Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Veelgestelde vragen over kleine bekertjes voor het avondmaal

Via de helpdesk van Ichthusboekhandel krijgen wij veel vragen over het gebruik van kleine bekertjes in kerkdiensten en vieringen van het Avondmaal. We hebben daarom deze veelgestelde vragen rond het Avondmaal met kleine bekertjes voor u op een rijtje gezet.

Waarom zouden kerken kiezen voor Avondmaal met kleine bekertjes?

Door de huidige beperkingen vanwege Corona / Covid 19 is het raadzaam om de richtlijnen hiervoor van o.a. de grotere kerken en het CIO te volgen. Het gebruik van kleine bekertjes is voor velen gevoelsmatig anders dan het drinken uit de “ene” beker. In de praktijk is dit vaak een kwestie van perspectief. Men kan ook eerst de bekertjes uitreiken, waarna men gemeenschappelijk na het uitspreken van de instellingswoorden het bekertje drinkt. Juist het gemeenschappelijk drinken wordt gezien als een ervaring van eenheid en verbondenheid.

voorbeeld  ronde tray voor avondmaal met kleine bekertjesWat is er nodig voor de viering van het avondmaal met kleine bekertjes?

Concreet gaat het vaak om één of meerdere schalen (trays) en kleine bekertjes (meestal van plastic en eventueel ook op bestelling van glas of metaal. Vanuit het perspectief van hygiëne is het verstandig om de gevulde bekertjes af te dekken met een deksel of eventueel een (witte) doek.

Een Tray is een dienblad waarin 35 of 40 cups kunnen worden geplaatst. De kleine bekertjes staan dan stabiel en er is voldoende ruimte om ze zonder de andere aan te raken er uit op te pakken. Bovendien geeft het stabiliteit kunnen ze niet omvallen. De meeste trays zijn stapelbaar tot en met 4 trays. Trays zijn er in een ronde vorm en in een rechthoekige uitvoering. De ronde vorm wordt het meest gekozen en is zeer geschikt om gemakkelijk door te geven in rijen, maar is ook door stabiliteit prima geschikt voor een lopende viering .

Een Tray Deksel is nodig omdat de trays voor de dienst gevuld worden en dus enige tijd gevuld staan. Dan kan de tray beter worden afgedekt met een deksel. Dit geeft een verzorgd beeld en biedt meer hygiëne. Bij stapelbare trays kunt u meerdere trays afdekken met één deksel.

Bij de ronde trays is er sprake van twee uitvoeringen: Een zilverkleurige en een goud/koperkleurige set. De meeste kerken gebruiken de zilverkleurige schalen. Toch kan ook een goud/koperkleurige set in een historische setting van koperen kroonluchters in een kerk een heel passend geheel vormen. Juist in dit soort kwesties helpen wij graag met maatwerk.

De meest gekochte set door kerken op dit moment bestaat uit 2 ronde trays, met één deksel en een Doos met 1000 kleine bekertjes en één of twee schenktuitjes. Voor kleine groepen met een tafelviering worden weer wat vaker de rechthoekige trays gebruikt met max. 35 bekertjes en koopt men eveneens een doos met bekertjes. (Mits droog bewaard gaan die erg lang mee.)

Uit de praktijk:

Bij de trays zijn bijpassende broodschalen met deksel om het brood af te dekken. Op dit moment geven veel kerken er de voorkeur aan om de reeds bestaande broodschalen te blijven gebruiken. Dat is prima!

Voor het schenken van de wijn of de druivensap in de kleine bekertjes kan een speciaal Schenktuitje wat Ichthusboekhandel.nl levert, prima helpen. Er zijn andere oplossingen met een knijpfles of een specifieke "cup-filler". Vaak wijst de praktijk zich zelf daar in.

Waarom verkoopt Ichthusboekhandel kleine bekertjes van plastic.

