Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

40 dagen tijd

Een goed boek of een kalender voor de 40 dagentijd 2024 kopen doet u eenvoudig bij de webshop van Ichthusboekhandel.nl of in één van de Ichthusboekwinkels. Alle actuele boeken over veertig dagentijd 2024 of de Lijdenstijd voor u persoonlijk, of als gezin liggen daar op voorraad.

Veel mensen gebruiken de periode van de lijdensweken voor Pasen (40 dagentijd 2024) om alleen, of als gezin en/of kerkelijke gemeenschap stil te staan bij wat de betekenis van Pasen en de voorbereiding daarop is. Het wordt enerzijds de vastentijd genoemd, omdat men dan vaak matig eet of soms één of meerdere dagen niet eet in navolging van Jezus, die zelf periodiek vastte. Anderzijds noemt men dit ook de Lijdenstijd omdat het focus ligt op wat Christus voor ons gedaan heeft, als Middelaar tussen God en mens.

Wanneer begint de 40 dagentijd in 2024?
De start van de veertigdagentijd 2024 is D.V. op 14 februari (Aswoensdag) en loopt door tot en met donderdag 28 maart 2024. Goede Vrijdag is dan op 29 maart en dan sluit de 40 dagen tijd weer af met Stille Zaterdag. Pasen, de dag en het feest van de Opstanding begint op Eerste Paasdag op 31 maart en Tweede Paasdag 1 april.

In de 40 dagen tijd heeft elke zondag, ook in 2024, een bijzondere betekenis gekregen in de geschiedenis van het kerkelijk jaar. We lopen de liturgische benaming van de zondagen langs: De eerste zondag heet Invocabit. Dit staat voor 'Roept hij Mij aan' De tweede zondag noemt men Reminiscer. Deze zondag staat voor de woorden 'Gedenk uw barmhartigheden' De derde zondag wordt ook wel Oculi genoemd. Oculi is Latijn voor 'ogen'. De vierde zondag staat ook wel bekend als halfvasten en wordt in het latijns Laetare genoemd. Laetare betekent verheug U. Op deze zondag wordt gevierd dat men halverwege de vastentijd is. Dit betekend dat het paasfeest in aantocht is. Vanaf de negende eeuw viert men dit met een klein feestje. De Vijfde zondag is Judica. Judica staat voor Verschaf mij recht. Op deze zondag vraagt men aan God of Hij ons kan beoordelen en met Zijn licht leiden naar Zijn huis. Als laatste is er de zesde zondag, Ook wel Palmzondag genoemd. Traditioneel was dit vaak de start van de Belijdenistijd in veel protestantse kerken.

Meer informatie over de vraag: WAT IS PASEN treft u hier aan.

Onderstaand een overzicht van actuele en veel gebruikte boeken rond de Vastentijd en/of de 40 dagen tijd, die online verkrijgbaar zijn bij de webshop van Ichthusboekhandel.nl en in de verschillende Ichthusboekwinkels.

Kostbaar bloed

Kostbaar bloed is een 40 dagen boek van Nieske Selles en wordt gebruikt in de periode voor Pasen.

In dit veertig dagen boek op weg naar Pasen staan de verhalen die heen wijzen naar of direct gaan over het kostbaar bloed van Jezus centraal. Zijn bloed dat vergoten is tot een volkomen verzoening van al onze zonden. Vanuit het Oude Testament is daar de offerdienst die op zoveel manieren heen wijst naar de komst van Jezus. In het Nieuwe Testament gaat het om het volmaakte Offer: Jezus' verzoenend sterven voor onze zonden, ziekten en zorgen, uitlopend in Zijn opstanding. Door Zijn bloed kan Hij ons vergeven en genezen. Dat deed Hij niet omdat wij dat verdienen, maar uit genade. Hij voor mij: Amazing Grace!

Over de auteur: Nieske Selles neemt je mee op reis door de hele Bijbel heen waarbij de rode raad de betekenis van de offerdienst is, en het volmaakte Offer van Gods Zoon. Ze schrijft, spreekt en denkt mee over verschillende thema's. Eerder schreef ze voor Sestra de boeken: Maar ik vertrouw op U, Geboren Glorie, Vul mij opnieuw en (Ver)wonderen.

Kostbaar bloed Selles-ten Brinke, Nieske
€ 17,99
voorraad onbekend
Aan tafel met Jezus - 40 dagen boek

'Aan tafel met Jezus' onder redactie van René de Reuver met bijdragen van Arnold Huijgen, Niels de Jong, Trinette Verhoeven, Engele Wijnsma, Carmen Melisant, Dirk-Jan Bierenbroodspot en Riegonda van Welie is een bezinningsboek over bijzondere ontmoetingen met Jezus.

Tijdens zijn leven op aarde had Jezus vele ontmoetingen. Juist in deze ontmoetingen leren we wie Jezus is en wat zijn boodschap is. In dit boek worden zeven ontmoetingen met Jezus beschreven. Iemand schuift aan bij Jezus en gaat met hem in gesprek. Zo leren we Jezus steeds op een andere manier kennen.

INKIJKEXEMPLAAR aan tafel met Jezus - 40 dagen boek

Het boek Aan tafel met Jezus is geschreven als bezinningsboek voor de 40-dagentijd. Het is geschikt voor persoonlijke lezing, voor bespreking in een groep, of om te lezen in vieringen of vergaderingen.

Aan tafel met Jezus - 40 dagen boek Reuver, René de
€ 11,-
voorraad onbekend
Van Vasten tot Verrijzenis

Van vasten tot Verrezenis is een 40 dagboek boek op weg naar Pasen, met bijdragen van Rooms Katholieke en protestantse theologen. Dit is de editie van 2024.

