Keuzewijzer voor het kopen van een kinderbijbel
De aankoop van een nieuwe kinderbijbel is een hele ontdekkingsreis voor veel mensen. Er is vaak heel veel meer beschikbaar dan men denkt op dit gebied. Bovendien wil je dat de kinderbijbel past bij jouw (klein-)kinderen en hun belevingswereld. Tegelijkertijd wil je dat de Bijbelverhalen op een betrouwbare wijze worden verteld. En natuurlijk moet het Bijbelverhaal aansluiten bij jouw geloofsbeleving. Gelukkig heeft Ichthusboekhandel daar veel ervaring mee en kan veel informatie over kinderbijbels geven. We helpen u daarom graag om zo samen de beste kinderbijbel te vinden.
Advisering door Ichthusboekhandel.nl rond aankoop van een kinderbijbel
We bieden u graag alle ruimte om zelf te ontdekken wat de beste kinderbijbel of jongerenbijbel is om te kopen. Daarom deze keuzewijzer voor het aanschaffen van een kinderbijbel. Onze gespecialiseerde medewerkers kunnen u in de winkels uiteraard wel adviseren. Daar kunt u de verschillende opties zelf inzien en desgewenst vergelijken. TIP: Bespreek ook eens met andere ouders welke kinderbijbel zij gebruiken en wat hun ervaringen daarmee zijn.
Voor wie én waarom zoek ik een kinderbijbel?
Het kan helpen om voor jezelf de volgende vragen te beantwoorden:
* Wil je de kinderbijbel zelf gebruiken of cadeau geven?
* Wil je de kinderbijbel voorlezen of wil een kind of tiener deze bijbel zelf lezen?
* Wil je een uitgebreide kinderbijbel met veel (ook onbekende) Bijbelverhalen of juist een uitgave met alleen de (bekende) kernverhalen uit de Bijbel?
* Wil je de kinderbijbel gebruiken in je gezin of in het kinder- en jeugdwerk in de kerk of gemeente?
* Is het een eerste kinderbijbel of zijn er al meer kinderbijbels in het gezin aanwezig?
Op welke aspecten kan/moet je nog meer letten bij een kinderbijbel?
Het is belangrijk dat je een gevoel van herkenning hebt bij de vertelstijl. Je kunt daarbij de volgende vragen stellen:
* Zijn de verhalen uitvoerig of juist beknopt?
* Worden korte of langere zinnen gebruikt?
* Vindt er wel of geen uitleg bij moeilijke woorden, begrippen, bedoeling van het verhaal plaats?
* Is de woordkeus algemeen, wel/niet eigentijds of populair?
Verwacht mag worden dat de kinderbijbel recht doet aan de vertelling van het oorspronkelijke Bijbelverhaal. Tegelijk zal er een verschil zijn in niveau en diepgang tussen een peuterbijbel en een kinderbijbel. TIP: Belangrijk is in elk geval dat het taalgebruik aansluit bij het niveau van het kind. Dat geldt eveneens voor de illustraties en de lengte van het verhaal.
Theologische visie van de kinderbijbel auteur
Op hoofdlijnen zijn er twee manieren van het vertellen van een Bijbelverhaal te onderscheiden:
* de auteur blijft in de vertelling dicht bij de oorspronkelijke Bijbeltekst;
* de auteur wil de boodschap of bedoeling van het Bijbelverhaal duidelijk maken en voegt daar tot op zekere hoogte een eigen uitleg en interpretatie toe.
De ene auteur permitteert zich meer ruimte voor eigen interpretatie en fantasie dan de ander. Ook wanneer auteurs proberen zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke Bijbeltekst te blijven, is er vaak toch sprake van onderlinge verschillen in vertaling naar kindertaal. Dat heeft alles te maken met de eigen theologische visie en het referentiekader van de auteur. Dat resulteert in een grote diversiteit aan kinderbijbels, waarbij de ene kinderbijbel meer aansluiting heeft in bijvoorbeeld reformatorische of evangelische kringen en de andere weer meer moderne lezers aanspreekt.
Je kunt echter niet zonder meer een bepaald label op een auteur of kinderbijbel plakken. Het beste is om zelf te ontdekken of de theologische achtergrond van een kinderbijbel past bij de jouwe. Je ontdekt dit het snelst door gewoon een paar bekende Bijbelverhalen te lezen, zoals bijvoorbeeld het scheppingsverhaal, het verhaal van Abrahams offer van Izaäk, de wetgeving op de Sinaï, het verhaal van de geboorte van Jezus, het Paasverhaal en verhalen over wonderen die Jezus deed.
