Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

40 dagen tijd

Een goed boek voor de 40 dagen tijd 2023 kopen doet u eenvoudig bij de webshop van Ichthusboekhandel.nl of in één van de Ichthusboekwinkels.

Veel mensen gebruiken de periode voor Pasen (40 dagen tijd 2023) om alleen, of als gezin en/of kerkelijke gemeenschap stil te staan bij wat de betekenis van Pasen en de voorbereiding daarop. Het wordt enerzijds de vastentijd genoemd, omdat men dan vaak matig eet of soms één of meerdere dagen niet eet in navolging van Jezus, die zelf periodiek vastte. Anderzijds noemt men dit ook de Lijdenstijd omdat het focus ligt op wat Christus voor ons gedaan heeft, als Middelaar tussen God en mens.

Wanneer begint de 40 dagen tijd in 2023?
De start van de veertigdagentijd 2023 is D.V. op 22 Februari (Aswoensdag) en loopt door tot en met donderdag 6 April. Goede Vrijdag is dan op 7 April 2023 en dan sluit de 40 dagen tijd weer af met Stille Zaterdag. Pasen, de dag en het feest van de Opstanding begint op Eerste Paasdag 9 april 2023 en Tweede Paasdag 10 april.

In de 40 dagen tijd heeft elke zondag, ook in 2022, een bijzondere betekenis gekregen in de geschiedenis van het kerkelijk jaar. We lopen de liturgische benaming van de zondagen langs: De eerste zondag heet Invocabit. Dit staat voor 'Roept hij Mij aan' De tweede zondag noemt men Reminiscer. Deze zondag staat voor de woorden 'Gedenk uw barmhartigheden' De derde zondag wordt ook wel Oculi genoemd. Oculi is Latijn voor 'ogen'. De vierde zondag staat ook wel bekend als halfvasten en wordt in het latijns Laetare genoemd. Laetare betekent verheug U. Op deze zondag wordt gevierd dat men halverwege de vastentijd is. Dit betekend dat het paasfeest in aantocht is. Vanaf de negende eeuw viert men dit met een klein feestje. De Vijfde zondag is Judica. Judica staat voor Verschaf mij recht. Op deze zondag vraagt men aan God of Hij ons kan beoordelen en met Zijn licht leiden naar Zijn huis. Als laatste is er de zesde zondag, Ook wel Palmzondag genoemd. Traditioneel was dit vaak de start van de Belijdenistijd in veel protestantse kerken.

Meer informatie over de vraag WAT IS PASEN treft u HIER aan.

Onderstaand een overzicht van actuele en veel gebruikte boeken rond de Vastentijd en/of de 40 dagen tijd, online verkrijgbaar bij de webshop van Ichthusboekhandel.nl en in de Ichthusboekwinkels in Alphen aan den Rijn, Den Haag, Leiden en Zoetermeer.

39 artikelen
pagina 1 van 4
Het kruis verdragen en schande veracht

Het boek: van C.H. Spurgeon, Het kruis verdragen en schande veracht, bevat 40 overdenkingen voor de lijdenstijd.

We kunnen het verhaal van Christus lijden niet vaak genoeg lezen. 'Laten we daarom nog eens terugkeren naar de plaats die Golgotha heet', stelde Spurgeon voor. Hij behandelde de weg naar Golgotha en Jezus kruiswoorden met diep inzicht en rijke beeldspraak.

Neem elke dag minstens 10 minuten de tijd om stil te staan bij het lijden van de Zaligmaker. Hij, die stierf om verloren zondaren zalig te maken.

Deze 40 dagelijkse overdenkingen zijn zorgvuldig geselecteerd uit de preken van Spurgeon.

Geschikt voor de Lijdenstijd of de 40 dagen tijd, persoonlijke overdenking en richt zich op jongvolwassenen en ouderen.

Charles Haddon Spurgeon (1834-1892) was een Engelse prediker die stond in de Reformatie en Puritanisme. In woord en geschrift is hij velen tot zegen geweest.

