Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Wat is Pasen

Wat is Pasen? Een vraag die steeds weer opnieuw gesteld wordt. Pasen is in de christelijke traditie het belangrijkste feest. Pasen vertelt het verhaal van de Opstanding van Jezus Christus uit de dood, nadat hij gestorven was aan het kruis van Golgotha om te sterven voor de zonden van ons en deze wereld.

Met Pasen wordt de opstanding van Jezus Christus uit de dood gevierd. De betekenis van Pasen kan niet losgemaakt worden van Goede Vrijdag. Op deze vrijdag werd Jezus gekruisigd. Op zich niet zo'n bijzondere gebeurtenis. Er werden immers in de tijd van Jezus veel mensen gekruisigd door de Romeinse bezetters. Opmerkelijk is dat Jezus van tevoren over Zijn dood spreekt en zegt dat Hij zelf voor de dood kiest. Dit is een belangrijk perspectief om de dood en opstanding van Jezus te begrijpen.

Jezus sprak over de noodzaak van Zijn dood. Hij gaf verschillende keren in gesprekken met Zijn discipelen aan waarom het nodig was. Zo vertelde Hij dat Hij moest sterven om de gebrokenheid en zonde van de wereld te dragen. In de bijbel lezen we dat Hij zichzelf de Messias en de Zoon van God noemt. De manier waarop Hij sprak, in alles wat Hij deed en wat Hij vertelde liet Hij dat ook zien Zijn dood aan het kruis was in die zin dus veel meer dan een terechtstelling. We denken op Goede Vrijdag aan de vrijwillige dood van de Zoon van God. Aan het kruis droeg Hij de straf op de zonde. Op deze manier maakte Jezus het mogelijk om de relatie tussen God en mens te herstellen of zoals de bijbel dat noemt: te verzoenen.

Vanaf het allereerste begin waren de volgelingen van Christus sterk gericht op het herdenken van de opstanding uit de dood door Jezus. Om die reden gingen ze op zondag bij elkaar komen en vierden zo de opstanding. De dood heeft niet meer het laatste woord. Door Christus is nieuw leven mogelijk.

Boeken over de 40 dagen tijd, Goede Vrijdag of over Pasen kunt u online kopen bij Ichthusboekhandel.nl of in één van de Ichthusboekwinkels.

Lees hier het Paasverhaal uit de Bijbel

KLIK HIER voor een kleurplaat over Pasen als de dag van de opstanding.