Twee keer per jaar komt deze uitgeverij met een gebedenboek, juist rond de sterke momenten van het christelijk jaar. En steeds weer gaan daarin prominente protestanten en katholieken samen op weg. Week voor week door de woestijn van deze tijd, met meditaties bij de zondagen, met persoonlijke gebeden en gedichten, met extra aandacht voor de Goede Week en Pasen. Als ergens duidelijk wordt dat alles anders is geworden na corona, dan is het wel in het huiselijk gebed. Veel kerkleden zijn thuis gaan bidden en doen dat nog steeds, ook na corona. Deze gebedenboeken voorzien in deze behoefte.

Van Vasten tot Verrijzenis Grun, Anselm
€ 9,99
voorraad onbekend
Vrouwen rond de Heiland, Dagboek

Vrouwen rond de Heiland is een bundeling van verhalen over vrouwen rond Jezus toegespitst op de heilsfeiten, door Annemarie van Heijningen.

Het geheel is een herziene uitgave van de destijds veel gevraagde advent en lijdenstijd dagboeken Vrouwen rond de kribbe en Vrouwen rond het kruis. Deze bundel is aangevuld met stukjes over Hemelvaart en Pinksteren, zodat er bij elke christelijke feestdag een korte en inspirerende overdenking is.

Annemarie van Heijningen-Steenbergen (1977) is echtgenote en moeder, schrijver en spreker. Met haar sprankelende, spitsvondige schrijfstijl weet ze lezers te boeien en te raken. Herkenbaarheid is daarbij het sleutelwoord. Boeken die op haar naam staan, zijn o.a. Refomeisje, Getrouwd zijn is de hemel niet, het succesvolle psalmendagboek Het geheim van de Hoogste en Gewijde chaos, het christelijke actieboek voor 2021.

Vrouwen rond de Heiland, Dagboek Heijningen, Annemarie van
€ 20,-
voorraad onbekend
O hoofd vol bloed en wonden passie

O hoofd vol bloed en wonden bevat 49 meditaties over de zeven lichaamsdelen van Jezus Christus, die tijdens de lijdenstijd gelezen kunnen worden. Ieder lichaamsdeel is geïllustreerd met een kunstwerk.

De bundel is onderdeel van een interdisciplinair symposium waarin theologie, historie, kunst en muziek samenkomen. Het symposium wordt gehouden rond het middeleeuwse gedicht 'Salve mundi salutare' (Arnulf van Leuven ca. 1200-1248). Het bekende lijdenslied 'O hoofd vol bloed en wonden' gaat terug op dit gedicht.

In twee lezingen wordt stilgestaan bij tekst en context van deze Latijnse lijdenslyriek. De lezingen van het symposium, dat gehouden wordt op 11 februari 2023 in de Joriskerk te Amersfoort, zijn opgenomen in de bundel.

Onder redactie van ds. J.A. Kloosterman. Aan het boek werkten mee: Prof. dr. A. De Reuver (PKN), ds. A.A.F. van de Weg (HHK), prof. dr. M.J. Kater (CGK), ds. C.J. Droger (CGK), ds. J.C. Schuurman (PKN), prof. dr. W. Van Vlastuin (HHK), dr. J. Smelik en ds. J.A. Kloosterman (HHK).

O hoofd vol bloed en wonden passie Kloosterman, ds. J.A. (red)
€ 17,99
voorraad onbekend
Het kruis verdragen en schande veracht

Het boek: van C.H. Spurgeon, Het kruis verdragen en schande veracht, bevat 40 overdenkingen voor de lijdenstijd.

We kunnen het verhaal van Christus lijden niet vaak genoeg lezen. 'Laten we daarom nog eens terugkeren naar de plaats die Golgotha heet', stelde Spurgeon voor. Hij behandelde de weg naar Golgotha en Jezus kruiswoorden met diep inzicht en rijke beeldspraak.

Neem elke dag minstens 10 minuten de tijd om stil te staan bij het lijden van de Zaligmaker. Hij, die stierf om verloren zondaren zalig te maken.

Deze 40 dagelijkse overdenkingen zijn zorgvuldig geselecteerd uit de preken van Spurgeon.

Geschikt voor de Lijdenstijd of de 40 dagen tijd, persoonlijke overdenking en richt zich op jongvolwassenen en ouderen.

Charles Haddon Spurgeon (1834-1892) was een Engelse prediker die stond in de Reformatie en Puritanisme. In woord en geschrift is hij velen tot zegen geweest.

Het kruis verdragen en schande veracht Spurgeon C.H.
€ 18,90
voorraad onbekend
40-dagen kalender

LUV die eerder een adventskalender uitbracht komt nu met een 40 dagenkalender Op weg naar Pasen als ophangslinger. Het is een pakket waarin een gezin 40 dagen lang elke keer een kaart met elkaar leest en aan de slinger toevoegt. Het thema is veertig dagen voor Pasen.

Inhoud van het pakket:

* Cijferkaarten 1 t/m 40; full color bedrukt
* 1 voorbeeldkaart
* 40 knijpertjes mini
* 8 meter touw

Pak als gezin elke dag een kaart, lees hem en laat je inspireren om toe te leven naar de dag van de Opstanding.

40-dagen kalender Luv
€ 15,99
voorraad onbekend
Waarom moest Jezus sterven

Waarom moest Jezus sterven is een boek van John Piper waarin 50 vragen antwoorden krijgen over wat er gebeurde met Pasen. Een boek om gedurende de 40 dagen tijd te lezen als dagboek en zo antwoorden te vinden op grote vragen.

Waarom is Jezus gekruisigd? Waarom moest Hij sterven? Wat heeft dat met mij te maken? Wie heeft Hem eigenlijk de dood ingestuurd? Het antwoord op die laatste vraag is: dat deed God. Een verbijsterende gedachte, want Jezus is immers Gods Zoon. Toch kun je uit de Bijbel geen andere conclusie trekken.
Als de Bijbel over het sterven van Jezus spreekt, draait het echter niet om die vraag. Dan gaat het om de bedoeling van Zijn dood. Welk doel stond God voor ogen?