Wat moet je bedenken rond illustraties in kinderbijbels
Illustraties spelen een belangrijke rol in kinderbijbels. Het is goed om je te realiseren dat ze verschillende functies kunnen hebben:
- De tekst steunt op de illustratie die soms al een verhaal op zich vormt. Vaak bij de peuter- en kleuterbijbels. De illustratie heeft dan meer aandacht soms dan het verhaal op zichzelf.
- Een aantrekkelijk plaatje bij het verhaal.
- Een toevoeging aan het verhaal om de sfeer uit te beelden.
Bij welke leeftijd moet de kinderbijbel aansluiten?
Veel kinderbijbels geven zelf aan voor welke leeftijdscategorie deze geschikt is. Dit is echter niet meer dan een indicatie. (Ieder kind is immers anders!) Of een kinderbijbel aansluit bij jouw (klein) kind hangt veel meer af van zijn of haar ontwikkeling en belangstelling, dan van de leeftijd in jaren. Dat betekent ook dat het ene kind op een bepaalde leeftijd zich aangesproken weet door de ene kinderbijbel, terwijl een volgend kind in het gezin daar op die zelfde leeftijd nog helemaal niet aan toe kan zijn. Het is goed om je hier van bewust te zijn en daar ook over te praten..
Bij het opgroeien ontwikkelt het kennisniveau en de belangstelling van het kind zich. Het is verstandig om de kinderbijbel(s) die je gebruikt 'mee te laten groeien' met de ontwikkeling van het kind zelf. Het betekent wel dat je zo nu en dan een nieuwe kinderbijbel moet overwegen aan te schaffen.
Aanbevelingen per leeftijdscategorie
Hoewel er meer aanbod is, hebben we bij elke leeftijdsgroep een voorselectie gemaakt van 3 kinderbijbels die vaak verkocht worden. In onze Ichthusboekwinkels hebben we veel meer keuze!
Kinderbijbels van 0-4 jaar (peuterbijbels)
In deze leeftijdsgroep staat de beleving van de peuters centraal. Fantasie en werkelijkheid lopen vaak in elkaar over. Peuterbijbels bevatten daarom veel illustraties en minder of zelfs weinig tekst. Illustraties vormen de basis waarbij je als opvoeder de verhaaltekst terughaalt via vragen of als basis voor een gesprekje. Peuterbijbels vertellen korte verhalen over bekende Bijbelse personen of gebeurtenissen met de boodschap dat God van je houdt en voor je zorgt. Illustraties zijn heel belangrijk om dat zichtbaar te maken.
Klik maar eens op één van onderstaande peuterbijbels:
* De Peuterbijbel van Willemijn de Weerd en Marieke ten Berge
* B-Boekjes Bijbel door Annette Doggen.
* De Kijkbijbel door Kees de Kort
Kinderbijbels voor 4-6 jaar (kleuterbijbels)
Op deze leeftijd zijn illustraties minstens net zo belangrijk. Tegelijk zijn kleuters nieuwsgierig naar meer feiten en informatie. Op deze leeftijd is het samenspel tussen tekst en illustratie dus erg belangrijk. Kleuterbijbels zijn de eerste echte voorleesbijbels, waarbij je als ouder of opvoeder nog wel steeds zelf kan aanvullen, verduidelijken en vragen stellen.
Veel gebruikte kinderbijbels voor deze leeftijdscategorie zijn:
* De Prentenbijbel 2.0 van Marijke ten Cate en Sylvia vanden Heede.
* Kijk en Lees door Laura Zwoferink
* Luister maar door Ds. A. v.d. Veer
Kinderbijbels 7-9 jaar (Middenbouw)
De beleving door middel van de illustraties is nu nog steeds belangrijk. De kinderbijbels voor deze leeftijd verdiepen zich vaak wat meer en vertellen de verhalen met extra aandacht voor de leefsituatie, gedachten en gevoelens van de Bijbelse personen. In deze kinderbijbels groeit een kind er naar toe dat de tekst herkenning oproept en het Bijbelverhaal steeds meer zich zelf vertelt. De illustraties ondersteunen en verdiepen de tekst. Kinderen die moeilijk kunnen luisteren help je vaak door een kinderbijbel die meer illustraties heeft en wat minder tekst. Houd je kind echt van lezen? Misschien wil hij of zij graag wel zelf de kinderbijbel lezen of deze voorlezen aan jongere broertjes of zusjes...