Het kruis verdragen en schande veracht Spurgeon C.H.
€ 17,90
voorraad onbekend
Vrouwen rond de Heiland, Dagboek

Vrouwen rond de Heiland is een bundeling van verhalen over vrouwen rond Jezus toegespitst op de heilsfeiten, door Annemarie van Heijningen.

Het geheel is een herziene uitgave van de destijds veel gevraagde advent en lijdenstijd dagboeken Vrouwen rond de kribbe en Vrouwen rond het kruis. Deze bundel is aangevuld met stukjes over Hemelvaart en Pinksteren, zodat er bij elke christelijke feestdag een korte en inspirerende overdenking is.

Annemarie van Heijningen-Steenbergen (1977) is echtgenote en moeder, schrijver en spreker. Met haar sprankelende, spitsvondige schrijfstijl weet ze lezers te boeien en te raken. Herkenbaarheid is daarbij het sleutelwoord. Boeken die op haar naam staan, zijn o.a. Refomeisje, Getrouwd zijn is de hemel niet, het succesvolle psalmendagboek Het geheim van de Hoogste en Gewijde chaos, het christelijke actieboek voor 2021.

Vrouwen rond de Heiland, Dagboek Heijningen-Steenbergen, Annemarie van
€ 20,-
voorraad onbekend
Aan tafel met Jezus - 40 dagen boek

'Aan tafel met Jezus' onder redactie van René de Reuver met bijdragen van Arnold Huijgen, Niels de Jong, Trinette Verhoeven, Engele Wijnsma, Carmen Melisant, Dirk-Jan Bierenbroodspot en Riegonda van Welie is een bezinningsboek over bijzondere ontmoetingen met Jezus.

Tijdens zijn leven op aarde had Jezus vele ontmoetingen. Juist in deze ontmoetingen leren we wie Jezus is en wat zijn boodschap is. In dit boek worden zeven ontmoetingen met Jezus beschreven. Iemand schuift aan bij Jezus en gaat met hem in gesprek. Zo leren we Jezus steeds op een andere manier kennen.

INKIJKEXEMPLAAR aan tafel met Jezus - 40 dagen boek

Het boek Aan tafel met Jezus is geschreven als bezinningsboek voor de 40-dagentijd. Het is geschikt voor persoonlijke lezing, voor bespreking in een groep, of om te lezen in vieringen of vergaderingen.

Aan tafel met Jezus - 40 dagen boek Reuver, René de
€ 9,99
voorraad onbekend
O hoofd vol bloed en wonden passie

O hoofd vol bloed en wonden bevat 49 meditaties over de zeven lichaamsdelen van Jezus Christus, die tijdens de lijdenstijd gelezen kunnen worden. Ieder lichaamsdeel is geïllustreerd met een kunstwerk.

De bundel is onderdeel van een interdisciplinair symposium waarin theologie, historie, kunst en muziek samenkomen. Het symposium wordt gehouden rond het middeleeuwse gedicht 'Salve mundi salutare' (Arnulf van Leuven ca. 1200-1248). Het bekende lijdenslied 'O hoofd vol bloed en wonden' gaat terug op dit gedicht.

In twee lezingen wordt stilgestaan bij tekst en context van deze Latijnse lijdenslyriek. De lezingen van het symposium, dat gehouden wordt op 11 februari 2023 in de Joriskerk te Amersfoort, zijn opgenomen in de bundel.

Onder redactie van ds. J.A. Kloosterman. Aan het boek werkten mee: Prof. dr. A. De Reuver (PKN), ds. A.A.F. van de Weg (HHK), prof. dr. M.J. Kater (CGK), ds. C.J. Droger (CGK), ds. J.C. Schuurman (PKN), prof. dr. W. Van Vlastuin (HHK), dr. J. Smelik en ds. J.A. Kloosterman (HHK).

