Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

En de aarde bracht voort

Titel : En de aarde bracht voort
Auteur(s) : Brink, Gijsbert van den
EAN : 9789023971535
Uitgever : Boekencentrum
Prijs : € 30,-
Beschikbaar
Alphen : Voorraad in de winkel onbekend
Den Haag : Voorraad in de winkel onbekend
Zoetermeer : Voorraad in de winkel onbekend
En de aarde bracht voort

christelijk geloof en evolutie

(1 beoordeling)
Delen:

Ook verkrijgbaar als:
Beschrijving

Stel dat de standaard-evolutietheorie klopt. Wat betekent dat dan voor het orthodox christelijk geloof? Voor mijn geloof?

In dit boek onderzoekt dr. Gijsbert van den Brink de mogelijke gevolgen van acceptatie van de evolutietheorie voor vragen als: Hoe kijken we naar de Bijbel? Hoe zit het met lijden en dood, met Adam en Eva, met de zondeval - en hoe is de mens dan beeld van God? Sluiten bovendien toevallige mutaties de voorzienigheid van God niet uit?

Gijsbert van den Brink wil christenen met dit boek de vragen en de antwoorden helpen ontdekken over of en hoe orthodox geloven en evolutie zouden kunnen samengaan.

Volgens veel mensen, zowel gelovigen als atheïsten, zijn christelijk geloof en evolutietheorie als water en vuur: men kan ze niet beide onderschrijven, maar moet kiezen. In dit boek wordt nagegaan of dit klopt. Na enkele inleidende hoofdstukken waarin hij het evolutiedebat in zijn culturele en historische context plaatst, analyseert de auteur systematisch welke repercussies de evolutietheorie heeft voor de in het geding zijnde christelijke leerstellingen. In hoeverre moeten klassieke visies op de Bijbel, op de goedheid van God, de theologische antropologie en de zondeval herzien worden? En hoe zit het met de voorzienigheidsleer en met evolutionaire verklaringen van moraal en religie?

De conclusie luidt dat de evolutietheorie ook met orthodoxe versies van het christelijk geloof te verenigen valt.

Ongetwijfeld zal dit boek tot veel discussie aanleiding geven omdat dit controversiële onderwerp een fundamentele benadering vraagt en uitdaagt om diep te doordenken.

Productspecificaties
EAN : 9789023971535
Auteur(s) : Brink, Gijsbert van den
Taal : Nederlands
Onderwerp : Theologie
Uitgever : Boekencentrum
Verschenen : Februari 2018
Druk : 1
Uitvoering : Paperback
Conditie : Nieuw
Pagina's : 364
Afmetingen : 223 x 146 x 36 mm
Gewicht : 532 gram
Velden met een * zijn verplicht
Kennis versus zingeving
Recensie door: Emmie

'En de aarde bracht voort' van Gijsbert van den Brink is een lijvig boek dat ingaat op de consequenties die de evolutietheorie heeft voor het doordenken van het geloof.Daarbij gaat het niet (alleen) over de vraag van het ontstaan van soorten, maar wordt ingegaan op allerlei bijbehorende theologische thema's. Zoals de vraag naar het lijden, omdat zoveel dier(soort)en en mensen moeten sterven in de voortgaande evolutie. Of hoe zich de gemeenschappelijke afstamming verhoudt tot de theologische antropologie en waar dan het verbond tussen God en mensen komt kijken? Door deze thema's meer vanuit de dialoog met de verschillende aspecten van de evolutietheorie te belichten, vallen andere details op en kan het je geloof zelfs verrijken. Zie ook: https://www.miworries.nl/kennis-versus-zingeving/