Kinderbijbels die vaak gebruikt worden voor deze leeftijdscategorie zijn:
* De bijbel voor Jou door J.H. Mulder van Haeringen
* Kinderbijbel in 365 vertellingen door M. Batchelor
Een optie is om op deze leeftijd te beginnen met het lezen van de volledige Bijbeltekst. Dit kan goed met de Samenleesbijbel Deze bevat de complete tekst van de Bijbel in Gewone Taal en is voorzien van routes door de bijbel, allerlei weetjes, vragen, liedjes, dingen om te doen, foto's en tekeningen. De Gespreksbijbel bevat de tekst van Herziene Statenvertaling en eveneens veel materiaal voor gesprek en verwerking in het gezin.
Kinderbijbels 9-12 jaar (Bovenbouw)
Kinderen willen nu steeds meer feiten en achtergronden weten en ontwikkelen persoonlijke meningen. Het is prettig om kinderbijbels af te wisselen zodat kinderen de verhalen weer eens op een andere manier horen. In de kinderbijbels voor de bovenbouw vind je meer aandacht voor de symboliek van verhalen (een klein verhaal kan dan een groot verhaal vertellen) en wat meer achtergrondinformatie. Het is steeds meer een tussenvorm tussen een kinderbijbel en de Bijbeltekst zelf. Kinderen in de bovenbouw willen niet altijd meer voorgelezen worden maar beginnen vaak ook zelf de kinderbijbel te lezen.
In deze leeftijdsgroep zien we deze kinderbijbels vaak gebruikt worden:
* Bijbel voor jullie door J.M. Mulder van Haeringen
* Uw Koninkrijk kome, door Laurens Snoek (2 delen)
* De Samenleesbijbel (8-12 jaar)
Tienerbijbels (12-15 jaar)
Wat vroeger geleerd is wordt nu verder onderzocht. Er wordt uitleg en verantwoording gevraagd, wat is echt en wat is waar? Een Tienerbijbel moet daar bij aansluiten. Tienerbijbels volgen feitelijk de oorspronkelijke Bijbeltekst maar dan in eenvoudiger woordgebruik of in de vorm van een vertelling. Vaak wel uitgebreid met illustraties of foto's en aanvullende informatie (weetjes en feiten) en uitleg bij Bijbelteksten. Het is in feite de laatste stap naar het lezen van de Bijbel zelf, noem het maar voorbereidend Bijbellezen.
Voor volwassenen zijn deze Tienerbijbels overigens soms goed bruikbaar om de hoofdlijnen van de Bijbelverhalen te ontdekken van de bijbel en die (voor de eerste keer) meer doorlopend te lezen.
Klik hieronder voor een eerste kennismaking:
* Bijbel voor jongeren, door S. Hastings
* De Startbijbel, gebaseerd op selectie verhalen uit de Bijbel in Gewone Taal
* De Tienerbijbel, het mysterie onthuld door Willem de Vink
Jongerenbijbels (vanaf 12 jaar )
In de afgelopen jaren zijn er verschillende jongerenbijbels uitgekomen. Ze bevatten meestal de volledige tekst van de Bijbel en via allerlei blokjes met informatie, kaartjes, foto's en uitleg met tekstverwijzingen ontdekken jongeren steeds meer de samenhang van de Bijbel en de achtergronden.
Kijk maar eens naar:
* De Bijbel Met Uitleg BMU in de Statenvertaling.
* Jongerenbijbel NBVNieuwe Bijbelvertaling.
* Jongerenbijbel HSV Herziene Statenvertaling.
* Youcat Jongerenbijbel (selectie van teksten met veel illustraties uit de Willibrordbijbel.
* Jongerenbijbel BGT in Gewone Taal
Nog enkele algemene overwegingen rond de aankoop van kinderbijbels
Realiseer je dat kinderen illustraties vaak anders ervaren dan volwassenen. Kinderen worden vaak geboeid door eenvoudige tekeningen met meer expressieve gezichtsuitdrukkingen. Aansprekende illustraties en een geschikte verhaalstijl of visie gaan echter niet altijd samen in één boek. Dan moet je (tijdelijk) een keuze maken welk aspect voor jou op dat moment in de geloofsontwikkeling van het kind belangrijker is.
De Kinderbijbel online lezen?
We krijgen steeds vaker de vraag of de kinderbijbel ook online te lezen is. Wanneer u dit overweegt, moet u wel bedenken dat u veel momenten om rechtstreeks met uw kind of kleinkind in gesprek te gaan over God en de Bijbel zou kunnen gaan missen. Het bijzondere van echt voorlezen en interactie met het kind komt dan vaak op de achtergrond of gaat soms zelfs verloren.Kinderbijbels in het jeugdwerk, hoe kies je die?
