Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

hooggevoeligheid

Ichthusboekhandel.nl heeft verschillende boeken over het thema "hooggevoeligheid" en hoe je daar mee om kan gaan voor je zelf, bij de ander of in de opvoeding.

Hooggevoeligheid of hoogsensitief is een verzamelterm die beschrijft hoe kinderen, tieners en volwassenen sneller (dan anderen) overprikkeld raken en daardoor een belemmering ervaren in hun functioneren. Hoewel deze problematiek voor de één als heel heftig ervaren wordt, is het voor een ander juist een rijk leven waarin men intenser dan anderen de omgeving en relaties ervaart. In de praktijk blijkt het lezen van een goed boek over het onderwerp hooggevoeligheid vaak herkenning op te roepen en het begin van herstel.

Schitterend sensitief, over opvoeding

Het boek "Schitterend Sensitief" wil een handreiking zijn bij het opvoeden van hoogsensitieve kinderen. Het is geschreven door Marieke Middel, orthopedagoog en wil ouders en verzorgers helpen om goed om te gaan met hooggevoelige kinderen.

Hoogsensitiviteit is een hot item op dit moment. Als ouder en als professional miste Marieke Middel een praktisch boek met opvoedingsadviezen vanuit christelijk perspectief. De missie van dit boek is opvoeders van hoogsensitieve kinderen toerusten, vanuit het perspectief dat we dit samen met God mogen doen. Daarbij gaan achtergrondkennis over hoogsensitiviteit, praktische toepassing en bemoediging hand in hand.

Schitterend sensitief bevat uitleg over hoe je hoogsensitiviteit bij kinderen kunt herkennen en in goede banen leiden. Het onderstreept het belang van een stevig fundament thuis en hoe je dat als ouder praktisch uit kunt werken. Daarnaast biedt het ouders oplossingen bij moeilijke opvoedingssituaties en tips voor zelfzorg.

Marieke Middel (1989) is moeder van drie kinderen (2015, 2018, 2021). Ze werkt als orthopedagoog in het onderwijs en vanuit Praktijk Schitterend. Haar relatie met de Vader is de basis van haar leven. Ze geniet van hardlopen, bakken en kamperen.

Marieke is er in geslaagd goed inzichtelijk te maken wat er speelt in hooggevoelige kinderen Ze helpt je om naast de opgave kant, ook de gave kant van hoogsensitiviteit te zien en bovendien je arsenaal aan opvoedingsvaardigheden uit te breiden. Kortom: een aanrader!
- Bert Reinds, pedagoog

Schitterend sensitief, over opvoeding Middel, Marieke
€ 13,99
voorraad onbekend
Hooggevoeligheid een miskende gave

Hooggevoeligheid, een miskende gave is geschreven door Christa en Dirk Luling. Veel hooggevoeligen zijn emotionele lastendragers en van hen heeft een groot deel een zwaar verwonde ziel. Voor al deze mensen is dit boek bedoeld.

De behoefte aan informatie over het thema is groot want, volgens Elaine Aron, is ongeveer 1/5 van alle mensen hooggevoelig. Het zijn fijngevoelige mensen met een wonderbaarlijke gave. Jammer genoeg kunnen sommigen hun plaats in de huidige 24-uurs economie niet vinden, omdat zij niet volgens algemeen erkende patronen functioneren.

Zij voelen zich met hun waarnemingen, reacties en waarden onbegrepen en 'op de een of andere manier anders'. Op grond van hun levenservaring hebben velen een laag zelfbeeld en worden door onzekerheid geplaagd. Veel van hen ervaren ondefinieerbare geestelijke en lichamelijke pijnen en velen worden, vanwege hun waarnemingen gevoelsmatig en in gedachten, snel in verwarring gebracht.

Christa en Dirk Luling helpen vanuit hun praktijk mensen met hooggevoeligheid om richting te vinden in hun leven.