O hoofd vol bloed en wonden passie Kloosterman, ds. J.A. (red)
€ 17,99
voorraad onbekend
40-dagen kalender

LUV die eerder een adventskalender uitbracht komt nu met een 40 dagenkalender Op weg naar Pasen als ophangslinger. Het is een pakket waarin een gezin 40 dagen lang elke keer een kaart met elkaar leest en aan de slinger toevoegt. Het thema is veertig dagen voor Pasen.

Inhoud van het pakket:

* Cijferkaarten 1 t/m 40; full color bedrukt
* 1 voorbeeldkaart
* 40 knijpertjes mini
* 8 meter touw

Pak als gezin elke dag een kaart, lees hem en laat je inspireren om toe te leven naar de dag van de Opstanding.

40-dagen kalender Luv
€ 15,99
voorraad onbekend
Waarom moest Jezus sterven

Waarom moest Jezus sterven is een boek van John Piper waarin 50 vragen antwoorden krijgen over wat er gebeurde met Pasen. Een boek om gedurende de 40 dagen tijd te lezen als dagboek en zo antwoorden te vinden op grote vragen.

Waarom is Jezus gekruisigd? Waarom moest Hij sterven? Wat heeft dat met mij te maken? Wie heeft Hem eigenlijk de dood ingestuurd? Het antwoord op die laatste vraag is: dat deed God. Een verbijsterende gedachte, want Jezus is immers Gods Zoon. Toch kun je uit de Bijbel geen andere conclusie trekken.
Als de Bijbel over het sterven van Jezus spreekt, draait het echter niet om die vraag. Dan gaat het om de bedoeling van Zijn dood. Welk doel stond God voor ogen?

Daar gaat John Piper in dit boek op in. Vanuit de Bijbel geeft hij vijftig antwoorden op de vraag: Waarom moest Jezus sterven? Geen vijftig oorzaken, maar vijftig bedoelingen. Zo geeft hij antwoord op een van belangrijkste vragen die jij jezelf kunt stellen: Wat heeft God voor zondaren tot stand gebracht door Zijn Zoon op aarde te laten sterven? Belangrijker nog: Wat wilde Hij doen voor jou?

Waarom moest Jezus sterven Piper, John
€ 9,95
voorraad onbekend
Van as naar opstanding

Van as naar opstanding is zeven weken pelgrimeren door de woestijn van deze tijd. Daarmee is het een gebedenboek voor Vastentijd en Goede week met bijdragen van alle Nederlandse bisschoppen. Ze schrijven een meditatie bij de zondagse lezingen.

Van naar opstanding bevat ook gebeden door kloosterlingen en vrouwelijke religieuzen bij die meditaties. Dit gebedenboek sluit aan bij een reeks van boeken die populair is bij de gelovige achterban. Gebeden en meditaties kunnen handvatten zijn om ook thuis te kunnen bidden en zo vanuit een persoonlijk geloofsleven inspiratie op te doen voor het vrijwilligerswerk in de kerk.

Medewerkers zijn o.a. de bisschoppen:

* Jan Liesen
* Gerard de Korte
* Jan Hendriks
* Wim Eijk
* Harrie Smeets
* Ron van den Hout
* Hans van den Hende.

Van as naar opstanding 40 dagen boek
€ 9,99
voorraad onbekend
Hoop in bange tijden

Het nieuwste boek van Tim Keller "Hoop in bange tijden" legt de betekenis van de opstanding van Jezus Christus uit, tegen de achtergrond van de bange tijden waarin we leven: als samenleving, maar ook persoonlijk. (Keller zelf vecht voor de tweede keer in zijn leven tegen kanker.) Het is zijn nieuwste boek eind 2021.

Na een inleidend eerste hoofdstuk over het historische bewijs voor de opstanding, besteedt Keller het grootste deel van het boek aan het benadrukken van de realiteit van de opstanding tot op het niveau van het dagelijks leven. Keller wil niet zomaar vertellen dat Jezus leeft. Hij wil laten zien wat een verschil het maakt voor alles waar we mee te maken hebben.

Hier wordt de centrale boodschap van het christelijk geloof onthuld zoals alleen Tim Keller dat kan - vol onwankelbaar geloof en doordringend inzicht.