Daar gaat John Piper in dit boek op in. Vanuit de Bijbel geeft hij vijftig antwoorden op de vraag: Waarom moest Jezus sterven? Geen vijftig oorzaken, maar vijftig bedoelingen. Zo geeft hij antwoord op een van belangrijkste vragen die jij jezelf kunt stellen: Wat heeft God voor zondaren tot stand gebracht door Zijn Zoon op aarde te laten sterven? Belangrijker nog: Wat wilde Hij doen voor jou?

Waarom moest Jezus sterven Piper, John
€ 12,90
voorraad onbekend
Van as naar opstanding

Van as naar opstanding is zeven weken pelgrimeren door de woestijn van deze tijd. Daarmee is het een gebedenboek voor Vastentijd en Goede week met bijdragen van alle Nederlandse bisschoppen. Ze schrijven een meditatie bij de zondagse lezingen.

Van naar opstanding bevat ook gebeden door kloosterlingen en vrouwelijke religieuzen bij die meditaties. Dit gebedenboek sluit aan bij een reeks van boeken die populair is bij de gelovige achterban. Gebeden en meditaties kunnen handvatten zijn om ook thuis te kunnen bidden en zo vanuit een persoonlijk geloofsleven inspiratie op te doen voor het vrijwilligerswerk in de kerk.

Medewerkers zijn o.a. de bisschoppen:

* Jan Liesen
* Gerard de Korte
* Jan Hendriks
* Wim Eijk
* Harrie Smeets
* Ron van den Hout
* Hans van den Hende.

Van as naar opstanding 40 dagen boek
€ 9,99
voorraad onbekend
Hoop in bange tijden

Het nieuwste boek van Tim Keller "Hoop in bange tijden" legt de betekenis van de opstanding van Jezus Christus uit, tegen de achtergrond van de bange tijden waarin we leven: als samenleving, maar ook persoonlijk. (Keller zelf vecht voor de tweede keer in zijn leven tegen kanker.) Het is zijn nieuwste boek eind 2021.

Na een inleidend eerste hoofdstuk over het historische bewijs voor de opstanding, besteedt Keller het grootste deel van het boek aan het benadrukken van de realiteit van de opstanding tot op het niveau van het dagelijks leven. Keller wil niet zomaar vertellen dat Jezus leeft. Hij wil laten zien wat een verschil het maakt voor alles waar we mee te maken hebben.

Hier wordt de centrale boodschap van het christelijk geloof onthuld zoals alleen Tim Keller dat kan - vol onwankelbaar geloof en doordringend inzicht.

Hoop in bange dagen kan heel goed gelezen worden in de Lijdenstijd als opmaat naar Pasen, het feest van de opstanding.

Keller laat je op een diepgaande nieuwe manier naar een uitermate belangrijk verhaal kijken waarvan je dacht dat je het wel een beetje kende.

Tim Keller (1950) was senior pastor van Redeemer Presbyterian Church in New York en schreef een groot aantal titels. Er zijn in Nederland bijna 190.000 exemplaren van zijn boeken verkocht, waaronder de bestsellers 'In alle redelijkheid' (26.000 exx.) en 'De vrijgevige God' (21.000 exx

Hoop in bange tijden Keller, Tim
€ 22,50
voorraad onbekend
40 vragen van Jezus die uitdagen

Veertig vragen van Jezus die uitdagen, is geschreven door Marien Kollenstaart en is een ander 40 dagen boek dan gebruikelijk. Het accent in deze meditaties ligt op op vragen die Jezus aan de mensen om hen heen stelde. Juist onderweg naar Pasen zijn die vragen nog steeds zeer actueel.

In ons geloofsleven is er ruimte voor vragen. We hebben niet alleen geloofsvragen over Jezus' leven, maar in ons gebed stellen we ook vragen aan Hem: 'Waarom laat U dit toe?', 'Wilt U bij mij zijn?', 'Wat wilt U dat ik doe?' Er zijn echter ook vragen van Jezus. Vragen die Hij tijdens zijn tijd op aarde stelde, maar die over de hoofden van zijn tijdgenoten heen via de Bijbel ook ons bereiken.

Juist de veertigdagentijd is voor christenen een stimulans om de relatie met Jezus te verdiepen en te luisteren naar zijn vragen. Een periode om stil te worden, om je te bezinnen op je levensstijl, om contact te zoeken met Hem. In dit boek vind je 40 vragen van Jezus, voor elke dag één, die je daar hopelijk bij helpen. Na de vraag van Jezus volgt een korte uitleg of toepassing. Aansluitend staan twee bezinningsvragen en een uitnodiging tot gebed. Er is ook ruimte om jouw antwoord aan Jezus op te schrijven.

Marien Kollenstaart is predikant in de PKN, pastor in een multiculturele gemeente en betrokken bij Stichting Geloofsinburgering en de Near East Ministry. Eerder schreef hij 'Zoals Jezus. Een leven lang leren lijken op Hem'. Marien is getrouwd met Mirjam en vader van vijf kinderen.

40 vragen van Jezus die uitdagen Kollenstaart, Marien
€ 10,-
voorraad onbekend
de gewonde God, geheim van Jezus lijden

Samuel Wells is inmiddels een bekende theoloog in Nederland. Nu verschijnt: de gewonde God, het geheim van Jezus lijden. Het kruis als het hart van het christendom bevat diepe inzichten van een Anglicaans theoloog.

In De gewonde God gaat theoloog Samuel Wells in z?n karakteristieke, heldere st?l in op de betekenis van het verhaal dat centraal staat in het christendom: de kruisiging van Jezus. Wells verkent die betekenis pastoraal en theologisch aan de hand van achttien beelden en motieven uit het Oude Testament, de Brieven en de Evangeliën.

Zo laat h? zien hoe God tot het uiterste gaat om in Christus met ons te z?n. Een b? gevoegd leesplan met vragen en gebeden maakt dit boek ideaal voor een b?belkring in de veertigdagent?d, maar ook voor persoonl?ke overdenking.

