Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Nuchtere betogen over religie

Titel : Nuchtere betogen over religie
Auteur(s) :
EAN : 9789460362071
Uitgever : Damon B.V., Uitgeverij
Prijs : € 34,90
Beschikbaar
Alphen : Voorraad in de winkel onbekend
Den Haag : Voorraad in de winkel onbekend
Leiden : Voorraad in de winkel onbekend
Zoetermeer : Voorraad in de winkel onbekend
Nuchtere betogen over religie

waarheid en verdichting over de publieke rol van godsdiensten

(Geen beoordelingen)
Delen:
Beschrijving

Over de invloed van religies op het menselijk samenleven bestaan talloze mythes, beelden en vooroordelen, van gitzwart tot rooskleurig.

Voor de een zijn ze synoniem met geweld, geborneerdheid en seksisme, voor de ander vormen ze een morele bron van beschaving. In dit boek houden filosofen, rechtskundigen, godsdienstwetenschappers, sociologen, historici, journalisten deze denkbeelden kritisch tegen het licht.

In alle nuchterheid, met meer nadruk op de feiten dan op de oordelen. Is godsdienst inherent aan geweld? Verhoudt religie zich slecht met de gelijkheid van man en vrouw? Is de islam onverenigbaar met democratie? Zou het vrijwilligerswerk zonder de inzet van gelovigen inderdaad niets voorstellen? Deze en vele andere brandende kwesties komen aan bod.

Klik hier voor een bewerkt fragment uit de bijdrage van Ger Groot uit deze bundel.

Klik hier om een leesfragment te openen.

"Dit boek onderstreept het feit dat het publieke leven en de politiek niet kunnen zonder de inspirerende rol van religie. Religie is het vermogen om bevrijd te worden van de last van het eenzijdig op economie en nut gerichte politieke bedrijf.
(...)
De bundel verkent verder de specifieke situaties in Turkije en Frankrijk, moderne seculiere rituelen (zoals rond MH17), de verhouding tussen monotheïsme en politiek geweld, islam en democratie, feit en fictie over de participatiesamenleving en de verhouding tussen religie en vrijwilligerswerk, slechts een greep uit de thema's in deze waardevolle bundel."

Klaas van der Zwaag, in: Zicht, september 2015

"De auteurs, wetenschappers en journalisten, zoeken naar een genuanceerde visie op religie door tal van kwesties te analyseren, waarbij religie en seculariteit met elkaar in botsing komen. In hoeverre kan religie een humaniserende rol spelen in het publieke domein? De reikwijdte van de bundel is groot, zowel historisch als geografisch. Dat maakt het geheel wat brokkelig, maar de afzonderlijke bijdragen zijn stuk voor stuk boeiend. Zo zijn er bijdragen over de moord op Theo van Gogh en de ramp met de MH-17, maar ook analyses van de rol van religie in Frankrijk, Rusland en Turkije. De kruistochten komen langs, maar ook Martin Luther King en Moeder Teresa. Geschreven voor een academisch geschoold publiek."
Dr. H.C. Stoffels, in: NBD Biblion, juli 2015

Productspecificaties
EAN : 9789460362071
Taal : Nederlands
Onderwerp : Godsdienstwetenschappen
Uitgever : Damon B.V., Uitgeverij
Verschenen : Februari 2019
Druk : 1
Uitvoering : Paperback
Conditie : Nieuw
Pagina's : 384
Afmetingen : 238 x 161 x 21 mm
Gewicht : 589 gram
Velden met een * zijn verplicht
Saldo cadeaukaart
Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
WhatsApp
E-mail