Hoop in bange dagen kan heel goed gelezen worden in de Lijdenstijd als opmaat naar Pasen, het feest van de opstanding.

Keller laat je op een diepgaande nieuwe manier naar een uitermate belangrijk verhaal kijken waarvan je dacht dat je het wel een beetje kende.

Tim Keller (1950) was senior pastor van Redeemer Presbyterian Church in New York en schreef een groot aantal titels. Er zijn in Nederland bijna 190.000 exemplaren van zijn boeken verkocht, waaronder de bestsellers 'In alle redelijkheid' (26.000 exx.) en 'De vrijgevige God' (21.000 exx

Hoop in bange tijden Keller, Tim
€ 19,95
voorraad onbekend
40 vragen van Jezus die uitdagen

Veertig vragen van Jezus die uitdagen, is geschreven door Marien Kollenstaart en is een ander 40 dagen boek dan gebruikelijk. Het accent in deze meditaties ligt op op vragen die Jezus aan de mensen om hen heen stelde. Juist onderweg naar Pasen zijn die vragen nog steeds zeer actueel.

In ons geloofsleven is er ruimte voor vragen. We hebben niet alleen geloofsvragen over Jezus' leven, maar in ons gebed stellen we ook vragen aan Hem: 'Waarom laat U dit toe?', 'Wilt U bij mij zijn?', 'Wat wilt U dat ik doe?' Er zijn echter ook vragen van Jezus. Vragen die Hij tijdens zijn tijd op aarde stelde, maar die over de hoofden van zijn tijdgenoten heen via de Bijbel ook ons bereiken.

Juist de veertigdagentijd is voor christenen een stimulans om de relatie met Jezus te verdiepen en te luisteren naar zijn vragen. Een periode om stil te worden, om je te bezinnen op je levensstijl, om contact te zoeken met Hem. In dit boek vind je 40 vragen van Jezus, voor elke dag één, die je daar hopelijk bij helpen. Na de vraag van Jezus volgt een korte uitleg of toepassing. Aansluitend staan twee bezinningsvragen en een uitnodiging tot gebed. Er is ook ruimte om jouw antwoord aan Jezus op te schrijven.

Marien Kollenstaart is predikant in de PKN, pastor in een multiculturele gemeente en betrokken bij Stichting Geloofsinburgering en de Near East Ministry. Eerder schreef hij 'Zoals Jezus. Een leven lang leren lijken op Hem'. Marien is getrouwd met Mirjam en vader van vijf kinderen.

40 vragen van Jezus die uitdagen Kollenstaart, Marien
€ 12,99
voorraad onbekend
Het paasverhaal uit de Bijbel app (3 ex)

Het Paasverhaal' is een mooi uitgegeven kinderbijbel met vijf bekende verhalen over de lijdenstijd en opstanding van Jezus, gebaseerd op De Bijbel App voor kinderen (YouVersion). Via QR-codes kun je de verhalen en illustraties tot leven laten komen via de bijbehorende filmpjes en zeer complete App.

De prijs is 4,99 per stuk.
Omdat het doel van deze uitgave gericht is op verspreiding kunt u ze alleen per 3 stuks bestellen.

Deze uitgave is een schitterend cadeau voor kinderen van 4-8 jaar om in het gezin, in de kerk of op school kennis te maken met deze belangrijke verhalen uit de Bijbel. Een aanrader om uit te delen in de paastijd!

De Bijbel App van YouVersion is een van de populairste en meest gebruikte bijbelapps ter wereld. Hun speciale bijbelapp voor kinderen is een schitterend instrument om jonge kinderen kennis te laten maken met de belangrijkste verhalen uit de Bijbel. Download de gratis Nederlandstalige app op: http://bible.com/kinderen

NB:

U koopt het Paasverhaal in sets van 3 stuks. Een exemplaar bijvoorbeeld voor u zelf en twee voor anderen. Bij grotere aantallen korting.

Het paasverhaal uit de Bijbel app (3 ex) Hart van Pasen
€ 14,97
voorraad onbekend