Samuel Wells is voorganger in de kerk van St Martin-in-the-Fields in Londen. Door z? n geschriften, lezingen en radio uitzendingen is h? een van de bekendste en invloedr?kste theologen van deze t? d. H? heeft meer dan dertig boeken geschreven, waaronder Hoe zullen we dan leven? en De toekomst die groter is dan het verleden.

de gewonde God, geheim van Jezus lijden Wells, Samuel
€ 23,-
voorraad onbekend
Rondom het kruis

Rondom het kruis is een boek voor de lijdenstijd over mensen die rondom de kruisiging aanwezig waren.

Welke personen stonden er rond het kruis van Jezus? Wat was hun relatie met Hem en hoe reageerden ze op Hem, en met name ook op Zijn lijden? Wie zijn ze volgens de evangeliën? Hoe zijn ze veranderd omdat ze met Jezus omgingen? In Rondom het kruis volgen we in zeven weken zeven (groepen) personen die tijdens Jezus' laatste uren op aarde om hem heen stonden.

Voor elke lijdensweek schreef een auteur zes meditaties met reflectievragen. Dit boek wil je helpen om bewuster toe te leven naar Pasen.

Rondom het kruis Brinke, J.J. ten; Toorn, P.W.J. van der;
€ 15,99
voorraad onbekend
Elke dag leven met de opstanding

Elke dag leven met de opstanding van Eugene Peterson helpt ons om de realiteit van de opstanding en de kracht daarvan in heel ons dagelijks leven vorm te geven en te ontdekken.

Werk. Eten. Vriendschap. Heeft Jezus' opstanding daar iets mee te maken? Eugene Peterson beantwoordt die vraag met een stellig JA. In dit boek diept Peterson de verhalen in de evangeliën over de opstanding uit.

Peterson wil de lezer het wonder door de ogen van bijbelse getuigen laten ervaren. De overdenkingen brengen ons van Paaszondag bij een leven vanuit de opstanding. Ontdek hoe de gebruiken en ervaringen van het leven vanuit de opstanding ons dagelijkse werk, de dagelijkse maaltijden en onze dagelijkse relaties veranderen.

Elke dag leven met de opstanding is uitermate geschikt om te lezen en bespreken met een groep.

Eugene Peterson was een geestelijk voorman die met maar weinig anderen te vergelijken is. Bekend door zijn diepgang en eenvoud, geliefd bij grote groep lezers. Als vertaler van The Message kreeg hij ook veel gezag in brede kring.

Elke dag leven met de opstanding Peterson, Eugene
€ 14,99
voorraad onbekend
Om zondaars te bevrijden

In het boek: Om zondaars te bevrijden door John Flavel vindt u 49 overdenkingen die gebruikt kunnen worden om tijdens de zeven lijdensweken elke dag een moment stil te staan bij het bitter lijden en sterven van Christus.

John Flavel stond in de puriteinse traditie van zijn dagen en was een zeer begaafd spreker. Daarnaast publiceerde hij enkele omvangrijk boeken. Daaruit zijn deze overdenkingen samengesteld . Christus is de Schoonste. Hij is zo buitengewoon, zo voortreffelijk, zo lieflijk en heerlijk. Als we de schoonheid van tienduizend paradijzen bij elkaar zouden voegen - alle bomen, bloemen, geuren, kleuren, smaken, vreugden - dan zou dat ongelooflijk mooi en bijzonder zijn. Toch zou het minder zijn dan de schoonheid en de dierbaarheid van de Heere Jezus Christus. Christus is hét Wonder van de hemel en van de aarde. Is het dan geen liefde, dat God het aller kostbaarste in hemel en op aarde, Zijn Zoon, Die zo lief en voortreffelijk is, wil schenken aan arme zondaren?

John Flavel (1627-1691) was een Engelse puriteinse predikant. Hij was een geliefde en productieve auteur.

Samengesteld door J. Kranendonk-Gijssen

Om zondaars te bevrijden Flavel, John
€ 9,95
voorraad onbekend
Pontius Pilatus

In de Bijbels historische roman Pontius Pilatus schildert Paul Maier het portret van een ambitieuze Romeinse gouverneur. Te midden van politieke intriges wordt Pontius Pilatus naar voren geschoven om in de provincie Judea de orde te handhaven. Met de grote invloed en macht van de joodse leiders vereist dat de nodige tact en moed.

Bovendien blijkt Herodus Antipas een verraderlijk complot tegen hem beraamd te hebben. En dan wordt hem ook nog het proces tegen Jezus van Nazareth in de maag gesplitst.

Paul Maier weet op een historisch verantwoorde en betrouwbare wijze het bekende beeld van Pilatus te completeren en te nuanceren.

Pontius Pilatus Maier, Paul
€ 20,-
voorraad onbekend
Theofilus

In de Bijbels-historische roman Theofilus van van thrillerauteur Randy Singer staat Theofilus, een ambitieuze jonge Romein, aan het begin van zijn juridische carrière. Hij is pas benoemd als assistent van Pontius Pilatus en is getuige van het proces tegen Jezus in Jeruzalem. Maar hij geeft Pilatus een advies dat hij zijn hele leven nog diep betreurt.

Terug in Rome laveert als strafpleiter tussen intriges, verraad en machtswellust. Dan meldt zich een cliënt die de herinneringen aan het proces van Jezus weer oprakelt. Zijn naam is Paulus. Theofilus besluit hem te verdedigen voor het gerechtshof van keizer Nero. Zal hij nu wél een onschuldig mens van de dood kunnen redden?

Een prachtige historische roman in de traditie van Ben Hur, Quo Vadis en De brand van Rome.

Theofilus is een boek om te lezen en te herlezen tijdens de 40 dagentijd, de lijdenstijd voorafgaand aan Pasen.

Theofilus Singer, Randy
€ 20,-
voorraad onbekend
Samen onderweg naar Pasen

Samen onderweg naar Pasen is een Bijbels gezinsdagboek en volg je samen 40 dagen lang de levensweg van Jezus. Elke week bevat een uitgebreid gezinsmoment en zes kortere stukjes met vragen, Bijbelteksten, weetjes en creatieve opdrachten voor kinderen in de bassisschoolleeftijd.