Hooggevoeligheid een miskende gave Luling
€ 16,95
voorraad onbekend
Mijn fijngevoelige zintuigen

Mijn fijngevoelige zintuigen gaat over hooggevoeligheid bij kinderen en hoe ouders en leerkrachten daar mee om kunnen gaan.

Bij ouders, onderwijzers en opvoeders is de problematiek van AD(H)S wel best wel bekend. Wat grotendeels niet bekend is, is dat hooggevoelige kinderen zich soms opvallend ingetogen gedragen.

Vaak hebben ze in nieuwe situaties en groepen een langere gewenningstijd nodig. Ondanks hun vaak hoge intelligentie, zijn velen niet in staat in een lawaaierige omgeving met de prestatiedruk om te gaan, waardoor velen vroegtijdige schoolverlaters worden.

Hooggevoeligheid is een gave waar men mee moet leren om te gaan. Om zich sociaal en emotioneel gezond te ontwikkelen, hebben deze kinderen voor alles tijd en levensstructuur nodig. Met dit boek bespreken de auteurs de bijzondere eigenschappen van deze kinderen. Ouders, opvoeders en onderwijzers ontvangen richting om in een gepaste manier met lieve kinderen om te gaan, zodat ze deze kinderen kunnen helpen hun bijzondere gaven te begrijpen, accepteren en op een zinvolle manier kunnen integreren in hun leven.

Dirk en Christa Lüling zijn medeoprichters van de Duitse organisatie Team-F – Neues Leben für Familien, waar ze jarenlang in de leiding meewerkten. Tegenwoordig zijn ze bij Team.F verantwoordelijk voor de school voor gebedszielzorg en als geestelijk begeleider en levenscoach werkzaam. Zij zijn inmiddels experts in het geven van seminars voor hooggevoelige mensen. Eerder gaven wij al hun boeken Hooggevoeligheid, een miskende gave en Een nieuw hart wil ik jullie geven uit
Met verfijnde zintuigen – Hooggevoelige kinderen begrijpen en op weg helpen

Mijn fijngevoelige zintuigen Luling
€ 14,95
voorraad onbekend
Waardevol hooggevoelig

Waardevol hooggevoelig van Marit Goessens gaat over hooggevoeligheid (HSP) in Bijbels perspectief in relatie met God, jezelf en de ander.

God heeft ongeveer 20% van de mensen hooggevoelig geschapen. Dit boek geeft gegronde informatie over deze eigenschap én betrekt de Bijbel hierbij. De waarde van hooggevoeligheid wordt beschreven in relatie met God, jezelf en anderen. Ook wordt er aandacht besteed aan de uitdagingen die deze eigenschap met zich meebrengt. Marit Goessens heeft dit boek geschreven vanuit haar professie als psychologe en haar ervaring met hooggevoeligheid. Ervaringen van andere hooggevoelige mensen komen daarnaast volop aan bod. Het resultaat is een boek vol herkenning én erkenning voor hooggevoelige, christelijke mannen en vrouwen.

Wat een verdiepend, verhelderend en interactief boek! Het laat een verrassend nieuw licht vallen op hooggevoelig-zijn!
- Mirjam Bouwman (presentatrice EO)

Bruikbaar als praktisch werkboek en ruimte scheppend voor geestelijk leven vanuit christelijk perspectief.
- Jef & Herlinde De Vriese

Marit Goessens is kinder-en jeugdpsychologe en specialist op het gebied van hooggevoeligheid en hoogbegaafdheid. Ze heeft meerdere boeken geschreven, waaronder een aantal kinderboeken over hooggevoeligheid.

Waardevol hooggevoelig Goessens, Marit
€ 19,99
voorraad onbekend
Hooggevoelig, wat nu?

Hooggevoelig, wat nu? is een inzichtgevend boek vanuit onderzoek en ervaringen door Mirjam Bogaard. Het helpt je te ontdekken wat hooggevoeligheid wel is en laat je ook zien wat het niet is.

