Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Dogmatiek voor iedereen

Titel : Dogmatiek voor iedereen
Auteur(s) : Leene/Markus
EAN : 9789023970934
Uitgever : uitgeverij Jess
Prijs : € 22,99
Beschikbaar
Alphen : Voorraad in de winkel onbekend
Den Haag : Voorraad in de winkel onbekend
Zoetermeer : Voorraad in de winkel onbekend
Dogmatiek voor iedereen

weten wat je gelooft

(1 beoordeling)
Delen:
Beschrijving

De eerste christelijke dogmatiek die door (bijna) iedereen te lezen en te begrijpen is.

In begrijpelijke taal, met voorbeelden die jong en oud aanspreken. Om je geloof in God te versterken, en je kennis van de Bijbel, de kerk en andere thema's te verdiepen.

Het woord 'dogmatiek' klinkt nogal stoffig, saai en moeilijk. Dit boek is heel anders! Door de gewone taal met duidelijke voorbeelden, heldere uitleg van belangrijke bijbelteksten en verdiepende gedeelten is dit boek voor iedere gelovige toegankelijk.

De auteurs zijn ervan overtuigd dat dogmatiek bijdraagt aan de verdieping van het geloof. Naast redenen om te geloven komen de Drie-eenheid, de kerk, gebed, hemel, hel, Gods leiding in je leven en veel andere belangrijke thema's uit de Bijbel op een overzichtelijke manier aan de orde.

Een boek voor jong en ouder dat je niet mag missen. Niet alleen om een keer te lezen, maar ook als naslagwerk om weer te weten waar het in het christelijk geloof over gaat.

Enkele bijzonderheden:

* Verdieping van het geloof
* Heldere uitleg van moeilijke onderwerpen
* Toegankelijk geschreven
* Met introductieverhalen, verdiepingsteksten, verwijzingen naar filmpjes en boeiende citaten
* Mooi belijdenisgeschenk
* Geschikt voor belijdeniscatechese

Klik hier om een gesprek van EO Live met één van de auteurs terug te luisteren.

Klik hier om de bespreking van dit boek door CVandaag te lezen.

Klik hier om de bespreking van dit boek in het ND te lezen.

Dr. Almatine Leene (1984) is onderzoeker aan de Universiteit van Stellenbosch (Zuid-Afrika) en daar predikant in de Nederduits Gereformeerde kerk. Daarnaast is ze docent dogmatiek aan de VIAA Hogeschool in Zwolle.

Ds. ir. Wim Markus (1946) is emeritus predikant binnen de PKN. Hij was voorzitter van en werkzaam bij de HGJB.

Productspecificaties
EAN : 9789023970934
Auteur(s) : Leene/Markus
Taal : Nederlands
Onderwerp : Theologie
Uitgever : uitgeverij Jess
Verschenen : Oktober 2021
Druk : 1
Uitvoering : Hardcover
Conditie : Nieuw
Pagina's : 221
Afmetingen : 230 x 153 x 22 mm
Gewicht : 395 gram
Velden met een * zijn verplicht
Een toegankelijke!
Recensie door: Koos van Arkel

Almatine Leene en Wim Markus hebben een heel mooie prestatie geleverd! "Een dogmatiek voor iedereen", volgens de titel. Maar is het wel een 'echte' dogmatiek? Wikipedia geeft de volgende omschrijving van dogmatiek:
"Dogmatiek, soms abusievelijk gelijkgesteld aan de systematische theologie, is de systematische doordenking van de inhoud der relatie die God in Christus met ons heeft gelegd (althans volgens Hendrikus Berkhof). De dogmatiek is de systematische doordenking van het heil dat volgens de christelijke kerk in Christus gegeven wordt. De gereformeerde dogmatiek is derhalve gegrond op de Bijbel."
En dan volgen er nog een aantal (min of meer ruime) omschrijvingen.
Als kern zou ik willen nemen: "systematische doordenking van..enz". En op dát punt schiet het boek tekort voor de 'kwalificatie' dogmatiek. Zeker, er komt véél voorbij en de om- en beschrijvingen zijn helder en toegankelijk. Ook de hulpmiddelen om zelfs filmpjes te downloaden met behulp van QR-codes maakt het allemaal nog toegankelijker! Ook lastige onderwerpen worden niet geschuwd. Complimenten! Maar op veel punten is het géén 'systematische doordenking'. Dan mag je veel meer historie en bruggetjes naar de filosofie verwachten. Om maar iets te noemen: Anselmus wordt aangehaald bij het 'offermodel' (verzoening door voldoening), maar zijn belangrijke boek in dit verband ("Cur Deus homo"; waarom God mens werd) wordt niet aangehaald, terwijl bijvoorbeeld delen van de Catechismus juist dáárop zijn gebaseerd. Er is veel méér te noemen, maar schrijvers moesten zich beperken tot een bladzijde of 200. En dat laat zich voelen.
Dit neemt allemaal niet weg dat het een uitermate goed boek is als eerste kennismaking met de/een dogmatiek. Ik zou zeggen: lezen! En als je dan de smaak te pakken hebt, pak je vanzelf een echte dogmatiek zoals die van G. van den Brink en C. van der Kooi. Dogmatiek is niet stoffig: het draagt bij aan de verdieping van je geloof. Zie de achterkant van het boek van Leene/Markus. En daarmee slaan ze de spijker op de kop!