Voor elke week is er een puzzelstuk, waarop een deel van de lijdensweg te zien is. In de loop van de weken zullen er letterlijk en figuurlijk steeds meer puzzelstukjes op hun plek vallen. De verwijzingen in het Oude Testament komen ook aan bod. Zodat kinderen voor het eerst of opnieuw de bijbelse lijnen ontdekken die naar Gods reddingsplan voor de wereld leiden.

Dit boek verschijnt in samenwerking met de HGJB. Rondom dit boek ontwikkelt de HGJB materiaal voor clubs en kerken. Gezin, club en kerk kunnen op die manier tegelijkertijd met hetzelfde project aan de slag.

Samen onderweg naar Pasen Weerd, Willemijn de; Hoek, Jacolien
€ 13,99
voorraad onbekend
40 dagen tijd Paasdankkalender

De 40 dagen tijd Paas dankkalender bestaat uit veertig kaartjes. Op de kaartjes staan herkenbare afbeeldingen uit het dagelijks leven waarvoor gedankt kan worden. Door elke dag als gezin of schoolklas een kaartje te bespreken en voor de kleine en grote dingen in het leven te danken, beleef je met elkaar al dankend de veertigdagentijd. Een bijzondere manier om toe te leven naar Pasen!

De dankkalender is ontwikkeld om met jonge kinderen toe te kunnen leven naar het Paasfeest. De veertigdagentijd is natuurlijk heel geschikt voor dit 'toeleven naar'. Het is een bijzondere periode waarin we worden uitgenodigd om opnieuw of meer met God bezig te zijn. Maar het is voor jonge kinderen – en misschien ook wel voor onszelf – soms een wat abstracte en lange periode. Door een dagelijkse, zichtbare handeling krijgen ook de allerkleinsten op deze manier iets mee van deze bijzondere tijd. De dankkalender is ook geschikt voor na de veertigdagentijd en Pasen. In veel gezinnen is het dankmomentje een vast onderdeel geworden van het gezinsleven.

Veertig dankkaartjes
Als je de dankkalender bestelt, krijg je veertig kaartjes in een opbergdoosje én een mini-schildersezel. Je kunt hier door een van je kinderen bijvoorbeeld een mooi dankschilderij op laten maken voor God.

40 dagen tijd Paasdankkalender Meel, Aisha
€ 17,50
voorraad onbekend
Weg naar beneden, aftel doe dagboek

Op weg naar beneden is een aftel doe dagboek van Anneke Meester. Ga met het hele gezin op weg naar Pasen! Je begint zes weken voor Pasen samen te knutselen, puzzels te maken, spelletjes te doen en te lezen.

Met opdrachten voor verschillende leeftijden, van de allerkleinsten tot jonge tieners. Duik terug in de tijd en zoek samen Jezus op, om te horen en zien wat er allemaal gebeurt. Zo leer je Hem kennen en ga je mee met Hem op reis, naar beneden langs de touwladder. En waar je dan uitkomt? Dat ontdek je vanzelf...

Hoe het werkt:

* In de doos krijg je een stoffen touwladder,
* stickers met schoentjes,
* een tafeldagboek en werkbladen.

Zoek een mooi moment op de dag uit om samen de tekst in het dagboek te lezen en de opdrachten te doen. Elke dag mag iemand een paar schoenen op de ladder plakken. Zo ga je dag voor dag met Jezus mee op weg naar Pasen.

Je begint zes weken voor Pasen, en daarna ga je nog een week door.

Weg naar beneden, aftel doe dagboek Meester-van Laar, Anneke
€ 39,90
voorraad onbekend
Weg naar golgotha posterpakket

De 40 dagen kalender 'De weg naar Golgotha' bevat prachtig materiaal om samen met kinderen toe te leven naar Pasen. Het is gemaakt door Anneke Kloosterman en Willemieke Klosterman-Coster.

De lijdenstijd is een tijd waarin we als vanouds stilstaan bij de Heere Jezus op Zijn weg naar Golgotha en overdenken wat Hij gedaan heeft. Dit boek is een eenvoudig hulpmiddel om daarbij te gebruiken in het gezin.'Op weg naar Golgotha' bevat voor iedere dag in de lijdenstijd een dagboekstukje met een bijbehorend Schriftgedeelte en gespreksvragen. Iedere week wordt ingezoomd op een ander aspect van de Persoon en het werk van de Heere Jezus.

Om de lijdensweg dicht bij kinderen te brengen, is er iedere dag ook een symbool dat centraal staat. Deze symbolen kunnen op een groot vel papier geplakt worden, waardoor er een weg ontstaat die uitkomt bij het kruis en het lege graf.

Bevat boek en bijbehorende poster

Weg naar golgotha posterpakket Kloosterman, Anneke
€ 15,95
voorraad onbekend
Genadetijd

Het veertig dagenboek Genadetijd van de theologen Iwan en Leantine Dekker is bedoeld als een dagboek voor de 40 dagentijd. Elke dag verdieping vinden in je leven met de lijdende Christus.

De veertig dagen voor Pasen zijn een unieke periode in het kerkelijk jaar. Het is genadetijd, een oud woord in een nieuw jasje. Tijd waarvan je dacht dat je die niet zou hebben. Anders gezegd: tijd om eens stil te staan bij wat genade is en hoe het te maken heeft met ons leven.

De opbouw van elke dag kent een vast stramien: Een tekst met een korte gedachte helpt je om iedere dag even op adem te komen. Daarnaast een lied, een prikkelende vraag of uitdagende opdracht om aan de slag te gaan. Een boekje om met jong en oud aan tafel te gebruiken, of juist om zelf op weg te gaan.

Genadetijd is een boekje voor persoonlijk gebruik, maar ook om als gemeente samen te lezen.

