil te zijn en de aanwezigheid van God te beseffen.

We zijn niet in staat om op alle vragen een antwoord te geven. Er komen mensen bij me met tragedies, tegen wie ik niet zomaar kan zeggen: De goede God zorgt wel voor je. Ik denk dat mensen van tijd tot tijd worden geconfronteerd met de stilte van God, met Zijn verborgenheid. Dat hoeft niet het einde van het geloof te zijn: het is een beproeving, een kans om dieper te gaan. We vinden de donkere nacht van de ziel bij de Spaanse mysticus Johannes van het Kruis (1542-1591). Ook Luther kende deze donkere kant van God.”

Klik hier om het complete interview van het RD met de auteur te lezen, naar aanleiding van het verschijnen van Nacht van de biechtvader.

Productspecificaties
EAN : 9789023970668
Auteur(s) : Halik, Thomas
Taal : Nederlands
Onderwerp : Geloofsopbouw
Uitgever : Boekencentrum
Verschenen : Juni 2016
Druk : 1
Uitvoering : Paperback
Conditie : Nieuw
Pagina's : 192
Afmetingen : 226 x 145 x 18 mm
Gewicht : 320 gram
Velden met een * zijn verplicht