Plastic bekertjes zijn onderwerp van discussie vanwege de milieu effecten. Daarom wordt ons regelmatig gevraagd naar kleine bekertjes van glas of staal. Een variant van glas of RVS wordt dan duurzamer geacht te zijn. Het productieproces van zowel glas, aluminium als roestvrijstaal is echter best wel belastend voor het milieu. De plastic bekertjes, mits goed gescheiden van ander afval, zijn behoorlijk goed recyclebaar. De milieu impact van kleine plastic bekertjes is daarmee niet veel groter dan van andere herbruikbare opties. Praktisch moet men dit vanuit een hygiëne aspect bekijken in de huidige keuzes. Bovendien moet men rekening houden met nogal wat bijkomende zaken zoals:

* het schoonhouden van de duurzame varianten is intensief wanneer u het met de hand doet. Voor vaatwassers zijn deze glaasjes meestal te klein.
* hygiëne weegt zwaar bij voedsel. Het schoonhouden van cups is dus cruciaal, zeker wanneer er meerdere keren per jaar een Avondmaalviering heeft. .
* Wanneer u een cup tray vult met 40 bekertjes van glas of metaal wordt deze wat zwaarder, wat het doorgeven in een kring of rij niet gemakkelijker maakt.

Wilt u toch RVS bekertjes of glazen bekertjes gebruiken? Op verzoek kunnen wij de levering hiervan verzorgen. Neemt u gerust contact op met onze Helpdesk..

Hoe gaan kerken om met het gebruik om én wijn én druivensap te gebruiken?

In veel kerken wordt naast wijn ook druivensap aangeboden. Hoe kun je aanduiden wat wijn is en wat druivensap? Als het niet mogelijk is om per tray druivensap of wijn gescheiden aan te reiken, dan kunt u nog aan de volgende mogelijkheden denken:

* bij een ronde tray kunt u afspreken dat bijvoorbeeld de buitenste of binnenste ring druivensap bevat
* u kunt een aanduiding op de tray aanbrengen.

Verkoopt Ichthusboekhandel.nl ook kant-en-klare (pre-filled) cups van wijn/sap en brood?

Soms wordt er bij ons gevraagd naar kant en klaar avondmaalbekertjes. D.w.z. bekertjes die reeds vooraf gevuld zijn (met geconserveerde wijn of druivensap) en waar men dan tijdens de dienst een folielaagje af moet trekken waarna ze geschikt zijn voor gebruik. We merken dat dit in de praktijk (nog) onvoldoende aansluit bij de wijding van het moment en de Nederlandse traditie. Deze oplossing is wel meer gangbaar in Amerika, waar in grote bijeenkomsten met duizenden mensen de tijdsfactor een grote rol speelt. In onze gedachtenvorming over dit onderwerp speelt verder nog het houdbaarheidsaspect (het moet voldoen aan de Nederlandse wetgeving rond voedsel) , waar we (nog) geen goede antwoorden op hebben. Daarom hebben wij deze avondmaalbekertjes kant en klaar (nog) niet in ons assortiment. Een ander aspect is dat de kosten relatief hoog zijn (ongeveer 40 cent per deelnemer)

Wat doen we na de viering met de gebruikte kleine bekertjes?

Dit hangt nauw samen met de vorm waarin de kerkelijke gemeente dit doet: Bij een tafelviering kan het lege cupje weer op tafel worden gezet of bij het verlaten van de tafel in ee n eenvoudig mandje worden gedaan. Bij het doorgeven door de rij, kun je het bekertje ook terugzetten in de tray, maar dan moet het snel gedronken om het terug te zetten. Dit is vaak niet wat je wil bij de viering van het Avondmaal. Er zijn ook kerken die hiervoor een lege tray gebruiken. Er zijn echter goedkopere oplossingen. Het is raadzaam om een leeg dienblad of rietenmandje door te geven. Leg hier onderin iets dat het geluid dempt en eventuele vloeistof druppels opneemt. Vallende bekertjes of druppels kunnen de rust en de wijding in een dienst soms verstoren. Bij lopende vieringen kunt u ook op verschillende plekken in de zaal mandjes neerzetten waar lege bekertjes in worden gedaan.

Tot slot:
We hebben ruim 30 jaar ervaring met het gebruik en de verkoop van kleine bekertjes voor het avondmaal. Stel gerust uw vragen via de Mail of de Helpdesk.