Genadetijd Dekker, Iwan; Dekker, Leantine
€ 9,50
voorraad onbekend
Als ik het wondere kruis aanschouw

Als ik het wondere kruis aanschouw is een verzameling van 49 meditaties rond de lijdenstijd die uit de geschriften van John Flavel verzameld zijn,

Kunt u op Jezus zien zoals Hij stond in uw plaats, om de toorn van God voor u te dragen? En kunt u dan zeggen: Deze wonden heeft Hij voor mij ontvangen; Hij is het Die mij heeft liefgehad en Zichzelf voor mij heeft overgegeven; uit deze striemen komt mijn vrede? Het was liefde tot de ziel van een vijand die Hem uit de hemel dreef, om deze smarten naar ziel en lichaam te verdragen voor mij.

Dit boek bevat korte overdenkingen over het lijden en sterven van de Heere Jezus. Voor alle 49 dagen van de zeven lijdensweken is er een overdenking. Ze zijn geselecteerd uit de geschriften van John Flavel.

Als ik het wondere kruis aanschouw Flavel, John
€ 14,50
voorraad onbekend
Hosannah! (6 verhalen rond Pasen)

In deze verhalenbundel staan zes verhalen over Goede Vrijdag en Pasen. Daarbij wordt het verhaal verteld door de ogen van een kind.

Telkens wordt een kind gevolgd: Lucas uit Griekenland, die met zijn vader stoffen verkoopt bij het tempelplein. Micha, die voor het eerst mee mag naar Jeruzalem om het Paasfeest te vieren. Jochanan, die getuige is van de intocht. Rachel, die graag in de tuin werkt naast de hof van buurman Jozef uit Arimathea. Nathan, die zo trots is op zijn vader omdat hij een belangrijke Farizeeër is. En ten slotte Mirjam, die vlak voor het Pascha wegloopt van huis.

Op een zorgvuldige manier laat de auteur in elk verhaal het lijden en sterven of de opstanding van de Heere Jezus naar voren komen. Dat maakt de verhalen heel geschikt voor gebruik in het gezin, op school of bij het evangelisatiewerk.

Met gespreksvragen en suggesties voor bijpassende Bijbelgedeelten en te zingen psalmen.

Hosannah! (6 verhalen rond Pasen) Swijnenburg, Elsbeth
€ 10,90
voorraad onbekend
Veertigdagentijd

Het boek Veertigdagentijd van Dietrich Bonhoeffer bevat een verzameling teksten die zeer bruikbaar zijn voor de 40 dagen tijd als voorbereiding op Pasen.

De Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer spreekt met zijn krachtige teksten nog steeds heel veel mensen aan, ook al is het meer dan 75 jaar geleden dat hij de dood vond.

Dit niet jaargebonden meditatieve dagboek bevat voor iedere dag een tekst van Bonhoeffer en een prachtige full-colour foto. Het dagboek is te gebruiken vanaf Aswoensdag tot en met Pasen.

Het is geschikt voor individueel gebruik in de stille tijd of voor gebruik in een gespreksgroep of een samenkomst. Een prachtig cadeau om te geven.

Veertigdagentijd Bonhoeffer, Dietrich
€ 16,99
voorraad onbekend
Goede Vrijdag

Goede Vrijdag, De dag dat de revolutie begon is het nieuwste boek van Tom Wright in het Nederlands en wat vlak voor Pasen uitkomt.

Waarom stierf Jezus? Tom Wright betoogt in dit nieuwe boek dat we met elkaar het revolutionaire karakter van het kruis zijn kwijtgeraakt. Veel christenen denken dat het er bij de dood van Jezus om draait dat 'God mij redt van mijn zonden, zodat ik in de hemel kom'. Maar de schrijvers van het Nieuwe Testament hadden het over iets veel groters, iets veel explosievers. Iets dat mensenlevens hier en nu verandert. Paulus en de andere apostelen nodigen ons uit deelnemer te worden in een revolutionaire beweging die begon op een goede vrijdag op een heuvel vlak buiten Jeruzalem.

Over Tom Wright: Hij is de vruchtbaarste Bijbelgeleerde van deze generatie. Sommigen noemen hem de belangrijkste apologeet sinds C.S. Lewis. (Christianity Today)

N.T. (Tom) Wright (1948) is nieuwtestamenticus. Hij was van 2003-2010 bisschop van Durham in de Church of England. Momenteel is hij hoogleraar aan de Universiteit van St.Andrews (Schotland).

Goede Vrijdag Wright, Tom
€ 24,95
voorraad onbekend
Kruistocht

Tim Keller behandelt in het boek Kruistocht in zijn eigen, aansprekende stijl het verhaal van het leven van Jezus Christus, wat ogenschijnlijk eindigde in een kruistocht, aan de hand van het evangelie naar Markus. Hij laat daarbij niet alleen de weg naar eeuwig leven zien, maar ook de geschiedenis en het doel van onze wereld.

Het verhaal van Jezus is in de loop van de geschiedenis al op honderden manieren verteld. Moet daar nog wel iets aan toegevoegd worden? Keller schrijft in zijn inleiding hierover:

In deze schijnbaar eindeloze stroom van woorden en ideeën over Jezus leg ik nu voorzichtig ook dit boek neer. Het is een uitvoerige overdenking van het historische christelijke standpunt dat het leven, de dood en de opstanding van Jezus Christus het centrale gebeuren in de geschiedenis van mens en kosmos vormen en tegelijkertijd het voornaamste ordeningsprincipe van ons eigen leven.

Anders gezegd: Het helderste inzicht in het verhaal over de wereld- en hoe wij daar in passen- krijg je door het verhaal over Jezus rechtstreeks en nauwkeurig in het oog te vatten. Mijn streven is hier om aan Zijn woorden en daden te laten zien hoe prachtig zijn leven zin geeft aan het onze.

Net als in zijn andere boeken spreekt Tim Keller zowel de zoekers als de gelovigen aan. Hij geeft in Kruistoch een nieuw perspectief op het leven van Jezus Christus in een verhaal dat elke lezer zal bijblijven.