De eerste keer dat iemand tegen Mirjam Bogerd zei dat ze misschien hoogsensitief was, verwierp ze dat volledig. Het had voor haar zo'n negatieve bijklank dat ze er niks van wilde weten.

Toen haar zoontje echter tekenen vertoonde van HSP, ploos ze alles uit. Nu is ze kenner en coach en deelt ze haar ervaringen in dit boek, waarin ze met een nuchtere blik laat zien hoe je van hoogsensitiviteit je kracht kunt maken – zelfkennis, zelfzorg en zelfcompassie in praktijk!

Hooggevoelig, wat nu? Bogerd, Mirjam
€ 17,99
voorraad onbekend
Ontprikkelgids voor kids

Het boek "Ontprikkelgids voor kids" van Marit ter Maten-Goessens is een gids vol ideeën en praktische tips om te ontprikkelen voor kinderen.

In deze gids staan meer dan 50 tips en ideeën om te ontprikkelen. Maar waarvan moet je ontprikkelen? Eigenlijk is dat heel simpel: teveel prikkels! Je hebt dan zoveel informatie binnengekregen via je zintuigen, je gedachten of gevoelens, dat je lichaam laat merken dat er niets meer bij kan. Je hoofd zit vol, je kan je niet meer concentreren, je wordt snel boos of verdrietig: in ieder geval heb je er last van.

Ontprikkelen bestaat uit 2 dingen. Eerst moet je herkennen dat je vol zit. Pas daarna kan je iets bedenken om te ontprikkelen. Daar wil deze gids je bij helpen! Probeer de ideeën maar eens uit en ontdek welke wel en niet bij je passen.

Marit beschrijft in dit praktische boek hoe kinderen, die last hebben van overprikkeling, daarvan kunnen herstellen door te 'ontprikkelen'. Ze deelt 45 leuke activiteiten die ervoor zorgen dat het hoofd van de kinderen weer wat minder vol zit met gedachtenprikkels en dat ze kunnen herstellen van een teveel aan zintuigprikkels. Doordat ze zich daarna beter voelen, is het ook makkelijker om je weer te kunnen concentreren. Hoe waardevol om als kind al te leren hoe je kunt 'ontprikkelen'! Voor iedereen is het van belang om de eigen prikkelbalans te bewaren. Dat is zeker zo voor hoogsensitieve mensen en anderen die meer dan gemiddeld last kunnen hebben van de hoeveelheid gedachten- en zintuigprikkels die elke dag op ons af komen. De 'tafelhangmat' is mijn favoriet :-), ik zou daar graag zelf nog in passen. Gelukkig kan ik de tip om een luisterboek op te zetten wel prima gebruiken!
- Monique Thoonsen, auteur van de Wiebelen en friemelenreeks

Deze gids zit vol met oefeningen en activiteiten die jouw kind thuis kan doen. Wat ik er het mooie aan vind is dat de oefeningen ook bijdragen aan het kalmeren van het systeem van jouw kind. Je kan ze preventief inzetten, om te voorkomen dat stress oploopt en
in het moment dat er al stress is. Er zitten sowieso meerdere oefeningen in die jouw kind leuk zal vinden. Overigens zijn lang niet
alle oefeningen 'nieuw', nee, sommige ervan zul je al kennen of zelfs al inzetten. Evengoed is het waardevol om te weten dat deze
activiteiten niet alleen leuk zijn, maar ook ontprikkelend werken. Het helpt je hiermee ook om bepaalde vertrouwde activiteiten vaker
en doelbewuster in te zetten.

-Josja Koelink, hsp-coach

Marit ter Maten-Goessens is psychologe, auteur en eigenaar van de praktijk Het kleine egeltje. Ze werkt met kinderen, tieners en vrouwen en biedt hulpverlening aan rondom hooggevoeligheid.

Ontprikkelgids voor kids Maten-Goessens, Marit ter
€ 16,99
voorraad onbekend