Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Shusaku Endo

Shusaku Endo is een auteur van christelijk literaire romansShusaku Endo is een van de meer bekende auteurs uit Japan die wereldwijd gelezen wordt. Zijn wortels liggen in het katholiek geloof en daarmee wordt hij gerekend tot de christelijke auteurs die wereldliteratuur hebben geschreven.

Shusaku Endo werd geboren in Tokio, maar zijn ouders verhuisden kort na zijn geboorte naar het door Japan bezette Mantsjoerije. In 1933 scheidden zijn ouders, waarna Endo met zijn moeder terugverhuisde naar Japan. Ze gingen wonen in Kobe. Zijn moeder bekeerde zich hier tot het katholieke geloof, en voedde de jonge Endo ook op als katholiek. In 1935 werd Endo gedoopt, en kreeg daarbij de doopnaam Paulus.

Van 1950 tot 1953 studeerde Endo Franse literatuur aan de Universiteit van Lyon.

Regelmatig terugkerende thema's in zijn boeken zijn ervaringen uit zijn jeugd, zoals hoe het is om een buitenstaander te zijn (slechts 1% van de Japanse bevolking is katholiek), zijn leven als buitenlander in Frankrijk, en zijn strijd met tuberculose. Ook behandelen zijn boeken de morele waarden van het leven. Zo komen veel personages in zijn boeken voor morele dilemma's te staan, en hun keuzes hebben vaak tragische gevolgen. De werken van Endo worden vaak vergeleken met die van Graham Greene. Greene op zijn beurt Endo een van de beste schrijvers van de 20e eeuw.

Een impressie van boeken van Shusaku Endo:

Jezus

Als Shusaku Endo vertelt over Jezus leven is dat een literaire sensatie. De auteur van stilte en de Samoerai spreekt zich uit over Jezus.

Gebaseerd op een nauwkeurige lezing van de vier evangeliën en de sensibiliteit van een romanschrijver, vertelt Endo het leven van Jezus. Dat begint vanaf het moment dat Hij vanuit Nazareth op weg gaat naar Zijn leermeester Johannes de Doper. Het loopt door tot de laatste woorden die Hij roept aan het kruis.

Endo zet de dramatische lijn van Jezus leven overtuigend neer: waar mensen stuk voor stuk afhaken bij Jezus' boodschap die niet past bij hun eigen doelen en belangen. ontdekt Jezus de enige weg die tot verlossing leidt, de weg van liefde ook al voert deze naar zijn vroege en gruwelijke dood.

Endo geeft ook een reconstructie van Jezus laatste dagen en een originele interpretatie van Zijn opstanding.

Jan Willem Otten schreef een voorwoord.

Shusaku Endo (1923-1996) is één van de grootste Japanse schrijvers. Hij groeide op in een christelijk milieu, een zeldzaamheid in de Japanse cultuur. Zijn hele oeuvre is een zoektocht naar de verwoording van de vraag wat het betekent om christen te zijn.

Jezus Endo, Shusaku
€ 21,99
voorraad onbekend
De samoerai

Van Shusaku Endo, de auteur van 'Stilte': Een pakkend portret van een buitengewone historische reis vol gevaren en ontberingen; een roman over verdraagzaamheid, geloof en hoogmoed die je niet loslaat.

In 1613 gaat een droom van de missionaris Vader Pedro Velasco in vervulling: de Japanners steken de Stille Oceaan over. En hij gaat met hen mee. Samen met een groep Samoerai zet hij koers naar Mexico, vervolgens Spanje en uiteindelijk Rome, in de hoop dat door nieuwe handelsrelaties met de Westerse wereld, Japan rijp zal worden voor bekering tot het christendom - met hem als hun bisschop. Maar het lot heeft andere plannen voor Vader Velasco.

'Het is om de levenslange rij van armzalige Christus-gestalten die door zijn oeuvre wandelt, dat Endo herinnerd zal worden als een der zeer groten, vergelijkbaar met Dante of Dostojevski.' - Willem Jan Otten

De samoerai Endo, Shusaku
€ 15,-
voorraad onbekend
Het schandaal

Het schandaal' van Shusako Endo, ( Japans auteur) is een psychologische roman over de spanning tussen waarheid en de ondoorgrondelijkheid van de menselijke ziel. Een zoektocht naar het ware zelfbeeld.

Tijdens de uitreiking van een literaire prijs wordt de schrijver Suguro aangesproken door een vrouw, die beweert hem te hebben gezien in de rosse buurt van Tokyo. De pers krijgt er lucht van en Suguro's reputatie begint al snel barsten te vertonen. Wat klopt er van het verhaal? Hoe kan hij de zaak redden? In zijn zoektocht ontdekt Sugaro onvermoede kanten van zichzelf.

'Het schandaal' is een wervelende roman over goed en kwaad in de mens.Shusako Endo (1923-1996) wordt gezien als een van de grootste Japanse schrijvers van na de Tweede Wereldoorlog.

Bekende titels van zijn hand zijn

* Stilte,
* De samoerai en
* Jezus'.

Het schandaal is het boek waarmee Endo doorbrak.

'Endo is naar mijn overtuiging een van de grootste romanciers van onze tijd.'
- Graham Greene

Het schandaal Endo, Shusaku
€ 19,99
voorraad onbekend