Kruistocht is een boek van Tim Keller om te lezen in de aanloop naar Pasen tijdens de 40 dagen tijd. U kunt het online bestellen bij Ichthusboekhandel.nl of kopen in één van de Ichthus winkels in ALphen aan den Rijn, den Haag, Leiden of Zoetermeer.

Kruistocht Keller, T.
€ 22,50
voorraad onbekend
Bij het kruis / Bijbelse vrouwen ontmoet
Bij het kruis / Bijbelse vrouwen ontmoet Hartingsveldt, A van
€ 12,95
voorraad onbekend
Kijken en luisteren naar Jezus

Kijken en luisteren naar Jezus is een nieuw veertig dagenboek door Jos Douma vanuit het perspectief van Lectio Divina.

Bijbellezen met je hart. Zo kun je lectio divina omschrijven. Met heel je hart luisteren naar wat de Heer wil zeggen. En ook: naar Jezus kijken om zijn ogen liefdevol op jou gericht te zien. Na Samen luisteren in de stilte (waarvan de eerste druk binnen twee maanden was uitverkocht!) een nieuw boek met veertig lectio divina oefeningen, geschreven door diverse auteurs, zoals predikant Jos Douma, zr. Nadia Kroon, die kerkelijk werker in de Protestantse Kerk is én ingetreden in een klooster, predikant Robbert-Jan Perk en broeder Columba, een van de jongste monniken in ons land. Veertig keer klinkt de stem van Jezus om jou aan te spreken en aan te raken. Veertig keer ontdek je dat Jezus jou ziet en kent en je de weg wijst. Ter inspiratie staan in het boek ook enkele iconen van Jezus afgebeeld.

Dit boek is overigens niet alleen te gebruiken in de veertigdagentijd, maar het hele jaar door zul je er dingen in vinden waar je wijzer van wordt.

Uitgave in samenwerking met Contemplatio Nederland.

Kijken en luisteren naar Jezus Douma, Jos; Kroon, Nadia
€ 12,50
voorraad onbekend
Hij is opgestaan

Hij is opgestaan, een boek van Ds. J.T. Doornenbal bevat overdenkingen voor de lijdenstijd en Pasen.

In Hij is opgestaan behandelt dominee Doornenbal acht teksten uit de Bijbel met betrekking tot de lijdenstijd en Pasen. In de zeven lijdensweken volgen we de Heere Jezus in Zijn kruisgang door Gethsémané over Gabbatha naar Golgotha. Hij ging deze weg van vernedering uit liefde voor Zijn gemeente. Het lijden en sterven van Christus is het fundament van haar zaligheid. Zijn verzoenend sterven is het rustpunt voor de harten van alle gelovigen.

Maar na Zijn sterven en begrafenis verrees Hij uit het graf. Op paasmorgen is gebleken hoe het
leven sterker is dan de dood. Want Jezus leeft en Hij is opgestaan.

Bedoeld voor de periode van de lijdensweken (veertig dagen tijd), ouderen en jongeren, en is tevens ook geschikt als belijdenisgeschenk

Ds. J.T. Doornenbal (1909-1975) begon zijn dienstwerk als hervormd predikant in Woubrugge, waar hij stond van 1935 tot 1939. Daarna diende hij van 1939 tot 1946 de
gemeente van Kesteren. Zijn derde en laatste standplaats was Oene, waar hij tot 1973 zijn ambtelijk werk verrichtte.

Hij is opgestaan Doornenbal, Ds. J.T.
€ 8,50
voorraad onbekend
Eeuwig roemen in het kruis

Eeuwig roemen in het kruis is een boek over de voorbereiding in de Lijdenstijd. Isaäc da Costa, een Jood die zich in 1822 bekeerde tot het christelijk geloof, heeft ons in deze 49 Bijbellezingen een originele Bijbeluitleg nagelaten. Daaruit zijn deze overdenkingen samengesteld met het oogmerk: Jezus is gekomen om Zijn volk zalig te maken van hun zonden.

U vind 49 overdenkingen die gebruikt kunnen worden om tijdens de zeven lijdensweken elke dag een moment stil te staan bij het bitter lijden en sterven van Christus. Daartoe was Zijn leven op aarde niet genoeg. Hij moest ook lijden, sterven, weer opstaan en ten hemel varen. Onze zonden konden niet van ons weggenomen worden, dan alleen in de weg van Gods gerechtigheid. Christus moest onze zonden voor Zijn rekening nemen, en dat deed Hij! Uit gehoorzaamheid aan Zijn Vader en uit liefde tot ons. Hij betaalde tot de laatste penning toe aan de Rechter, Zijn Vader. Christus is de Borg geworden van het eeuwige verbond der genade. 'Waarlijk, Hij heeft onze krankheden op Zich genomen, en onze smarten, die heeft Hij gedragen.'

Samengesteld door J. Kranendonk-Gijssen

Eeuwig roemen in het kruis Costa, Isaac da
€ 9,95
voorraad onbekend
Teken van leven

Verhalenbundel voor Goede Vrijdag en Pasen.

Getergd staarde de vader naar het offer. Tranen zo groot als bloeddruppels stroomden over zijn wangen. Hij volgde de rook naar boven tot in de hemel. Toen keerde hij zich om. Hij wist dat het goed was.

Goede Vrijdag en Pasen. Een grotere tegenstelling tussen twee heilsfeiten is ondenkbaar. Op de dood volgt het leven. Die spanningsvolle verhouding wordt in deze verhalenbundel op allerlei manieren belicht. De verhalen spelen zich af in verschillende landen, verschillende tijden en verschillende omstandigheden. Door de veelzijdigheid die zo is ontstaan, kunnen nieuwe inzichten groeien rond Goede Vrijdag en Pasen.

De verhalen zijn geschreven door:
- Janny den Besten
- Magda Blonk
- Maarden Brand
- Arna van Deelen
- Lijda Hammenga
- Marjanne Hendriksen
- Elza Hogendoorn
- Maria Honkoop
- Diny van Leeuwen
- Marijke Slinger
- Leendert van Wezel
- Martine de Wit

Klik hier om een leesfragment te openen.

