Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Bijbelkringen en bijbelstudiematerialen

De start van het nieuwe seizoen voor de bijbelkring of de huisgroepkomt alweer in zicht. Dat roept bij veel bijbelstudiegroepen de vraag op: '...en wat gaan we nu doen?' Het draait dan meestal om korte Bijbelstudies met vragen en achtergrondmateriaal voor bijbelkringen

Bijbelkringen: samen de bijbel bestuderenBijna veertig jaar geleden schreef ik een scriptie als afronding van mijn opleiding als sociaal-cultureel werker over kringenwerk en huisgroepen. Toen was er nog heel weinig materiaal, nu is er heel veel!

Bij Ichthusboekhandel hebben we in de loop der jaren veel ervaring met Bijbelstudie materialenopgebouwd. Iedere kringavond en iedere bijbelstudiegroep is verschillend en dat maakt het juist zo leuk. Toch zijn er een aantal vaste elementen die bij vrijwel elke bijbelkring terugkomen. Als we deze elementen op een rijtje zetten, dan zien we dat bij elke groep min of meer de zelfde elementen langskomen, maar altijd in een unieke vorm. Het gaat dan globaal om:

* Zingen
* Gebed
* Studie
* Gesprek
* Ontmoeting

Om bijbelkringen te helpen om een goede invulling te geven aan deze verschillende onderdelen, is er allerlei bijbelstudiemateriaal beschikbaar. Zo zijn er van tal van korte bijbelstudies met vragen beschikbaar. Over het algemeen zijn dit boekjes die zowel een stukje toelichting op de bijbeltekst bevatten als zinvolle gespreksvragen aan de hand waarvan de studie en het gesprek kunnen plaats hebben. Er zijn verschillende nieuwe bijbelstudieboekjes met ieder een eigen (kerkelijke) achtergrond en invalshoek, waaraan vaak jaarlijks nieuwe deeltjes worden toegevoegd. Bevalt een deel het ene seizoen dan helpt het om voor het volgende seizoen in dezelfde serie naar een nieuw onderwerp te zoeken. We hebben de verschillende bijbelstudieboekjesop een rijtje gezet met een korte toelichting op de achtergrond en doelgroep van de serie.

Hoe kies je materiaal voor de bijbelkring

Het maken van een keuze voor een bijbelstudieboek met gespreksvragen is niet altijd gemakkelijk. De volgende aandachtspunten kunnen wellicht daarbij helpen. Allereerst is het goed om te bedenken of je een bijbelstudie thema wilt bestuderen of een boek uit het Oude Testament of juist het Nieuwe Testament van de Bijbel. Sommige bijbelstudieboeken behandelen verschillende onderwerpen (bijvoorbeeld vervolging, identiteit, groei, twijfel, vruchten van de Geest, etc.), andere werken juist systematisch een Bijbelboek door.

Als volgende stap raden we u aan om eens rustig rond te kijken op onze pagina met Bijbelstudiematerialen. In onze winkels kuntu daarna de verschillende boeken inzien en beoordelen of ze passen bij de kring. Natuurlijk is het ook mogelijk om een aantal titels uit te kiezen en ter inzage mee te nemen naar een kringbijeenkomst. Als Bijbelkring kunnen jullie dan samen een keuze maken. Vervolgens is het mogelijk om alle exemplaren centraal te bestellen of dat de leden ieder hun eigen exemplaar op komen halen in de winkel. In overleg zorgen wij dan voor het juiste aantal exemplaren.

Handleiding voor de kringleiders

Veel bijbelkringen hebben een kringleid(st)er, waarvan zowel in de voorbereiding als in het daadwerkelijk leiding geven aan de bijeenkomst, het nodige verwacht wordt. Speciaal voor de kringleiders zijn er Handleidingen bijbelkringwerkbeschikbaar die helpen om hier in te groeien.

Zingen op de bijbelkring

Wat het zingen betreft, is het prettig als alle kringleden beschikken over de juiste set van liederen. Daarvoor zijn verschillende zangbundels voor kringenwerk beschikbaar in de winkels.

Gebruik een studiebijbel voor je bijbelkring

Naast het bijbelstudieboek kan het interessant zijn om ook over ander naslagwerk te beschikken. Vroeger werden er vaak lijvige Bijbelcommentaren gebruikt om de studie voor te bereiden. Nu zie je dat men vaak gebruik maakt van een Studiebijbel, die gemakkelijk mee te nemen is, maar ook veel informatie bevat.

Kortom, Bijbelstudiematerialen zijn er ruim voldoende bij Ichthusboekhandel. Het leuke is om als bijbelkring met goed bijbelkringmateriaal het nieuwe seizoen er weer een bijzondere tijd van te maken.

Op zoek naar materiaal voor een specifieke doelgroep? Kijk dan bij:

Bijbelstudieboeken voor vrouwen | Bijbelstudieboeken voor mannen

Bijbelstudie voor echtparen | Bijbelstudie voor jong volwassenen

Bijbelstudie voor studenten | Bijbelstudie voor beginners

Bijbelstudie voor tieners | Bijbelstudie voor jeugd