Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

christelijke seksuele opvoeding

Seksuele opvoeding van kinderen en tieners is in deze tijd een belangrijk aspect in de vorming van een kind in een christelijke gezin. Onderstaand een aantal boeken die vanuit christelijk perspectief ouders en kinderen kunnen helpen om hier goed mee om te gaan.

Christelijke boeken over seksuele voorlichting zijn gericht op Bijbelse notities rond huwelijk, gezin en relatievorming.

Onderstaande boeken over christelijke sexuele voorlichting worden vaak aangeraden binnen het reformatorisch of evangelisch onderwijs. Overigens ook heel vaak op de protestants-christelijke en Gereformeerd- vrijgemaakte scholen.

Boeken over seksuele voorlichting vanuit een christelijk perspectief vind u online bij de webshop van Ichthusboekhandel.nl of in één van de Ichthusboekwinkels in Alphen aan den Rijn, den Haag, Leiden of Zoetermeer.

Alleen voor jongens

i]Joost is 11 jaar en er gebeurt van alles in zijn leven. Zijn vader gaat voor een half jaar naar Amerika, met zijn vrienden richt hij een club op om mysteries op te lossen en de kantine van zijn voetbalclub brandt af. Ondertussen verandert er ook van alles bij hem zelf: Joost wordt een puber! Over al die spannende dingen e-mailt hij met zijn vader en jij mag hun e-mailtjes lezen (voor deze ene keer!).[/i]

Natuurlijk is Joost niet de enige jongen die in de puberteit komt. Als jij ongeveer tussen de 10 en 13 jaar bent, kun je van dit boek veel leren. Wat staat jou allemaal te wachten? Wat gaat er gebeuren met je lichaam als je tiener wordt? Waarom lijken meisjes ineens veel anders dan een paar jaar geleden? Hoe komt het dat je relatie met je ouders, en eigenlijk je hele leven verandert? Waarom is die puberteit eigenlijk nodig en wat heeft de Here God hiermee te maken? Naast de e-mailtjes krijg je uitleg over de dingen Joost bezighouden en die ook voor jou belangrijk zijn.

Leef mee met Joost, dan ben jij voorbereid op je puberteit.

Als jij tussen de 9 en 12 bent, kun je van dit boek veel leren. Wat staat er allemaal op je te wachten als je ouder wordt? Wat gebeurt er als tiener met je lichaam? Hoe verandert je leven en je relatie met je ouders? Waarom is de puberteit überhaupt nodig en wat heeft God hiermee te maken? In dit boek lees je daarover en krijg je door het verhaal van Joost een inkijkje in zijn leven als tiener

Alleen voor jongens Janssen-van den Barg, J.
€ 17,99
voorraad onbekend
Alleen voor meisjes

Alleen voor Meisjes is het dagboek van Hannah en is geschreven door Judith Janssen. Eindelijk een dagboek dat je mag lezen! Het gaat over tiener worden en geeft seksuele voorlichting.

Hannah is een meisje van 10 jaar en zeker geen klein kind meer. In dit boek lees je over haar belevenissen, want er gebeurt van alles. Hannah is bezig puber te worden en dat is heel spannend!

Maar Hannah is natuurlijk niet het enige meisje dat in de puberteit komt. Als jij tussen de 9 en 12 jaar bent, kun je van dit boek veel leren. Wat staat jou allemaal te wachten? Wat gaat er gebeuren met je lichaam als je tiener wordt? Hoe verandert je leven, je relatie met je ouders en hoe voel je je dan? Waarom is die puberteit eigenlijk nodig en wat heeft de Here God hiermee te maken?

Naast Hannahs dagboek krijg je uitleg over de dingen die haar bezighouden en die ook voor jou belangrijk zijn. Leef mee met Hannah, dan ben jij voorbereid op je puberteit.

Alleen voor meisjes Janssen-van den Barg, J.; Boter, Iris
€ 17,99
voorraad onbekend
Wonderlijk en waardevol

Het boek over seksuele voorlichting: Wonderlijk en waardevol is geschreven door Elly van der Gouwe. Een open en eerlijk boek over een gevoelig thema. Alles wat je wilt weten over jongens en meiden, over verliefdheid, knuffelen en seksualiteit, over geheimen en hulp en nog veel meer ...

Dit vrolijke kijk-, lees- en doeboek daagt kinderen uit om na te denken over hun eigen lichaam en gevoelens. Kinderen kunnen het zelfstandig bekijken of samen met een volwassene. Dan kunnen ze er gelijk over doorpraten.

INKIJKEXEMPLAAR Wonderlijk en waardevol

Het boek Wonderlijk en waardevol wil kinderen op een positieve en informatieve manier toerusten rond de thema's:

* relaties,
* seksualiteit en
* weerbaarheid.

Besproken worden vragen zoals:

* Wie mag jou een kus of een knuffel geven?
* Wat zijn de verschillen tussen het lichaam van een jongen en van een meisje?
* En wil jij later trouwen?

In dit kleurrijke boek lees je over alles wat je als jongen of als meisje kunt voelen of meemaken, nu en als je nog groter wordt. Het gaat over je lichaam, je gevoel, je vrienden en je familie. Je leest wat verkering en trouwen betekent en wat vrijen is. Hoe baby's groeien in de buik van hun moeder en hoe ze geboren worden.

