Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Veelgestelde vragen over kleine bekertjes voor het avondmaal

Via de helpdesk van Ichthusboekhandel.nl krijgen wij heel veel vragen over het gebruik van kleine bekertjes in kerkdiensten en vieringen van het Heilig Avondmaal. We hebben de veelgestelde vragen rond het Avondmaal met kleine bekertjes daarom voor u op een rijtje gezet.

Waarom zouden kerken kiezen voor Avondmaal met kleine bekertjes?

Door de huidige beperkingen vanwege Corona / Covid 19 is het raadzaam om de richtlijnen hiervoor van o.a. de grotere kerken en het CIO te volgen. Het gebruik van kleine bekertjes is voor velen gevoelsmatig anders dan het drinken uit de “ene” beker. In de praktijk is dit vaak een kwestie van perspectief. Men kan bijvoorbeeld eerst de bekertjes uitreiken, waarna de gemeente gemeenschappelijk, meestal na het uitspreken van de instellingswoorden, het bekertje drinkt. Juist het gemeenschappelijk drinken kan worden gezien als een ervaring van eenheid en verbondenheid.

voorbeeld  ronde tray voor avondmaal met kleine bekertjesWat is er nodig voor de viering van het Avondmaal met kleine bekertjes?

Praktisch gaat het vaak om één of meerdere schalen (trays) en kleine bekertjes (meestal van plastic en eventueel ook op bestelling van glas of metaal. Vanuit het perspectief van hygiëne is het verstandig om de gevulde bekertjes af te dekken met een deksel of eventueel een (witte) doek.

Een Tray is een dienblad waarin 35 of 40 cups kunnen worden geplaatst. De kleine bekertjes staan dan stabiel en er is voldoende ruimte om ze zonder de andere aan te raken er uit op te pakken. Bovendien geeft het stabiliteit waardoor ze niet kunnen omvallen. De ronde trays zijn stapelbaar tot en met 4 trays.

Trays zijn er in een ronde vorm en in een rechthoekige uitvoering. De ronde vorm wordt het meest gekozen en is zeer geschikt om gemakkelijk door te geven in rijen, maar is ook door stabiliteit prima geschikt voor een lopende viering. De rechthoekige is niet stapelbaar en is vooral geschikt voor een lopende vieering.

Een Tray Deksel is vaak gewenst omdat de trays voor de dienst gevuld worden en dus enige tijd voor gebruik gereed staan. De tray kan dan beter worden afgedekt met een deksel. Dit geeft een verzorgd beeld en biedt meer hygiëne. Bij stapelbare trays kunt u meerdere trays afdekken met één deksel.

Bij de ronde trays is er sprake van twee uitvoeringen: Een zilverkleurige en een goud/koperkleurige set. De meeste kerken gebruiken de zilverkleurige schalen. Toch kan ook een goud/koperkleurige set in een historische setting van koperen kroonluchters in een kerk een heel passend geheel vormen. Juist in dit soort kwesties helpen wij graag met maatwerk.

De meest gekochte set door kerken op dit moment bestaat uit 2 of 3 ronde trays, met één deksel en een Doos met 1000 kleine bekertjes met één of twee schenktuitjes. Voor kleine groepen met een tafelviering worden weer wat vaker de rechthoekige trays gebruikt met max. 35 bekertjes en koopt men eveneens een doos met bekertjes. (Mits droog bewaard gaan die erg lang mee.)

Uit de praktijk:

Bij de trays zijn bijpassende broodschalen met deksel om het brood af te dekken. Op dit moment geven veel kerken er de voorkeur aan om de reeds bestaande broodschalen te blijven gebruiken. Dat is vaak een goede oplossing!

Voor het schenken van de wijn of de druivensap in de kleine bekertjes kan een speciaal Schenktuitje wat Ichthusboekhandel.nl levert, prima helpen. Er zijn andere oplossingen met een knijpfles of een specifieke "cup-filler". Vaak wijst de praktijk zich zelf daar in.

Waarom verkoopt Ichthusboekhandel kleine bekertjes van plastic.

Plastic bekertjes zijn onderwerp van discussie vanwege de milieu effecten. Daarom wordt ons regelmatig gevraagd naar kleine bekertjes van glas of staal. Een variant van glas of RVS wordt dan duurzamer geacht te zijn. Het productieproces van zowel glas, aluminium als roestvrijstaal is echter best wel belastend voor het milieu. De plastic bekertjes, mits goed gescheiden van ander afval, zijn behoorlijk goed recyclebaar. De milieu impact van kleine plastic bekertjes is daarmee niet veel groter dan van andere herbruikbare opties. Praktisch moet men dit vanuit een hygiëne aspect bekijken in de huidige keuzes. Bovendien moet men rekening houden met nogal wat bijkomende zaken zoals:

* het schoonhouden van de duurzame varianten is intensief wanneer u het met de hand doet. Voor vaatwassers zijn deze glaasjes meestal te klein.
* hygiëne weegt zwaar bij voedsel. Het schoonhouden van de kleine bekertjes / cupjes is dus cruciaal, zeker wanneer er meerdere keren per jaar een Avondmaalsviering plaats vindt.
* Wanneer u een cup tray vult met 40 bekertjes van glas of metaal wordt deze wat zwaarder, wat het doorgeven in een kring of rij soms niet gemakkelijker maakt.