Enkele tips om over na te denken als je een kinderbijbel wilt gebruiken bij je vertelling op school of in het jeugdwerk in kerk of gemeente:
* Welke theologische visie heeft de auteur in het Bijbelverhaal en sluit dat aan op onze school of groep?
* Biedt de kinderbijbel voldoende informatie voor de voorbereiding van de eigen vertelling?
* Zijn de illustraties (inhoudelijk en qua formaat) geschikt om in een kring van kinderen te laten zien?
* Bevat de kinderbijbel verwerkingsmogelijkheden?
* Is de kinderbijbel toegankelijk voor verschillende leeftijden en culturen?
* Wanneer er kinderen zijn die moeilijk kunnen luisteren, kies dan voor een uitgave met kortere tekst en iets meer illustraties.
We hopen dat deze keuzewijzer voor Kinderbijbels, Tienerbijbels en Jongerenbijbels je helpt bij het aanschaffen van een kinderbijbel die bij je past. Het voorlezen uit de kinderbijbel ontwikkelt zich vaak tot een bijzonder en waardevol moment van de dag, zowel voor het kind als voor jouzelf. Een moment waarop de basis wordt gelegd voor de geloofsontwikkeling van het kind. Maar ook een moment waarop ouders en kind later met veel warme gevoelens terugzien...
De Top 10 Kinderbijbels bij Ichthusboekhandel.nl
Wie direct wil zoeken binnen een leeftijdsgroep of bepaalde (geloofs-)richting kan terecht op één van deze pagina's:
Peuterbijbels | Kleuterbijbels | Kinderbijbels middenbouw | Kinderbijbels bovenbouw | Tienerbijbels | Jongerenbijbels | Kinderbijbel als dagboek | Evangelische kinderbijbels | Reformatorische kinderbijbels
Advies of meer informatie nodig bij het online kopen van een Kinderbijbel? Ga dan naar Ichthusboekhandel.nl voor een ruim assortiment! Bestellen kan eenvoudig online in de webshop van Ichthusboekhandel.nl, waar het (vaak gratis) verzonden kan worden en indien gewenst ook als cadeau ingepakt wordt. Inkijken en/of kopen is uiteraard mogelijk in één van de Ichthusboekwinkels in Alphen aan den Rijn, den Haag, Leiden of Zoetermeer. Wij verzenden door heel Nederland op het door u op te geven adres.
- Voor u geselecteerd
- Edge line Bijbels
- Prijs Beste Theologische boek
- Advent
- Bijbelstudie onderwerpen
- Nieuwe christelijke boeken binnen!
- Christelijke Boeken Top 10
- Opwekking NIEUW
- De Bijbel in een jaar lezen
- NBV21
- Bijbels
- Bijbelse scheurkalenders
- Te reserveren nieuwe Bijbels
- Te reserveren christelijke boeken
- Te reserveren nieuwe christelijke romans
- Logeerkoffertjesproject
- Christelijke agenda voor 2025
- Bijbels dagboek 2025
- Avondmaal met kleine bekertjes
- Christelijke glossys
- TOP 10 bijbelse dagboeken
- TOP 10 christelijke romans
- TOP 10 christelijke thrillers
- TOP 10 Christelijke E-boeken
- TOP 10 Bijbels
- TOP 10 Studiebijbels
- TOP 10 Kinderbijbels
- TOP 20 Actuele christelijke boeken
- TOP 10 Theologieboeken
- TOP 10 christelijke kinderboeken
- TOP 10 Voorleesboeken
- Christelijke psychologische romans
- Bijbels voor vrouwen
- Huisbijbel HSV
- Strongnummers
- Christelijke series
- Christelijke hulpverlening
- christelijke seksuele opvoeding
- Bijbelstudie persoonlijke groei
- Debat schepping of evolutie
- Christelijk geloof en duurzaamheid
- Bijbel in strip
- Lectio Divina
- Journaling bijbels
- Psalmen voor Nu en anders
- Inspirerende overdenkingen
- Thuis kerk zijn
- Laatste Bazuin
- Limited Edition Bijbels
- Prekenschrijfboekjes
- Christelijke klassieken
- Puriteinse Klassieken
- Rouw en verdriet
- Missionair gemeente-zijn
- Uitdeel bijbels
- Inspirerende vakantieboeken
- Belijdeniscadeaus
- Vaderdagtips
- Pinksteren
- Afscheidscadeau groep 8
- Actieweek Christelijke kinderboeken