Het gaat over bloot, over seksualiteit, over stop zeggen, d.w.z. nee kunnen en leren zeggen, over geheimen en over hulp bij vragen als je dat nodig hebt.

Dit boek is geschreven voor alle kinderen: jongens en meiden van alle achtergronden, uit alle soorten gezinnen en met alle soorten gevoelens. Want ieder kind is wonderlijk gemaakt en waardevol. Jij ook!

Je kunt het boek van voor tot achter lezen of alle hoofdstukken door elkaar. Je kunt het steeds weer pakken om iets op te zoeken of om gewoon verder te lezen. Dit vrolijke kijk-, lees- en doeboek is voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Het daagt kinderen uit om na te denken over hun eigen lichaam en gevoel. Als kinderen het samen met een volwassene lezen, levert het veel gesprek op.

Het boek is geschreven vanuit een christelijk perspectief: ieder kind is waardevol en door God geschapen. Ieder mens is het waard om gekend, geliefd en beschermd te worden.

Doelgroep: Jongens en meisjes vanaf ongeveer 7 jaar

Een eerlijk en open boek voor jongens en meisjes over seksualiteit

Elly van der Gouwe-Dingemanse is gezinspedagoog, getrouwd en moeder van twee jongens en twee meisjes. Ze werkt bij Driestar Educatief als adviseur seksuele vorming en als docent bij de opleiding HBO pedagogiek.

Wonderlijk en waardevol Gouwe,-Dingemanse, Elly van der
€ 19,95
voorraad onbekend
Kijk dat ben ik - meisjes
Kijk dat ben ik - meisjes
€ 12,99
voorraad onbekend
Kijk dat ben ik - jongens
Kijk dat ben ik - jongens
€ 12,99
voorraad onbekend
Grote Broer

Grote Broer is een zorgvuldig getekend en geschreven prentenboek door Marieke ten Berge en Willemijn de Weerd. Beiden hebben hun sporen verdiend inmiddels binnen de wereld van het christelijke kinderboek.

"Grote broer" is een herkenbaar boekje voor kinderen die een broertje of zusje gaan krijgen of al hebben. Erg leuk om bij zwangerschap of geboorte cadeau te doen aan de grote broer!

Ook beschikbaar: Grote Zus

Grote Broer Weerd, Willemijn de en Marieke Ten Berge
€ 13,99
voorraad onbekend
Grote zus

Grote Zus is zorgvuldig getekend en geschreven prentenboek door Marieke ten Berge en Willemijn de Weerd. Beiden hebben hun sporen verdiend inmiddels binnen de wereld van het christelijke kinderboek.

"Grote Zus" is een herkenbaar boekje voor kinderen die een broertje of zusje krijgen of al hebben. Erg leuk om bij zwangerschap of geboorte cadeau te doen aan de grote zus!

Ook beschikbaar: Grote Broer.

Grote zus Weerd, Willemijn de en Marieke ten Berge
€ 13,99
voorraad onbekend
We krijgen een baby!

Pieter vindt het maar wát leuk dat hij een broertje of zusje krijgt. Zo mag hij papa helpen om het kamertje voor de baby klaar te maken. Maar niet alles is even leuk: wat duurt het lang voordat de baby geboren wordt!

Dit boek bereidt kinderen voor op de geboorte van een baby. Zowel de leuke als lastige dingen tijdens verwachting en kraamtijd komen aan de orde. Ook wordt op een heel eenvoudige manier seksuele voorlichting gegeven. In alles klinkt door dat kinderen een wonderlijk geschenk van God zijn.

Inclusief kalender waarmee kinderen de ontwikkeling van de baby in de buik kunnen volgen!

Bestemd voor kinderen van 3-6 jaar

Willemieke Kloosterman-Coster (1982) is getrouwd en moeder van vier kinderen. Willemieke heeft lesgegeven in het basisonderwijs en schrijft met regelmaat artikelen voor de Gezinsgids.

We krijgen een baby! Kloosterman-Coster, Willemieke
€ 14,95
voorraad onbekend
Blozen mag

Open en eerlijk in gesprek met je kinderen over seksualiteit? Het kán, en dit boek helpt ouders daarbij.

De seksuele opvoeding hoort bij de totale opvoeding. Toch bestaat er veel onzekerheid en schaamte over. Maar het gesprek erover is broodnodig, want kinderen en jongeren hebben informatie nodig over seksualiteit. Dit boek helpt daarbij.

In dit boek laat Sarina Brons met praktijkvoorbeelden zien dat het kan: open en eerlijk praten zonder dat seksualiteit beladen of platvloers wordt. Ze laat zien hoe de Bijbel spreekt over seksualiteit. Ze gaat in op de seksuele ontwikkeling van kinderen, de seksualisering van de maatschappij, de leugens van de media, de bijzondere periode van de puberteit en het doorgaande gesprek als kinderen ouder worden. Sarina Brons geeft steeds concrete handvatten voor gesprekken met jonge en oudere kinderen.

Sarina Brons-van der Wekken is psychologe en moeder van drie kinderen. Ze schreef eerder Kijk eens naar jezelf, dit boek verscheen in 1995 en Ruimte door Regels. Ze schrijft maandelijks voor de rubriek in het Reformatorisch Dagblad over opvoedingsvragen en daarbij schrijft ze ook om de maand een column.

Blozen mag Brons - van der Wekken, Sarina
€ 19,99
voorraad onbekend