Wilt u toch RVS bekertjes of glazen bekertjes gebruiken? Op verzoek kunnen wij de levering hiervan verzorgen. Neemt u gerust contact op met onze Helpdesk..

Hoe gaan kerken om met het gebruik én wijn én druivensap te gebruiken in kleine bekertjes?

In veel kerken wordt naast wijn ook druivensap aangeboden, voor hen die kiezen voor geen alcohol. Hoe kun je dan aanduiden wat wijn is en wat druivensap? Als het niet mogelijk is om per tray druivensap of wijn gescheiden aan te reiken, dan kunt u nog aan de volgende mogelijkheden denken:

* Bij een ronde tray kunt u afspreken dat bijvoorbeeld de buitenste of binnenste ring druivensap bevat
* U kunt een aanduiding op de tray aanbrengen.
* U kunt kiezen voor kleine bekertjes in een andere kleur (bijv. rood) naast de transparante cupjes.

Verkoopt Ichthusboekhandel.nl Avondmaalbekertjes kant en klaar, d.w.z. voorgevulde cupjes?

Soms wordt er bij ons gevraagd naar Avondmaalbekertjes kant en klaar. D.w.z. bekertjes die reeds vooraf gevuld zijn met geconserveerde wijn of druivensap en brood. Tijdens de dienst moet men dan een folielaagje verwijderen waarna ze geschikt zijn voor gebruik. We merken dat dit in de praktijk (nog) onvoldoende aansluit bij de wijding van het moment en de Nederlandse traditie. Deze oplossing is wel meer gangbaar in Amerika, waar in grote bijeenkomsten met duizenden mensen de tijdsfactor een grote rol speelt. In onze gedachtevorming over dit onderwerp speelt het houdbaarheidsaspect en de houdbaarheidsdatum een flinke rol. Het moet dan namelijk voldoen aan de Nederlandse wetgeving rond voedsel , waar we (nog) geen goede antwoorden op hebben. Daarom hebben wij deze Avondmaalbekertjes kant en klaar (nog) niet in ons assortiment. Een ander aspect is dat de kosten relatief hoog zijn (ongeveer 40 cent per deelnemer)

Wat doen we na de viering met de gebruikte kleine (plastic) bekertjes?

Dit hangt nauw samen met de vorm waarin de kerkelijke gemeente dit doet: Bij een tafelviering kan het lege cupje weer op tafel worden gezet of bij het verlaten van de tafel in een eenvoudig mandje worden gedaan. Bij het doorgeven door de rij, kun je het bekertje ook terugzetten in de schaal / tray, maar dan moet het snel gedronken om het terug te zetten. Een te groot accent op snelheid is vaak niet wat past bij de viering van het Avondmaal. Er zijn ook kerken die hiervoor een lege tray gebruiken om de gebruikte kleine bekertjes weer mee op te halen. Er zijn echter goedkopere oplossingen. Het is vaak voldoende om een leeg dienblad of rietenmandje door te geven. Leg hier onderin iets dat het geluid dempt en eventuele vloeistof druppels opneemt. Vallende bekertjes of druppels kunnen de rust en de wijding in een dienst soms verstoren. Bij lopende vieringen kunt u ook op verschillende plekken in de zaal mandjes neerzetten waar de lege bekertjes in worden gedaan.

Maatvoering bekertjes:
Ichthusboekhandel.nl werkt uitsluitend me materialen waar zij ook de juiste bekertjes voor kan leveren. Er zijn wereldwijd soms verschillende maten in omloop. Voorkom teleurstelling en koop alles in Nederland zelf. Aankopen in het buitenland kunnen leiden tot maatverschil en uiteraard ook de bijkomende kosten van invoerrechten en BTW, die dan bij aflevering verrekend dienen te worden.

Tot slot:

Ichthusboekhandel.nl heeft 35 jaar ervaring met het gebruik en de verkoop van kleine bekertjes voor het avondmaal. Stel gerust uw vragen via de Mail of de Helpdesk. Wij laten u graag de materialen zien en kunnen u altijd adviseren over de beste oplossing voor uw situatie.

KLIK HIER voor de pagina met kleine bekertjes en avondmaalsstellen.