Teken van leven
€ 4,95
voorraad onbekend
Vier het samen

Het gezinsboek: Vier het samen bevat handreikingen om van elke christelijke feest- en hoogtijdag een echt feest te maken binnen het gezin, een kinderclub of een schoolklas.

Het boek is interessant voor meerdere jaren en geeft de mogelijkheid om zelf de elementen / werkvormen te kiezen die passen bij het gezin.

Een waardevol en praktisch handboek waar je jaren mee uit de voeten kunt! Gericht op gezinnen met kinderen van 3-11 jaar. Uiteraard ook geschikt voor het basisonderwijs en het kinderwerk in de kerk.

Nieske Selles, auteur, moeder en voormalig leerkracht, doet jaarlijks haar best om op creatieve wijze de christelijke feesten te vieren met haar kinderen. Ze merkt dat het werkt!

Vier het samen biedt suggesties voor de viering van advent en kerst, oud en nieuw, bid-/dankdag, lijdenstijd en Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, doopdag en verjaardag. Ze zijn opgebouwd uit de volgende elementen:

* een korte inleiding
* bijbelleesroosters voor de periode voorafgaand aan de feestdag
* vrije voorleesverhalen met prachtige illustraties
* (creatieve) verwerkingsvormen
* vragen voor verschillende leeftijdsniveaus om door te praten

U kunt het boek Vier het samen eenvoudig online bestellen bij de webshop van Ichthusboekhandel.nl of kopen in één van de Ichthuswinkels.

Vier het samen Selles,-ten Brinke Nieske
€ 22,99
voorraad onbekend
Waar was jij

De bekende schilder Henk Pietersma heeft 52 indringende schilderijen gemaakt rondom het Lijdensverhaal.

Hij schreef er bijbehorende gedichten over naar aanleiding van scènes uit het Lijdensverhaal van Jezus, zoals overgeleverd door de vier evangeliën.

Waar was jij Pietersma, Henk
€ 7,95
voorraad onbekend
The Passion

Honderdduizenden mensen kijken naar The Passion, luisteren naar de Matthäuspassion, slaan de evangelieën open. Het passieverhaal blijft mensen boeien. Of liever gezegd: de Man die zei dat je geen grotere liefde kunt hebben dan wanneer je je leven geeft voor je vrienden - en daarna zijn eigen leven gaf.

Hoewel Hij onschuldig was, leverde Jezus van Nazaret zichzelf uit aan een gruwelijke marteldood aan een houten kruis. Waarom? Was Hij een zwakkeling? Of was zijn kwetsbaarheid juist een daad van ongekende moed en een nauwelijks te bevatten geloof? Wat onderging deze Man van smarten eigenlijk aan het kruis? En wat hebben de werken van Bach, Rembrandt, Chagall en andere bewonderaars van Jezus ons te vertellen?

In dit prachtige boekje neemt Willem de Vink je opnieuw mee in zijn fascinatie voor Jezus.

The Passion Vink, Willem de
€ 9,50
voorraad onbekend
De zegen van soberheid

'De zegen van soberheid' van Aarom Damiani is een gids voor de veertigdagentijd. Voor veel mensen is vasten in de veertigdagentijd een leeg ritueel.

Maar Aaron Damiani ontdekte dat vasten hem dichter bij de opgestane Christus brengt. In dit praktische boek schrijft hij over alle aspecten rondom de veertigdagentijd.

* Welke plek had vasten in de eerste christelijke gemeenten?
* Op welke manieren kun je vasten en hoe blijf je gemotiveerd?
* Hoe geef je de vastentijd vorm in het gezin en in de kerk?
* Vasten zet je stil bij wat belangrijk is, en brengt je dichter bij het hart van het geloof: Jezus' lijden en opstanding.

De zegen van soberheid Damiani, Aaron
€ 18,99
voorraad onbekend
Altijd dat kruis

Bram van de Beek geeft op een existentiële en bewogen wijze verantwoording over de betekenis van het Kruis.

De christelijke theologie draait om Christus en Hij is in deze wereld het meest zichtbaar aan het kruis. Daar, aan het kruis, leren wij God kennen. Van de Beek wordt niet moe om dit steeds weer aan de orde te stellen. Zijn lezers worden er soms wel moe van: altijd maar weer dat kruis. In dit boek legt Van de Beek uit dat zijn benadering juist pastoraal en missionair essentieel is. Daarom komt ook de vraag naar het kruis als aanstoot ter sprake.

Een optimistisch verhaal stuurt juist de mensen die het evangelie het hardste nodig hebben met een kluitje in het riet. God is liefde, maar niet lief. Gelukkig maar dat Hij niet alles pikt.

Altijd dat kruis Beek, A. van de
€ 16,99
voorraad onbekend
De laatste 18 uur

Bijbelstudie over de zeven wonderen van het kruis door Wilkin van der Kamp bestemd voor persoonlijke studie of als kleine groep.

De laatste 18 uur is een bijbelstudie van zeven weken voor kleine groepen, waarbij je elke week een groepsbijeenkomst bijwoont en je doordeweeks zelf bijbelstudies doet. In de bijeenkomsten ontmoet je elkaar, praat je over wat je hebt geleerd, bekijk je samen een aflevering van de televisieserie 'De zeven wonderen in Jeruzalem' en een aflevering van de animatieserie 'De zeven wonderen'. De bijbelstudie is bedoeld voor groepen, maar je kunt het werkboek ook individueel doorlopen.

Je gaat ontdekken op welke wijze Jezus' bloed heeft gevloeid en wat dit voor jou persoonlijk betekent. Je zult onder de indruk raken van de grootheid van het kruis. Je gaat zien wat de reikwijdte van het offer is, dat Jezus bracht om jou te vergeven, te verlossen, te reinigen, te genezen, te bevrijden, je met God te verzoenen en je een heel nieuw leven te geven.

De laatste 18 uur Kamp, W. van de
€ 19,95
voorraad onbekend